Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • GP_ZG

    Umjesto da vas u duhu ove teme klistiram svakojakim svojim primjerima zagrebačkih numeracija kuća i označavanja ulica koje ogledavaju mijenu stilova, obrtničkog majstorstva, režima, zaslužnika i heroja sugeriram vam temu koju biste možda mogli obraditi,,, ako već nije prekasno. Radi se naime o pronalaženju i dokumentiranju tragova velike poplave u Zagrebu u listopadu 1964. godine kada je velik dio Trnja i Trešnjevke, da spomenem samo one urbaniziranije dijelove grada, bio pod vodom Save.

    Sjećam se da su tjednima, poslije povlačenja vode, po poplavom zahvaćenim područjima prolazile komisije ne samo za procjenu šteta, nego i za stručnu evaluaciju sigurnosti daljnjeg stanovanja u objektima. Tako su se kuće, najčešće potleušice Trnja i Trešnjevke, koje su poplavom nagrižene do urušavanja bile označavane na fasadi velikim slovom slovom 'X' u crvenoj boji i time osuđene na rušenje. One koje su po nalazima građevinskih komisija i dalje bile sigurne za stanovanje označavale su se sličnim oznakama, ali žute boje.

    Do nedavno se moglo tu i tamo naići na kuće kojima je ta žuta oznaka još ostala neizbrisana na fasadi, ali mahnitom gradnjom u posljednjih dvadesetak godina u tim dijelovima grada i takvih kuća više skoro da nema. Prilažem sliku jedne takve oznake na fasadi kuće iz Ogrizovićeve ulice (ne treba zaboraviti da su "zečji nasipi" od vreća pijeska bili čak pod željezničkim mostom kraj današnje Cibone!) dok sam neke ostale jednostavno "izgubio iz vida". Vjerujem da bi se, uz dosta štrapaca, našlo bar još pet-šest "preživjelih".

    Također mi je žao što vjerojatno, prema mojim saznanjima, ni na kojoj danas postojećoj kući iz tog doba nema oznaka do kojeg maksimalnog nivoa se Sava tada digla. Naime još se neko vrijema na, recimo, paviljonima Studentskog doma "Šara" vidjela "crta vode", ali i to je nestalo. Samo kao paralelu i kuriozitet navodim da su Česi u Pragu itekako obilježili poplavne ekstreme koje je svojevremeno dostigla rijeka Vltava.

    Lijep pozdrav

    Ostatak oznake: "Kuća je OK" nacrtane nakon poplave 1964. godine

    avatar

    14.05.2009. (23:45)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP_ZG, hvala ti na ovom zanimljivom prijedlogu! Ja sam u doba poplave imao tek nekoliko mjeseci tako da se osobno nje ne sjećam, no baka koja je tada živjela u podrumskoj garsonijeri na Novoj cesti je u stanu imala više od metra vode i moji roditelji su joj pomagali spašavati stvari kada je voda nailazila ... Ako igdje naiđem na koji trag poplave napisat ću nešto o tome (zasad sam uspio naći tek koju fotku na webu) ... no, ono što me je isto zainteresiralo su naselja koja su izgrađena za potrebe zbrinjavanja ljudi čije su kuće bile poplavljene - znam da je Retkovec jedno takvo naselje, zatim barake kod raskršća Bukovačke/ Petrove i Prilesja, a znam da ih ima još po gradu.

    Nego, ja se osobno sjećam jednog manjeg, ali opet poplavnog zbivanja, srpanjskog dana 1989. godine kada je pala najveća količina padavina u zagrebu ikad i kada su podsljemenski potoci poplavili okolinu ... tu večer sam gacao Maksimirskom pored "Kraša", po cesti je bilo 30 cm vode, a u Markuševečkoj trnavi su potoci nosili životinje iz dvorišta ... Na žalost, nigdje nisam našao koju fotografiju grada tog dana, trebalo bi otići u NSB i pregledati novine ...

    avatar

    15.05.2009. (08:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...