Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • pametni zub

    imamo dodirnih točaka. Nedavno sam pročitao Watzlawicka, znamo iz iskustva da predložene metode imaju učinka, ali znamo još bolje da ništa nema učinka trajno.
    Mandića, prošlog ljeta, Klemperera se spremam; nedavno sam pročitao "Povijest jednog Nijemca" (Sebastian Haffner), odlična knjiga, jako dobri uvidi u psihosocijalne izvore nacizma
    Upravo pročitao "Mjerenje svijeta" (Kehlmann), a sada čitam "U divljini" od Kraukera, onom mladiću što se uputio u Aljasku da živi sam u divljini
    čiatm, polagano Kertesza

    avatar

    28.03.2009. (15:40)    -   -   -   -  

  • onakojatrcisvukovima

    thom hartmann-posljednji žar pradavnog sunca

    avatar

    28.03.2009. (15:43)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Osim nekoliko zajedničkih gornjih naslova:
    1. Grgur iz Toursa: The history of Francs - povijest franaka našto prije i za vrijeme njegova života: jedna nestvarna mješavina politike, zvjerstava, vjere i praznovjerja - izvori zapadne kulture, hm, hm
    2. Pierre-Yves Lambert: La langue gauloise -opis i povijest galskog jezika s mnogo još živućih primjera u francuskome - 0vo mi je zgodna protuteža izjavi jednog francuskog akademika da je samo francuski jezik, jezik!
    3. Terry Pratchett: Guards, guards - ovo preporučam ljubiteljima satire, samo naizgled se radi o fantasy žanru. Već danima se smijem glasno skupa s autorom:)))

    avatar

    28.03.2009. (16:37)    -   -   -   -  

  • Ayahuasca

    Vazna obavijest na mom blogu u vezi akcije Earth Hour, molim te da procitas!:)

    avatar

    28.03.2009. (17:03)    -   -   -   -  

  • svinjce

    Pročitah K.P. Liessmann: Teorija neobrazovanosti: zablude društva znanja (Jesenski i Turk, 2008.), stvarno za preporučiti.
    Prije dva dana završio s Cormac McCarthy : Cesta... (Profil, 2009.). Nakon kataklizme, otac i sin idu pješice opustjelom i pepelom prekrivenom Amerikom...

    također, pridružujem se @pametnom zubu u preporuci - "Mjerenje svijeta" (Kehlmann) je odlična i zabavna knjiga.

    avatar

    28.03.2009. (17:26)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Shto chitam?
    Shto god napishe Gospodin Profesor ili Gore Vidal.

    avatar

    28.03.2009. (18:05)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Poštovani profesore,
    hvala Vam na popisu preporučenih knjiga. Osim Mandića i Liessmanna koje i sam imam na svom popisu za čitanje, za ostale autore nisam znao.
    Trenutačno su mi uz zaglavlje tri knjige koje čitam svaku večer prije spavanja: Ian McEwan: Subota, Aleksakis: Poslije Krista, Zora Dirnbach: Dnevnik jednog čudovišta. Posljednjih nekoliko godina, koliko mi to vrijeme dozvoljava, jer iako sam navršio 41 godinu staža još uvijek radim kao projektant, pročitao sam mnogo toga i trebalo bi mi mnogo vremena da o svakoj napišem pa makar ne više nego što ste to Vi učinili. Od "serije" knjiga jednog autora tu su sva djela Hesse-a koje sam mogao naći u prijevodima i sva djela Miljenka Jergovića do kojih sam mogao doći. Ima tu i Mandića, već citiranaog McEwana, Dawkons: Iluzija o Bogu, Brian Greene: Tkivo svemira i da ne nabrajam više.

    Još jednom hvala za preporučene knjige s nadom da to neće biti i posljednja preporuka.

    S poštovanjem
    Semper contra

    avatar

    28.03.2009. (18:15)    -   -   -   -  

  • UPS!D

    Lijep popis. Predlažem Metamorfoze kulture, Tončija Matulića!!!!

    avatar

    28.03.2009. (19:02)    -   -   -   -  

  • Goran

    Hvala na odličnom popisu !

