Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


 • prljava igra (!)

  Osioni metod Nietzscheovog mishljenja, koje se uzda u sluchaj, krnjost ljudskog znanja te beskraj vechitog ponavljanja, najzahvalnije je rabiti kao provaliju sto nam otvara put za survavanje u sopstveno mishljenje, koje bi, uz malo hrabrosti, i samo moglo da se raduje nepogreshivosti unutar beskraja - velichajne igre sveta, bitkom i prividom protkane, onim uvek bezumnim - kao dechji mozak gluvim.

  evo primera osionog mishljenja, unutar rima lishenih smisla:

  bauljajuci resantiman, dom
  bogova ljudski, odavno vec
  hodao je drevnom zemljom,
  N. kada strashnu oglasi rech

  Der Gott ist tot.

  bespomocni gnev u zavisti
  od Neba se odbija zemljom,
  kao kisa uvek nam se vrati
  i maglu gustu chini voljom –

  Bog je mrtav.

  Sa Grcima rastrgnuti duh svice
  Pred Mrakom kletim pokleknuce ,
  samog sebe udvojice,
  u trulecem ljudskom rodu –

  Bog je mrtav.

  Svrgnuce duha je dakle samosvrgnuce, odricanje od prestola, demisija. Ono njemu oprechno – njegova drugost – koje je nishta drugo do duh sam, pogadja ga u bit, razdeljuje i cepa .

  avatar

  31.01.2009. (15:39)    -   -   -   -  

 • babl

  Upravo sam kod Marola u komentarima naišao na neku tvoju sjajnu poeziju koja me je maksimalno oraspoložila pred spavanje (naročito stih koji zavšava s "pak"), no nešto drugo me je tako kosmulo da se moram javiti. Stih "regge, regge, kvak". Ne mogu vjerovati da je to slučajnost, ali isti stih su prije otprilike četvrt stoljeća upotrijebili Žarden i Slamnig. Imaš li slučajno kvalitetnu snimku njihovog fotgrafskog regea? Kad razmislim, zapravo bi i mogao imati...

  avatar

  01.02.2009. (05:01)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ako ti veliš da te je oraspoložila, onda sam ohrabren na nove poetske podvige, uzlete i proplamsaje.
  Nisam imao pred očima Slamu i Pjera, iako, tko zna, možda je ostalo od teenagerskih dana, mada opet, nekako mislim da je to tako logičan stih - regge, regge, kvak" - da ne iziskuje naročitu pjesničku imaginaciju i nadahnuće ne bi li ugledao svjetlo dana. Nemam tu snimku, nažalost.

  avatar

  01.02.2009. (13:45)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...