Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


 • inhibitor

  Hodakova nevjenčana supruga Marija Leskovar je rekla kako ne vjeruje u priče o tome da su Hodak i ostali svjesno konzumirali buniku: "Ovo da je Luka uzimao buniku to je za mene nešto novo. Ja sam u Saborskom preko ljeta i nikad nisam vidjela da bi Luka uzimao buniku ili bilo kakvo druge bilje. Inače je u tom selu ludilo. Ti si u tom selu posve okružen šumom. Seljani su, oprostite na izrazu, popizdili u ratu i za njih je vrhunac mlijeko u tetrapaku. Tamo bi čovjek progutao i čavle od muke. Tako da je vjerujem da je Luki i ostalim muškarcima na dočeku netko podmetnuo nešto što su onda oni konzumirali. Pa Luka je sa sobom u taj šator odnio samo čaj i kiselu repu. On je uzeo najobičnije jelo dok su drugi u Hrvatskoj pili šampanjac. Stvarno mi nije jasno što se dogodilo".

  LOL

  avatar

  03.01.2009. (14:20)    -   -   -   -  

 • MODESTI BLEJZ

  ovo ti je zakon! ;0))

  avatar

  03.01.2009. (22:58)    -   -   -   -  

 • lijecenikatolik

  Ja sam ovu posljednju zbirku jednim delom pisao u Saborskom. Šaman Hodak poznat je po uzgoju jagoda. Saborsko je prilično razvučeno selo, pruženo po malešnoj visoravni, okruženoj brdima, šumama a nekad je bilo i pravoslavcima. Oni su Saborsko 1991. opsjeli pa spalili ali danas više nema neobnovljenog stambenog objekta. Do seoskih gospodarstava, osobito ujesen, često doluta kakav medo, gotovo pa da nije teško pronaći domaćina koji je vidio risa, a cijela se kuća može unajmiti za dvadesetak eura dnevno.

  avatar

  04.01.2009. (00:00)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Jesi li kušao kompot od bunike? Pliz, budi pošten, pa nam otvoreno reci.

  avatar

  04.01.2009. (02:02)    -   -   -   -  

 • inhibitor

  Da, da, pisao si posljednju zbirku u Saborskom. Pričaj to nekome drugom.
  Sigurno si išao šamanu Hodaku na inicijacijski obred primanja u HDZ.
  Seljani još i danas prepričavaju kako im je neki čudak donio čaj i kiselu repu.

  avatar

  04.01.2009. (09:56)    -   -   -   -  

 • Marole

  Fenomenalan post, je li ovo tvojih ruku delo?

  avatar

  04.01.2009. (10:28)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..ja bih, u tom slucaju, rado nastupila !

  avatar

  04.01.2009. (12:52)    -   -   -   -  

 • lijecenikatolik

  U jednoj pesmi, Velikoj pesmi, koju sam napisao u Saborskom, na početku su i na koncu daždevnjaci pod mojim koljenima. Možda su oni i u mene, premda moja stopala, pridošli iz vatre. Borges bilježi: "U desetom poglavlju svoje Povijesti prirode Plinije iznosi da je salamandar 'tako intenzivno hladan da se vatra gasi u dodiru s njim, baš kao da je posrijedi led'". Kompot od bunike ipak nisam kušao.

  avatar

  04.01.2009. (12:56)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ha, ha, ha, Marole, jest, čije bi bilo?
  Ili da se vratimo na početak Vaseljene, u fazu Nemanja: Mit ili činjenica?, koja je već samim naslovom sugerirala prijepor koji perenira, eto, do dana današnjeg: Je li riječ o jednom čovjeku (biću) ili je riječ o posljednjoj generaciji tlönista, samozatajnih vladara/tvoraca Svijeta.
  I ti, nakon više od godine dana druženja, pitaš je li ovo mojih ruku djelo?!

  avatar

  04.01.2009. (13:00)    -   -   -   -  

 • lijecenikatolik

  Cijenjeni Inhibitoru, Saborsko je kolijevka izvornog hadezejstva i nepristojno je ondje ne biti hadezeovac. Život na sjeveru, to je serija koja bi se mogla nastaviti u hrvatskom Sisleyu. Stvarno, Saborskom nedostaje radio stanica i rado bih je vodio.

  avatar

  04.01.2009. (13:01)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Saborsko ima radio-postaju, ali emitiraju na subliminalnim frekvencijama, čujnim jedino u stanju proširene perceptivne osjetljivosti (vidi: International Zetetic Challenge). Da bi se čovjek doveo u to stanje (ESP), neophodno je:
  a) biti u HDZ-u, izvornom
  b) otpiti gutljaj kompota od bunike
  c) pojesti koljivo ili dvije, tri crne bobice
  d) udarati u bubanj od jelenje kože uz povike Rhythm is a dancer!
  e) recitirati Veliku pjesmu o daždevnjacima unatrag - tada se začuju Crowleyevi stihovi iz The Book of Lies:

  THE SABBATH OF THE GOAT

  O! the heart of N.O.X the Night of Pan.

