Komentari

cnn.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Ace Rimmer

    Čudim se autoru ovog inače solidnog bloga koji se solidarizira sa studentima koji traže besplatno studiranje i za mediokritete a ne samo za one najbolje, eliminirajući tako motivaciju i natjecanje u najsvjetlijem duhu samoupravnog socijalizma. Naša su sveučilišta izrazito nekvalitetna i ono što studentima pružaju je, ispričavam se na izrazu, obrazovni drek. Ovi dragi junoše sa filozofskog fakulteta ne traže od ministarstva bolje obrazovanje, oni traže besplatni drek za sve. Posljedica eventualnog usvajanja takvog zahtjeva bi bila potpuno uništenje ionako mizerne autonomije sveučilišta koje bi ponovno, opet kao u stara dobra vremena samoupravnog socijalizma, moralo svaku lipu ponizno žicati od ministarstva koje bi novce dodjeljivalo vođeno političkom podobnošću, kumstvom ili poslovnim odnosima. Radi se, dakle, o izrazito štetnom zahtjevu koji ima za cilj eliminirati natjecanje, motivaciju za učenjem i autonomiju sveučilišta.

    avatar

    08.05.2009. (12:43)    -   -   -   -  

  • SUNSHINE

    ja mislim da više vrijedi pravo na obrazovanje nego pravo sveučilišta da ubire pare koliko hoće i kad hoće! obrazovanje je, kao i zdravstvo, pravo koje pripada svakome i koje ne može ovisiti o tome ima li netko novca ili nema. to što bi ministarstvo možda davalo novce na kapaljku ne znači da zbog toga treba potkopavati pravo na jednak pristup obrazovanju.
    a što se tiče motivacije, ona sigurno ne bi bila eliminirana iz razloga što je obrazovanje besplatno. to ovisi o pojedincu, o njegovoj želji da jednog dana izađe sa fakulteta što spremniji za tržište... u današnjem društvu nemilosrdne konkurencije motivaciju i natjecanje sigurno ne bi uklonilo pravo na jednak pristup tom natjecanju!

    avatar

    08.05.2009. (13:48)    -   -   -   -  

  • primakka

    na njihovoj sam strani i žao mi je da nemaju veću podršku. jer, zaista - danas se događa nekome drugom, sutra bi moglo i vama! tako je bilo i devedesetih kad su se događala prva otpuštanja i pljačke. oni koji nisu taknuti, ostali su indiferentni, a sutra se to dogodilo njima. umjesto da se reagira i onda kad se nepravda događa drugima, skrivamo se u svoje ljušture i šutimo.
    moj sin je upisao kineziologiju s plaćanjem jer zbog bolesti nije bio fizički spreman za taj prijemni. slijedeće godine je dobio državnu stipendiju po kriteriju ocjena, ali i dalje je morao plaćati studij, neovisno o uspjehu. svi znamo da ova bolonja ne odgovara pravom profilu. na četvrtoj godini su prvi kolokvij imali u travnju!!! da ne spominjem ekstra plaćanje ispita skijanja u sloveniji (!) dvije godine zaredom! taj novac ne pokriva troškove za koje je predviđen!
    studenti zaslužuju odgovore na svoja pitanja!

    avatar

    08.05.2009. (14:01)    -   -   -   -  

  • Ace Rimmer

    primakka: tvoj sin bi trebao studirati besplatno no studenti ne traže reformu sistema školarina, oni traže njihovo ukidanje, što bi po mom skromnom mišljenju bilo kontraproduktivno

    sunshine: pravo na obrazovanje imaju svi, no neki to pravo mogu ostvariti besplatno. Postoje stvari kao što su motivacija i takmičenje. Studenti sa svojom anti-tržišnom retorikom i egalitarističkim zahtjevima svakako nemaju moju podršku. Na žalost, studenti će dobiti podršku od žicara koji se nadaju besplatnom studiranju bez ulaganja truda.

