Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • GP_ZG

    Simpa mi je ovaj putopis "po" Fučkovom jarku i njegovoj retenciji. U toj zoni ima još nekoliko zanimljivih detalja; već spomenuti silazak s Mirogoja (vrata u ogradi su lijevo iza velikog spomenika palima u Prvom svjetskom ratu); Lokalne štengice od mostića kraj retencije do Gorica; Kod izlaza na Remetsku cestu Vaša slika) zanimljivo je kako je tim zavojem premošten nekadašnji duboki oštri zavoj na cesti (sada je skoro potpuno "privatiziran" nekim plastenikom), a koja sada slijepo završava na "lesi" privatne kuće no od tamo u smjeru SI vode zapravo civilizirane ali neupotrebom skoro zaraštene štenge kao kratica do gornje Remetske; Neposredno uz te štenge završava (i prelazi u podzemni kabel) i "onaj neverojatan" dalekovod koji čak nekud od ispod Sesveta preko Novoselca i... Markuševca... sjevernih Remeta i Dolja...sjeverno obilazi grad da bi, kako je bilo svojevremeno rečeno, "poslužio" za Krematorij; Ovdje se plete i postrojenje HT-a koje je bilo zemaljska stanica "bežičnog-telefonskog" tornja kod krematorija, koji je sada u uvjetima GSM-a izgleda izgubio smisao, ali "stanica" nije...

    No da se odmaknem od toga, a potaknut početnom slikom retencije, predlažem Vam da u svojim putešestvijama napravite jedan "pregled i pogled" svih zagrebačkih retencija - ima ih bar 20-ak i svaka je na svoj način zanimljiva i začudno lijepa (da ne preskočim spomen retencija blizanaca u dolinama Bidrovca i Vidovca - odlično se vide Na Google Earth-u).

    Hvala na pažnji

    GP_ZG - Retencija Bidrovec (u pozadini stijena Pečovje ispod Kaptolske lugarnice - Gorščice)

    GP_ZG - Retencija Veliki potok između Mikulića i Lukšića

    avatar

    24.05.2009. (11:44)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP_ZG, baš ti hvala kaj si se javil sa zanimljivim komentarima i dopunama!
    Nisam znao da se ta udolina zove Fučkov jarak i super da si javio ime!
    Mene je u tom "jarku" najviše fasciniralo to što je u njemu takav mir (nije ni čudo kad je uz MIRogoj ;o) ) i što je to podosta nepoznata šumica, a put kroz nju omogućuje lijepu kružnu šetnju.

    Za onaj dalekovod nisam znao kud vodi, a baš sam se pitao koja mu je svrha tako kroz ta gradska naselja - moram jednom naći to mjesto gdje "ponire" u zemlju!

    Retencije - da, to su vrlo zanimljiva mjesta, u tim inače bregovitim krajevima jedino one pružaju velike otvorene predjele, zgodne za dječju igru ili sport ... ako pogledaš moje rane postove naći ćeš "putopis" šetnje uz potok Medvedščak koji prikazuje i tu retenciju. Osim nje poznajem dobro i onu veliku kod Jazbine (na potoku Bliznecu), tamo sam blizu nekad živio, pa onu na potoku Štefanovcu ... a ova kod Vidovca/Bidrovca, ona je novijeg datuma, zar ne?

    avatar

    24.05.2009. (12:53)    -   -   -   -  

  • GP_ZG

    a) Nađoh pretposljednji stup dalekovoda na Vašoj slici! Prije tridesetak godina cijela njegova trasa je bila, zakonski i zdravorazumski, slobodna od kuća, ali sada već ljudi grade i ispod njega. Najšokantniji primjer je na Majcenovom putu... koji silazi s Kamenitog stola prema Gračanskoj cesti (sugeriram vidjeti!).

    b) Spomenuh lijepu satelitsku vidjivost bidrovečke i vidovečke retencije ne sjetivši se da su na Google Earthu nedavno obnovili layer sa snimkom od 19.06.2008 kada je tamo bilo blago oblačno. Šteta. (Inače se prije na GE mogao birati "vremenski sloj"... sada čini se ne!?)

    Dalekovod prolazi kroz jarak Kamenitog stola

    avatar

    25.05.2009. (21:36)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Kad smo već kod tih instalacija, tamo negdje 80-tih su poskidali žice i prepili stupove telefonskog prstena oko grada - bila je to instalacija sa desetak žica koja je prolazila kroz Dotrščinsku šumu, pa preko remeta i posvuda uokolo - moj pokojni otac mi je govorio da je to bilo nekaj za vojne potrebe, ako ostatak mreže ispadne da po tim žicama (onda nije bilo mobitela!) ide komunikacija.
    Jel se sjeća netko te linije?

    avatar

    26.05.2009. (08:41)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...