Komentari

sagittariusclassic.blog.hr

Dodaj komentar (47)

Marketing


  • borgman

    @sagi... ja sam spreman početi primati doprinos za gradnju spomenika Slovencima!
    Ne želim u NATO (jer se za takvu "integraciju" nisam ni borio, ne želim ni u EU!)...
    I sada gledaj Slovence (za koje tvrdim kako nam rade uslugu).
    Ušli su i u Nato i EU, lošije im je, u EU parlamentu su poklopljenih ušiju, cijeli svijet može jahati na njima, a oni ne mogu ništa! I jedino gdje nešto mogu, to je na još jadnijim kretenima.
    Kome još nije jasno kako smo u NATO-u još od davne 96-e, kada smo primali "logističku potporu"? Prije više godina smo potpisali "pridruženo članstvo". Vojske zapravo više i nemamo (manje ih je nego policajaca), a ukinuli smo i redovno služenje... Banana država, sa banana glavarima, ništa nije naučila od Domovinskog rata ( a to je da samo ljudi koji znaju barem najosnovnije o borbi mogu biti borci!). Naši "pastiri" zaboravili kako nitko neće oslobađati zemlju za tebe...!! (osim ako nisi Kuvajt pa to platiš)
    EU? Je li netko može pronaći zemlju u kojoj više od polovice građana ne želi izaći iz EU? Bar na način ukidanja zajedničke valute?
    Ma razumijem naše "glavare" i "pastire" njih čekaju mjesta u parlamentima, pučkim strankama i kojegdje za velike novce, ali ne razumijem "ovce sitnog zuba" (kako nas je krstio Tuđman), kojima se toliko ne sviđa odgovornost za vlastitu Državu, za Slobodu, da su spremni to malo djedovine što je imaju DATI budzašto, bilo kome!
    I dalje sam pri tome da Slovencima treba dignuti spomenik! Jesu mali, jesu im političari guba (tek su otkrili koliko su mali kada su ušli u EU, muči ih osjećaj manje vrijednosti), ali nas smještaju tamo gdje trebamo biti dok nas naši "pastiri" vodaju!

    avatar

    20.02.2009. (13:41)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Svaka chast majstori.
    Potpisujem do zadnjeg slova.

    avatar

    20.02.2009. (16:36)    -   -   -   -  

  • fanny

    Slovenci k'o Slovenci, čuvaju ono malo što imaju i još tako mali žele zgrabiti još. Svaka im čast. Mi se kao malo veći ponašamo u stilu - ima se, pa spušimo sve živo... Damo guze svakome (sjeti se prodanog ZERP-a).
    Ma i ja velim, kad bi barem taj njihov veto potrajao, nekak' mi se baš ne žuri u uniju i nato. Ali isto tako kak Slovenci neće održati veto, tak ni nama ne bježi ulazak u "izabrano" društvo.
    I znaš što - sere mi se više od ove naše političke klike, nemrem ih više očima gledati;(((((((((((((((((((
    Sami smo si krivi, pogubili smo konce još davnih dana, skužili su dobro da nas mogu vozati, više nitko narod ne doživljava ozbiljno.

    Tebi i društvu ovdje - pozdravček :)))

    avatar

    20.02.2009. (17:21)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Borgman, kaže CNN:

    Netanyahu: Iran is biggest threat in Israeli history
    The prospect of a nuclear-armed Iran poses the biggest threat to Israel in the nation's history, Benjamin Netanyahu said Friday as he urged his political rivals to unite behind him. The Likud leader was asked by Israeli President Shimon Peres, right, to form a coalition following right wing gains in this month's election. full story

    * Netanyahu chosen to lead government Video
    * Experts: Iran ready to build nuclear weapon
    * Election delivers mixed message for peace
    * Full Coverage: Israel Votes

    Pa ti sad vidi u kakvo se mi to društvo pošto-poto nastojimo ugurati...

