Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • Franjevac

    Tako to nas povijesnik piše: Em je povelja NEPOUZDANA, em se DVA puta bilježi TOBOŽE... Znači priče za malu djecu o franjevcima u Uskoplju već od 1406! Netko je to izmislio, zar ne?!
    Možda franjevaca nikad i nije bilo u Uskoplju?
    Možda ih nema ni danas...
    Možda bi to netko stršsno želio.
    No, želje su jedno a stvarnost , kako povijesna tako i aktualna, drugo.
    Poštovano Urednistvo: Pokušajte barem donekle i ponekad prikriti svoju protufranjevačku tendenciju, koja se ovim blogom provlači poput crvene niti.
    Ipak HVALA da ste se sjetili toga dogadjaja, makar i s rezervom.

    avatar

    19.05.2009. (09:19)    -   -   -   -  

  • ja

    cuj budale mozda ih nema ni danas pa ti pojma nemas a imas se pameti potpisat ko franjevac sigurno si kakvo balince

    avatar

    19.05.2009. (15:35)    -   -   -   -  

  • uski

    za ja. covjek zeli da kaze da urednik nije nista napiso sta jos treba pisat .bravo franjevac.urednice sram te bilo

    avatar

    19.05.2009. (21:07)    -   -   -   -  

  • JA

    za ja:pa procitaj jos jednom,sto je Franjevac napisao,a ako opet neskuzis trazi prevoditelja.

    avatar

    19.05.2009. (22:00)    -   -   -   -  

  • uski

    pa za takve nije ni piso ti i netreba da kontas

    avatar

    19.05.2009. (22:32)    -   -   -   -  

  • Činjenica

    Franjevac, evo drugi ili treći put čitam tvoj post i ne mogu ga razumjeti. Ne znam što je posrijedi, zloba ili, jednostavno, bahatost i zatucanost. Prolistaj malo ove postove na ovom blogu i nađi mi barem jednu rečenicu koja je protiv franjevaca ili koja je unaprijed protiv bilo koga ili čega u Uskoplju. Hajde baš bi to volio pročitati.

    avatar

    20.05.2009. (14:30)    -   -   -   -  

  • Franjevac

    Lijepo sam napisao za početak samo dva razloga: pojmove NEPOUZDANA i TOBOŽE.
    Jasno mi je da nažalost nemamo povijesnih činjenica (kad se već "činjenicom" nazivaš) iz toga razdoblja. Mora li se međutim baš svaki dokument iz toga razdoblja, za koji se ipak opravdano pretpostavlja de je povijesni, staviti u pitanje.
    Svojom NEPOUZDANOŠĆU i TOBOŽNJOŠĆU stavljaš pod sumnju - čini se s nasladom - dugu franjevačku nazočnost i djelovanje u Uskoplju. .. Ako nemam pravo - oprosti.
    S druge strane time osakaćuješ katoličku i pa i hrvatsku povijest u Uskoplju.
    Osvrni se malo oko sebe (ako si U Bosni, u što sumnjam) i vidi kako KOMŠIJE pišu svoju "povijest". Ništa se ne stavlja ni u sumnju ni u pitanje.
    Objektivno je to dakako nadripovijest, koja se nažalost kao gotova povijesna činjenica uči u bošnjačkim školama.
    Ne želim izmišljanje povijesti, ali ne želim ni da se tako važan datum / događaj stavlja pod sumnju i u pitanje.
    Činjenica je da je dolazak franjevaca u Uskoplje (ne samo u Veselu Stražu) epohalan događaj za našu crkvenu, nacionalnu i kulturnu povijest.
    Činjenica je da nijedna institucija, bilo svjetnovna bilo crkvena, ne postoji u Uskoplju tako dugo i kontinuirano - do dana današnjega.
    Činjenica je da je u Uskoplju sav nacionalni, kulturni i crkveni život od 15. do 20. st. vezan isključivo uz franjevce i franjevačko djelovanje.
    O tomu bi ti kao povijesnik mogao nabrojati nekoliko činjenica - bez NAVODNO i TOBOŽE - u ovoj 800. obljetnici postojanja franjevačkog reda.
    Činjenica je da povijest u Uskoplju ne počinje osnivanjem tvoje župeGračanica, Bistrice itd. početkom 20. stoljeća, o čijem osnivanju dakako redovito izvješćuješ...
    - A gdje se sve na blogu, makar između redova, nalazi protufranjevačka tendencija - najbolje ti znaš.

