Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • prljava igra (!)

    tvoj koncept chini se chak daleko razigranijim, zivljim: zashto ga ne obistinish, stari?

    avatar

    03.04.2009. (21:52)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Najavljujem na Vaseljeni da cu uskoro pocheti da na mom objavljujem prevode Herdera, za kojega mishljenje i pesnichko stvaranje (pevanje?), osecanje i uvidjanje, znanje i verovanje postaju nerastavljivo jedinstvo, a usled takvog jednog shvatanja nastaje veliki preokret u nemachkoj lirici (osnovi Goetheove lirkike intuitivno je stvorio Herder).
    Cujmo shta kaze u Stimmen der Völker in Liedern: „Ukoliko je narod divljiji, tj. Zivlji, ukoliko sklobodnije dela ... utoliko i njegove pesme, ako ich ima, moraju biti divljije, tj. Zivlje, slobodnije, chulnije, lirski aktivnije“ Savreshenstvo pesme je „u melodichnom toku strasti i chuvstva ... Meldoija je dusha pesme.... Pesma se mora chuti, a ne videti“.
    Herder je uchio istorijskom shvatanju: grachka tragedija, engleska drama nichu svaka iz svog osobenog, organskog i istorijskog zivotnog tla. Time je rozoreno prosveceno verovanje u apsolutne, merljive norme, a na njegovo mesto postavljena je raznolikost istorijsko-nacionalne stvarnosti, u kojoj se za Herdera u svima menama, u svim njenim invidualnim epohama i formama uvek ogleda celokupni skupni zakon svemira, delanje bozje.
    Evo shta kaze u ogledu O uticaju vlade (gospodarstva) u naukama, a protiv barbarstva i sujeverja (Vom Einfluss der Regierumg in die Wissenschaften gegen die Barbarei und Aberglaube).

    Nalazimo se na tochki, gde vishe nije zapravo nije pitanje: shta je nachinjeno ?, vec shta je hinjeno da bude nachinjeno? Sledeci su uzroci zashto i boljim vladarima i vladama sa svom njihovom dobrom voljom chesto malo toga poshlo za rukom. Kao prvo: Europa je bila meshavina nachinjena od barbara, nadoshla u jednoj poplavi, i tu i tamo , kao zgranuti talasi, ostala: ovi su imali obichaje, zakone i prava,stvari koje naukama nisu bili drage, ali za chiji opstanak su ipak, i to u osecaju srece i vrednosti, izgarale.

    avatar

    04.04.2009. (10:22)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..elem : svi marš na tvog..:-)))))

    avatar

    04.04.2009. (10:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...