    Nažalost, nije me ništa fasciniralo u zadnje vrijeme jer silom prilika moram čitati Nixona, Kissengera i kompaniju, pa mi je lagano muka. Ali, mogu preporučiti da ih se izbjegava, ako ih se već ne mora čitati. ;)

    avatar

    28.03.2009. (19:51)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    @ Goran, kad smo kod Kissingera preporučam Čovjek vrijedan zlata (Good As Gold) Jospeha Hellera (možda si je već čitao?). glavni lik, Gold, odlazi raditi za Predsjednika i doživljava apsurdne pustolovine. tijekom cijelog romana osvrće se na Kissingera kudeći ga - tvoj komentar o Kissingeru podsjetio me na to

    avatar

    28.03.2009. (20:00)    -   -   -   -  

  • gosponsudac

    Prije svega, hvala svima na preporukama. Evo par naslova i s moje strane.
    Imre Kertesz «Čovjek bez sudbine» (ovo preporučam baš svakome, dugo me se nešto nije tako duboko dojmilo).
    Za ovisnike o «lakoj historiografiji» (sjećate se te feralske fore i kome je bila upućena, ha?) poput mene navodim nedavno pročitano:
    Aleksandar Vojinović (da, da, onaj koji je “bežao na zapad”): “Ive Mihovilović-Spectator”,
    Ante Ciliga: “Sam kroz Europu u ratu”,
    Miro Simčić «Tito bez maske».
    I posebno preporučam: Josip Horvat, “Preživjeti u Zagrebu 1943-45”.
    Btw, ako još nešto smijem preporučiti, onda-C.S.Lewis “Kršćanstvo”, znate me već.:)

    avatar

    28.03.2009. (20:25)    -   -   -   -  

  • Goran

    @pametni zub:

    Nisam čitao. Hvala. Ali morati ću dozirati Heinza .. ;)

    Usput, da se nadovežem na "Into the wild". Preporučujem i istoimenu ekranizaciju, ako je nisi već pogledao. Eddie Vedder je odradio fenomenalan posao sa glazbom. A McCandless je priča za sebe....

    avatar

    28.03.2009. (20:36)    -   -   -   -  

  • gosponsudac

    I meni se film sviđa, Sean je zapravo svaki put sve bolji i bolji.
    U svakome od nas čuči nekakav McCandless, samo najveći broj nas nema ono nešto što se prosto kaže...

    avatar

    28.03.2009. (21:36)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Friški Liessmann "Budućnost dolazi!". Kome je sjela "teorija n." trebala bi mu podjednako sjesti i ova knjiga. Ista lucidnost, ista širina i isto oko za blesave detalje koje svima (nama) ostalima tako beznadno promiču. Izdavač je Alinea.

    od istog izdavača sam nedavno pročitao i Thomas Burger: "Mala povijest prošlosti". Sekularizam detronizira religijski svjetonazor pa eshatološku ulogu namijeni povijesti... kakav obrat! Nadalje, je li povijest uistinu "učiteljica života" i niz zanimljivih eseja.

    G.K. Chesterton: Kugla i križ. Opaljen roman o dva luda Škota, zagriženom ateistu i zatucanom katoliku, koji svoju razmiricu jednom za svagda žele razriješiti na starinski način: dvobojem mačevima. Kreće niz avantura i susreta u njihovim pokušajima da se bore da bi na kraju završili u ludnici. Volterovski, kandidovski duhovito i zabavno, s dosadnijim mjestima, sve zajedno kao neka alegorija, ali vrijedno čitanja.

    Arthur Koestler: Kazari - 13. židovsko pleme? Nije bog zna što. Palo pod ruku pa pročitao. Relativno pitko pisano pa se može preporučiti. Može biti zanimljivo onima koji vole povijest jer ima puno zanimljivih podataka o srednjovjekovnom Bizantu, Zlatnoj Hordi, Kazarima i drugim stepljanima, Vikinzima, Bagdadskom Kalifatu i Kordobi itd...

    Igrom slučaja su me zatrpali i časopisi pa se time zabavljam. Treći program je opet izdao zbornik (neko vrijeme ga nije bilo vidjeti), U novom RE iz Rijeke pronašao sam Zubovu priču, a imam i novu Libru Liberu, u njoj se uvijek nađe grafičkih novela, sjajan žanr, nisam vidio da ga drugdje njeguju i objavljuju.

    Ako se sjetim još čega, dopunit ću... ;))))

    avatar

    29.03.2009. (01:40)    -   -   -   -  

  • Trbuhom za kruhom!

    Trenutno sam u fazi WWII.
    H. Guderian: Panzer General, a nakon toga Sukob titana: Kako je Cvena Armija zaustavila Hitlera.

