Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • prljava igra (!)

    68. Der Wille Zur Macht, Der Europäische Nihilismus
    Zbog čega sve spada na glumatanje.

    Modernom čoveku nedostaje: siguran instinkt (kao posledica jednog dugog oblika delatnosti istovrsnog jednom soju čoveka); nesposobnost da se priloži nešto savršeno posledica je samo toga: - pojedinačno se škola choveku ne da nikada ponoviti (nadoknaditi).
    Ono što jedan moral, jedan zakonik stvara, duboki je instinkt za to da tek automatizam čini savršenstvo mogućim u zivotu i u stvaralaštvu.
    Ali sada smo dostigli dijametralno oprečnu tačku, da, čak smo je i hteli dostići: najekstrmenija svesnost, samopronicanje čoveka i istorije... - time smo praktično najudaljeniji od savršenstva u bitku, činjenju i hotimičnosti (volji): naša požuda, naša volja čak i za saznanjem simptom je kobne dekadencije ... Stremimo suprotnosti onoga čemu teže snažne rase, snažne prirode - pojimanje je jedan kraj ...
    Da je nauka moguća u smislu u kojem se danas izvodi, dokaz je za to da elementarni instinkti, samoodbrambeni i zaštitni životni instinkti više ne fungiraju (ne otpravljaju svoju dužnost) - ne skupljamo više, mi rasipamo kapitalije predaka, pa i u načinu na koji saznajemo

    avatar

    27.06.2009. (15:56)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Cudesno kako je od tog frajera potekao Opus Dei.

    Mozda ovo ne korespondira s istinom sto cu napisati, ali tupava medjunarodna zajednica, nabivsi embargo na oruzje 1991. izrucinala nas je bankarskom sustavu te cuvene organizacije. Nesto mi govori da je dobar dio kupovine oruzja je isao preko njih i njihovih banaka, bas me zanima sto bi rekli osudjeni cileanski generali Guillermo Letelier i Vicent Rodrigez, kako su upleli u sverc oruzja za RH. A takodjer cisto sumnjam da bi prakticni ateist Franjo Tudjman potpisao onakve sporazume s Vatikanom da nije morao vracat usluge iz Domovinskog rata.

    Ali kao najgori produkt svega je to sto Jorge Ramos operira po mojoj hrvatskoj katedrali Uznesenja BDM i misli da je to njegova privatna prcija, svadjajuci se s turistickim vodicima, dok to vidim, bas me zagrije oko srca. Ta katedrala je posljednje pocivaliste i Zrinsko-Frankopanima i Kvaterniku, Rakijasu, Bachu i nema tog Spanjolca koji ce to ikad shvatit. Jos samo fale lefebvrovci u Hrvatskoj, pa da mojoj sreci nema kraja.

    avatar

    27.06.2009. (17:57)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ohoho, odavno te nisam čuo ovako stasno rogoboriti, a bez nekog većeg razloga. Dapače, i bez nekog snažnijeg argumenta.
    Gledajući sasvim nepristrano, kao što bi Amerikanac gledao na crvenocrne hrvatske svađe, vidim da se na početku svoga komentara sam otklanjaš od možebitne spekulacije o bankarskom sustavu Opusa Dei. Zapravo, volio bih da nam nešto više o tome napišeš: koji je to sustav i kako to da smo izručeni baš tom sustavu? Dopusti pošalicu: pa zar nije na djelu judeomasonska zavjera? Otkud sad Opus Dei u svijetu banaka?
    Ovo s uslugama koje Hrvatska vraća i nije sasvim promašeno, barem kad je riječ o Njemačkoj i T-HT-u. Za sporazume s Vatikanom ne znam.
    No, na kraju spominješ velečasnog Ramosa...zašto te smeta Ramos u Katedrali? Najprije, imao si pravo u pogledu činjenica - s njima danas baš nisi na ti, jer Ramos je, za početak, Portugalac, a ne Španjolac. Volio bih da razviješ ovu temu...

    avatar

    27.06.2009. (20:54)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Ne volim nikakva elitna okupljanja unutar Crkve. Jesmo elita, ali nismo elita. Nitko sretniji od mene ako je Opus Dei stvarno visopobozna prelatura, koja se pomalo voli bicevat i citat spise svetog Jožemarije. Ali HBK pokusava svojim podrucjem vladat gotovo na srednjevjekovno suvremen nacin, tjeraju sve strane karizmatike kako umiju i mogu, a i vlc. Sudca (koji hoda po vodi, a pritom zaboravlja kako je sv. Petar prosao u svome hodu) bi rado sutnuli u cuveni paski trokut, pa nek propopvijeda ovcama i izvanzemaljcima, kako ta HBK pusti u Hrvatsku pusti kompletnu stranu religijsku organizaciju, na kojoj zmukleri kao Dan Brown zarade zivotno bogatstvo, to me stvarno cudi, kao jadnog mala vjernika koji nema pravo glasa, nego ima slijepo slijedit svoje pastire koji nisu u stanju 10 godina osvjezit svoju centralnu web-stranicu.

