Komentari

protivnasilja.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Berini dnevnici

    Ovo je samo novi način da se izmuze lova. Djeci trebaju kvalitetni programi i ne landranje odn. klošarenje. Dva tri pojedinca se lako neutralizira, pravodobnim intervencijama i informacijama. Kamere neće smanjiti ugnjetavanje, jer one ionako ne mogu djelovati.

    avatar

    04.05.2009. (20:54)    -   -   -   -  

  • Đus

    situacija mi se nimalo ne sviđa, ali sam za ovakve metode.
    mislim da su u nedostatku ispravnih društvenih i osobnih vrijednosti te osnovnog kućnog odgoja i poštovanja prema sebi i drugima, koliko god to žalosno zvuči - one potrebne.
    pozdrav!

    avatar

    05.05.2009. (16:44)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Apsolutno sam PROTIV uvođenja kamera u škole. Nažalost, rekao bih da je samo pitanje vremena kad će ih se uvesti u sve škole. Inače, bivši ravnatelj uveo ih je i u moju školu (jedna od prvih njegovih akcija). Vrlo brzo je jedan učenik razbio lice drugome – u mrtvom kutu.

    Kamere su dio šireg (po meni izrazito nezdravog trenda) nastojanja da se SVATKO i SVUDA nadzire, sve u ime "sigurnosti". O krajnjim konzekvencama sam svojedobno pisao pa koga zanima: 666, Trumanov sindrom...

    avatar

    06.05.2009. (10:45)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Pa da - postavimo kamere i rješen slučaj; postavimo detektore metala na ulazu i rješen slučaj; postavimo zaštitare i gotovo!
    Mislim da bi kamere trebalo postavljati i u učionice za vrijeme nastave, pa bi se moglo promatrati kako se ta nastava odvija od strane profesora, a ne samo šta djeca rade preko odmora. Ne aludiram da svi profesori ne rade svoj posao kako treba, ali ima primjera.
    U osn.školi moje djece ( mlađi je ove godine napušta kao osmaš), nedavno su postavili ogradu da bi navodno zaštitili učenike preko odmora i spriječili ih da odlaze preko opasnog raskršća do trgovine. Ograda ima vrata i normalno se prolazi kroz njih. Preko velikog odmora nema nijednog nastavnika koji bi pratio što se događa u tom dvorištu.
    Bio je neki nov. članak u kojem ravnatelj te škole izjavljuje da će uskjoro zaposliti zaštitare koji će voditi računa o redu i miru u školi i oko nje. I sve to u plodnoj suradnji sa zaštitarskom kućom XYZ čiji vlasnik dugogodišnji stanar ovog kvarta.
    Moram reći, da sam gajila neke iluzije po pitanju angažmana Udruga koje bi radile s djecom na preventivi nasilja, ali prateći kako društvo i mjerodavni rješavaju te probleme-pogubila sam te iluzije, nažalost.
    Svako malo osvanu grafiti na zidovima škole i kućni majstor ih preboja tako da se više ne mogu čitati, ali ti natpisi su i dalje tu, svi znaju što je pisalo - problem je i dalje prisutan i ne može,se rješiti tek običnim prebojavanjem glasova naše djece. Ti natpisi nas upozoravaju, ti natpisi su alarmi, a društvo to jednostavni uguši, prekrije krpom, bojom i onda bi kao svi trebali biti zadovoljni? A djeca će i dalje pisati svoje grafite koji VRIŠTE- POMOZITE NAM, ZBUNJENI SMO!!!!

    avatar

    07.05.2009. (14:42)    -   -   -   -  

  • buha

    što se men tiče ja sam ZA kamere . Da bi se vidjelo što rade učenici a ne profesori . A rade svašta. bacaju po učionici papirnate avione, šaraju po klupama , gađaju profe kredama i gumicama . Mene je neki učenik počastio epitetom "KURVA" a da ne bi bili zabune još i dodao moje ime. I lijepo me gledao ravno u oči i smješkao se. A kada sam ustala da bi mobitelom nazvala njegovu majku i o tome je obavijestila , zapriječio mi je prolaz tijelom i nije i dao proći kroz vrata.
    O ČEMU SE OVDJE PRIČA? O NASILJU ? O nasilju djece prema djeci ? I o neradu profesora ..
    gadi mi se sve skupa....

    avatar

    08.05.2009. (17:47)    -   -   -   -  

  • buha

    OTKAKO SE TAKO SILNO VODI BRIGA O NASILJU U ŠKOLAMA , NAMA JE SVE TEŽE RADITI SVOJ POSAO .
    HVALA VAM SVIMA NA TOME. SVIMA KOJIMA JE JEDINI NAČIN KAKO ĆETE SE BORITI PROTIV TOGA - DA NAPADNETE PROFESORE I NJIHOV RAD.

    avatar

    08.05.2009. (17:50)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Nekako sumnjam u učinkovitost kamera, kako na školskom dvorištu, tako i učionicama. To je ono što je naglasila Gustirna, samo prekrit krpom stvaran problem, a on se neće tako riješiti već produbiti i zadobiti još veće dimenzije. Nekako sam sklona napomenuti da je nekoć u vrijeme dok su još profesori i nastavnici imali odrešene ruke, stvar bolje funkcionirala i nije bilo toliko nasilja ali sad kad su im ruke doslovno vezane iza leđa, mali su se sileđije osilili, baš kao i njihovi roditelji od kojih su taj model ponašanja i pokupili. Ne bi bila na mjestu profesora i nastavnika, nisu u zavidnoj poziciji ni najmanje. A da ne pričamo dalje o plaćama i zaduženjima jer to nije ni tema ovog posta.