    Iako sam pocitao na desetke knjiga o WWII jos uvijek ima toliko toga nepoznatog tak da se veselim svakoj knjizi.

    avatar

    29.03.2009. (08:14)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Tipichno lokalpatriotski preporuchio bi chitanje knjige Dubrovacki Kurioziteti autora Suada Ahemtovica koja je jedno prilichno briljantno napisano shtivo iz kojeg se moze puno nauchiti o povjesti Dubrovnika a ujedno i shvatiti kako smo stali i koliko smo pali u odnosu na pretke.
    Vech sam se uvjerio (pa me neche iznenaditi) da vechina "intelektualaca" ovu knjigu bash ne svrstava u "prilichno briljantno" jer se znachajno odudara od sheme po kojoj se pishu "mudre" povjesne knige i chiji se autori potpisuju sa "dr" ali sam se spreman zakleti da sam rijetko naishao na neshto napisano tako jednostavno i razumljivo i na nachin koji daje izvanredan uvid u povjesna zbivanja.

    avatar

    29.03.2009. (08:25)    -   -   -   -  

  • buha

    e ,ovaj je blog od Gospona profesora kao SLASTIČARA . ne znaš kaj bi prije izabrao.. . a ne deblja, ako ne računam sjedenje i netrošenje kalorija.
    Mislim da u brojne i razlike u muško-ženskim ukusima spada nesklonost žena povijesnoj literaturi . Ali sva ostala , nabrojena je literatura za mene ..poslastica .
    A ja čitam isto nekaj o sreći i kako je steći :D_Leonhardt : Vlastitim putem u raj .
    Čudno , kao da se iz naslova se vidi poveznica s ovom drugom knjigom o sreći _ OSTATI SVOJ . makar o tome da bi čovjek trebao na put u raj .... SAM , imam ograde . Ne možemo žmiriti pred sudbinom svijeta i sakriti se na pusti otok, čak i da je Otok s blagom. Zar ne?

    avatar

    29.03.2009. (10:17)    -   -   -   -  

  • odmak

    Sigurno ću pročitati V. Klemperer: LTI: bilježnica filologa . Nažalost zbog transgeneracijske traume vezana sam za prošlost još i prije vremena prve Jugoslavije. S tim se borim cijeli život, ali tek u posljednje vrijeme dolazim i do knjiga iz emigracije. Tako sam nekoliko godina (radila sam na romanu) Bogdana Radicu- sve što je izašlo- bistar, polemičan, ništa manje od Mandića. Prošao kroz mnoge faze od gorljivog Jugoslavena do hrvatskog nacionalnog osjećaja, ne mogu reći nacionaliste jer tu idu neke druge konotacije. Neću previše nabrajati. Vidim da je netko spomenuo Ciligu. Isplati se pročitati. Oba Meštrovića. Oca i sina. Da ništa drugo nisu napravili te su dvije knjige odlično svjedočanstvo vremena. Ima toga još puno, ali bojim se da su samo meni važne. I s jedne i druge strane. Eliza Gerner napr. Njen je životopis odličan.
    Uhvatim se nečeg tematski- sad sam u fazi svojevrsnog pomirenja s Bogom i životom kakav jest. Crkva mi stvara poteškoće, iako znam da se bez institucije ne može . Preporučam pok. Željka Mardešića alias Ivana Jukića ako koga ta tematika zanima. Vidim da je spomenut Matulić.
    Anselm Grun- ovdje idu one dvije točkice na u, i njegove knjige. Dosta je toga prevedeno. Benediktinac. Završio studij psihologije, teologije i ekonomije. Ovo sa ekonomijom mi je neobična kombinacija, ali pretpostavljam da im je u samostanu trebao ekonom. To me podsjetilo na jednu anegdotu koju mi je ispričao pisac knjige o pušenju, koja je nekom neobičnom zgodom do pape Ivana Pavla. U knjizi je napisao kako se vrhuška Vatikana sastala i razgovarala o prodaji cigareta unutar zidova Vatikana. Kako je to zapravo nezgodno, jer su cigarete škodljive i da ih baš u Vatikanu ne bi trebalo prodavati. Pošli su s tim prijedlogom pok. Papi. On ih je saslušao, malo šutio. Istina je. rekao je na kraju. To stvarno škodi čovjeku, ali ja bih na vašem mjestu najprije porazgovarao sa ekonomom.
    A odmaram se uz Houellebecq-a. Nije bezazleno njegovo viđenje budućnosti i novi čovjek.
    Elias Canetti: Masa i moć kao i Biblija mi stoje na stolu.
    Volim i znanstvenu fantastiku pa sad upravo čitam Francka Herberta sa njegovom sagom o planetu Dina i Briana Herberta & Kevin J. Anderson koji su nastavili ili se vratili na početke to još nisam zapravo razumjela. Može vam se ta literatura činiti djetinjastom, ali ja sam vrlo znatiželjna i zanima me kako čovjek vidi budućnost i kroz beletristiku jer mi knjige koje pokušavaju teorijama zavjere rastumačiti zbivanja nisu vjerodostojne. Na pr. Stoljeće rata nisam mogla čitati, iako ima zanimljivih podataka.
    Inače posljednja knjiga koja me uistinu okupirala je od Viktora Žmegača Od Bacha do Bauhausa- Povijest Njemačke kulture.

