Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • prljava igra (!)

    da, ali njegovo lice ujedno je i reljef njegovog razbojnishtva- uveliko njim oblikovan.

    potpuno se slazem sa tihim Tomislavljevim ubedjenjem da je hereditet odlucujuca stanka razvitka pojedinca, pa time i plemena - i to kao onaj koji je svakoga dana osetno i nanovo izlozen i bezmalo raspet posledicama razlika jugokomunistichkog i zapadnoevropskog naravstvenog kroja: u toj meri da se ovog drugog na mahove zentam kao nepojmljivog, i za mene, konachno, nikada u celini obuhvatljivog- a toliko se trudim, dok ovog prvog potiskujem kao lichno prevazidjenog. kao i na poprishtu genetske ukatanchenosti u bolest ovisnosti, ali to je sada druga pricha.
    samo mi jedno nije sasvim jasno: kada Tomislav kaze "Pristup komunističkoj problematici sa sociobiološke ili genetske, ili kako se to danas kaže 'biopolitičke' ili 'bioetičke' perspektive, otvara druge vidike, ali i fronte, te dodatno u retrospektivi objašnjava ne samo fenomen komunizma nego i fenomen postkomunizma u istočnoj Europi – uključujući i u Hrvatskoj." zashto kaze "ukljuchujuci i u Hrvastkoj", jer po meni je hrvastki kov jugokomunizma jedan od mozda najupechatljivijih - jer nikada ukorenjen, tesko iskorenjiv -komunizama istochne Evrope: Hrvatska mi se u podsvesti javlja kao jedna od najneprovetrenijih i najzagushljivijih komora komunistichke ist. Evrope.
    i josh neshto, moje dame i gospodo: izgleda mi kao da josh ne uvidjate razmere servilnosti i podjarmljenosti koje Zapad zahteva i crpi od svakog pojedinog svojeg stanovnika i pechalbara.

    komunistichki genmodul zacijelo ima uticaja na parapsiho-mentalno-fizichki sklop (pa i dolazecih generacija) njegovih zamorchica. pitanje je samo u kojoj meri se moze govoriti o nakazi, u usporedbi naravno sa ostalim biopolitichki uslovljenim razvojnim genetskim tipovima. istina je da je genetski pool dobrano isushen u okviru prvih chistki i petoletki, ali je zato uravnotezen obrozovnim, kao i medicinskim napretkom u povoju emancipacije kroz komunizam sa ljudskim licem.

    avatar

    07.03.2009. (12:27)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    potpuno se ne slažem sa glasnim Sunićevim uvjerenjem da je hereditet odlučujuca stanka razvitka pojedinca. takovo uvjerenje jest rasizam, čak i kad bi bilo točno. a nije.
    nasljeđe ili okolina lažna je znanstvena dilema - baš kao što je lažna historijska dilema partizani ili ustaše - i malo je vjerojatno da će znanost ikada dati zadovoljavajući odgovor zašto je pojedina osoba upravo onakva kakva jest. posebno kad je riječ o psihičkim značajkama; da ne govorim o mentalitetu koji je kao pojam totalno fluidan i neuhvatljiv.
    intelgencija kao jasno definirana i mjerljiva osobina također doživljava brojne kritike i nemoguće je o njoj govoriti kako to čini Sunić
    tvrdnja da komunisti svojom idelogijom jednakosti potiču rast mediokracije zapravo je pohvala fašizmu i njegovu kultu vođa te odvajanju čitavih kategorija stanovništva kao manje vrijednih. sramotno, maloumno, ponižavajuće
    Milan Stojadinović inteligentan? onda je, po Suniću, valjda svaki fašistički pjetlić genije

    avatar

    07.03.2009. (13:27)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Ljudi su jednaki pred Bogom i pred zakonom. I tu treba prica o jednakosti stati. Uzmimo npr. obiteljske loze obrtnike, sirom Hrvatske, ciji se korijeni mogu pronaci jos u srednjevjekovlju, koje je komunizam poprilicno uzdrmao, a da stvar bude ludja "hrvatski" kapitalizam dokrajcio. S koljena na koljeno se prenosilo znanje,( iako bas nisam fan ovakvog razmisljanja, jer ako krenemo u krivom smjeru, dodje se tamo gdje se ne bi trebalo doci), po svemu sudeci vec je i genetski bilo poprimljeno to specificno znanje. Ako se nekada davno, iskristalizirala nekakva majusna elitica po sposobnosti, a komunizam je gazio sve koji su dizali glave (sto je Hrvatima strasno pasalo, jer Hrvati stvarno mrze svakoga tko je imalo sposobniji, poput onog vica o Hrvatima u paklu), a nije dopustao da se opet stvori takva elita, odnosno dopustao je, ali samo pod ideoloskom kontrolom, onda nije cudo da smo u tezoj banani, ako i dalje vlada misljenje da svi sve mogu raditi, npr. ova "Bologna" ima cilj da se sprijeci taj stav "svi mogu sve", ali pitanje hoce li ikada struka imat prednost ispred podobnosti, a to je ipak bila kraljeznica komunistickog sustava.

