Komentari

amerikanac.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • funky business

    Očito je curi bilo toliko loše da se sama nije zapitala zašto je toliko puta podvrgavaju tolikom zračenju, vjerojatno bi odbila da je bila svijesna ili je bila toliko bolesna da je u svemu tome vidjela ozdravljenje, u svakom slučaju jadna cura s vama doktorima

    avatar

    20.01.2009. (02:10)    -   -   -   -  

  • Chicago Chick

    da, primjetila sam kako te za svaku glupost salju na snimanje. ova usporedba radijacije sa onom u hiroshimi je bas sokantna.
    na svu srecu bila sam samo 2 puta na snimanju vrata kod kiroprakticara i par puta kod zubara. svaki put kad promijenis zubara, on hoce odmah rengen cijelih usta, pa onda za godinu dana ponovo - i onda me uvjeravaju kako to nije nista opasno.

    avatar

    20.01.2009. (05:29)    -   -   -   -  

  • Blog se zove nikako

    Odlicna tema--mislim da lijecnici u Americi to cine u vecini slucajeva da bi se osigurali od silnih tuzbi ako slucajno previde odredjene podatke koji bi se mogli naslutiti iz krvnih slika i ostalih manje stetnih i invazivnih pretraga. U tom slucaju oni mogu reci ali mi smo zaista obavili sve moguce pretrage ergo to nije nas problem. Zapravo, to sam i procitala kao jedan od razloga za ucestalo propisivanje CTa u zadnje vrijeme (research shows about 1/3 completely unnecessary).
    Mislim da dosta ljudi ne zna koliki je rizik CT-a-; ja takodjer ne bih znala da nisam inace naklonjena alternativi i igrom slucaja procitala clanak u jednom od onih 'Healthy Living' prirucnika koje dobijem u lokalnom ducanu zdravom hranom u kojem se spominje rizik raka nakon CT pregleda dan prije CTa glave koji mi je narucio moj lijecnik i ti podatci su me, iskreno govoreci, uzasnuli. Iako imam jako dobro osiguranje koje pokriva 100% troskova za CT ja sam ih nazvala taj isti dan i otkazala. Taj lijecnik koji zapravo nije bio moj lijecnik (bio je specijalizant za kojeg sam dobila uputnicu od mog lijecnika) nije bio presretan mojom odlukom ali sam mu rekla da cu radije ici na MRI ako on misli da je zaista potrebno (iako sam uzasno klaustrofobicna). Srecom uradila sam jos jednom krvne pretrage (to mi je bio 6i put) i par drugih testova i ispostavilo se da je sa mnom sve apsolutno ok.
    Jos jedna stvar koja mi se nije svidjela je da je jos jedan specijalizant (ne ovaj isti) kod kojeg sam isla zatrazio ponovni roentgen pluca jer eto nije mu se svidjelo di sam snimala prvi put (mjesec dana prije toga) iako sam dobila 'all clear' od tog lijecnika. Tad sam bila iscrpljena od silnih pregleda pa sam rekla ono ok jer sam silno zeljela sve to lijecnike ostaviti iza sebe ali da mi je ova pamet odbila bi i taj (iako sam znala da je rizik kod roentgena pluca neusporedivo manji). I da, oprosti sto sam napisala knjigu na tvom blogu, sad sam uvidjela da bi ovo mogao biti i poseban post ali nemam blog (tj. nije aktivan) pa eto skuzaj brale. :)
    Inace jako postujem lijecnike i lijecnicku profesiju ali daleko od toga da smatram da su oni uvijek u pravu. U principu uzimam sve izjave lijecnika (i ne samo lijecnika) 'cum grano salis'. Pratila sam u zadnje vrijeme toliko skandala di lijecnici dobiju odredjen iznos novca kao za 'research' od odredjenih sponzora da bi oni zauzvrat napisali pozitivne clanke ili 'endorsirali' odredjene proizvode tih istih sponzora (case in point: NPRs 'The Infinite Mind' host) tako da sam neizmjerno zahvalna za Google i NYPL database. :)

    avatar

    20.01.2009. (07:52)    -   -   -   -  

  • Amorfia

    užas! I odgovor, ne, ne sjećam se kad me doktor zadnji put pošteno pregledao, svaku put kad dođem gleda me ko hipohondra samo da ne bi koji recept pripisao, a u prosjeku sam u ambulanti 2X godišnje...

