Komentari

nelinagustirna.blog.hr

Dodaj komentar (29)

Marketing


  • čiovka

    ja još uvik nisan bila na Visu. :-(
    Ako se dobro sičan, onaj spomenik se nalazi u Livornu. :-)

    avatar

    17.07.2009. (18:15)    -   -   -   -  

  • gustirna

    čiovka - Bija bi red to ispravit, pa otić na par dana. :-)) Je, dobro se sićaš i bezobraznici jedni, neće da vrate simbol svoga poraza.

    avatar

    17.07.2009. (18:25)    -   -   -   -  

  • romantales

    Meni kiša na moru nikad ne smeta, doduše, nisam turistkinja i ne plaćam skupi apartman, tako da mi je lakše uživati u kišnom danu. Obala i more su prekrasni i kad se valovi lome.

    Što se pak Visa tiče, bilo je lijepo uz par slika s tobom obići i muzeje, to me uvijek veseli :-) Kad malo bolje pomisliš, kod Amerikanaca tri stare stijene i par kostiju je dovoljno za muzej, svaki malo izdignutiji položaj je "vista point", a kod nas bi se muzeji mogli napuniti na svakom otoku. Naravno, treba znati organizirati i tematske izložbe kao ova o zbjegu koju su postavili na Visu, malo multimedijalnih tehnika koristiti i da vidiš zarade. Uvijek me ljuti kada vele da ljude to ne zanima, kao nema interesa, a ja sam uvjerena da bi i kod nas uvijek bilo zainteresiranih samo treba znati ponuditi. Malo je onih koji će sami pronaći što pogledati, treba ponuditi, reklamirati ...
    Što se pak tiče spomenika koji je završio u Italiji - da li je itko postavio službeni zahtjev da se isti vrati? Mislim, zašto imati kopiju ako se točno zna gdje je završio original? Možda da netko od vas s Visa uputi pismeno pitanje Ministarstvu kulture ili koje je već nadležno za spomeničku baštinu? Mene iskreno zanima pozadina priče o tome otetom lavu i voljela bih znati zašto nije vraćen i da li je uopće upućen službeni zahtjev za vraćanjem.

    avatar

    17.07.2009. (18:34)    -   -   -   -  

  • gustirna

    romantales - Po pitanju spomenika Viški lav, ispravila sam grešku, otet je nakon 1.svj.rata, a ne 2. Točno se zna gdje je spomenik završio, u Livornu . Pozadina postoji i grad Vis, kao i država Hrvatska službeno su uputili zahtjev Italiji da se spomenik vrati na mjesto odakle je otet. No, do sada bez rezultata. Mislim da se taj spor još vodi.
    Nadamo se da će ga ipak vratit tamo gdje pripada, jer to nije bio samo simbol pobjede u Viškom boju, već i nadgrobni spomenik poginulim mornarima na austrougarskim brodovima, a što su pretežno bili hrvatske nacionalnosti.
    Kad budem imala više podataka možda napišem jedan post o tome. :-)

    avatar

    17.07.2009. (19:10)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Knjiga utisaka!! Kad si spomenila El Shat podsjetilo me na moju susjedu u Boki (sa Korčule je) i ona nam je pričala o jadima a puno je toga znala jer je bila kuharica i među prvima
    stigla tamo pa do kraja. Kaže, jednoga dana su donili meso za obroke već isječeno na komade, pristavila je u kazanu za juhu i to se dosta dugo kuhalo, ručak je kasnio, bolje reći nije ga ni bilo jer je meso bilo toliko žilavo da je bilo nejestivo. Posrkali su juhu i probali su meso, ostalo joj je u sjećanju da je bilo neobično slatko ali nejestivo jer je bilo nekuhano.
    Tek nakon nekog vremena je doznala da su joj donili ljudsko meso nasječeno u komadima.
    Tu njenu priču nikada neću zaboraviti. Pozdrav.:-)

    avatar

    17.07.2009. (23:08)    -   -   -   -  

  • dordora2

    Prekrasno!
    Nisam nikad bila na Visu i to mi je baš žao.
    Tvoj opis mi ga je približio - hvala ti.

    avatar

    17.07.2009. (23:18)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    mmmmmmmmmmmmm.... Moj "Vranac", nečiji ribarski sendič? ;-) ;-) ;-)

    avatar

    18.07.2009. (00:42)    -   -   -   -  

  • gustirna

    fra gavun - Tako je! To je ta sličnost, zapravo istost. :-))
    I ja sam o El Shattu slušala priče moje rodbine, te pročitala neka svjedočanstva jedne višanke, ali ovo tvoje me zgrozilo do daske. :-(
    dordora2 - Nikad nije kasno. :-)))
    Shelly -:-))) I puno dojmova, šta digitalnih, šta onih u glavi. :-))

    avatar

    18.07.2009. (10:50)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ka i uvik, pitko i osvježavajuće iz naše gustirne!

