Komentari

protivnasilja.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • jja

    Lijepo Zdenko, vrlo strukturirano i pregledno obradjena tema :-)

    "Velika je vjerojatnost da se ljubav prema SLIKOVNICI u najranijem djetinjstvu kasnije prenese i na ljubav prema KNJIZI.
    Važno je kakvom se slikovnicom dijete koristi."

    Slazem se. Dapace oko sebe vidim bas primjere te izjave. UZ rizike video igara dodala bih i velike kolicine tjelesno nekativno utrosenog vremena, ne podrzavaju procese socijalizacije (dijete moze satima samo igrati igricu) itd. Dakle ono sto si kod tv-a spomenuo.

    Gledam kako to rijesavaju roditelji oko mene, prilicno dobro funkcionira sistem zetona, odredjeni broj po tjednu, naravno uz paznju roditelja da su sadrzaji primjernei uzrastu, i kad dijete potrosi zetone, nema vise gledanja, znaci mora nauciti donositi odluke, izabirati i odredjivati prioritete.
    S time da zeton znaci max. pola sata gledanja na dan ili recimo ne gledanje tri dana ali zato gledanje nekog djecjeg filma za vikend.
    I s time da ne gledanje tv-a onda ne znaci da se dijete moze zabaviti video igricom, nego da se koriste neki netehnicki nacini provodjenja vremena. U to ime je odlicna knjiga 365 dana bez televizije. Puna zgodnih ideja.

    "TV gledajte zajedno s djetetom / djecom i o tome razgovarajte s njima
    4. gledanje TV prilagodite djetetovim aktivnostima, a ne obrnuto "

    Tako je.

    Dobar tekst, ide medju sejvane.

    avatar

    12.02.2009. (12:48)    -   -   -   -  

  • champs-elysees

    Djeca provodo vrijeme kako ga provode roditelji. Ako su roditelji non-stop ispred tv-a i za računalom, bit će i djete.

    "Kada početi gledati TV?

    Mišljenja stručnjaka su različita, ali jedna od preporuka je ne prije TREĆE GODINE ŽIVOTA."


    Izvedivo samo ako u kući ne postoji TV. Svaka grupa u jaslicama (dvogodišnjaci) ima TV gdje pogledaju koji crtić tokom dana.

    Ne poznajem malo dijete ( govorim o stvanro maloj djeci do 3 godine, uzrast mog sina) koje će radije gledati TV nego ići u šetnju, na igralište, van, van, samo da se ide van ; prije mi se čini da je roditeljima tlaka ići van, pa radije stave crtić na dvd.

    Kod nas se gledaju samo crtići koji su na tv programu - sam je izabrao favorite - Tomica i prijatelji, Pokoyo, Bob graditelj, kad je nešto nasilno i strašljivo kaže da je to "lužn citic, mama nađi nesto dugo"
    Na računalu se tu i tamo gledaju vlakovi i avioni na youtubu i to je sve.
    Slikovnica ima na hrvatskom , francuskom i engleskom.
    Strip "Tomica i prijatelji"
    Nisam primjetila da bi ga neki sadržaj na tv-u zainteresirao više od crtanja.
    Voli reklame kao i sva djeca , koje mogu biti pogubnije od nasilnih crtića/filmova, jer su glupe. Npr. reklama gdje su loptom razbijali prozore, vaze i ostale stvari po stanu. Njemu je to bilo zabavno jer je mislio da je to narmalno (imao je 2 godine) pa su lopte završile na vrhu ormara da ne bi stradao koji prozor.
    I

    avatar

    12.02.2009. (15:23)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Vrlo korisno štivo za sve koji dolaze u doticaj s djecom.

    avatar

    12.02.2009. (18:19)    -   -   -   -  

  • drveni filozof

    rekao bih da kao i u svim drugim stvarima za utjecaj medija, tj. prepuštanje naše djece medijima smo odgovorni isključivo mi roditelji, nisu naša djeca ništa drugačija od nas, a mi smo ti, koji prečesto za pola sata mira i želje za odmorom produžimo prije dogovoreno trajanje gledanja televizije ili igranja igrica, a onda sutra kada smo malo odmorniji i spremni natezati se, a možda čak i posvetiti se svom djetetu onda želimo da dijete poštuje naš autoritet i naša pravila, to su jedini uzroci stalnih problema u određivanju dužine trajanja boravka djece pred kompjuterom ili televizijom, jedino djeca, koja nemaju jasna pravila, koja se poštuju stalno i svakodnevno i kada su roditelji zauzeti i kada su umorni i kada imaju goste, imaju velike probleme oko ovisnosti o medijima, jer nisu oni nikakva cyber generacija, oni su ista djeca kao i mi i koriste ono što imaju i što im se dozvoli i da