    ...@ Hebatga, kak se Netanyahuova pobjeda komentira u US alternativnijim medijima?...:)

    avatar

    20.02.2009. (18:18)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Fanny, da se ne rpovodi izborni inžinjering, za većinu tih kreatura se ne bi ni čulo. Zna se za kog nikad ne glasa sjevernija hrvatska...:)

    avatar

    20.02.2009. (18:23)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    hahaha nemrem vas više..(a mjesecima je bilo)gledat iz prikrajka...sag...darling..bem ti hipotezu sa ovakvom podjelom uloga:PPP

    avatar

    21.02.2009. (02:31)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Ako vam se da poslushajte ovo. Jedan od rijetkih poshtenij u americhkoj politici Ron Paul. Zato nije ni imo shansu ko presjednichki kandidat.
    http://www.youtube.com/watch?v=4fHfdSi-GDo&eurl

    avatar

    21.02.2009. (03:11)    -   -   -   -  

  • hebatga

    @ sagi
    Chekam na komentar Uri Avneri-ja u povodu potvrde Netanyahua a u medjuvremenu ovdje je shto je napisao prije neki dan
    "In the best case, it will go on with the charade of meaningless negotiations, quietly enlarge the settlements, lead Barack Obama by the nose and mobilize the pro-Israel lobby in order to obstruct any real American moves towards peace. What was will be."
    Usput je imo izvanrednu opasku "da je Izrael spao na dvojicu koji sebe zovu nadimcima Tzipi i Bibi ko da su u djechjem vrtichu".

    avatar

    21.02.2009. (03:23)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Hebatga, pogledao sam link i pročitao komentare ispod, jedino što mogu komentirat je "...dobro jutro!...". Ali mi izgleda da je većina ipak odlučila okrenut se na drugu stranu i spavat dalje...Slobodan pad se nastavlja i trajat će dok se ne tresne u beton...

    avatar

    21.02.2009. (12:43)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Cistiliste, opa! Što imamo tu? Sramežljivu "špijunku" koja vreba iz busije?!?!...:))))))))))))))))
    Što se uloga dotikavlje, film je snimljen kako je snimljen, da su uloge drugačije postavljene, ja bih tako i napisao...:)))))))))))))))

    avatar

    21.02.2009. (12:46)    -   -   -   -  

  • borgman

    obama je prije svega NASTAVLJAČ politike. Iza njega ( iza svakog od kandidata) je zbijeni huškački lobi, koji zapravo niti ima neki drugi mogući put... u ovaj je uloženo jako puno novca i politike.
    Nemaju alternative, a najbolja zabava za narod je RAT! Pogotovo onaj koji bi se u početku mogao dobiti! A još najbolje, ako ga bude vodila "prijateljska" zemlja, (jer se onda mrtvi računaju kao poginuli u vojnoj vježbi! "Mi smo dobri, evo i ginemo za druge")
    Ne bi me čudilo da Iran kao potez prije potpuno isključi USD i pređe npr. na EURO :-)
    Rat pritiv Irana će se voditi slično kao prva faza napada na Srbiju. Ubačene komandoske grupe označe ciljeve ( a već se odavno šeću tamo), a "posao odrađuju" krstareće rakete i daljinska oružja. Vrlo vjerojatno je i napad taktičkim nuklearnim oružjem (ili benzinska "čista (ekološka)"varijanta) na postrojenja za lansiranje i prečišćavanje urana i plutonija. S jedne strane solidno razaranje, zagađenost radijacijom (ako upotrijebe benzinske bombe dići će se radioaktivna prašina)... i par jurišnih naleta (za što su Izraelci više nego sposobni), sa probojnim bombama.
    Nakon toga se sa osmjehom čeka odgovor Iranaca. Ako odgovore, "koalicija" ima opravdanje za pokolj. A ako ne odgovore na napad, imati će brzi pad vlade i predsjednika. A u oba slučaja je tehnološko bacanje barem desetak godina unazad.
    Jedini koji bi mogli "umiješati prste" su Rusi, sa svojim proturaketnim sustavima... koji bi mogli poprilično promijeniti situaciju...