    avatar

    20.01.2009. (11:25)    -   -   -   -  

  • Sagittaria

    Meni je više muka od svih tih rutinskih pretraga koje imaju svoje rizike, ali i svoje prednosti, pa sad ti odluči, čak i ako si educiran... ja sam nekako uvjerena da mi je amnioskopija inducirala porod i to nedovoljno učinkovito... a posebno mrzim što, ako odbiješ ili se kreneš raspitivati o sigurnosti i indikacijama, dobiješ onaj pogled ko da si amiš ili slučajno preživjeli hippie ili tako neki frik koji odbija blagodati civilizacije... javascript: void(0);

    avatar

    20.01.2009. (12:38)    -   -   -   -  

  • jja

    "A sjecate li se kada vas je zadnji put doktor pregledao kako treba ?"

    Sjecam. Ali danvo je bilo, nisams to godina morala doktoru. Olako me ne salju na rendgen a kad bih i isla zena moje dobi im mora donjeti neg. test na trudnocu. Sjecam se vremena kad sam u domaji svakom promjenom zubara isla an novo snimanje jer slike od starog nije htio gledati?
    Ne kuzim zasto se ta djevojka nije pobunila sama? Ili ako je bila u kriticnom stanju, njena obitelj?

    avatar

    20.01.2009. (17:33)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    malo sam sokirana ovim podacima. i sama sam bezbroj puta bila na rendgenu i uvjeravali su me da su to jako male doze zracenja. uostalom kao zena moram i na mamografije ...a nisam znala da je ta akumulacija toliko opasna. mozda je opasnije kad je odjednom ? kao kod ove pacijentice? da li je prezivjela? i da li doista svijetli???

    avatar

    20.01.2009. (23:50)    -   -   -   -  

  • Blog se zove nikako

    @Mare
    To se zezas? :) Pa naravno da ne svijetli (boktepomoga :) ) ali eto taj se lijecnik odlucio izraziti na slikovit (i jako neumjesan ako se mene pita) nacin. Za mamogram mislim da u tom slucaju 'benefits outweigh risks'. Ne znam, ja se jos uvijek mislim hocu ici svake godine kad napunim 40 ali imam jos dovoljno godina za razmisljanje...

    @Frizeraj na kraju svemira
    Pa naravno da ce te gledati kao da si *ebeni Tom Cruise ili Christian Scientist ili neki opaljeni New Ager ali mene to ne tangira.
    Srecom moja lijecnica zna da sam ja malo na svoju ruku tako da me pita prije neg mi da 'referral' ili mi propise lijekove--nedavno mi je htjela uvaliti antibiotike za neku glupost rekoh neka hvala. Unatoc tom njihovom 'trigger happy' pristupu lijekovima, jako mi je drago da ovdje u Americi u vecini slucajeva postuju tvoje odluke. Meni je prije isto bilo neugodno dramiti i privlaciti pozornost na sebe ali me sad bas boli briga hoce mene netko cudno pogledati i okrecati ocima. Mislim radi se o mojem tijelu i mojem zdravlju pa u krajnjem slucaju o mojem zivotu tako da mislim da bi se moje misljenje trebalo itekako saslusati i uvaziti.
    Prije par godina sam imala 'minor surgery' i oni su mi htjeli dati totalnu anesteziju a ja sam toliki control freak da im jednostavno nisam dala i toliko sam ih gnjavila da su me pustili s lokalnom i jos sam im cijelo vrijeme brbljala na stolu i htjela ici doma 5 min nakon operacije. :) Ukratko, ja sam nocna mora svakog lijecnika. :)

    avatar

    21.01.2009. (07:51)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    blog se zove nikako - a da ti ipak aktiviras taj svoj blog? dobro pises :D

    avatar

    21.01.2009. (10:40)    -   -   -   -  

  • delnice

    hm. pa zar ne može nosit slike sa sobon? pa kakvi su to likari kad je svaki šalje na rtg i ct? a ono, inspekcija, palpacija.. kurac?
    šta su gori uvjeti, bolja je dijagnoza. deset prstiju i sol u glavi su bitni, a ne zračit ženu iljadu puta zbog pseudociste ili peritonitisa!

