Komentari

elvenphilosopher.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • Podrška

    Josip Sanko Rabar (Cjelovit čovjek):
    Čovjek je iracionalno i racionalno biće. Da je samo racionalan, bio bi hladno računalo, stvar koja stvara. Da je samo iracionalan bio bi nešto gore od životinje, čisto ludilo. Tek u pravoj mjeri jednog i drugog, i pravom načinu njihova spajanja, on je cjelovit čovjek.
    ...
    Znanost traži metodološku čistoću, čisti razum. No, dobar znanstvenik treba biti i cjelovit čovjek. Metodološka je čistoća tek pomoćno sredstvo te cjelovitosti, intuicije, mašte, ljudskosti. Razum sam za sebe zapravo ne postoji, osim u metodološkim postupcima znanosti i nekih filozofema. Uistinu postoji cjelovit čovjek.
    ...
    Pokazalo se da racionalno nikad nije samo, uvijek neko iracionalno kormilari zajedno s njim (cjelovit čovjek kormilari), pa nije nevažno kakvo je to iracionalno. Je li ljubav ili mržnja? Sadistički poriv, volja za moć, za dominacijom nad svijetom ili suosjećanje prema drugim bićima? Egoizam ili altruizam? Strah ili nada? Autizam? Pohlepa? Ne, nije svejedno.
    ...
    Cjelovit čovjek je taj koji uništava ili djeluje blagotvorno. Trebao bi sebe kultivirati cijelog: i svoju iracionalnu, i svoju racionalnu stranu.

    avatar

    18.02.2009. (09:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...