Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


 • jagna@net.hr

  Nevezano uz gornji post, jedna knjiška zanimljivost.

  Matica Hrvatska, ogranak u Osijeku raspisala je ANONIMAN natječaj za neobjavljeno prozno djelo. Rok u kojem su se obavezali objaviti pobjednika natječaja istekao je 31.1.2009. godine, pa sam im poslala email s upitom zašto još ništa nije objavljeno na njihovim web stranicama. Odgovor koji sam dobila u najmanju ruku je zanimljiv. Evo originalne prepiske, mog pitanja i njihovog odgovora:

  PITANJE:

  ----- Original Message -----
  From: "jagna"
  To:
  Sent: Friday, February 06, 2009 4:16 PM
  Subject: pitanje

  Poštovani,
  u propozicijama Vašeg natječaja za prozni rukopis 2009., između ostaloga,
  stoji:
  "Rezultati natječaja bit će objavljeni do 31. siječnja 2009. godine na
  službenoj web-stranici Ogranka Matice hrvatske Osijek (http://www.maticahrvatskaosijek.hr) te u "Vijencu" listu za kulturu Matice hravstke." Kada će biti objavljeni rezultati natječaja?
  Podsjećam, danas je 6. veljače 2009. godine, pa ako je došlo do nepredviđenih problema lijepo bi bilo postaviti bilo kakvu obavijest o tome na vašu internetsku stranicu. Barem toliko, iz poštovanje prema ljudima koji su se potrudili javiti se na Vaš natječaj.
  S poštovanjem,
  Jagna.

  ODGOVOR:

  ----- Original Message -----
  Od: "Matica hrvatska Osijek" matica-hrvatska@os.t-com.hr
  Za: jagna@net.hr
  Naslov: Re: pitanje
  Datum: Sat, 07 Feb 2009 0940 +0100

  Poštovana, molim Vas za strpljenje, zbog velikog broja rukopisa, a kratkog
  vremena, povjerenstvo još čita, mala je tajna kako se došlo do 5 rukopisa
  koji su u užem krugu
  . Stavit ćemo obavijest na web. Hvala na razumjevanju.
  Cvenić, tajnik

  Eto, otprilike, kako to ide na našim književnim natječajima, bili oni anonimni ili ne.
  Ako nekoga zanima original prepiske, stojim mu na raspolaganju.

  Pozdrav!

  avatar

  07.02.2009. (14:47)    -   -   -   -  

 • jagna@net.hr

  Nakon moje "intervencije" stavili su obavijest na stranicu :)

  avatar

  07.02.2009. (14:53)    -   -   -   -  

 • osijek

  Mislim jagna da bi trebala biti sretna da netko uopće ima snage organizirati takve natječaje, a ne ih odmah luđački napadati. Pa, evo sve su ti lijepo odgovorili, imaju petero finalista i sad će uskoro izabrati. Zaboravljaš da oni uz to što ti objave knjigu makar si zadnji anonimac (a vidjeli smo nedavno u Jutarnjem kako se izdavači odnose prema anonimnim autorima, još oni tebi uzmu novac, a ne da ti dadu 5 ooo kuna), i ne treba ih sad napadat zbog dva tjedna kašnjenja, iako ne bi istina bilo loše da objave pobjednika u vrijeme kada su i rekli. I sama sam poslala zbirku priča na taj natječaj, ali imam strpljenja i razumijevanja i čekam neradeći im skandale zbog kroničnog nestrpljenja, pusti ljude, objavit će, vidiš da su do sada uvijek objavili pobjednika, pa će valjda i ovaj četvrti put. Želim ti Jagna da stigneš u finale, ali onda da ipak moja zbrika priča pobjedi jer mislim da to zbilja zaslužujem, da mi se da prilika, s obzirom kome se sve danas daje prilika da uđe u književnost.

  avatar

  07.02.2009. (15:09)    -   -   -   -  

 • ccb

  Ovaj Leroy je takav kupus od knjige da ne bi prošao ni na tom natječaju u Osijeku.