    avatar

    21.02.2009. (17:05)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Tijekom Clintonove vlasti godinama sam se pitao zashto ga mediji toliko progone a sada mi postaje jasno da je to bilo posljedica "logike imperije" jer je on istinski (i koliko je god mogao) pokushavao odrzati "peace&prosperity" princip koji je u popunosti oprechan teorijama "gospodari svijeta" i "izabrani narod". Kad je opozvan Glass-Steagall Act onda mi je postalo jasno zashto je usrana Monika podigla onoliko prashine i da je sve skupa bilo "pokazat chemo ti mi tko je ovdje glavni". Ovako usput jedan podatak kojeg mozda ne znate, izbor Clintona je bio zaheb za "izborni inzenjering" zlatnozubih zahvaljujuchi Pameli Harriman koja je na pochetku iskoristila svoje novce i veze da ga izgura u prvi plan odakle ga se vishe nije moglo srushiti.
    U svakom sluchaju "inzenjering" koji je Obamu doveo gdje jest je, za razliku od Clintona, obavljen veoma uspijeshno shto dokazuje svaki bozji dan njegove vladavine. Briljantni lazov koji sa shirokim osmjehom uvjerljivo govori jedno a chini potpuno drugo, sakriven iza svoje "crnine" je perfektan tip koji kroz "deficit nonchalance" provodi "Oligarch's escape plan" (kako je to izvrsno forumlirao M. Hudson) i obavlja josh jednu veliku (vjerojanto zadnju) pljachku naroda kroz finaciranje zlatnozubih pajdasha i vojno-industrijskog kompleksa.
    Promatrajuchi ovo zadnje glasanje u Kongesu postalo mi je jasno koliko je njegov izbor perfektan za dani trenutak i ciljeve onih koji su ga "odredili" jer nitko drugi ne bi uspio progurati ono shto on moze. Hillary zato shto su nju podrzavali oni razumniji demokrati koji ne bi podrzali svaku idiotariju za razliku od Obaminih sljedbenika koji su mentalni sklop sekte koja slijedi svoga popa a ni jedan republikanac jer u njihovoj stranci ima dovoljno onih (istina marginalnih ali kritichnih prilikom glasanja) koji su chrvsti vjernici u kapitalizam da bi dozvolili josh jednu bezprizornu kradju naroda.
    U svakom sluchaju, mi idemo dalje istim putem sve do trenutka kad opet otkrijemo da ona "ima Boga" nije uzalud definirana nekad davno kad nas vechina isto neche znati "shto im se je dogodilo" a istini za volju bolje ni ne zasluzuju kad im je vech politichka korektnost i strah zamaglila pamet do nivoa da ne mogu upotrijebiti ni elementarnu matematiku pa ih pohlepa onih kojima je to povjest vodi gdje god u odredjenom trenutku odluchi. Good luck. Don't cry for them Argentina. Nitko nikad u povjesti nije chinio zlo a da mu se ono nije vratilo a ovuda se vech vidi po masovnim oglasima "for sale" i "going out of business" onima koji su prije samo 6-7 godina histerichno urlali "ubij, ubij" vjerujuchi kako che im tako biti jeftiniji benzin da bi sad kad je jeftin ostali bez auta. Chudni su putevi gospodnji, govorila je moja pok. baba.

    avatar

    21.02.2009. (19:26)    -   -   -   -  

  • fanny

    Između glupavih komentara na jednom forumu (oko 2. stupa), naletjeh na citat intervjua s Geraldom Celenteom...

