Komentari

umojojkuhinji.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Shimilam

    pitanje, jel pod mlaćenicom misliš na sirutku od kiseljenja mlijeka, ili ono što ostane kad se radi putar (ona vodica)?
    veli se da nema glupog pitanja, pa.. nemoj mi se smijat (iako sam sa sela)

    avatar

    16.02.2009. (10:50)    -   -   -   -  

  • Sanela Mallory

    Mlaćenica/buttermilch (ili na kajkavskom: stepka) je ono što ostaje kod izrade putra. Ali za ovakve recepte upotrebljava se kupovna mlaćenica, tj. ono što ostaje pri proizvodnji industrijskog maslaca. Ne znam na koji način se u industrijskim pogonima radi "kupovni" maslac i kako se onda dobije te "kupovna" mlaćenica. Ali znam kako se radi domaći putar i kako onda izgleda ona tekućina koja ostane nakon toga : ta tekućina, ili kako ti kažeš vodica (i meni to izgleda skoro ko voda) nema veze s kupovnom mlaćenicom. U mojoj obitelji se nakon izrade putra ta "voda" uvijek bacala, ja sam ju i probala piti, ali to ne valja ništa. Dok ova "kupovna tekućina" koja ostaje nakon izrade maslaca tj. mlaćenica - ona je ukusna i volim ju piti. A u ovakvim receptima sam se uvjerila da je dobra i slatka varijanta - ne mogu si ni zamisliti ovako nešto s onom vodurinom koja ostane kad doma napravimo putar.

    Dakle, da sažmem ono što sam rastegnula: pod "mlaćenica" mislim na ono što ostaje nakon izrade "putra", ali kupovnog, nikako domaćeg:)

    avatar

    16.02.2009. (20:15)    -   -   -   -  

  • Andrea

    Ja baš jako volim ovaj tip kolača pa bilo sa sirom ili jogurtom, općenito volim sve mliječne proizvode.
    Mlaćenicu nikad nisam probala (makar ne znam da sam je probala) i imala sam jako veliki problem sa shvaćanjem što je to točno. Sad mi je jasnije, hvala ti na objašnjenju i savjetu koju kupiti. Taj Stepko sam vidjela i budem isprobala. :)

    avatar

    17.02.2009. (09:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...