  avatar

  07.02.2009. (16:56)    -   -   -   -  

 • he

  Ali Leroy ne bi trebao brinuti jer bi svakako pograbio nagradu Jutarnjeg lista ili barem kojeg Kiklopića, he-heee

  avatar

  07.02.2009. (17:09)    -   -   -   -  

 • jagna@net.hr

  @osijek: prije nego napišeš brdo teksta, daj si truda pa pročitaj još jedanput odgovor iz Osijeka. NIJE PROBLEM u kašnjenju od dva tjedna, PROBLEM JE U TOME ŠTO SE VEĆ ZNA TKO SU PETERO FINALISTA, A ONI JOŠ NISU NI PROČITALI SVE TEKSTOVE POSLANE NA NATJEČAJ. Ako si iz Osijeka, pa si se zato našao pogođen, oprosti, ali blesavo je organizirati nekakav natječaj, a nagrade podijeliti među sobom ili svojim rođama. Pa u njihovom odgovoru i sami se čude (gospodin tajnik):
  "... povjerenstvo još čita, mala je tajna kako se došlo do 5 rukopisa koji su u užem krugu."
  Ili si blesav ili se takvim praviš - kao uostalom i većina takvih "organizatora".
  Želim ti pobjedu, naravno. Imaš velike šanse - pošto si iz Osijeka :)

  avatar

  07.02.2009. (18:23)    -   -   -   -  

 • osijek

  Jesam iz Osijeka, i sad ću ja tebi nešto pojasnti, dobro me poslušaj tako da okolo ne širiš dezinformacije o neregularnom natječaju - žiri ima predsjednika žirija, a to je ovaj put Miroslav Mičanović. Ostali dio žirija pročita sve pristigle rukopise i onda izdvoji petero finalista. Rukopisi tih petero finalista idu predsjedniku žirija koji onda od tih pet rukopisa izabire najbolje! Dakle evo što su ti napisali u mejlu - izabrali su tih pet rukopisa finalista i sad su na čitanju kod predsjednika žirija koji mora odabrat najbolji. Eto ti odgovora, ako ti je još nešto nejasno pitaj odmah sad, a ne da blatiš te ljude uokolo. No, znam da su to možda mogli malo bolje objasniti u propozicijama, ali nisu valjda se nadali da će se naći netko ovako revan i malkice zlonamjeran!

  avatar

  07.02.2009. (18:57)    -   -   -   -  

 • osijek

  A ovakve mjere sigurnosti poduzimam jer se sličan slučaj dogodio i sa nagradom knjizi Julijane Adamović kako su nas ukrali Ciganima. Netko poput tebe na ovom je istom blogu pokrenuo informaciju da je urednica i izdavačica Adamovičkine knjige sjedila u žiriju koji je nagradu dodijelio nagradu Adamovićki, što uopće nije istina. A najgore od svega je što ovaj blog čitaju revno i oni površni šupljoglavci iz Globusa, pa su odmah uzeli tu informaciju i plasirali je u svoj tjednik, navodeći, umjesto da se sami potrude i raspitaju, "kako su blogeri otkrili tu nepravdu da je urednica dodijelila nagradu vlastitoj autorici". I onda se to uzme pod istinu i gdje sad to kasnije demantirati; u pismima čitatelja? Eto, zato se sad bojim da se ne ponovi slična greška i da prekinem to blaćenje slavonskih žirija. A, sve može krenuti iz krivo shvaćene informacije

  avatar

  07.02.2009. (19:15)    -   -   -   -  

 • jagna@net.hr

  Koliko ja vidim, nisu napisali da PREDSJEDNIK još čita rukopise, nego POVJERENSTVO. Jedino ako kod vas, u Osijeku, Predsjednik nije ujedno i Povjerenstvo, pa bio to i uvaženi i nedodirljivi M.M.

  I toga je do sad bilo - bez brige.

  A lijepo je i da ti to, kao Osječanin, sve znaš. Vjerojatno je normalno da takve stvari svi Osječani znaju. Drago mi je i da si tako pre/dobro informiran o radu žirija i ljudi oko njega, pa čak znaš i što su htjeli reći onim mailom.

  Kad je tako, daj nam odmah objavi tko je pobjednik - da se ne mučimo :)

  Bit će ti lakše, a i nama.

  avatar

  07.02.2009. (19:27)    -   -   -   -  

 • jagna@net.hr

  I da, hvala ti na poduzetim mjerama sigurnosti. Kad bi svi poduzimali takve oštre mjere, kud bi nam bio kraj. Nama i Lijepoj našoj književnosti :)

  avatar

  07.02.2009. (19:28)    -   -   -   -  

 • tetka

  osijek, čitaj što piše!

  avatar

  07.02.2009. (19:29)    -   -   -   -  

 • osijek

  Ja sam vam objasnilla - predsjednik žirija čita samo izabranih pet rukopisa! A povjerenstvo su ti navedeni. Gdje bi Miroslav Mičanović pored svih svojih obaveza stigao pročitati sve pristigle rukopise. Njemu na odluku idu finalisti. A, što se tiče pobjednika najviše bih voljela da to budem ja, a kakve sam sreće do sad bila, sigurno mi to neće poći za rukom.

