Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Neno

    Vanja, super su ti teme. Problem je da zato moram stalno dolaziti natrag i "krasti" ti ideje. Ipak, odusevljen sam svime kaj pises. Samo tak nastavi!
    Pozdrav, Zdenko

    avatar

    26.05.2009. (18:18)    -   -   -   -  

  • GP_ZG

    Kad si (smo) već kod Hochmanove ulice ne bi trebalo (jednog dana) zbog "relativne-nepoznatosti" zaobići temu tzv. "Gradskih kuća" od kojih su ove između rečene ulice i "proslavljene škole 'Tesla' " samo "jedne od...".
    Svojevremeno sam si dal truda poslikati slične ili jednake, ali sam ih "porazbacal" po desecima backup-CD-ova jer mi fotke od mog prvog digitalca 2003. jednostavno nisu stale na PC. Dakle:
    - između Meršićeve i Selske
    - između Botićevog trga i Radničke ceste
    - cijelo "dvorište" u Petrovoj između Medovićeve i Kovačevićeve
    - između Vukovarske i "Gredelja" (tzv. Twilight Zone)
    - uz Magazinsku (kod rampe na Zapadnom / Jagićeva) i kod "Vrutka" - vidjeti priloženu fotku ... no one su, mislim, "iz nekog drugačijeg (možda željezničarskog) filma"
    - ... i vjerojatno još koje... nespomenute...

    "Gradske"/željezničarske kuće uz Magazinsku

    Prilično elitnija varijanta takve stanogradnje vidljiva je i danas na području Bosanska-Hercegovačka-Istarska gdje je "između dva rata" izgrađeno bar desetak dvojčica za služben ike "nekakve" tadašnje štedionice (E da sam bar ranije htel slušat Tatu koji je to imal u malom prstu...) - vidjeti priloženu fotku

    Bosanska-Hercegovačka

    avatar

    01.06.2009. (00:04)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP_ZG , to je super tema koja mi već dugo stoji na listi za objavljivanje ... neke fotke već imam, no htio bih odnekud naći više informacija o tim zgradama (kad su napravljene, tko je financirao itd), no zasad nisam uspio ništa posebno naći).

    Mene su posebno fascinirale zgrade između Meršićeve i Selske (fascinantan prizor iz zraka!), zatim kod Mošćenićke/Selske, pa taj blok kod Petrove, te već od tebe spomenute željezničarske zgrade, pa željeznička kolonija, Cvjetno naselje ... ima toga dosta ... No, još uvijek ni približno toliko kao recimo u Austriji (primjer bečkog Karl-Marx-Hofa u 19. Bezirku koji je jedna od većih znamenitosti Beča, a sagrađen je 30-tih godina prošlog stoljeća)

    Ako slučajno imaš kakve informacije o gradnji tih zgrada koje si spomenuo, javi! ;o)

    avatar

    01.06.2009. (13:46)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    ZG-ljubitelji, pogotovo vi koje zanima urbanizam, pazite vamo! ;o)

    Danas sam , preko knjižnice Medveščak, dobio u ruke jednu sjajnu knjigu - evo detalja:
    ==========
    Darja Radović Mahečić

    Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba
    Social Housing in Zagreb between the Wars
    jezik hrvatski / engleski

    godina izdanja 2002.

    recenzenti: Željka Čorak, Radovan Ivančević

    format 22x24 cm

    opseg 248 stranica

    ilustracije: 435 crnobijelih fotografija i nacrta

    uvez meki

    ISBN 953-96351-5-2

    cijena 250,00 kn



    Knjiga sadrži sustavno prezentirane primjere socijalne stambene arhitekture nastale u Zagrebu između dva svjetska rata, u rasponu od specifičnog regionalizma (Željeznička kolonija u Maksimiru, Gogoljin brijeg u Petrovoj) do antologijskih djela moderne hrvatske arhitekture (Naselje poštanskih službenika u Petrovoj, Cvjetno naselje, Praštediona, Naselje Istrana i invalida na Selskoj cesti).

    Osim što govori o jednom tipu stambene arhitekture, ova knjiga prikazuje i izuzetan socijalni angažman hrvatskih arhitekata koji su djelovali u međuratnom razdoblju, ne samo u okviru “Zemlje” i ne samo preko smjelih neizvedenih projekata (Zlatko Neumann, Stjepan Planić).

    U razdoblju između dva svjetska rata Zagreb ima dobru socijalnu politiku, koja vrhunce svojih nastojanja da se “minimalni stan” pronađe za svakoga doživljava u drugoj polovici tridesetih godina. I dok se socijalno stanovanje u početku razdoblja rješavalo višekatnicama nalik vojarnama, najbolji primjeri u stvari su mali “vrtni gradovi” koji kulminiraju i danas atraktivnim Cvjetnim naseljem podignutim 1939. godine. Stambena se naselja za siromašniji sloj građana javljaju u industrijskim gradovima i kao suprotnost divljoj gradnji, a u Zagrebu ih nalazimo dvadesetak.



    Sadržaj

    Predgovor

    Uvod

    Međuratni Zagreb

    Dvadesete godine – dosezi municipalne stanogradnje

    Tridesete godine – nove urbane propozicije i kristalizacija moderne arhitekture

    Dokumenti arhitekture – radnička i činovnička stambena naselja od 1918. do 1941. godine

    Socijalno stanovanje – od vizije do zbilje

    Zaključak

    Literatura

    Kratice

    Indeks
    ==========
    Sad znate što vas čka tokom slijedećih tjedana, samo još da napravim nešto dobrih fotki na tu temu!

    avatar

    02.06.2009. (17:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...