    A posebno me taklo kad sam vidi svoj šator u El Shatu!

    avatar

    18.07.2009. (11:58)    -   -   -   -  

  • carla

    baš lipo, volila bi poć na Vis...nisan nikad bila

    avatar

    18.07.2009. (13:06)    -   -   -   -  

  • romantales

    Hvala ti na info koje si ostavila kod mene.
    U moru postova, najljepši i najvredniji su oni koji te nakon pročitanog potaknu da i sam nešto kreneš tražiti, tako je u ovom slučaju s tvojim postom.
    Općenite informacije sam i sama uspjela pronaći, razlog zašto se Talijani smatraju pobjednicima, iako su poraženi, je taj što vele da su na brodovima AU monarhije bili brojni pomorci porijeklom iz Veneta - po toj logici, tukli su se među sobom ;-) Nisam još uspjela pretražiti statistiku, čisto istine radi, jer ako mi velimo da su većinom naši momci bili, onda ne bi bilo fer da svojataju te poginule, ako je recimo među poginulima svega nekoliko mornara iz Veneta. U potrazi za podacima naišla sam i na recenziju jedne vrlo zanimljive knjige, koja u naslovu upravo nosi viškog lava, sada tražim način kako doći do te knjige...

    avatar

    18.07.2009. (16:00)    -   -   -   -  

  • primakka

    sad bi se vratila, o´ma-nama´, drito u dažd!!!!

    avatar

    18.07.2009. (16:02)    -   -   -   -  

  • rU

    da, uvik je najlipše pred rastanak ... valjda je tako u ljudskoj naravi da više cijenimo ono što gubimo ... no, ti ćeš opet do visa, ne sumnjam ...

    a ja zavoljeh vis, zahvaljujući tvome postu ... :-)

    avatar

    18.07.2009. (19:15)    -   -   -   -  

  • umorno_oko

    Zašto je uvik najbolje kad je partenca?
    Zato ča najlipše spavaš onda kad te neko dođe probudit ... pa rečeš, daj molaj me još pet minuti!
    Nije ni kiša zaludu ... oli bi vas drukčije utiralo unutra ovo sve prigledat ...
    Pozdrav iz Kaštili!

    avatar

    18.07.2009. (23:39)    -   -   -   -  

  • so far away...

    krasan i poučan post.treća fotka odozdo ti je odlična :)

    avatar

    19.07.2009. (16:50)    -   -   -   -  

  • romantales

    Moram ostaviti pojašnjenje, jer mi se čini da si stekla dojam kako opravdavam talijansko otimanje viškoga lava. Kada sam krenula tražiti podatke o viškom lavu i našla slike toga lava u dvorištu pomorske akademije u Livornu, jedno od tumačenja te bitke, ne i otimačine spomenika, je bilo kako su se na brodovima AU uglavnom borili Talijani iz provincije Veneto i Friuli ... već u startu brojčano reduciraju Hrvate na nekih 36 %, u to vrijeme državljane AU monarhije, dok je Talijana 31%, a ostalo su naveli Čehe, Slovake, Nijemce, 10 % nepoznatog porijekla ... jedino Mađare nisu spomenuli.