    http://www.zokster.net/drupal/node/2604

    Pozdravček :)))

    avatar

    21.02.2009. (20:40)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Hebatga, znaš li što nikad neću razumijeti? Generalno gledajući, ako si na vrhu vlasti, onda si u principu upoznat sa svim informacijama, kako onim službenim tako i onim manje službenim. Civilizacijska stečevina je da vlast ne čini pojedinac nego tim. U tom timu bi se trebali nalaziti i neki analitičari čija mogućnost predviđanja događaja ovisi o količini kvalitetnih informacija. Hoću reči, ako si na vrhu, imaš najkvalitetnije i najpotpunije informacije. U slučaju US, to bi trebalo značit da si na vrhu svih vrhova, da ćeš za svaki politički potez točno znati, sa ogromnom sigurnošću, kakve će posljedice prouzročiti za mjesec, godinu ili desetljeće. Ako stvari postavim tako, onda ispada gotovo nevjerojatno da se jednim amerima može dogoditi takva opasna krizna situacija kakva je sada. Malo mi je ipak teško za povjerovati da su vodeće administracije ( predsjednik nije bitan ) do sada bile zbilja tak arogantno glupe da su iznenađene ovom financijsko-privrednom-društvenom krizom. Ako pak pomisliš da je to ipak neki suvisli, smišljeni scenarij, dio nekog većeg dobro izanaliziranog plana, postavlja se pitanje što se to uopće "iza brda valja"? Ne mogu vjerovati da ljudi do sad nisu naučili da se nepravedan rat ne može dobiti, da se nepravedan sustav ne može održati, ma o kojem se dijelu zemaljske kugle radi, a da postoji izvjesna količina novca iznad koje osobno više ne možeš potrošiti. Politika kojom unesrećuješ veliku količinu malih "beznačajnih" ljudskih života, nikad ne može dobro završiti. Pa to bi valjda svakom analitičaru trebalo bit jasno!...:)

    avatar

    21.02.2009. (21:07)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Borgman, Iran nije Irak. Iran je homogen, nije podijeljen na međusobno zavađene sunite, šite i kurde. Iran je 70+ miliona homogenih, visoko indoktriniranih stanovnika koji svi pucaju. Mogu ih samo masakrirat iz zraka, a za bilo kakvu kopnenu akciju, bi ih zbilja trebali najprije doslovno istrijebiti...:)

    avatar

    21.02.2009. (21:15)    -   -   -   -  

  • hebatga

    @ sagi
    Stari moj, velish da nikad nechesh razumjeti. Nechu ni ja ali je to zato shto smo ili dugachije odgojeni, ili druga kultura ili u moguchnosti rasudjivat na nachin razlichit od onih koji to rade. A ti su dominantni i odves che nas u 3 pm sve skupa. Gdje ni oni neche bolje prochi ali, da ih hebesh, oni to ne shvachaju. Moj jedini zakljuchak je da su paraziti paraziti i da ne mogu pobjechi od toga. Sljede instikt isisaj shto vishe mozesh u shto krachem vremenu. Koji im je valjda u genima. I nema zaustavljanja dok ih se ne potaraca. Onako zaupravo.
    Vechina nas koji nekog kokota znamo se zadnjih godina chudila zashto fincijeri daju kredite ljudima koji ih (ni teoreski) dugorochno gledano neche mochi vrachati i postalo nam je jasno kad su na temelju tih kredita pocheli izdavati "derivate" i te prodavati po svijetu kad je, recimo, meni postalo jasno da je to nachin da se opljachka ostatak svijeta. Sto, usput, negdje na nekom blogu napisah prije jedno godinu dana i svi reagirashe "gle budale" a koliko je idiotizam rasprostranjen skuzih lani razgovarajuchi s nekim prijateljima hrvatskim bankarima kojima nikako ne uspjeh objasnit chistu aritmetiku da ako jedan kredit generira 5% kamata onda nema hebene teorije da se iz tih kamata pokrije 5% za jednoga (izdavacha kredita) pa 5% za drugoga (tvorca derivata) pa 5% za trechega (kupca derivata). Pa hebem mu mater 5 ne moze postat 15 a oni meni kako ja to ne razumijem pa udri kupovat hebenu kartushinu. Ja "filozofiram" jer "Ameri znaju shto rade" a hoche i Hrvatima uchit korist.
    I sad chitam da HPB-u fali miljarda i 600 miljuna kuna (ako sam dobro zapamtio), svota koju da si baco kroz prozor u novhcanicama od sto kuna ne bi bio mogo izbacit u par godina. Jadan brate, to je 16 miljuna novchanica po sto kuna, 32 miljuna po 50 kuna ili 80 miljuna novchanica po 20 kuna. Zatrpo bi Poljud s njima. I onda slijedi, "ziv-ziv, nitko nije kriv "i oni se debili ulickani slikavaju u board room-ima i vrijede za "uspijeshne privrednike" kojima nitko ne moze nishta zato shto ne znaju zbrojit 5+5+5 pa vidjet da to nije 5 nego 15.
    Ljudi su podebili do te mjere da ne mogu razumjet ni najosnovnije da je to na granici nevjerojatnog. Neki dan sam sluchajno osobno razgovarao s nekim tko bi mogao imati (po funciji) jako puno utjecaja na ponashnaje hrvatske vlade glede kretanja svjetske ekonomije i nisam sebi mogo povjerovat. Hebote, to je nivo Jahovinih Svjedoka. Ja njemu brojeve ( s kojima se morao sloziti) a on meni prichu koja je naslichnija "sutra uveche u 7.15 Isus silazi s neba". Gdje se, naravno, podrazumjeva da sam ja tarman jer se vladam po brojevima a ne oni koji ih ignoriraju i zamjenjuju nekakvim nebulozama.
    Glede Irana, slazem se sa tvojom procjenom i chak ne vjerujem da che se usuditi napast nego da je sve tempirano da se proizvede "novi neprijatelj" tako da se pljachka moze nastaviti po istom sistemu. Pazi metak, daj pare.

