Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • onakojatrcisvukovima

    prekrasan post

    avatar

    15.07.2009. (21:41)    -   -   -   -  

  • Ivan

    vrlo zanimljivo...osvjezujuce nakon raznog praznog trabunjanja po nekim blogovima. profesore...i ostali gosti, molim Vas navratite do mog bloga i recite sto mislite o mom trudu...hvala

    avatar

    15.07.2009. (21:51)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    od crne do bijele kuge

    avatar

    15.07.2009. (21:55)    -   -   -   -  

  • Vrtlog života

    Kratak post, dobar citat, misao jasna.

    avatar

    15.07.2009. (22:03)    -   -   -   -  

  • c.ronalda

    dobar blog... svrati i do mene...
    Pozzzzz
    =))

    avatar

    15.07.2009. (22:22)    -   -   -   -  

  • Neverin

    Pico je bio poznat več kod svojih suvremenika.. kažu da je bio poznat po tome što je imao sjajno pamčenje

    avatar

    15.07.2009. (22:25)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Ne ljubim imputiranja, pa čak ni Bogu, ali ipak se usuđujem reći da se ovo poprilično slaže s mojom vizijom Boga (kreatora, energije, "onog nečega" iskonskog) koji bi, po mom mišljenju, u razgovoru s nama ljudima uvijek stavljao naglasak na individuu, samosvijest i slobodu volje (pa samim time i uma). Što je, razumije se, u popriličnoj suprotnosti s vizijom sveprisutne RKC...

    avatar

    15.07.2009. (23:48)    -   -   -   -  

  • toronto sunshine

    wow! samo kada bi vecina nas zeljela to razumjeti.... powerful :))

    avatar

    16.07.2009. (05:00)    -   -   -   -  

  • odmak

    Nisam zadovoljna postojanjem. Nije mi drago da sam stvorena bez moje volje. Ne znam, bez obzira na zgodnu rečenicu koja je misao tjedna, što Bog hoće od mene. Jasan mi je slobodan izbor, ali uz tolika ograničenja kako zub kaže uz bijelu i crnu kugu i sa ovakvim organizmom jesmo li uopče sposobni vladati ovim tijelom. Rijetki imaju priliku prije skoka kroz prozor upozoriti prolaznike.
    Žao mi je što na ovoliki (dobar) optimizam tvog posta reagiram ovako, ali jutros je u pitanju lijeva noga, dosta išijasa, puno posla i briga, skoro neriješivih, a On ih svakim danom dodaje još više.

    avatar

    16.07.2009. (07:28)    -   -   -   -  

  • oblizeki

    To da je homo faber, to je renesansna misao, i Pico je renesansni filozof. A naša vremena nisu renesansna i mi nismo filozofi!! Daj nam nešto primjereno nama!!!!! oblizeki

    avatar

    16.07.2009. (08:13)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ odmak: to je Picova misao, ne Božja... ;) Jasno je da zadire u nerazmrsiva pitanja Božje i naše volje, ali osobno mi se svidjela zadnja rečenica, jednako bitna u Picovo i u naše doba.

    @ oblizeki: razumijem te, ali u nekoj globalnoj vremenskoj perspektivi, od renesanse traje doba velike zapadne transformacije kojega smo i mi dionici (vidi prethodni post, Iz arhive)... Zadnju rečenicu citata može razumjeti svaki skinhead u ovoj zemlji.

    avatar

    16.07.2009. (09:22)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    A, kao, "Zeitgeist" fascinantan... :-)

    avatar

    16.07.2009. (10:11)    -   -   -   -  

  • buha

    neki čovjek stavlja SVOJE riječi Bogu u usta ? pa fakat , šta je previše, previše je.
    i sad na kraju TKO je što rekao, tko je dobro razumio a tko nije.
    Žao mi je ali mene sve te priče vezane za Božje postojanje, čine samo zbunjenijom i nesretnijom , a ne .. kaj god.. bližom Bogu.
    jer tako se baš svatko može sjetiti pa govorit u Božje ime. Svatko ( malo obrazovaniji) si može dat za pravo da zna da govori u Božje ime i da je baš on taj kojem je Bog to rekao. Ja sam zato zbunjena i nesretna
    . I zato vodim dijaloge na don blogovu blogu. No , ne postiže se tim dijalozima baš ništa u približavanju stajališta. Osim možda TOLERANCIJA. Ajde pa i to je nešta.
    gospon profesor, do BOLJEGA čovjeka se može doći ali ..ima mnogi lijepih ideja .. zar ne? ja bih rekla uglavnom da tako da se neka skupina ljuid izdiže iznad druge ., neće nitko biti bolji . Svi trebaju biti jedanki u mogućnostima. Pa će biti bolji. OK?