    avatar

    08.05.2009. (14:24)    -   -   -   -  

  • turimti

    studenti sviraju nježniku. oni u startu nisu znali što hoće pa tako ni danas. "znanje nije roba" je priča za malu djecu. znanje je na prodaju-definitivno.
    no, ono što je važno ako sam u socijalizmu studirala besplatno i imala stipendiju, mora biti dostupno i mom sinu. ali kako:- svi koji redovno daju godinu za godinu trebaju biti oslobodjeni plaćanja. ponavljaći tim prije što ugrožavaju upis novih studenata i smanjuju kvalitetu nastave trebaju plaćati školarinu. ako nemaš, uzmi kredit...
    stvar je u tome što studenti prije prosvjeda nisu išli na pregovore. oni su jednostavno žrtve manipulacija vlasti-hdz-a...šuvar je mila majka za ovog ego tripa od zamorca...

    avatar

    08.05.2009. (16:26)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Ace Rimmer, nakon svih ovih sranja koju su ucinili od drzave mislim da su besplatne skolarine za svih novac koji ionako nece biti toliko lose potrosen koliko su vladajuci u stanju spiskati ga u vjetar toveci svoje guzice

    to je ista ona logika da svaki čovjek ima pravo na obranu.. pa ako kriminalac ima pravo na odvjetnika kao i nevin onda neka svi imaju pravo na studiranje

    ionako bi postojali mehanizmi kontrole tko zavrsava ispite a tko ne.. tako je uredeno ovdje u Italiji gdje ja studiram i gdje je reforma osla u kurac jer je otvorila vrata da se privatiraju fakulteti ali cuj barem dobivam stpendiju zbog koje kontroliraju dali sam do tog i tog datuma dao odredeni broj ispita

    zar nije to fer?

    avatar

    08.05.2009. (16:27)    -   -   -   -  

  • Matti

    naprid osvješteni studenti! naprid već plaćeno obrazovanje iz proračuna koje banda lopovska ne želi dati no zato uzimaju sebi iz tajnih računa.. no pasaran!

    avatar

    09.05.2009. (00:16)    -   -   -   -  

  • 25-godišnjak

    Školarine u teoriji nisu sporne. Nakon faksa, znanje koje se stekne se prodaje u obliku veće plaće. Platiti uslugu učenja onda nije problem, ALI...

    Školarine za sve bi trebale značiti da se novac iz proračuna onda koristi za druge stvari, bolnice, ceste, vodovod itd. No kod nas ne samo da se iz proračuna izdvaja za studije bez obzira na školarine, već znamo gdje bi taj novac otišao da se ne izdvaja za studije.

    Sami iznosi istih kopija su logike našeg turizma: puno para za nikakvu muziku. Najviše školarine u Europi za studij koji se ne priznaje ni u Banja Luci. Katastrofa.

    U sadašnjoj situaciji, kad imamo 9% visokoobrazovanih, treba nam sustav koji proizvodi znanje brzo i u velikim količinama. Studij uz plačanje koji smo imali dosada to nije. U budućnosti, kada se društvo unaprijedi u moderno, o školarinama se može razmisliti. Do tada, sve džabe.

    avatar

    10.05.2009. (17:56)    -   -   -   -  

  • Ace Rimmer

    25 godišnjak, ako se studenti bune zbog stanja u društvu i lopovluka, trebali su postaviti nekakve normalne političke zahtjeve. Nadalje, ovakvi komunistički zahtjevi niti do sada nisu osiguravali "proizvodnju znanja" u velikim količinama i brzo. Za to bi bila potrebna temeljita reforma sveučilišta i dovođenje velikog broja profesora izvana, pod čime ne mislim na BiH. Što se tiče komunističkih gluposti tipa "sve džabe", sumnjam da ćete dobiti ne znam kako veliku podršku od poreznih obveznika za plaćanje studija i mediokritetima a ne samo najboljima. To je ono što Hrvatskoj treba: mediokriteti u velikim količinama i brzo!

    avatar

    11.05.2009. (08:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...