    Ne vjerujem da Opus Dei ima svoje banke, ali vjerujem da imaju svoje ljude po bankama, jer tko bi inace maloj okupiranoj balkanskoj drzavici otvarao put na trzistu oruzja po Juznoj Americi. Ajde, SDB/SDS je razvio cijeli Genex-sustav i drmali su izvozom, ali bas u Juznoj Americi? A s druge strane, tko sam ja da sudim o tome, usosilo nas sa svih strana. Ali nase banke su pokupovale uglavnom banke iz katolickih zemalja Italija, Austrija i Bavarska, a da nam je bas nesto Italija pomagala, kad se sjetim Giannia De Michelisa i njegove pojave, mrak mi pada na oci. Steta sto on nije bio u onom helikopteru sto je krele Emir Sisic srusio 1992. Bas krscanski od mene.

    Znam da je svijet globaliziran i da nismo bas svoji, ali ja stvarno ne volim uvoz religioznosti izvana. Okej, jedna je stvar dok netko nas ode van, pa vidi nesta, pa proba lokalno to napraviti, ali dok mi manijakalni pentekostalci, npr. Ameri dodju pa krenu spiku kak smo pogani koji stuju kipove (Dioklecijan i ja, druga dva, on Jupitera, a ja svetog Franju) ili dok dodje katolicka organizacija za kojom se vuku repovi i pokusava papskija od pape, to se meni uopce ne svidja. Nije da je Hrvatska nesto pretjerana religiozna, ali moramo se vlastitim snagama izvuci iz vlastitog religijskog gliba. Stranci nikad nisu puno pomogli.

    avatar

    27.06.2009. (22:22)    -   -   -   -  

  • angelo

    Ne boj se @pero - p. Ramos u katedrali samo ISPOVIJEDA! Ako se itko treba bojati takve njegove "operacije" onda je to samo - vrag! Svima koji se žele osloboditi tereta i posljedica kojekakvih "prljavih igara" (ovo može i bez navodnika), neka se upute upravo u onu drvenu "kutiju" u kojoj ponizni ali hrabri sluga Djela Božjeg strpljivo čeka penitente pa potom vlašću Kristovom daje absolutio onima koji se kaju (jer "bez kajanja nema oprosnika" - kaže i naš Mažuranić u "Smail agi"). Eh, sad, koliko se tu može govoriti (ili raditi) o nekakvim instinktima (dal' primarnima - za održanje jedinke ili sekundarnima - za održanje vrste?)... posebna je priča...
    Za onoga tko vjeruje da iz tog izvora može za njega nešto "kapnuti" vrijedi (na drukčiji) ono što piše i na Višeslavovoj krstionici:
    HEC FONS NE(M)PE SVMIT INFIRMOS... HIC EXPIANT SCELERA SVA...
    Odnosno prevedeno na hrvatski: „Ovaj izvor naime prima slabe... Ovdje se peru od svojih zločina..."

    avatar

    27.06.2009. (22:59)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Angelo, to ste vi primjetili da i uz Vaseljenu stoji opaska: HEC FONS NEMPE SUMIT INFIRMOS, UT REDDAT ILLUMINATOS, odmah ispod certifikata o 68% dobru ovoga bloga? :)
    Drago mi je da je netko konačno kazao odakle je preuzet ovaj tekst.
    No kad smo kod toga teksta, rekao bih i ovo:
    Jednom davno, kao srednjoškolac, razgovarao sam s Don Živkom Kustićem. Poveo se razgovor o istočnjačkom konceptu prosvjetljenja. Don Živko se ustao, otišao do police s knjigama, i donio mi malu knjižicu: Hoćeš li se krstiti?, inače priručnik prigodan za pripremanje odraslih za sakrament krštenja, i pokazao mi tekst o kojem govorimo. Na tren sam se zamislio, a Don Živko je već objašnjavao: Vidite, ovdje je krštenje shvaćeno kao prosvjetljenje! Krštenje je samo po sebi, kako su voljeli govoriti stari, »prosvjetljenje«, a krstionica je »mjesto toga prosvjetljenja«. Itd.itd.
    Dakle, na tom je izvoru moguće ne samo oprati se od grijeha, iskupiti se, nego je istovremeno riječ i o prosvjetljenju!

    avatar

    28.06.2009. (02:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...