    avatar

    20.05.2009. (19:13)    -   -   -   -  

  • ceribaša

    franjevac, od vas su dugotrajniji u Uskoplju samo komunisti kojima sve više sličite, zapravo više sličite šiptarima i muslimanima jer se ni njima ne smije ništa reći. Sve počinje i završava s vama, pa čak i hdz kad je osnivan i sada. Notorna je podvala da je ovaj blog protufranjevački. Umjesto navedenih činjenica više me zanima činjenica do kad ste još u Srebrenici, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Gučoj gori, gdje god ste hrvata i katolika nestaje(Bugojno, Uskoplje, Plehan...) Čast pojedincima, većina vas je bosanci i nemate osim proračunske nikakve veze s Hrvatskom. Sveti Franjo je osnovao red radi misijske djelatnosti, a ne radi župa, no tu su sinekure bolje. Kad smo već kod župa, zašto ne poštujete ustroj Crkve (Hercegovina, Haljinići, sutra Vilić polje...)Umjesto pjenjenja bolje bi vam bilo, a i petrovcima, da se malo više okrenete svom poslanju. Ne diči vas javno mišljenje ili bar njegov dobab dio. Život negira vašu robusnost. Za mene ste svi vi svećenici isti, ali ste samo vi franjevci prvo franjevci pa onda svećenici što meni kao običnom pučaninu smeta.

    avatar

    21.05.2009. (09:37)    -   -   -   -  

  • Činjenica

    Franjevac, ti pišeš: Lijepo sam napisao za početak samo dva razloga: pojmove NEPOUZDANA i TOBOŽE.
    Jasno mi je da nažalost nemamo povijesnih činjenica (kad se već "činjenicom" nazivaš) iz toga razdoblja. Mora li se međutim baš svaki dokument iz toga razdoblja, za koji se ipak opravdano pretpostavlja de je povijesni, staviti u pitanje.

    Citiram samo ovaj dio, jer se sve ostalo odnosi na tvoj razgovor s uredništvom/autorom bloga.
    Tvoja tvrdnja da nemamo činjenica iz "tog razdoblja" jednostavno ne stoji. Činjenica možda ima nedovoljno, ali ih ima. Što se tiče pojmova koje si izvukao, mislim da griješiš i da je stvar stručne naravi, a nikako neke tendencioznosti u pisanju. Uostalom u ovom kratkom postu nigdje se ne izriče nikakav povijesni sud nego se citira povjesničare, to jest, ako ćemo baš u detalje, povjesničara - Julijana Jelenića, a on je ako se ne varam bio franjevac. Ovo sve što si ostalo napisao je trla baba lan, a nisi mi odgovorio na pitanje: gdje i kada, u kojem postu?

    avatar

    21.05.2009. (09:54)    -   -   -   -  

  • laik, student

    bosan./hercegov. fratri su zestoka mafija, oni su vam drugi muslimani, cast pojedincima. nisu zivjeli svoju karizmu za vrijeme velikog sveca sv. franje a kako ce je tek danas moci zivjeti. braca su franju ziva zatvorili u celiju kad je trazio od njih da zive svoje regule. smisao redovnistva je zajednistvo i to u samostanu, a gdje su oni? ne znam sto bih rekao ali to nije franjina karizma ni duh. njima je vazan kvantitet a ne kvalitet. samo daj sto veci broj pa makar i musliman bio pa tako su i onoga zbunjenog mladica, bivseg fra mateja iz srednje bosne u godini dana, primio sve sakramente iduce godine obukao franjevacki habit i zavrsio novicijat, eto toliko oni drze do svoje 'svetinje' i svoga franjevackog duha da preko noci netko postane CLAN. veliki, veliki pastoralci!!!! naslusao je se ocito mladic svacega tako da nije mogao opstati jer ocito gdje je obitavao, franjin duh u braci nije bio prisutan. neka 'svatko' u kojoj je vjeri rodjen neka i umre. u svakoj vjeri ima nesto pozitivno. AUTOR BLOGA SE TRUDI OBAVIJESTITI STO SE DOGADJA ILI DOGODILO U TOM KRAJU BEZ OBZIRA O KOJOJ SE NACIJI, CRKVI, VJERI, REDU PRIPADALO. SAMO NAPRIJED!!!

