Komentari

obsijana.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Pilot

    Glede tvog posta na:
    http://obsijana.blog.hr/2008/07/1625189378/novi-zakon-o-prostornom-ured enju-i-gradnji-i-urbanisticki-plan-uredenja-upu.html

    tj. glede izrade UPU-a i cekanja na rjesenje o uvjetima gradjenja.

    Postoji jasna odredba Zakona o prostornom uredjenju i gradnji:
    Članak 75.
    (2) Urbanistički plan uređenja donosi se obvezno za neizgrađene dijelove građevinskog područja naselja i neizgrađena izdvojena građevinska područja izvan naselja te za dijelove tih područja planiranih za urbanu obnovu. - OVO SI I SAM NAVEO

    Članak 127.
    (1) U svrhu izrade urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja, čija je obveza izrade propisana prostornim planom šireg područja, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom o izradi na području obuhvata tog plana zabraniti izdavanje lokacijske dozvole i rješenja o uvjetima građenja za građenje novih i/ili rekonstrukciju postojećih građevina te rješenja o izvedenom stanju i potvrde izvedenog stanja do donošenja tog plana, ali ne duže od dvije godine od dana stupanja na snagu odluke.
    (2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka može se produžiti za najviše godinu dana i nakon toga se više ne može propisati pet godina. - OVO NISI

    Konkretan slucaj sam ja - sutra ujutro krecem u borbu da vidim mogu li ovo sprovesti u djelo iz slijedeceg razloga - proslo je vise o 3 godine da su u mom gradu propisali obvezu izrade UPU-a, kojeg zbog proracunskog deficita sigurno nece raditi jos neko vrijeme. Moja parcela se nasla u neizgradjenom gradjevinskom podrucju a ima svu komunalnu infrastrukturu i pristup s prometnice.
    Razlog zasto ovo iznosim:
    1. ne da mi se cekati jos par godina da Grad da na izradu UPU
    2. poprilicno sam siguran da ce me kroz izradu UPU-a ostetiti predvidjanjem sire prometnice koja bi odlomila komad moje parcele na za mene kriticnom dijelu.

    Suggestions - anyone?

    avatar

    28.07.2009. (23:01)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Kao laik, po meni ne vidim da imaš šanse da ti neizgrađeno građevinsko područje postane 'građevinsko područje', zato što ne mogu više produžavati zabranu donošenja dozvola i rješenja.

    Zabrana se po meni ionako odnosi za područja gdje je moguće postojećim planovima graditi pa da se može slobodno izrađivati UPU nakon snimke stanja bez da na postojećem građevinskom područje (za koje se može dobiti dozvola ali nije ništa izgrađeno) planiraju širu cestu, a u međuvremenu netko legalno sagradi građevinu i poremeti te planove.

    I bez te zabrane ti ne možeš dobiti dozvolu prema zakonu za neizgrađeno građevinsko područje. Kada je zabrana na snazi ne možeš dobiti dozvolu i za građevne čestice.

    Javi kako se razvija situacija.

    avatar

    29.07.2009. (09:12)    -   -   -   -  

  • Pilot

    Danas sam se raspitivao telefonski, pa su mi rekli da dodjem osobno.
    Ukoliko kojim slucajem kazu da mogu dobiti rjesenje o UG, traziti cu da mi izdaju izvod iz planske dokumentacije po kojem mogu pristupiti izradi projektne dokumentacije (na pismeno).

    Naknadno sam i ja shvatio da se ta zabrana odnosi primarno na gradjevinska izgradjena podrucja, ali mozda uspijem dobiti "autenticno tumacenje" navedene situacije u moju korist :)

    Nema druge nego pokusati, ali tek u iducem tjednu...

    Inace situacija u kojoj se nalazim je standardna hrvatska prica...
    susjed koji se nalazi na parceli preko puta moje (preko uskog puta od cca 1 m sirine) je nelegalno gradio i nadogradjivao (cak i preko navedenog puta, te preko jedne male opcinske parcele s druge strane puta). Kao posljedica - prilikom izrade UPU-a ce najvjerojatnije kidati komad moje parcele kako bi se prosirila "nova" trasa puta kojeg je on preusmjerio.

    avatar

    29.07.2009. (10:52)    -   -   -   -  

  • Pilot

    Evo razvoja situacije...
    po Uredu državne uprave se na tom dijelu može dobiti rješenje o uvjetima građenja (jer je isteklo više od 3 godine od donošenja zabrane izdavanja - propisano GUP-om), te zato jer parcela graniči s građevinskim izgrađenim područjem, a po infrastrukturi je "uređena parcela".
    Ovo je defakto dio koji Zakon nije explicite propisao, te je podložan tumačenju nadležne službe.

    Nakon razgovora su me poslali u Grad da od njihove službe pitam izvod iz planske dokumentacije po kojem mogu pristupiti izradi projektne dokumentacije (dakle da oni u gradu predvide proširivanje buduće prometnice - a meni kažu pismeno da se u idejnom projektu odmaknem toliko i toliko metara...)

    Za navedeni zahtjev ću pričekati do povratka ljudi s godišnjeg - ionako su rekli da će mi ga poslati poštom kući. Dakle, sad sve ovisi o Gradu...
    :/

    avatar

    03.08.2009. (14:10)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Stvarno zanimljivo. Klasična siva zona, gdje grad ipak ide na ruku građanima (što je sasvim uredu). Ne bih se čudio da ti postoji određena mogućnost da se zamjeriš nekom susjedu i da on ima mogućnost stopirati, no samo kada bi znao točno kome slati žalbu.

    Na kraju krajeva ne bi nikada pao neki zakon na ustavnom sudu kada bi svi bili savršeni, jednako tako i odluke ureda državne uprave, no ovaj put imaš sreće jer se radi tebi na ruku.

    Odlično i sretno u pothvatu. Neki put je očigledno bolje pitati nego se praviti pametan i čekati da se nešto samo rješi ;)

    avatar

    04.08.2009. (10:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...