Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Akuzmata

    Ne sviđa mi se pitanje "koga trebam voljeti": jednostavno je pogrešno. Puno važnijim mi se čini pitanje "kako voljeti". Nedavno nas je i Woody Allen svojim ne baš brilijantnim, ali poštenim filmom "Vicky Cristina Barcelona" podsjetio na to da voljeti - ne znamo.

    avatar

    25.03.2009. (20:05)    -   -   -   -  

  • G.V.

    Istina, pitanje si čini feminizirano. Ipak, stari su možda imali pravo, jer kvalitetno možemo voljeti i same sebe, ili samo fantome vlastite žudnje.

    avatar

    25.03.2009. (20:55)    -   -   -   -  

  • Akuzmata

    Pitanje "koga treba voljeti" se vama čini feminizirano?
    Isus plakaše...
    "Kvalitetna" ljubav plod je slobode, poezije: nužno je sublimna: kao takva, ona ne može biti ostvarena u odnosu sa samim sobom ili s "fantomima žudnje".

    avatar

    25.03.2009. (21:21)    -   -   -   -  

  • vertebrata

    Paradoks i sreća je kako zaljubljeni nikad ne pita " kako voljeti? ". On jednostavno zna voljeti i zna kako voljeti. Nitko mu ne može protusloviti. Čak ni kad se dogodi najgore. Naposljetku, ljubavi ima koliko i srdaca. Isto toliko i upropaštenih ljubavi. No niti nakon prekida on - zaljubljeni, svjestan pogrešaka, ne sumnja u svoju ljubav. Da mu se pruži prilika, opet bi sve navlas isto prošao. Jer ne zna drugačije. Naravno, neke pogreške bi pokušao izbjeći, no one nemaju veze s njegovom ljubavi, već s njim samim, njegovim temperamentom, osobinama : manama. Dakako, zaljubljenom je ljubav - stanje, a ne proces. On voli, iako je možda samo zaljubljen, no u čemu je razlika? Nema razlike. Zaljubljenom je ljubav sve, i ovaj trenutak je sve.
    A mi ostali možemo kontemplirati nad mišlju - ako smo doista sposobni za ljubav, a ljubav je način kako živjeti, kako to da ne osjećamo tu ljubav svakodnevno? Zar je ne bismo trebali biti svjesni i davati u izobilju prvoj osobi koju sretnemo? No, zar to već ne radimo? Zar ne ljubimo već neznajući kako ljubiti? Ili još konkretnije : Tko to ljubi kroz nas?

    avatar

    26.03.2009. (01:55)    -   -   -   -  

  • Akuzmata

    Dakako da pitanje "kako voljeti" svoj odgovor ne može pronaći u teoriji, već u praksi, ali tvrdim: sublimna ljubav toliko je rijetka, da je opravdano reći da ne znamo voljeti. I ne: ne znajući ne ljubimo, barem ne onako kako bismo mogli. Čitavo naše biće mora znati voljeti - kad kažem "znati", ne mislim na teoretsko znanje, već na duhovnu i tjelesnu osposobljenost, spremnost bića na ljubav. Ljubav je ujedno i stanje i proces.

    avatar

    26.03.2009. (08:37)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Scientia intuitiva - Bog u svim pojedinim stvarima osnova je ljubavi: kao snaga, nuznost i zakon. "Postojanje je Bog".
    Goethe je Spinozu chitao sa voljenom Charlote von Stein, koja ga je privlacila samouverenom nadmenoshcu otmene svetske dame i chistom, blagom covechoscu dushe prekaljenje patnjama. U zivotu ona je ispoljavala ono shto je G-u nedostajalo: spremnost za odricanje, za lep, duhovno ispunjen oblik, za jedinstvo chistote i duhovnog plemstva. U ljubavi prema njoj nashao je ideal chiste chovechnosti - krov ljubavi. Taj ideal postao je osnovni poticaj pesnichki tog vremena. Njenu dobrotu, mudrost, umerenost i strpljivost hteo je i ona da postigne - "dovrshi svoje delo, uchini me zaista dobrim".
    Za nju je napisao pesmu 'Warum gabst du uns die tiefen Blicke' (Zahto nam dariva te duboke poglede), iz koje vam donosim jedan stih, i zbog kojeg napisah chitav ovaj uvod.

    Tropftest Mässigung dem heissen Blute,
    Richtetest den wilden, irren Lauf,
    Und in deinem Engelsarmen ruhte
    Die zertstörte Brust sich wieder auf.

    Kapala si umerenost u vrelu krv,
    Usmerila divlji, bludeci trk,
    I u tvom andjeoskom narucju uspokojena
    Isceljena su opet razorena prsa.


    sticajem okolnosti chujem u pozadini Anthony and the Johnsons: " It`s I always wanted love to be hurtful / i always wanted love to be feeled with pain... /i'm s o happy so please hit me,/ i am happy so please hurt me".

    shta li se samo desilo?

    avatar

    26.03.2009. (14:59)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Sokrates

    Nakon chitanja jedne knjige o istoriji filozofije, Herr K. se nepovoljno izrazi o pokushajima filozofa da stvari postave kao u osnovi nesaznatljive. "Kada su sofisti tvrdili da puno znaju, bez toga da su neshto studirali" - reche on - "istupio je sofist Sokrat sa nadmenom tvrdnjom kako on zna da nishta ne zna. Ochekivalo bi se da ce svojoj rechenici dodati: jer ni ja nisam nishta studirao. (Da bi neshto znali, moramo studirati). Ali, izgleda da nije dalje govorio, a i da jeste mozda bi neizmerno odobravanje, koje je provalilo nakon prve njegove rechenice i trajalo dve hiljade godina, progutalo svaku sledecu".

    BB, Geshichten vom Herrn Keuner

    ahahahahhahaha

    avatar

    27.03.2009. (15:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...