    avatar

    23.05.2009. (12:28)    -   -   -   -  

  • Franjevac

    Uh, CERIBAŠA, ne valja ti ime. Podsjeća i na Cerića i na baše (iz turskoga vakta), možda i na (ud)baše!
    Nego, kad si "obični pučanin", prevedi nam ipak riječ "sinekure". Da je nisi naučio na bogosloviji u Sarajevu?
    HDZ je u Uskoplju osnovan u starom župnom (franjevačkom) Domu sv. Ante, koji je izgorio u ratu. Ratna bolnica je bila u podrumu u župnoj kući u Uskoplju…
    Mi u Bosni jesmo BOSANSKI franjevci, jer smo preko 700 god. u zemlji koja se zove Bosna (i Hercegovina), ali smo bili i ostali ponosni na svoje hrvatsko ime, naciju, kulturu itd., suradjujuci na s pripadnicima svih drugih vjera i nacija na slavu Božju i na dobro bližnjih (znači ljudi koji žive blizu nas). Ni želi li to i Isus u Evanđelju?
    U svim mjestima koja si nabrojao, kao i u nenabrojanima, ima još Hrvata, pa i franjevaca, a bit će ih - do Božje volje! I ono što ih je bilo, i ovo što ih ima - valja zahvaliti samo franjevcima. Niti jednoga ne bi bilo - da nije (bilo) franjevaca. Ni tebe ne bi bilo. Kao što ne bi bilo ni tzv. „studenta laika“, koji misli da pobrao svu pamet studirajući nekoliko semestara na bogosloviji ili je dakako bogoslov – bez onoga „laik“. No, po razmišljanju i pameti jest i ostat će – laik, dakle neznalica . A tko je I kako Hravte iselio, bilo za vrijeme rata, bilo poslije rata, - ZNA SE!!!
    Kada spominješ tzv. "slučajeve" ("Hercegovina, Haljinići, sutra Vilić polje...") odaješ se po drugi put da si iz svećeničke škole ili kuće. "Obični pučani" malo znaju za neke od tih slučajeva, jer su se zbili prije 30 i više godina, a običnoj javnosti su malo poznati.
    Još gore, već znaš da se sprema neki novi slučaj: Vilić Polje!? Otkud to?
    E pa, upravo tako su proizvedeni svi ti slučajevi! Očito neki - a znamo koji - rade i na novim slučajevima- protiv zdrave pameti, a pogotovo protiv evanđeoske zapovijedi ljubavi.
    Sigurno bolje od vas znam zašto je sv. Franjo Asiški osnovao Red. Ti si nasjeo na jeftinu propaganda o “misijskoj” ulozi franjevaca. Pa mi i jesmo u “misijama”. BiH je MISIJSKA zemlja, jer su katolici u njoj izrazita manjina. Mi smo tu u misijama već 700 i više godina. Pokušaj obraćanja jednoga mladoga muslimana iz srednje Bosne je također misijsko djelo, zar ne?!
    Gdje su bili drugi? Npr. od 1463. do 1880-ih godina? I ono malo što ih je bilo, digli su sidro i “zapratili” preko Save, pa i dalje.
    Kako nikoga drugoga nije bilo, mi smo morali biti i franjevci, i župnici, i biskupi, i mučenici, i prosjaci, i prosvjetitelji, i pisci, i umjetnici, i liječnici…
    I kad je prošla osmanska oluja, nakon više od 400 godina, došli su neki drugi, ne rekavši ni hvala, pokušavajući do danas uzeti (oteti) ono što im ne pripada, ono za što nisu ni znoj ni krv prolijevali…
    I sad nekakvi žutokljunci drže lekciju o franjevačkoj karizmi. Ona se sastoji u djelovanju secundum loca et tempora: prema prilikama mjesta i vremena. Ništa drugo niti drugačije u povijesti, pa ni danas, nisu činili niti čini bosanski franjevci.
    Za povijesnika (činjenica): Naravno da je fra Julijan Jelenić bio bosanski franjevac, i to prvi predavač iz BiH na Katol. Bogoslov. Fakultetu u Zagrebu početkom 20. stoljeća. Za što ga onda lijepo ne citiraš, odnosno ne navedeš svoj povijesni izvor?
    I na kraju:
    Sve se može kritizirati, pa i franjevačka prošlost te sadašnjost u BiH, ali argumentima i dobronamjerno, a ne primitivnom propagandom.
    Poznato mi je tko stoji iza ovoga bloga, pa sam se zato i javio i iznio svoj sud o njegovoj nesklonosti franjevcima. Nisam želio veliku raspravu, jer za takvu raspravu treba znanja, pameti, vjere i dobre volje. Ta rasprava na ovome mjestu ne može biti plodna, nego može samo donijeti podjele u ovo malo nas Hrvata katolika, što nas je ostalo u BiH, odnosno u Uskoplju. Takve podjele bi dobrodšle samo onima koji nas ne vole i koji nas pokušavaju potpuno iseliti. Uz mir i dobro za sve vas i sve ljude dobre volje!