    avatar

    21.02.2009. (23:12)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ Hebatga, evo večeras sam saznao iz dnevnika da je službeno počela predizborna kampanja. Vlada je odlučila "ne talasati" do lokalnih izbora, gurajući glavu u pijesak pred financijskom elementarnom nepogodom. Sad nas čeka do izbora totalna nelikvidnost privrede, niti država a ni državne firme neće platit nikom ništa. Naravno da će zato pokušat svim sredstvima pokušat ogulit porezne obveznike do kože pa i preko toga. Računaju da će taman nakon izbora počet turistička sezona, pa bu se nekak sve zabašurilo do jeseni. Ali nikom ne pada na pamet da bi se turistička sezona mogla konačno sjebat jer su cijene zbilja otišle u nerazumne visine. Npr. opet su poskupili vezovi u marinama, ako se ne varam, dvostruko u zadnje četri godine...:)

    avatar

    22.02.2009. (21:49)    -   -   -   -  

  • fanny

    Normalno da neće talasati, ali poslije izbora - potop. Naš Drivo kao Luj XV :)

    avatar

    22.02.2009. (22:40)    -   -   -   -  

  • hebatga

    @sagi
    Uvjek isto sranje ali s onoliko koliko sam ja uspio saznati (glede konkretnih podataka) meni sve skupa veoma smrdi jer se po nikakvoj kredibilnoj monetarnoj logici ne poklapa. Naime, u zemlji koja ima znachajan trgoviski deficit i platni suficit a nema potpuno konvertibilnu valutu NB "brani techaj" te valute u doba kad se proizvodi skoro iskljuchivo trgovinski deficit. Tko je tu lud. Meni se chini da ste svi popushili foru o "genijalnom guverneru" a sve vishe mi se chini da nije bash sluchajno proglashen genijalnim nego da je netko to uradio zbog svojih ciljeva da mu omoguchi neshto shto nije bash logichno i shto u nikojem sluchaju ne ide u korist drzave/naroda nego za neki drugi interes.
    Naime, potez se ne moze opravdati apsolutno nichim (da je to kasno ljeto ili jesen bila bi druga pricha) jer moze samo shtetiti privredi i svima koji u toj zemlji neshto proizvode a ne donosi skoro nikakvu korist na strani suficita jer je prihod od turizma, inter-transporta ili naknade za zrachne koridore bash sad minimalan.
    S druge strane takav potez moze koristiti samo vladi (ako iskljuchimo uvoznichke tajkune za koje se majstor Roha i dosad brinuo) koja treba servisirati vanjske dugove medjutim sa malo matematike ta usluga vladi koshta vishe nego shto donosi uzevshi u obzir podatke da je nominalni GDP negdje 52 miljarde eura a treba servisirati ovogodishnji dug od nekih 9 miljardi (tako neki dan prochitah da je reko DrIvo). Napominjem da ne raspolazem bash detaljnim podacima ali ako uzmesh neku LIBOR stopu, nominalni iznos dospjelog duga i nominalni iznos GDP-ja otprilike ispadne da ako si monetarnom politikom (visokom kunom) srushio privredu za samo 2% uchinio si shtetu u duplom iznosu. Kome to odgovara? Vladi kojoj se izgleda hebe za drzavu i narod a zeli prezivjeti. tj. ne dovesti se u situaciju da ne moze izvrshiti obveze prema stranim kreditorima. Koji izgleda ne daju nagrade bash sluchajno.