    avatar

    12.02.2009. (19:38)    -   -   -   -  

  • Zvrk

    Odlican tekst.
    Mi nemamo klasican TV , gledamo samo DVD-ove, tako da sam mogla 'utjecati' na sto Zvrk gleda.
    Vidim na tvojoj listi crtic POKEMON, ja se osobno ne slazem sa tvojim misljenjem o tom crticu.
    Cula sam puno losih stvari ali kad sam ih gledala sa Zvrkom nije mi bilo jasno u cemu je frka.
    Ja mu dozvoljavam gledati taj crtic.
    Na drugu stranu filmovi i crtici koje mozda druga djeca gledaju Zvrk ne gleda.Na roditelju je da odluci za svoje dijete. Ovdje crtici/filmovi imaju certificate za koju je dob dobro ,makar i ja to uvijek prije provjerim jer se Zvrk jako boji strasnih filmova, za cudovistima, paucima (ne moze gledati Harry Potter (prve)).
    Mi cesto kad nademo neki zamiljiv clanak u novinama, ostavimo novine otvorene na toj strani da Zvrk procita kad ima vremena.

    avatar

    12.02.2009. (20:09)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Iskreno, previše je teoretiziranja u ovom tekstu, kao i definicija te uopćenih podjela za koje je upitno koliko drže vodu u praksi. Naravno da sve ovo treba imati na umu, ali sve navedeno je i logično te se zdravorazumski podrazumijeva. Osobno, draže mi je čitati nečija osobna mišljenja i iskustva, nego (polu)stručne elaborate kakvi se mogu naći na odjelu pedagogije, dječje psihologije te literature roditeljske samopomoći svake bolje opremljene knjižnice. U tu svrhu je onda bolje posuditi si takve knjige, koga zanima, pa proučavati daleko od monitora i kvarenja vida, makar imao ohoho inča. NHF za autora, nije ništa osobno jer tekst je sam po sebi pametan i, kako rekoh, zdravorazumski. Ali roditelji koji ne znaju izabrati kvalitetne sadržaje za svoje dijete neće ovo nikada pročitati, dok će pročitati oni koji ionako na tim kvalitetnim sadržajima rade već sada (pogotovo wannabe roditelji koji nemaju djece, a vole pametovati i teoretizirati kao da ih imaju cijeli čopor), ali i dalje mislim da bi im osobna iskustva mnogo više pomogla od puke teorije.

    avatar

    12.02.2009. (22:42)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    kinky - kao mama moram napisati da ne smatram da je tekst prepun teoretiziranja. slazem se uglavnom sa svime napisanim i smatram ovo dobrom preporukom.
    osim toga, iz iskustva moram dodati jos jedan negativni utjecaj gledanja TV-a, ako je bez mjere, reda i rasporeda naravno. stvaraju se ovisnost i agresija i dijete se "iskljuci" i nema potrebu komunikacije s drugima a kamoli igranja.

    "Ali roditelji koji ne znaju izabrati kvalitetne sadržaje za svoje dijete neće ovo nikada pročitati, dok će pročitati oni koji ionako na tim kvalitetnim sadržajima rade već sada"...s ovim se samo djelomicno slazem a objavljujemo to u nadi da ce tekst procitati sto vise ljudi i da ce se barem kod nekih nesto promijeniti. vise od toga ne mozemo uciniti.

    zvrk - kod nas je slicno. mali ne zeli gledati odredjene crtice i filmove. uostalom, sav program za njega kao i vrijeme gledanja su pomno odabrani.

    drveni filozof - u pravu si. roditeljima je zbog "vlastitog mira" lakse djecu posjesti pred tv ili kompjuter. a moje je iskustvo da se taj "vlastiti mir" najbolje moze postici ako se djetetom bavimo i s njim evtl. igramo, kuhamo ili bilo sto....a onda ako se moramo povuci i nesto obaviti kazemo: "sad je mama na redu" i objaviti da ne zelimo da nas se smeta npr. slijedecih pola sata ili sat. tada nam doista nece ici na zivce vec ce postovati nasu zelju a ako im damo ideju, mozda ce se i sami zabaviti nekom igrackom ili knjigom. nama u svakom slucaju nikada nije dostadno :) a vjerujem da iz dosade izvire velik dio obijesti i agresije.

    avatar

    13.02.2009. (10:58)    -   -   -   -  

  • jja

    "Mi cesto kad nademo neki zamiljiv clanak u novinama, ostavimo novine otvorene na toj strani da Zvrk procita kad ima vremena."

    Odlicna ideja :-))

    avatar

    13.02.2009. (11:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...