    Tragedija Bleiburga je u tome sto su ustase vecinom pobjegle, a ostali su domobranski casnici, vecinom obrazovani, pismeni ljudi, s nekakvim znanjem. Njih su, jednako kao u Katinskoj sumi, po hitnom postupku strijeljali, dakle primarno ucitelje koji su cinili vecinu domobranskog casnistva (valjalo bi vidjeti minus u odnosu na prije rat) i domobranske docasnike (vecinom studente), koji ideoloski nikad nisu bili fasisti.

    avatar

    07.03.2009. (16:38)    -   -   -   -  

  • buha

    UŽAS .. od jednog američkog doktoranda . Iako šta drugo očekivati ... niti jedan koji je došao izz SAD sa tom titulom sad u posljednjoj revoluciji u Hrvata , nije shvaćao , da mi ovdje nismo svi za to vrijeme ovce pasli ..Socijaldarvinzam niste Vi izumili gosn Sunić , nego je odavno poznat u sociologiji kao primjena Darwinovih evolucionističkih zakona u društvu ,iako je sam Darwin upozorio da se radi o isključivo prirodnim zakonima. Pa , koja je to humanistička dimenzija vaše slavnog doktorskog obrazovanja kada ste spremni potpisati takvuopasnu nakaradu i gulaš od tzv. znanstvenih činjenica ???
    a u pogledu toga kako je tko prošao u komunizmu .. haha .. imali ste besplatno sve . VI i Vaši . I stanove ste imali . Ne jedan nego 2(dva).. u Zg i u VG .. Imali ste mogućnost otići na školovanje gdje ste htjeli.. A šta niste ništa naučili onako sa srcem , to je stvarno šteta.

    avatar

    07.03.2009. (20:51)    -   -   -   -  

  • babl

    Preporučujem za čitanje: Jered Diamond "Sva naša oružja". Nakon toga možemo razgovarati, tj. nakon toga je svaki razgovor o gornjem tekst besmislen.

    avatar

    07.03.2009. (20:53)    -   -   -   -  

  • buha

    Neoliberalizam ili socijaldarvinizam :rat za dominaciju ili bolji svijet : KULIĆ.. To ja preporučujem Gosn Suniću

    avatar

    07.03.2009. (20:58)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    A jesi li ti Babl čitao njegovu knjigu "Slom"?

    avatar

    07.03.2009. (21:22)    -   -   -   -  

  • Herzog

    Dragi Nemanja, nije mi drago što sam na tvojoj stranici pročitao Sunićev tekst, ponajprije zato što je riječ o beskrupuloznom amaterizmu. Sociobiologija je ozbiljna znanstvena disciplina. Pionir promocije sociobilologije u Hrvatskoj bio je naš kolega s faksa Darko Polšek, koji je 1995 godine uredio i objavio zbornik Sociobiologija. On što je ovdje ključno, sociobiologija je ponajprije empirijska znanost, ona istražuje, ispituje relacije izmedju društvenog i biološkog. Ako je tome tako, a jest onda u pozivanju na sociobiologiju nema mjesta bezvezarijama da sociobiolozi "vjeruju" kako je političko ili društveno ponašanje genetski determinirano. Oni istražuju je li i koliko je tome tako. Sociobilozi promatranjem zaključuju je li i koliko je odnos muškarca i žene (mužjaka i ženke), te kliko su odnosi u manjim i većim ljudskim grupama slični odnosima jedinki u životinjskom svijetu. Naravno, i ratovi se mogu tumačiti kao biološki fenomen, istrebljenja do smrti su poznati i u životinjskom svijetu medju jedinkama iste vrste, ili - na primjer - homoseksualizam. Sunić u svojoj papazjaniji medjutim "vjeruje", unutra ugirava Djilasa i Ciligu, iseljavanje nakon rata , ali ne spominje dijasporu od kraja 19 stoljeća i činjenicu da je hrvatska dijaspora kvantitativno gledajući sasvim prosječna u svjetskim razmjerima, a da je iseljavanje intelektualaca u drugim nacijama bilo brojčano i veće no da je to imao blagotvoran utjecaj na te nacije... Pamflet a ne disciplinirano pisanje, o tome je ovdje riječ. Ukratko, riječ je o jeftinoj kritici komunizma, koja zaklanja pogled na utemeljene i suvisle kritike komunizma. Ukratko, Sunić radi na štetu vlastite koristi (ako bi mu korist bila kritika komunizma). Žurim, iako bih rado nastavio...