    Mozda sam ja u krivu ali me nitko ne moze razuvjeriti (brojke hebiga) da sve shto se dogadja je samo u cilju odrzanja vlade, ispunjavanja obveza prema medjunarodnom kapitalu i koristi tajkunima. A shto me pomalo shokira je da narod moze popushtiti shto god mu se proda, konkretno da na jednoj strani DrIvo tvrdi da drzava ima osigurana sredstva za servisiranje dospjelog duga a na drugoj Rohatinski "brani techaj kune" na shetu ogromnog dijela privrede. Dva genijalca u chiju genijalnost (jednog ili drugog) vjeruje bar 90% stanovnika. Pa to je sve ustvari neki broj, puta neki broj, pa neki postotak podjeljen s nechim i lako dodjesh do zakljuchka. Kome opanci a kome obojci. Gdje je izgleda odgovor uvjek isti.

    avatar

    23.02.2009. (00:36)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    Evo da se i ja malo laički uključim u raspravu...naravno da nemam pojma ništa o ekonomiji i svemu što pričate, ali bih vam rekla dvije male, ali vrlo važne stvari...prva je da nam već dva mjeseca kasne plaće i nekoliko dana se niko nije javljao na telefone u Ministarstvu kad su ih kontkaktirale naše financijske službe, što valjda znači da možda nema dovoljno novaca i da smo nagrabusili...druga je da se može dogoditi da popušimo u turističkoj sezoni jer se masovno otkazuju predbilježbe za Uskrs, a cijene i dalje ostaju previsoke, u Opatiji osim dva hotela svi ostali zatvoreni, jer direktori i dalje misle da je Opatija ljetna a ne zimska destinacija, umjesto da se sjete da navuku starije goste iz prehladne Europe...dakle, svi hoteli zatvoreni a zaposlenici primaju plaću, doduše skromnu, ali ipak...Ali, glavno da imamo karneval, ne znam kako bismo bez toga preživjeli...
    A što se tiče guvernera i premijera i ja sam od tih koje su ubijedili da rade nešto dobro, jer imam priličan kredit i smrkne mi se kad pomislim da dođe do inflacije...naravno da nisam nikad glasala za HDZ, ali posljednja dva puta nisam ni za koga, jer ajde recite mi neko ime koje bi možda značilo nadu u bolje, prilično sam dobro upoznata s biografijom i kvalitetama naših vodećih političara u glavnim strankama i niti u jednom ne vidim "Obamu"...a ekonomski stručnjaci? Pa opće je poznato da npr. profesori s ekonomskog faksa nisu zadnjih dvadeset godina objavili nijedan relevantan znanstveni rad...
    A sad kad sam se ispucala odoh na kontrolu...