    avatar

    29.03.2009. (11:16)    -   -   -   -  

  • Ayahuasca

    Ne, nisam imala bliskih susreta sa Ayahuascom, ipak sam ja samo sedamnaestogodisnjakinja koja nije imala priliku boraviti sa Amazonskim shamanima i sudjelovati u njihovim obredima :)
    Ipak, hvala.

    avatar

    29.03.2009. (12:59)    -   -   -   -  

  • marchelina

    Trenutno čitam "Jebo sad hiljadu dinara" od Dežulovića. Po treći put :D
    Paralelno, čitam i biografiju Lepe Smoje. Urednik knjige: Dežulović :D

    avatar

    29.03.2009. (13:16)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ pametni zub: pročitao sam Haffnerove Bilješke o Hitleru. To bi trebala biti obavezna lektira.

    @ onakojatrcisvukovima: poznat mi je naslov...

    @ ljelja: povijest Franaka? Nije mi na popisu prioriteta... :)) Premda, preporuke zvuče zanimljivo.

    @ svinjče: Cesta me zainteresirala... priča se da je prijevod loš.

    @ semper: McEwan je jako dobar. Od Alkesakisa sam više očekivao. Preporuka će biti još. ;)

    @ bookmarkerica: stvarno kaskaš! :)) Stoljeće rata otvara oči. I pomalo deprimira. Ali, i to treba uzeti cum grano salis.

    @ UPS!D: vidiš, Matulića (mi) je već netko preporučio... Morat ću potražiti.

    @ Goran: mogao si spomenuti neki naslov koji te se ranije "dojmio". ;)

    @ gospon sudac: hvala, vrlo zanimljivo. Stalno se spremam pozabaviti se s našom suvremenom poviješću, ali... :(

    @ ludlud: negdje sam to već čuo...

    @ Trbuhom za kruhom: jesi li čitao Iana Kershawa: Hitler?

    @ hebatga: o knjizi koju spominješ zainteresirani mogu pročitati ponešto ovdje. Čini se uistinu zanimljivo.

    @ buhin: vlastitim putem u raj? Sretan put! :)

    @ odmak: Bogdana Radicu svojedobno je nahvalio upravo Mandić. Hvala na opširnom komentaru s vrijednim preporukama. Široko područje interesa, zaista.

    @ marchelina: to se zove lokalpatriotizam! :)))

    avatar

    29.03.2009. (13:54)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    kad li ti to samo stignes??? ja otkad imam Malu Mare slabo stignem citati. sto sam citala u zadnje vrijeme ili sto me se dojmilo? pa laku literaturu :D poput cijele serije Andrea Camilleri krimica ali i Middlesex od Jeffrey Eugenides. Toplo preporucam ovog autora s Pulitzerom, ako jos nisi procitao. Za Bozic sam dobila najnovijeg Orhana Pamuka ali nikako da ga se primim iako mi zvuci jako primamljivo. Citam i viseslojne laganice poput Haruki Murakamija ... imam svoje neke omiljene autore od kojih procitam SVE sto su ikad napisali pa onda dodjem do zakljucka da im nije sve jednako dobro :)). dojmilo me se dosta toga pa i salman rushdie sa svojim satanic verses i midnight's children....eh, moram se ponovno primiti knjiga :)))

    avatar

    29.03.2009. (13:56)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Ispravak netočnog navoda:

    Zabunom sam prekrstio gospona Burgera, zove se Rudolf, a ne Thomas.

    Profesore, možeš li, molim te, ispraviti to u gornjem mom komentaru kako ne bih zavodio na krivi trag one koji budu htjeli guglati, ili potražiti knjigu?

    avatar

    29.03.2009. (14:25)    -   -   -   -  

  • geomir

    Malo i velo misto - M. Smoje.
    Pokušavam ih naučit napamet! :-)))

    A ove dolje pomalo preživam!

    Moj pogled na svijet - A. Einstein

    Kozmos i Plava točka u beskraju - C. Sagan

    Svemir u orahovoj ljusci - S. Hawking

    avatar

    29.03.2009. (15:45)    -   -   -   -  

  • šarli

    Hvala na preporukama, neke od njih ću zdušno prihvatiti. Evo mog popisa upravo (pro)čitanog:
    D. F. Wallace, Infinite Jest,
    R. Dawkins, The God Delusion, (ali od istog autora svakako bih prije preporučio The Selfish Gene, friško prevedeno kod nas novo izdanje)
    J.J. Mearsheimer, S.M. Walt, The Israel Lobby and US Foreign Policy,
    A. Dumas, Napoleon.

    avatar

    29.03.2009. (21:33)    -   -   -   -  

učitavam...