  PAN: Duality: Energy: Death.
  Death: Begetting: the supporters of O!
  To beget is to die; to die is to beget.
  Cast the Seed into the Field of Night.
  Life and Death are two names of A.
  Kill thyself.
  Neither of these alone is enough.
  f) U konačnici, tupo zuriti u pupak, poput omphalopsyha u ističnoj tradiciji isihasta, ili saborskih zastupnika u Saboru/skom.

  avatar

  04.01.2009. (13:12)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..ako se vratimo u tzv. fazu Nemanja: Mit ili činjenica? ..mogli bismo naichi na ponekog rakuna, sto bi nas daleko dovelo !

  avatar

  04.01.2009. (13:14)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Da, točno Cveba; evo dakle za nevježe, mlađe čitače Vaseljene i njene učače, što se dogodilo Lečenom u notornom Saborskom, prema istinitom kazivanju prevashono blagomirisnog Ptičara, a po beleženju Patologije magistra Marquisa, petog infernotara od La Coste:

  LIJEČENI I RAKUN

  Liječeni katolik je šečući kroz šumu uhvatio rakuna za rep. Rakun je cičao. Liječeni ga upozori:
  - Živino, ako ne prestaneš tako odvratno cičati, što me podsjeća na dječji plač, uturat ću ti kurac u rodnu rupu!
  A, rakun mu odvrati:
  - Pa i Filip Šova mi ga je turao dok je išao u Sloveniju, pa još uvijek slobodno trčim kroz šumu. Doduše, katkad me za oblačna vremena zna zapeči u šupku.
  Liječeni se zbunio i otišao doma pisat knjigu. Seljani su prepričavali kako je toliko smušen da ga i jedan običan rakun može zašprehat.

  avatar

  04.01.2009. (13:18)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..Lijecheni lezhi kao puh na Parnasu, kako god ga okrenesh...:-)

  avatar

  04.01.2009. (14:10)    -   -   -   -  

 • lijecenikatolik

  Zašprehavate me? Moram se, Nemanjo, sa debelim zakašnjenjem, pridružiti onoj raspri o Prljavom kazalištu, Jaji, crvenima i crnima te o maksimirskoj areni u kojoj nema mjesta za domobrane.
  Ja sam sljedbenik Davorina Bogovića, zato što je on (bio) jedini original (oriđinal?) među tom škvadrom u bendu. Jajo je, pak, rekao bih, bezazleni političar među rockerima. Ti ističeš njegovo poštenje, o kojem nema spora, ali on nije samosvojan umjetnik i njegovi su radovi temeljit kič. Kelčecova imaginacija je pak ironična, pa utoliko taj omot nije kič nego ironična opaska na kič. On se tom naslovnicom Prljavcima zapravo podruguje, no još se više podruguje malograđanima koji Jaji i škvadri pripisuju potragu za nekim višim smislom. Lijepo je to formulirao Denis Kuljiš: "Nikad nisam drugačije mogao zamisliti Ružu hrvatsku nego kao Ankicu Tuđman".
  Odlučio sam malo češće posjećivati Markiza, jer stvarno je tanak na brojaču. Gumeni galeb mi pak više nedostaje od Čehovljevog. Cvebo, kao mladić sam jednom prilikom usnuo na brajdi.

  avatar

  04.01.2009. (15:07)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..Lijecheni, doba ti je da se probudish sam od sebe, kao sada s ovim galebom naprimjer, a ne te budiju, ti bokca !