    avatar

    23.02.2009. (09:29)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    @ Hebatga, da ti praktično objasnim kako funkcionira proizvodnja u slučaju inflacije.
    Kupiš repromaterijal na koji odmah platiš PDV. Uzmimo da po najoptimističkijoj varijanti proizvedeš neki proizvod iz tog repra u mjesec dana. Proizvod isporučiš veleprodaji s kojom dogovoriš plaćanje u nadobudnih 60 dana. Da ne popušiš lovu, u cijenu ugradiš inflatorna očekivanja za tih 60 dana, što te u startu čini nekonkurentnim. Naravno, da po važećim propisima na izdanu fakturu moraš odmah platiti PDV. Državu ne zanima kad ćeš i da li ćeš naplatiti fakturu, porez se odmah mora platiti. Onda ti veleprodaja ne plati fakturu u dogovorenih 60 dana, nego eventualno nakon 120 dana ( sada postoje ljudi kojima su državne firme dužne preko godinu dana ) ako odgovornog za isplatu dobro najedeš i napojiš nekoliko puta i tu ne možeš ništa. Oni to znaju, nisu blesavi i zašto ne bi ekstra zaradili na padu vrijednosti valute ako mogu. Kad nakon tih jebenih 120+ dana potrošiš gomilu živaca,dobiješ sijede, vidiš svoju obezvrijeđenu lovu na žircu, za nju više ne možeš kupit ni repromaterijal. Ako si pak onaj repro iz početka platio kreditom od banke, onda te kamate istog časa bace u stečaj. Tak ti u praksi funkcionira privreda u inflaciji, sve smo to već prošli. U inflaciji zarađuju muljatori, žmukleri i državni trutovi, a oni koji stvarno nešto proizvode su u par mjeseci na prosjačkom štapu. E pa sad, bio bih zahvalan da mi netko objasni kak se to inflacijom potiće proizvodnja. To zbilja prelazi moje intelektualne mogučnosti ...:)

    avatar

    23.02.2009. (12:38)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Sagi, potpuno se slazem sa tvojim opisom ali mi se chini da su vam opet neshto prodali ako vjerujete da odrzavanje visoke vrijednosti valute ima puno veze sa generiranjem inflacije.
    Nechu rastezat ali sve ono shto ekonomska teorija kaze (recimo najvaznija, Philips Curve) se nikako ne uklapa u teoriju i tko god to tvrdi taj "prodaje muda pod bubrege" (ili je saznao neshto shto nikad nitko nigdje prije nije) a iz prakse ti mogu navesti svima poznati sluchaj kad je A. Markovich bio "cementirao" dinar prema marki na nevjerojanto visokom nivou a inflacija orila ko nikad ili najnoviji americhki gdje ogromni pad dolara kroz nekoliko godina (od neke polovine vrijednosti) nije rezutirao nikavom inflacijom. Pa ne mogu vjerovat, kompletan svijet umire od straha od stagflacije a vama netko (valjda Roha) proda "strah od inflacije". Visoka stopa nezaposlenosti uz manjak kreditnih sredstava i strah od inflacije. To je duplu Nobelovu nagradu.
    Eto vas tamo, vjerujte u shto hochete ali je moj jedini zakljuchak da vam vlada oligarhija koja radi samo ono shto njima osobno odgovara a u narodu koristi najnebuloznije fore koje se moze smisliti. Adeze o "chuvanju rvacke" dok raskuchishe shto se raskuchiti moglo, sdepe o nekom "socijalnom" iako su i na vlasti i u oporci bili blizi latifundistima iz Amerike Latine nego ichemu socijalnom a, o Djapichkama i Pusickama da ne govorim, dok je kruna svega majstor Stipica (za kojeg sam i ja bio kad se prvi put kandidiro) koji u hebenih 10 godina ne uchini ama bash nishta od ikakve vrijednosti. Osim, naravno, putovanja gdje mu nitko nije do koljena. Ima chovjek i pravo.

    avatar

    23.02.2009. (17:28)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    @Hebatga
    Moj najveći problem je što svakog koga slušam zvuči logično, evo maloprije dva ekonomista objašnjavaju da je držanje tečaja pogubno za nas, ali mene samo zanima što će biti s ljudima koji imaju kredite, skoro da nema osobe koja nije zadužena i kako će onda otplaćivati ako krene ploviti tečaj...Ja sam doduše dizala kredit kao neki vid štednje jer inače sve spiskam, i uvijek s nekakvim pokrićem u nekretnini da znam da ga mogu otplatiti ako zagusti, ali masi ljudi je to egzistencijalno pitanje, pa daj nam malo pojasni što možemo očekivati? Ili je već kasno i svi ćemo otići u klinac krasni...
    I baš divno, od 1987. kad je bila ona nekakva sjednica KPJ je sve krenulo nizbrdo, onda rat, pa sad opet kriza koja će trajati po Vidoševiću deset godina, jako smo sretna generacija, pola života nam prolazi u nekakvoj frci...