  avatar

  07.02.2009. (19:43)    -   -   -   -  

 • osijek

  Ali i bez tog predsjednika ne vidim gdje je toliki problem, pa POVJERENSTVO JE IZABRALO PET RUKOPISA I SAD TIH PET POMNO PONOVO IŠČITAVA NE BI LI ODLUČILI TKO ĆE POBIJEDITI, TKO TU VIDI IKAKAV PROBLEM!

  avatar

  07.02.2009. (19:48)    -   -   -   -  

 • tetka

  he, he.... jeste vi iz osijeka uporni

  avatar

  07.02.2009. (19:52)    -   -   -   -  

 • jagna@net.hr

  Ako gospodin Mičanović nema vremena zbog obaveza (a vidim, znaš i to) neka ostane u metropoli i prepusti dužnosti predsjednika nekome tko ga ima. Tebi želim uspjeh na natječaju, ali ma koliko se umiljavala žiriju, a upireš se svim silama, mislim da se pobjednik znao i prije nego je natječaj raspisan. Osim ako, naravno, nisi i ti blizu kazana... ;)

  avatar

  07.02.2009. (19:57)    -   -   -   -  

 • miroslav mičanović krleža

  BALKANSKA KRČMA

  avatar

  07.02.2009. (19:59)    -   -   -   -  

 • osijek

  jAGNA, EVO TI ČLANAK IZ GLASA SLAVONIJE

  OSIJEK - 31. 12. 2008. bio je posljednji dan za slanje rukopisa na četvrti natječaj za prozni anonimni rukopis osječkog Ogranka Matice hrvatske. I ovaj je put na adresu Ogranka (od 3. rujna do 31. prosinca 2008.) pristiglo više od 30 neobjavljenih rukopisa - romana i zbirki kratkih priča. U nekoliko sljedećih tjedana tročlano će povjerenstvo, kojemu ove godine predsjedava Miroslav Mićanović, marljivo iščitati rekordnih 35 pristiglih rukopisa, od čega je dvije trećine zbirki kratkih priča. Komu će se sreća osmjehnuti četvrti put, bit će poznato sredinom veljače kada će biti objavljen naslov najboljeg rukopisa i šifra pod kojom je poslan. Prvonagrađenom će autoru, kao i svake godine do sada, pripasti novčana nagrada u iznosu od pet tisuća kuna, a Matičin se ogranak obvezuje tiskati knjigu u svojoj biblioteci “Književna revija”, ističe Ivan Trojan, voditelj Odjela za nakladništvo. N.Bošnjak

  avatar

  07.02.2009. (19:59)    -   -   -   -  

 • osijek

  I vjeruj mi uopće nisam blizu kazana, ali sam sretna da imam priliku sudjelovati u nečemu što mi se čini OK pogotovo jer poštujem književni autoritet Miroslava Mičanovića, volim njegove knjige i sigurna sam da je žiri u kojem on sjedi potpuno čist i nekorumpiran ikakvim vezama. Usotalom zato su ga valjda za predsjednika žirija odlučili staviti i u nagradi T-portala, gdje je, napominjem, također bio predsjednik žirija!

  avatar

  07.02.2009. (20:02)    -   -   -   -  

 • alal ti vera

  a da date svak po 10 tisuća kuna pa da vam svima u meandru ili nakladi md objave knjigu? pa se nećete morat zajebavat s korumpiranim natječajima!

  avatar

  07.02.2009. (20:12)    -   -   -   -  

 • kiki

  NEŠ TI REKORDA, 35 RUKOPISA. SIGURAN POBJEDNIK JE PRTENJAČA ;d

  avatar

  07.02.2009. (20:37)    -   -   -   -  

 • ananimac

  moljče kaj ti je "frendu" s patologije? kaj se je on uskopunio u komentarima? ko da mu je voda stala..ha ha..bit ce mu je dosadno...

  avatar

  07.02.2009. (20:45)    -   -   -   -  

 • pozitivan primjer natjeca

  “Rođena sam u Osijeku, a djetinjstvo provela u Malom Lošinju, što je ostavilo neizbrisiv trag na mojim pjesmama i fotografijama, jer podjednako volim svoj otok i ravnu Slavoniju”, rekla je Silvija Butković. “Ova je knjiga bujica riječi mene, obične žene, zapletene u mrežu svojih emocija”, dodala je te najavila izložbu fotografija pod nazivom “Venecija - Prag - Pariz”.
  Svojim književnim radovima Silvija Butković sudjeluje na natječajima diljem Hrvatske, a njezine pjesme i priče objavljene su u dvadesetak zbornika u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezine pjesme, rečeno je na predstavljanju, sastavni su dio antologija haiku poezije tiskanih u protekle dvije godine u Italiji i Japanu.

  avatar

  07.02.2009. (21:06)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...