    Kada kažeš "Shvacam da bi zeljela pronaci dokaze da su Talijani imali opravdane razloge za otimanje nadgrobnog spomenika sa groblja"...onda ti moram reći da je moja sentimentalna veza s Italijom isključivo ona bračna. Zato sam ti odmah u prvom komentaru i ostavila pitanje da li je službeno ikada zatraženo vraćanje tog spomenika u Hrvatsku. Naime, ako Etiopija ima pravo tražiti vraćanje jednog obeliska koji je odnijet u Italiju, a prije toga ležao na pijesku slomljen i zaboravljen, onda i Hrvatska ima puno pravo tražiti da se vrati spomenik koji je postavljen na viškom groblju, u spomen poginulima u viškom akvatoriju, većinom Hrvatima, koji nikako nije bio slomljen i zaboravljen, već je jednostavno odnešen. Po meni nikada nema opravdanog razloga za otimanje nečije spomeničke baštine, taman da su svi poginuli pomorci bili Talijani, opet nikakvog razloga ne bi bilo da se spomenik odnese u Italiju!
    Ne postoji način na koji se izgubljene bitke mogu proglasiti pobjedama, niti dodavanjem novih tekstova, niti preseljenjem spomenika. Činjenica je da je admiral Wilhelm von Tegetthoff nakon bitke rekao kako su "drveni brodovi sa željeznim posadama pobijedili željezne brodove s drvenim posadama" - nimalo laskavo za mornaricu države u nastajanju. No, talijanska dobra sreća (ili nevjerojatno dobra diplomacija) čini da unatoč porazima u hrvatskom akvatoriju, regija Veneto ipak ulazi u sastav novonastale talijanske kraljevine! Kao što reče Napoleon III : "još koji poraz i tražit će me i Pariz!" Slična situacija nakon I svjetskog rata nagrađuje Talijane s dobrim dijelom hrvatske obale, na kojoj nikada nisu bili ništa drugo osim osvajača (što naravno ne opravdava "dobrovoljno iseljavanje" Talijana nakon II svjetskog rata, pogotovo iz Rijeke i Zadra).
    Ne zamjeri na dužini, ali uistinu mi je stalo pojasniti stav prema povijesnoj baštini. Nikada i nikome nisam opravdavala otimanje nečeg kulturnog nasljeđa, mislim da ne postoje razlozi kojima se isto može opravdati. Trudim se pokazati i neke dijelove Italije koji nisu česte turističke mete, nastojim pokazati ono što smatram zanimljivim i vrijednim pažnje, ali to nikako ne znači da sam spremna opravdavati krađe ili zločine samo zato što sam igrom slučaja s ove strane Jadrana.

    avatar

    19.07.2009. (17:50)    -   -   -   -  

  • Katja

    ja san bila na Visu, al poseban je doživljaj posjetiti ga ovako okruženog Tinom :)

    avatar

    19.07.2009. (21:17)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    dobro ti jutro draga prijateljice....hvala prošetah otokom mojih pradjedova.........

    ugodan ti dan želim.........:-)))

    avatar

    20.07.2009. (07:32)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Geomir - Na zdravlje! :-))
    Carla - Nadam se da ćeš ga jednom ukljućiti u svoje plovidbene rute. :-))
    romantales - Dojam je izbrisan. Oprosti što je bio takav.:-)) Hvala na opširnosti. :-))
    primakka - jedan klik, i eto nas natrag. :-)))
    rU - Već sam tamo. :-)))
    umorni - Kiša je došla ko naručena, ko bi ih inače uspija natirat na put u prošlost! :-))
    so far.. - To sam i ja pomislila kad sam je vidila na displayu. :-))
    Katja - Tin ga je okrunio. :-))
    Dinaja - Jutro je prekrasno, otoku se vraćam. :-)))

    avatar

    20.07.2009. (10:04)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    obožavam Vis! :)))

    avatar

    20.07.2009. (12:15)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Kad slijedeći put moj bude išo na Vis eto i mene.

    avatar

    20.07.2009. (14:53)    -   -   -   -  

  • primakka

    nekako mi se čini da nas pratiš s trećića;-))))))))))))))))))))))))))))))))) ako si već partila, sritno ti bilo, i sutra i dok se ne vratiš. grlim te, i guštaj pinkicu i za me.

    avatar

    20.07.2009. (18:09)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    ima kisa svojih cari :). ja to volim.rijec je mislim ipak staroslavenskog porijekla jer se i na ruskom slicno kaze. lijepo si se potrudila za ovu reportazu, bas mi je bilo ugodno.

    avatar

    20.07.2009. (20:59)    -   -   -   -  

  • Neverin

    Gustirna zavidim ti iako sam ovaj vikend bio na Cresu i nauživao se u moru kod Valuna ali eto susjedova trava je vavek zelenija :)

    avatar

    20.07.2009. (22:40)    -   -   -   -  

  • DALmata

    e sad kad se ovoliko njih javilo da nisu nikad bli na Visu a ti se lipo capaj posla pa organiziraj jedan izlet blogera .......ala je san piciškandal aaaaaaaaa :)))))

    avatar

    21.07.2009. (11:10)    -   -   -   -  

učitavam...