    avatar

    23.02.2009. (18:40)    -   -   -   -  

  • hebatga

    @ majstorica
    Nije stvar je li zvuchi logichno (ja, recimo, s kemijom nemam bash puno zajednichkog pa mi sve shto koji kemichar reche zvuchi logichno) nego da li ima uporishte u znanosti i proshloj praksi.
    Pa vako. Kao prvo NB nije smjela dozvoliti izdavanje kredita sa deviznom klauzulom jer takvo neshto nitko pametan ne chini (mislim na monetarne vlasti) a jedini razlog je bio osigurnaje bankarima da che u svakom sluchaju biti na dobiti. To je josh jedan "briljantni biser" Rohatinskog a zakljuchi sama u chiju je korist. Onih koji posjeduju banke a ti nisu iz HR. Drugo, kad je vech izveo to sranje onda ga sad ne moze lijechiti time da (kao) spashava one koje je uvukao u blato a na rachun razvoja/djelovanja privrede jer se unishtenjem privrede unishtava i zaposhljavanje a onaj tko nema posla se moze slikat shto che vratiti ikakav kredit. I da mu je u albanskim lekima.
    Usput, jutros me stvarno shokiralo kad sam iz Sagijevog skuzio da on "branjenje" kune pravda moguchnoshchu inflacije. Ne mogu sebi vjerovat. Uz sve ostalo, sama chinjenica da netko "brani" kunu prema ostlim valutama moze znachiti samo da kune kupuje od nekog tko ih ima (povechavajuchi im potraznju) gdje je rezultat da ima vishe kuna na trzishtu a inflacija je uvjek posljedica da je "vishe novca" a ne "manje manje" (sama rijech kaze).
    "jako smo sretna generacija, pola života nam prolazi u nekakvoj frci"
    Hajd pogodi zashto sam se ja pochetkom 80-ih odluchio na "zavezljalj na rame". Zato shto sam skuzio da zivim u nekom drushtvu "zaljubljenika" u nekakve politke i politichare koji se svoje ljubavi nikad ne odrichu pa kako god im se to o glavu slomilo a ja mogu bit zaljubljen u zensku ali bogami ne u politichare koje placham pa mi je jedini kriterij koliko dobro rade svoj posao. I ne zanima me shto mi tepaju. Poso je poso i ocjenjuje se krajnjim rezultatom pa ja nemam shto koga volit i ne volit. Na osnovu nacije, vjere, boje koze ili bilo chega drugog.

    avatar

    23.02.2009. (20:47)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    @Hebatga
    Eto, meni zvuči opet logično i što kaže Sagi koji je privatnik u lijepoj našoj, a i ti koji živiš u zemlji gdje ne moraš voliti političare...I ja sam se odlučila početkom devedestih na zavežljaj na rame, ali kad sam stavila na vagu što već imam ovdje, a da bih tamo počela od početka, vratila sam se, a naročito što sam jedinica i nisam mogla zamisliti da ne budem blizu majke kojoj dugujem mnogo...Ustvari, jako vjerujem u sudbinu i da je tako valjda trebalo biti, i nije mi žao, jer bih teško živjela bez mora pa makar i s ovakvim političarima, uostalom svuda je kriza, možda je bolje na sjeveru Europe, ali tamo bih odapela od depresije u onoj hladnoći...

    @Sagi
    Jesi vidio slovensku anketu kako bi 57% bili protiv ulaska Hrvatske u NATO na referendumu?
    A možda nam samo rade uslugu?

    avatar

    23.02.2009. (21:05)    -   -   -   -  

učitavam...