    avatar

    21.01.2009. (10:43)    -   -   -   -  

  • dva

    baš sam jučer popi*dila na to o čemu pišeš. Naime, mog su sina (14 god) u jednoj zg bolnici jučer ponovo poslali na rtg, iako ima (pazi sad) dvije rtg snimke ( iz 3. i 6. mjeseca 2008.), jednu MR ( iz 6. mjeseca 2008.) i jednu CT snimku ( iz 10. mjeseca 2008.) UVIJEK ISTOG ZGLOBA, zgloba koje su mu danas operirali.. ali ne, to njima nije dosta, pa ga jučer ponovo izložili zračenju, da bi dobili "frišku i njihovu snimku" (ove prehodne snimke nisu rađene u njihovoj bolnici) !!! Ja sam se pobunila kod dr koja nas je slala, ali nije vrijedilo, kaže da su takva pravila..... da ih pravila... uhhh

    Inače, nedavno sam "otkrila" tvoj blog, sviđa mi se, lijepo pišeš.. stej kul :))
    mah, mah iz "starog kraja"

    avatar

    21.01.2009. (14:47)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    Ok....sve je ovo meni lijepo ali mi se komentari cine pomalo lazni/utopijski.....naravno potpuno se slazem sa zapanjenoscu dr.amerikanca, covjeku dodje i malo se zamisli nakon toliko olakotno propisanih CT uputnica ali ako samo na sekundu izadjete iz vlastite koze pogledajte;

    1. DOKTORI: Svi mi ucimo treba dijagnosticirati fizikalnim pregledom i najlakse je reci to je 95 % dijagnoze...da ali kome? Recimo hipotetski covjeku ovisi zivot o niti ima sepsu....ucis na medicini sepsu uzrokuje tra la la.....znaci nekako si pripremljen da mislis na sepsu, njene komplikacije i tijek ukoliko se ne lijeci....standardno (Skolski primjer) a zamisli sad dodje ti pacijent kojeg boli glava..... ima povremeno grozne bolove..... napravis CT/MRI i on ima arahnoidnu cistu (nista strasno mala duplikatura ispunjena likvorom) i sto .....sada moze eventualno neurokirurgu (ali riskira anesteziju i postupak koji ce joj najvjerojatnije opet i opet biti potreban) ili ces mu reci da ide doma i trpi, nije zracenje ali TI BIRAS nrk ili ne-----Iako neznas kolika je sansa da bas tog pacijenta zezne anestezija---- .... sto me dovodi do 1b.
    ------1b. PROBLEM RH (ALI MI SE CINI DA NEMA NIKAKVU POVEZNICU SA AMERICKOM PRICOM, TO JE SPECIFICNOST ZEMALJA U RAZVOJU) Tata ti je faca koji mlati lovu....nemas bajne intelektualne kapacitete....zavrsis faks i tata sredi internu.....odes na hitnu, gastru i dodje ti pacijent bolovi u trbuhu.....boli nepodnosljiva...... gdje god pipnes boli..... znam da cete reci koji kreten ali stavite sebe na tu poziciju.....pa ima da saljes na RTG; UZ; CT zoves kirurga, petu galaksiju....covik umire a ti neznas sto da napravis.....
    JOS JEDNOM nemojte reci koji kreten samo se zamislite na mjestu tog doktora ili na mjestu pacijenta.....U TOM SLUCAJU STARI SNIMAJ ME KOLKO TI VOLJA.... BOLJE to nego da umrim na stolu......!!!! (ne ulazim sad u ogromnu nestrucnos nekih kolega samo hocu rec uz takvo jadno znanje doktora ja bih ipak htjela biti ziva pa makar to trazilo 16RTG, 3CT itd.....!).....
    da nije sve lose i da pokazem kako se puno nasih kolega bori i znanjem i odricanjem i radom za zivote pacijenata vodim vas ka prici 2.