    avatar

    16.07.2009. (14:06)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Nedoročen je bio Bog, i nije predvidio da će čovjek postati nerazuman.

    avatar

    16.07.2009. (14:50)    -   -   -   -  

  • MISTRESS ANCKSUNAMUN

    Sve što ima muški predznak, je mačističko

    avatar

    16.07.2009. (16:13)    -   -   -   -  

  • gosponsudac

    Ako je problem to što gosponPico stavlja u svojoj knjizi riječi Bogu u usta, otvaraju se dva pitanja:

    1. ako Bog postoji, onda nekako treba razgovarati s Njime, ne? Jer, kako ćemo upoznati Njegovu volju? A to podrazumijeva upravo "stavljanje Bogu u usta" riječi za koje mislimo/vjerujemo da smo čuli od Njega. Ja tako doživljavam gosponPicov postupak.

    Moguća podvarijanta: držati se onoga što je već napisano. Pa tako "Rim 12:2 Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno..."

    2. ako Bog ne postoji, onda je svejedno, nije li? Sve se tada svodi na puku književnu fikciju.

    @Buhin, iskreno mi je žao što ste, kako sami kažete, zbunjeni i nesretni, pa Vas molim da kao mali savjet shvatite slijedeći citat (u protivnom ga zanemarite):
    "Efe 6:12 Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv ... upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.
    Efe 6:13 Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete
    odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate...Opašite bedra istinom, obucite oklop
    pravednosti..."

    Meni je u gosponPicovim riječima "sporna" zadnja misao o tome da čovjek može biti "biće slično Bogu". Mnogi su, naime, kroz povijest sebe upravo tako doživljavali, čineći drugima zlo i držeći da vrše volju Božju. Zato držim da je čovjek jako, jako daleko od toga da uopće bude sličan Bogu (da tome teži, to već da, to je nešto drugo). Jer

    "Mat 18:3 ...ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
    Mat 18:4 Tko god se dakle p o n i z i kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom."

    Pozdrav! :)))

    avatar

    16.07.2009. (19:46)    -   -   -   -  

  • Blenda Rachurs

    I slobodnom voljom odabrati novi početak...

    avatar

    16.07.2009. (20:30)    -   -   -   -  

  • suzi q.

    eh što švabe (uključujem tu i austrijance) znaju filozofirati........

    avatar

    16.07.2009. (21:49)    -   -   -   -  

  • Nihilist

    Izjava komentatorice @odmak kako joj nije drago da je stvorena bez svoje volje podsjetila me na jednu životnu krizu; tada sam bio ljut na roditelje što su me „donijeli“ na svijet, a da me ništa nisu pitali... zvuči apsurdno, ali ja sam bio iskreno revoltiran...zamislite bezobrazluka, oni žele dijete da bi sebi ispunili život, a ja se možda i nisam želio roditi...
    Uvijek me zbunjivala činjenica da o najvažnijem događaju u našem životu, o našem rođenju ( koji svake godine blesavo slavimo ), nismo mogli sami odlučiti. Ne samo da nismo mogli odlučiti hoćemo li se i gdje roditi, već nismo mogli ni odabrati roditelje ( a njima smo, u najnevinijem i najnemoćnijem razdoblju života prepušteni gotovo na milost i nemilost )
    Groznog li determinizma! Gdje je tu čovjekova slobodna volja ? Bačen si u život, u najveću dramu i avanturu, u najteže putovanje ( kako vele pjesnici ), a nisi siguran da li si to uopće htio...

    avatar

    16.07.2009. (22:10)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Nihilist: čisto informativno, postoje teorije prema kojima je svatko, u nekom svom predpostojanju, birao gdje će se roditi, da bi se nešto "odradilo" na nekom metafizičkom planu. Ali, velim, ovo čisto informativno...

    avatar

    17.07.2009. (10:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...