    avatar

    07.03.2009. (23:40)    -   -   -   -  

  • Herzog

    U prethodnom sam komentaru u brzini napravio nekoliko ocitih stilskih i inih jezicnih propusta koji, nadam se, ne onemogucavaju da se vidi sto sam zapravo htio reci. Cambridge University Press je Nevenu Sesardicu, nasem profesoru Nemanja, jelte, objavio 2005 godine knjigu Making Sense of Heritability, ali takodjer online je dostupan njegov tekst Evolution of Human Jealousy (na Sesardicevoj osobnoj stranici, pod linkom publikacije). Prica je potpuno sociobioloska - muska je ljubomora ponajprije bioloski a tek onda psiholoski (drustveni) fenomen. Tu se radi o urodjenom obliku ocuvanja genetskog supstrata.Bilo bi savrseno kad bi, uz dopustenje, taj tekst M.K. preveo za Vaseljenu, barem u skracenom obliku. Anticki su mitovi i legende jedna zbirka sociobioloskih fenomena. U ovom trenutku pada mi na um Otmica Sabinjanki. Rijec je, dakle, o zgodnoj i kad se malo bolje pogleda ne potpuno modernoj znanstvenoj disciplini, koju tekstovi poput Sunicevih samo prljaju. Iako je Malthus prije svega ekonomist, nema dvojbe da u njegovom tumacenju rata postoji sociobioloska dimenzija. Ili, Dinko Tomasic, hrvatski sociolog, koji razlikuje kod Hrvata dinarski i panonski karakter. (Nemanja bi, naravno, rekao da je rijec o antihercegovackom rasizmu).
    Postoje i popularni, ali ne toliko blesavi kao Sunicevi, odjeci sociobiologije u Hrvatskoj, na primjer objekcija Sime Djodana da Srbi imaju siljate glave (sto ne implicira nista lose i protiv Srba, nego samo razliku spram njegove, Djodanove -pokoj mu dusi- cetvrtaste glave), te usporedba Sabora s kokosinjcem, prvo u artistickoj verziji Zlatka Viteza a poslije u verziji Slavena Letice koji je ustvrdio da najvise precke pripadaju najjacima.
    Dodatna zanimljivost - Polsek, promotor sociobilogije, svojedobno je zestoko kritizirao Sunica kao amatera i bezveznjaka. Sad mu se valjda ovaj pokusava pribliziti, no na tipicno krivi nacin, umjesto da usavrsi svoj diskurs on izrazrazava pripadnost.

    avatar

    08.03.2009. (01:56)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Herzog, nije ni meni. Jesi ti to vidio?
    I, što sad reći?
    Zanimljivo, no ovo što si ti sažeo u pet rečenica, to je zapravo ukupna hrvatska sociobiologija.
    Drago mi je kad god vidim da se jedna plodna znanost dade prezentirati u dva komentara, jer današnji je tempo života takav da nama, koji smo u businessu, ne ostaje puno vremena za finese: mi želimo znati, kad već financiramo ta fundamentalna istraživanja, je li, recimo, pederluk nasljedan, ili nije! Vidiš, i sam kažeš, pozivajući se na Nevena, da je ljubomora biološka činjenica!
    A znaš li ti da su znanstvenici s univerziteta u Upsali ustanovili da spermići imaju razne funkcije, pa da te sada ne gnjavim tek da te obavijestim da su jedni kuriri, i prenose našu gentsku poruku, a drugi su bodyguardi, tj. jedina im je svrha postojanja i uloga zaštita prvih, iz čega se može zaključiti samo jedno: spermići očekuju atak konkurencije, što pak neminovno - logika, ba! - navodi na zaključak o prirodnoj promiskuitetnosti žena!
    Eto, vidiš, u jednoj smo večeri riješili sva pitanja koja vijekovim muče najveće umove naših naroda, njih obojicu (sam znaš na koga mislim):
    1. Ljubomora je biološki fenomen,
    2. žene su kurve.
    3. a Hercegovci se genetski razlikuju od domaćih ljudi. (Herzog bi, naravno, rekao i od ljudi općenito.)
    A znaš li ti, da i to kažem, da Amerikanke internet više vole od seksa? Ne vjeruješ?
    Eno ti dolje desno, u prvom redu, prvorazredno istraživanje o tome. Enjoy!

    avatar

    08.03.2009. (02:38)    -   -   -   -  

  • Herzog

    Nisam ansao to istrayivanje da Amerikanke vise vole internet nego sex.

    avatar

    08.03.2009. (05:09)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    izgleda mi da poneki ovde zaslepljeni toboznjim PC, i Tomislavljevim preterivanjem na polju opusteshenog hrvatskog genetskog pola, zanemaruju i ne uvidjaju chinjenicu da se chovek genetski razvija - ponegde tjelesno najblize u pravcu svinje, dok se u duhovnom smislu mozda uopshte ne da govoriti o razvoju, svakako ne pozitivnom.
    primer genetskog prilagodjvanja moze se dobro pratiti na sluchajima blizanaca, izmeshtenih iz maticchnih porodica u rasulu, uglavnom kao posledica ovisnosti o drogama i alkoholu.
    neochekivano veliki broj ovih ljudi u kasnijem zivotu tezio je ka ovisnosti mnogo chesce nego shto je to sluchaj kod ljudi chiji roditelji i preci nisu tezili alkoholu i drogama- dakle , chitava stvar sa rasizmom nema dodirnih tachaka. chinjenica je da gensetske predispozicije itekako utichu na razvoj pojedinca- s tim shto one bivaju oblikovane i kroz ishranu, i okolinu i sve ostale uticaje- tu se Sunic donekle vara kada kaze da genestke predispozicije vishe utichu nego ishran, okolina, shkola itd. jer i one su same faktor uticaja.

    avatar

    08.03.2009. (07:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...