    No međutim umjesto kamera puno jeftinije i humanije bilo bi uzeti domara, kao što su nekad dok sam ja išla u osnovnu školu,
    imali u svim školama. Zašto je to zanimanje ukinuto, samo vile znaju...

    avatar

    11.05.2009. (08:54)    -   -   -   -  

  • buha

    kamere , ako je baš o tome riječ , NISU učinkovite . imala sam se priliku uvjeriti na svom osobnom primjeru kada sam se "uključila" u neku učeničku tučnjavu .Pa je ravnateljica tvrdila kako će se sve vidjeti na snimci,jer mi nije vjerovala. Ta tko neće vjerovati jednoj objektivnoj snimci. No snimke nije uopće bilo. kamera ne pokriva sve kutove i to je to.A snimke koje su se vidjele bile su vrlo loše.Za kvalitetetne snimke je potrebna skupa kamera a koliko ja znam. takve nemaju škole.
    a ono što je moja osnovna poruka vrlo je dobro shvatila Foto tvornica Snova .. haha.. kakav divan nik, Pa nije stvar u kamerama, niti u promidžbi nekih američkih(?? potrošenih akcija tipa" Borbe za zaštitu svega i svačega" .Meni se osobno čini da je baš ovakvo kampanjsko djelovanje imalo kontraefekt. Učenici nisu zaštićeni baš puno više. A mi u školama radimo puno, puno teže.

    avatar

    11.05.2009. (09:31)    -   -   -   -  

  • Nada

    Majka sam 12-godišnjaka koji pohađa jednu osnovnu školu u Varaždinu gdje su postavljene video kamere. Ne vidim u tome ništa loše, ali se ipak pitam koliko će od toga biti koristi... Pišem jer je moje dijete žrtva zlostavljanja svojih vršnjaka iz razreda od 2. razreda. Ono što se događa i što on proživljava gotovo svakodnevno, sigurno nije zabilježeno kamerama. To najbolje zna on i ja jer mi, hvala Bogu, još uvijek se povjerava i vjeruje.... Tražila sam pomoć od razrednice koja, na žalost, ni sama ne može "stati na kraj" problematičnim učenicima u njenom razredu, od kojih se neki čak na njenom satu usuđuju izlaziti i ulaziti iz učionice kada žele, leći na pod usred sata, prekrižiti noge i gledati u strop, govoriti njoj, ravnatelju i ostalim nastavnicima riječi koje su mogli - tvrdim - čuti i usvojiti te ih sada vrlo prikladno primjenjivati jedino od svojih najbližih, u roditeljskom domu. Ista razrednica je našla "genijalno" rješenje u snimanju takvih raznoraznih "nepodopština" svojim mobitelom, a zatim slanjem snimaka roditeljima djece koja rade probleme. Ravnatelj se trudi, poziva nas na razgovor kao roditelje djeteta-žrtve, upozorava i razgovara, prijeti takvim učenicima, mir je nekoliko dana, a onda opet sve po starom. Više ne znam što bih rekla svom sinu kojeg sam oduvijek odgajala tako da se ne tuče, ne uzvraća, ne izaziva i da poštuje druge. Svaki njegov nastavnik će u bilo kojem trenutku potvrditi da je vrlo, nadasve dobro odgojeno dijete i da s njim nema nikakvih problema, osim što ima poteškoća u svladavanju gradiva (smanjena pažnja, disgrafija), što je za neke njegove suškolce još dodatan razlog za izrugivanje i najgore maltretiranje. Što reći i kako utješiti, ohrabriti dijete koje je potpuno izgubilo samopouzdanje, vjeruje da je najlošiji, da je glup i na kraju se tješi da je "već navikao" na sve to? Ja mu NE DOPUŠTAM da se na to navikne, jer vrijedi jednako (čak u nekom pogledu i mnogo više) od većine onih koji ga svakodnevno zlostavljaju. Kako takvom djetetu vratiti volju i osmjeh na lice? Kako mu vratiti volju za školom, uvjeriti ga da je to mjesto gdje je siguran, zaštićen, i gdje mu MORA BITI DOBRO. Više ne znam što učiniti i kako mu pomoći. Možda će mi pomoći baš ovo javljanje i pokoji komentar ili slično iskustvo, osobito bi mi bilo drago da se jave roditelji djece iz varaždinskih osnovnih škola koja prolaze isto što i mi.
    Nada

    avatar

    31.08.2009. (19:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...