    avatar

    23.05.2009. (14:49)    -   -   -   -  

  • laik, student

    cuj ti fratre, ja sam dijete bozje, odakle tebi pravo da ti kazes da smo mi laici 'neznalice'. proslo je vrijeme kada su samo pratri znali i kada je bilo dovoljno znati samo biserje sv.ante. dobro se i uoci koliko se vi pratri 'spremate' za propovijed i dali se uopce spremate. skidate propovijedi s interneta i to nam procitate 'z brda zdola'. ovo je misljenje laicko a ne jednog studenta s nekoliko semestara bogoslovije kako ste rekli. a sto se tice odnosa brace prema franji to mi je rekao jedan fratar. mislim da je problem kod vas vec stoljecima sto vi nas vjernike odgajate za sebe a ne za kat. crkvu. ja sam procitao u jednim novinama da je BIH prije nekoliko godina izasla iz okvira misijskih zemalja, informiraj se?zar ce te i to laik uciti? zar ti treba 'hvala' od ovoga svijeta. zar tvoja zadaca nije ciniti sve na vecu hvalu bozju?

    avatar

    23.05.2009. (22:39)    -   -   -   -  

  • Činjenica

    Franjevac, ti pišeš najprije: Tako to nas povijesnik piše: Em je povelja NEPOUZDANA, em se DVA puta bilježi TOBOŽE... Znači priče za malu djecu o franjevcima u Uskoplju već od 1406! Netko je to izmislio, zar ne?!
    Možda franjevaca nikad i nije bilo u Uskoplju?
    Možda ih nema ni danas...
    Možda bi to netko stršsno želio.
    No, želje su jedno a stvarnost , kako povijesna tako i aktualna, drugo.

    A onda, mrtav-hladan:
    Za povijesnika (činjenica): Naravno da je fra Julijan Jelenić bio bosanski franjevac, i to prvi predavač iz BiH na Katol. Bogoslov. Fakultetu u Zagrebu početkom 20. stoljeća. Za što ga onda lijepo ne citiraš, odnosno ne navedeš svoj povijesni izvor?
    Pa s kim se ti svađaš? O čemu ti pričaš? Što to na kraju ne valja u ovom tekstiću? To što je po tvom mišljenju protufranjevački (paranoja i teorija zavjere!) ili zato što su podaci crpljeni iz knjiga jednog franjevca? Na kraju, lijepo bi bilo da, ako želiš razgovarati, razgovaraš sa mnom, a ne sa svojim zamišljenim protivnikom. Na kraju, ipak, napisao si:
    Ako nemam pravo - oprosti.
    Dragi franjevac, nemaš pravo i opraštam ti sve - osim gluposti i doze zlobe koja isijava iz tvojih rečenica. Oprosti i ti meni ako griješim!

    avatar

    25.05.2009. (08:55)    -   -   -   -  

  • ceribaša

    franjevac, nemam namjeru polemiziratui s nekim tko je isključiv kao ti, koji vrijeđa drugoga i vjeru u koju se zaklinje, a tvoj komentar je najbolji dokaz mojih tvrdnja. Samo ti postavljam pitanje da ti nisi onaj što se bunio što mi s Ploče idemo u crkvu u Vilić polje?

    avatar

    25.05.2009. (12:48)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...