  avatar

  04.01.2009. (17:20)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Liječeni, počinio si strahovitu grešku: onu anakronizma! U trenutku nastanka Ruže hrvatske Ankica Tuđman nije postojala kao Ankica Tuđman našeg povijesnog pamćenja i imaginacije, i nitko, pa ni naš prijatelj Denis, nije mogao zamisliti Ružu hrvatsku kao Ankicu Tuđman. Ta pjesma ne samo da nije kič, rodoljubni ili bilo kakav drukčiji, nego je to pjesma koja je ovaj nezahvalan imbecilni narod skorojevića, kretena koji dižu kredite da bi otišli na skijanje, podigla na noge ne zato da bi pocikivali na budnice, nego da ne bi puzali po dnu Panonskoga mora u skladu sa svojim sesilnim karakterom. Taj je stih omogućio Hrvatima da barem na trenutak budu ljudi, dragi moj prijatelju, ali, očito je da ga nitko nije razumio, iako ga milijuni pjevuše baš kao i prvi stih Štulićevog "Balkana", koji s naslovom Jajine pjesme ima štošta zajedničkog.
  Naime, kako ovdje žive uglavnom kreteni, unatoč činjenici da se dnevno objavi tone novinskoga smeća, nitko nije uspio shvatiti da je J.B.Štulić u svom prvom stihu prvoga hita prorekao svoj kraj: Jednog dana nema me da nikada ne dođem/ Prijatelje koje znam ne poznajem kad prodjem/ Kao da me nikada na svijetu nije bilo ...itd.itd.
  Kakve to ima veze s Jajom?
  Pa stari, on je u samom naslovu, na početku ove nacionalne epopeje, kazao da je to posljednja ruža hrvatska, ne prva: stvar je bila gotova prije njenog početka, i tu je ta spona Jaje i Štulića: kraj im je, kao kod svih velikih umjetnika, na samom njihovom početku.
  Konačno, u narodu u kojem nema niti jedne jedine jebene povijesne osobe oko koje bi postojao nacionalni konsenzualni minimum kao oko neprijeporne veličine/vrijednosti, nije čudno da ni Jajo ni Štulić danas ne uživaju zasluženo priznanje: jedan je domobran, drugi izdajnik, no ni jednog se ne razumije ma ni onoliko koliko bi u pristojnom razgovoru bilo neophodno a da razgovor uopće i započne.
  Kakav kič, prijatelju, o čemu govoriš? O tome da je Novi val nastao nakon hapšenja i zatvaranja, da bi cijela jedna generacija počela drndati: Mi plešemo, la-la-la-la, neprosvijećeno i blesavo, uopće ne razumijevajući koje su pretpostavke njene pojave/slobode!? O tome je Kuljiš također nešto pisao, baš kao i Jurdana, baš kao i ja, baš kao i...svi koji u Ljubljani ili Beogradu o tome nešto znaju i razumiju: napokon, Curtis se ubija, cijela je scena gotska, sve završava u melankoniji Durutti Column i sl., a jedino se na ovom svijetu u tom sutonskom sffumatu maloljetni Igor Mirković osjeća kao sretno dijete!
  Znam Igora, i zapravo ga poštujem - nije loš dečko, dapače, ali tko se uz Joy Division i Cabaret Voltaire osjeća kao sretno dijete, u tragikomičnom je nesporazumu s duhom vremena.
  Ali, molim te, ne sili me na te teme. Ja sam ti ionako nekako na rastanku od ovdašnjih ljudi i običaja, i zapravo me boli kurac za sve to.
  Moje isprike svima koje vrijeđaju prostote, ali u Rimu rimski, a u Zagrebu - prostački.

  avatar

  04.01.2009. (17:49)    -   -   -   -  

 • cveba

  Nesho, puno ti je duga misao, a i zahuhtal si se ter te se slabo slijedi, pa gdi si ti potegnul. I chemu? Ne bush se valjda danas bavil stvarima koje nisu razmeli pred trideset godina, niti prije pedesetak, koji je vama kokot generacijo, nije stvar u tome da netko nije los decko.

  A Jajo Houra je bil i ostal mali z Dubrave, sorry.

  avatar

  04.01.2009. (18:04)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..i da se ovdje jasno deklariram ;

  Nikada nisam bila postovatelj Stulicha
  Osim Gracije
  Koju je i njemu a i meni bil sviral moj stari prijatel
  Branko Kozina
  Arhitekt
  koji ju je smislio i osmislio.

  avatar

  04.01.2009. (18:13)    -   -   -   -  

 • lijecenikatolik

  Nemanjo, dragi, možda je u trenutku kad je snimljena, još ipak debelo u osamdesetima, ta Ruža hrvatska i bila izraz romantičnog buđenja, onako lirsko-ilirski uzvišena, pa i posljednja. Kuljiš ju je, ne s naknadnom pameću, nego u sjeni njezine vladavine eterom, upravo posvvetio prikladnim sarkazmom. Točno, posljednja je, poslije nje dolazi Milka Mesić. A ako je Jajo veliki pjesnik, onda je to i August Harambašić. Upoznao sam Houru i svakako bi mu povjerio ne povjerenje, nego dijete na čuvanje, ali kakve to veze ima? Štulić? On je zašutio zato što je pjevao koliko je znao i za koliko se spremio. Pametan potez.