    2. DOBRI PAMETNI DOKTORI
    Dodje ti mama sa prematurusom na hitnu....intenzivnu....odjel..... BPD ili ARD ili hiposurfaktoza +sto se po rodjenju nagutao mekonija, (za ne eksperte dobio sepsu zbog zaraze plus sto zbog nezrelih pluca ne moze disati)....RTG.....RTG......RTG.....slusalice pomazu ali jos je gore....RTG....pocne krvariti na sve otvore UZ.....RTG sa kontrastom.....sumnjaju na malformaciju, sepsu itd.....puno zracenja (OPRAVDANOG) sto me dovodi do

    3. PACIJENTI
    Briga mamu, tatu, baku, didu i sve ostale za zracenje kada se radi o zivotu....je strasna svar ali u svakoj bolesti postoje iznimke, hitna stanja koja su individualna, koja ne pisu u knjigama, komplikacije nesvojstvene klasicnom toku bolesti. Koliko god da ste dobar lijecnik koristite znanost, iskustvo, poznanstvo veze fizikalni pregled inteligenciju itd....u takvim slucajevima bih stvarno kao doktor a POGOTOVO KAO PACIJENT htjela imati CT na raspolaganju sto me dovodi do

    4. DR.HOUSE
    Znam da ste svi zaljubljeni u tu seriju i DOKTORI i PACIJENTI odnosno CIVILI.....on uistinu radi hrpu ali HRPU nepotrebnih/riskantnih pretraga ....ALI mislim da je ovo primjer dijelica stvarnosti koja pokazuje da su ovakvi trenutci jedni od ZIVOTNIH IZNIMAKA za koje uistinu mogu reci CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO......

    a vi dragi pacijenti (uz duznu ispriku njih par koji su radi doktorskog neznanja nadrapali)sami ste krivi za zracenja koji sami po privatnim linijama placate privatnim poliklinikama kako bi 'OSLIKALI CITAVO TIJELO' i 'DOBILI KOMPLETNU DIJAGNOSTIKU U DVA DANA'.

    Pozdrav,
    Z.

    avatar

    22.01.2009. (17:53)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    .....samo jedno pitanje oko slucaja....
    kako da je svugdje RTG i CT a uopce nema MRI ili UZ?????

    avatar

    22.01.2009. (18:22)    -   -   -   -  

  • Sandy

    odlicna tema!!! i to tema kojom se mi medicinari svaki dan bavimo. naime, nedvojbeno je da je ova jadna zena s akutnim pankreatitisom dobila pregrst nepotrebnih pretraga. za dijagnozu jednoga akutnoga pankreatitisa je najvaznija anamneza, zatim laboratorijske pretrage, te eventualno CT-abdomen gjde postoje oni kriteriji (koje ja ne znam na pamet jer nisam radiolog) gdje se moze odrediti stadij pankreatitisa. ako je anamneza sugestivna, a klinicki pregled i labor to potvrdi, nije cak potreban niti CT-abdomena. zasto ej ova zena sve to dobila, majko moja, ovo ej sokirajuce. a ja sam mislila da ameri stede i da znaju sto je ciniti. ja se cesto ljutim kada na hitnoj kod mene rade rentgen pluca ili CT-abdomena ako za to nema indikacije, a gle ovo kod tebe, ajme, jos se uvijek iscudjavam, ha ha ha. pozdrav :-)

    avatar

    22.01.2009. (22:56)    -   -   -   -  

  • Sandy

    drugo pitanje: zasto toliko konzultanata pregledava jednu te istu pacijenticu??? strasno!!! a ja mislila da je kod mene koma jer se svako malo mijenjamo, no mi ne radimo nepotrebne CT-ove. :-))))) mi procitamo povijest, pricamo s pacijentom i po potrebi ga i pregledamo. :-D

    avatar

    22.01.2009. (23:02)    -   -   -   -  

  • Amerikanac

    @ jja...djevojka je bila na aparatima a njena rodbina u tom trenutku nije postojala, odnosno nije se znalo da postoji...trebam li reci da je bila ilegalac

    @mare...cura je prezivila, i dosta je dobro (dokada?). I naravno da ne svjetli, to je bila samo metafora.

    @prosirene vene...ne treba nositi slike sa sobom jer su sve slike dostupne na interentu u svakom trenutku, i bile su dostupne i tada. Samo ono, njoj skoci temperatura..CT trbuha, pa jedan dan nema stolicu..CT trbuha, pa jedan dan manje mokri..CT trbuha itd

    @ dr_zoe...bilo je oko 4 UZV i 2 MRI, samo to nisam pobrojao jer nije zracenje.BTW..Dr. House sucks.

