Komentari

stambena-stednja.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • barba

    Stambena stednja funcionira u stabilnim drzavama, a ne u drzavama gdje je dug 45 milijardi dolara.
    Puno blizi nacin nasem mentalitetu bio bi kao to sto su to nekad radili ameri-daj kredit (loan, mortgage) pa ako se odselim prodat cu kucu (ukoliko je trziste zdravo).
    U biti stambena stednja stimulira vezanje uz mjesto boravka, manjak mobilnosti i sve ono sto tekovine globalne civilazicije donose.
    Jedino sto se trenutno isplati kupiti je grobnica.
    Pozdrav brate mili.

    avatar

    14.07.2009. (10:05)    -   -   -   -  

  • Ivan

    @ barba - ajde ajde, nije bas sve tako crno. stambena stednja funkcionira dobro bez obzira na dug drzave jer se radi o zatvorenom sustavu okretanja novca unutar jednog fonda. jedini preduvjet za stambenu stednju je da drzava ima dovoljno ljudi da bi se to moglo ostvariti...mi smo taman na granici...slovenija npr nema stambenu stednju jer ih je premalo da bi takav sustav funkcionirao. a tko tebi brani prodati kuc koju si kupio kreditom u stambenoj stedionici? samo sto ces onda na njoj puno vise zaraditi jer ce ti pocetni trosak (kredit) biti vise nego duplo manji nego da si ga uzeo u banci. hvala na komentaru i na razmisljanju

    avatar

    14.07.2009. (15:28)    -   -   -   -  

  • Ribafish

    mene su sjebali u zabi jer mi nisu dali 20% bez jamca!?!??!??!
    moje stednje!!!!

    avatar

    14.07.2009. (16:42)    -   -   -   -  

  • barba

    brate mili,
    trziste nije zdravo i tu lezi poanta. gledaj sto dogodilo crnogorcima: metar u budvi kosta 10 000 eura i to je trajalo dok su rusi to kupovali. sad se balon ispuhao i zube na skanciju, a kredite triba vracati. u dubrovniku, pardon iz dubrovnika, velika vecina maldih parova ide u zupu jer jednostavno ne moze placati (precjenjene) kvadrate, a i to ce se promijeniti kad (ako) dodje autoput.. u odnosu na split zadar je jos mila majka jer zaledje (kotari) su relativno integrirani sa zadrom, a crna rupa su otoci s izuzetkom ugljana i donekle pasmana.
    inace evo ti logike nekoga koga poznajem:
    prodaje kucu na otoku za 70 000 eura. za dovesti kucu u vozno stanje treba jos spiciti 50000 eura.
    lokativna vrijednast objekta je....4000 (slovima cetiri tisuce eura godisnje), sto znaci da bih je isplatio kao kupac treba mi 30 godina bez kriza, ratova, recesija i ostalih ljepota lijepe nase (odrzavanje i placeni kucepazitelj?).
    stan-veliki zajeb za vecinu mladih, jer kad obitelj pocne rasti onda je to kokosinjac.
    ti gledas stvari s finnacijskog aspekta i isitina je da stambena stednja je kao financijski produkt ok, problem je da sve drugo nije u skladu s vrijednosti nekretnina.

    avatar

    14.07.2009. (16:52)    -   -   -   -  

  • Ivan

    @ ribafish - nisam bas shvatio sto hoces reci....ako si trazio kredit i nisu ti ga dali bez jamca to je na zalost trenutno tako i bez obzira sto si stedisa u nekim slucajevima ti treba jamac a hipoteka u svim slucajevima....to nisu krive stedionice, pravila igre propisuje HNB i mi ih moramo pratiti
    @ barba - slazem se da je trziste u kaosu i da su cijene strasne....ali...ako imas alternativu to je super (nasljedstvo, zivis sa starcima i dobro vam je.....tako nesto) no sto kad nemas izbora nego moras nesto rijesiti bez obzira koliko kostalo.....u tom slucaju ces do iznosa koji ti treba (premda on bio napuhan...ali takav je kakav je) vise nego duplo jeftinije doci preko stambene stednje...a da je previse...je...za kupiti nekakav normalan stan obitelj danas mora ciljati na 100 000 €....iako je kod nas to lakse ostvarivo nego negdje drugo ja se smrznem svaki put kad ljudima racunam sto moraju izdvajati da bi do toga dosli u recimo 2-3 godine....ako ides na 5-6 godina nesto je lakse ali i dalje previse...slazem se

    avatar

    14.07.2009. (17:42)    -   -   -   -  

  • barba

    inace zivim u CH i ovdi je trziste samo za seike i milijardere. ovaj tu sistem je jos sjebaniji jer ne mozes platiti nego kamate dok si ziv, a glavnicu ti otplacuje unucad. u vecini kantona (osim Valaisa) treba placati porez na rentanu vrijednost stana (recimo ako ti procijene da bi rentana nekretnina mogla donijet 30 000 eura godisnje, onda je to prikazano u prinosima), a zna se koliko se moze dobiti od rentanja.
    Ali recimo ako normalan stan kosta 300 000 eura, onda znam da ga kroz 15 godina mogu isplatiti rentajuci.
    Zajeb je kao i uvik isti-porez.

    avatar

    14.07.2009. (18:25)    -   -   -   -  

  • Ivan

    @ barba - tu postoji mogucost za nekakve dodatne prighode kod nas jer se vecina nekretnina renta na crno a kontrole su nikakve (osim za turiste) pa i policija zmiri na oba oka. ja u stanu imam dvije studentice..u svakoj sobi po jednu i to me nekad spasi...taman stvori visak za lipi zivot......khm...studentice su prijavljene...naravno

    avatar

    14.07.2009. (20:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...