    @sandy...ona je bila na aparatima 10 dana sa zatajenjem svih organa...pa nefrolog za dijalizu, ID za sepsu, GI za pankreatits, ENDO za hiperlipidemiju, PULMO za ARDS, Kirurg, intervencijski radiolog za drenazu pseudociste....koga jos nisam spomenuo ?!?

    avatar

    23.01.2009. (03:02)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    @amerikanac
    'BTW dr.House sucs'.....Why?
    Uistinu me zanima misljenje eksperta po toj temi (iako imam podosta cvrsti stav o toj seriji)
    osim standardnih cinjenica da radi hrpu nepotrebnih pregleda i da je autisticni sef odjela?......

    avatar

    23.01.2009. (19:19)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    ......i zar nije dr.Q (tvoj 'nadimak') bio iznimno nadareni neurokirurg.....? (ako se slucajno ne varam.....ipak sam podosta naucila iz te specke:) ) samo me zanima posto mi se cinis daleko od nrk......mislim pankreatitisi itd.

    avatar

    23.01.2009. (19:25)    -   -   -   -  

  • Sandy

    jel' hyperlipidemija uzrok pankreatitisa?

    avatar

    23.01.2009. (21:24)    -   -   -   -  

  • Amerikanac

    @ dr_zoe...nije Dr. Q neurokirurg (nisam prosao na prijemnom jer mi ego nije dovoljno velik, nosem ne skidam avione a i ne volim narcise) Procitaj post iz ozujka prosle godine. Tamo pise s cim se bavim. A o Dr. House nekom drugom zgodom...

    @ sandy..je, trigliceridi od 10.000, toliko u svom zivotu jos nisam vidio. Spasili smo je sa urgent plasma exchange.

    avatar

    24.01.2009. (04:38)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    @amerikanac....... nisam te misla uvrijediti nicime tako da netribas pisati o avionima i narcisoidnim likovima dapace drago mi je sto jos postoje uvijek skromni i dobri ljudi i drago mi je sto sam krivo pretpostavila :))) jos jednom isprike...nisam misla nista lose i potpuno se slazem s tobom :))
    pozdrav
    Z.

    avatar

    24.01.2009. (11:05)    -   -   -   -  

  • Sandy

    wow, 10000...niti ja jos nisam vidjela toliku brojku. a za dr-zoe, dr. house SUCKS!!! dr. house moze biti cool samo nemedicinarima.

    avatar

    24.01.2009. (11:21)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    @sandy nisam rekla da je dr.House super niti cool kao sto se vidi u mom posti!? Samo me zanimaju argumenti :) jer ima i onako previse neargumentiranih misljenja.......

    avatar

    24.01.2009. (12:30)    -   -   -   -  

  • Sandy

    dr-zoe, zato jer je totalno nerealno. zato sam i napisala da ta serija moze biti dobra samo nemedicinarima.

    avatar

    24.01.2009. (21:40)    -   -   -   -  

  • dr_zoe

    @sandy......potpuno se slazem STRUCNO jako nerealna serija; tesko da postoji i 40% onoga u praksi sto rade u dr.House (kao sto sam rekla nepotrebne pretrage, ne mogu si niti sama zamisliti kojim putevima dolaze do dijagnoze itd.....)......
    ali valjda bas nekad nerealne stvar (cak i samo ako su nerealne u nasim glavama) uz veliki utjecaj emocija i razumjevanja budu najzanimljivije......Gospodar prstenova, A Space Odyssey i na kraju meni najdrazi City of Angels....
    uz minornu digresiju da na nasim HTV programima NEMA zanimljivog programa pa ti ostaju sund serije kao Grays anatomy ili Kučanice......, drago mi je nakon sto mi je mijesec dana pacijentica umirala na rukama vidjeti seriju koja pokazuje isto (danonocni rad lijecnika da postave dijagnozu, cinjenicu koliko se i sami mi lijecnici vezemo uz pacijente a i oni uz nas, sliku da je ama bas svaki pacijent drugacija dusa i da svakoga od njih treba gledati kao covjeka a ne kao papir koji ces ujutro odnijeti na vizitu starijoj sluzbi sa pola prepisanog statusa i anamneze bez da ga iskreno pitas kako je danas)...... i ako je dr.House dobar nemedicinarima jesi li se ikada pitala zasto? ....jos jednom STRUCNO ali samo strucno serija je nerealna a ostalo???

    avatar

    24.01.2009. (22:29)    -   -   -   -  

učitavam...