  P.S. Nije anakronizam, jer nitko i ne govori o trenutku nastajanja pjesme. Koga briga kakvo je bilo nebo u trenutku kad smo se rodili?

  avatar

  04.01.2009. (18:36)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..lijecheni, mnogo si mi blag,

  jajo houra i kompanija sa pjesnistvom nemaju nikakove veze, i ti to znash bolje nego ja, jel' tak. kakvo vrazje pjesnistvo, tko o tome ovdje uopce prica, to je bilo i ostalo najordinarnije smeche, crno - bijeli svijet, ono : ja nju drzim, pa drzali su se tako stoljecima, kreteni uglavnom, to je bila samo losa preslika tadasnje prvorazredne beogradske scene itd.itd.

  avatar

  04.01.2009. (18:50)    -   -   -   -  

 • halter skelter

  Dennistonov zakon: Vrlina je kazna sama po sebi.

  avatar

  04.01.2009. (19:58)    -   -   -   -  

 • halter skelter

  Sorry, još malo spamanja:
  KIplingov zakon
  Glupa žena može odoljeti inteligentnome muškarcu, no potrebna je izuzetno inteligentna žena da bi odoljela idiotu.

  avatar

  04.01.2009. (20:09)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Anakronizam je jer u tumačenje događaja iz 1989. unosiš naknadnu pamet, tj. vrijeme koje je slijedilo. Denisova alegorija sliči mi na ranorenesansna uprizorenia biblijskih scena kostimiranih po ondašnjoj firentinskoj, ili u paganskijem slučaju ferarskoj modi.
  Cvebo, imam pametnija posla nego lupetati o Idolima/Dečacima i Jaji - kojega su u Begišu u ona vremena nazivali "Skuvani" :) - ali i ta scena je, oprosti na izrazu, ali goli kurac: pola ih nije imalo nikakve veze s glazbom, kao recimo ti šarlatani Idoli, a pola ih je u desetak godina završilo pod zemljom, što je stvarno pajdo koma od Šiptara i Roma.
  Osim toga, Jajo nikada nije kopirao ovdašnje uzore, nego je postojano krao trendove - vidi: punk, ska... - ili ino-autore - vidi: Boss... - što je irelevantno: Bregović je Štuliću ukrao čak i ideju o garderobi, a kamoli koncept svirca za vjenčanja i sprovode, pa nikome ništa.
  Ostavite mi Jaju na miru, koji ti je Lečeni, kaj ti je to palo na pamet?
  Osim toga, onaj najgori stih na svijetu, o očima boje vena, nije njegov: ukrao ga je jednom znamenitom pjesniku. Vidiš kako je poezija sarkastična, ironičnija od života.

  avatar

  04.01.2009. (21:08)    -   -   -   -  

 • markiz

  Liječeni, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj,
  nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja!
  Svi su debili, srećom, pobjegli na Fejsbuk pa je patologija
  ostala, kako se i pristoji, dostojanstvena i tiha.
  Volim kad se javiš iz svoje bajtice, osjeća se ta pjesnička snaga,
  u tvojim riječima ćutim zov divljine i neobuzdanog bunila koje donosi članstvo u HDZ-u. Čuo sam da je i tvoj kolega Miljenko-Metiljko Jergović promoviran u počasnog duhovnog člana HDZ-a zaduženog za odnošaje s javnošću i snošaje s premijerom čiju nadnaravnu vještinu približavanja euroatlanskim transcendentalnim meditacijama tako zdušno tumači.
  Sad mi je jasna i pozadina njegovog razbarušenog imidža. Cijelo vrijeme sam živio u zabludi da Metiljni time izražava prkos prema društvenim konvencijama i da je tu zapravo riječ o artističkom buntu, međutim ispostavilo se da Miljac guta buniku prije svakog sastanka HDZ-a na kojem dobuje poput kiše na limenom krovu. Osim toga, bunika je jača od LSD-a i daje lažan osjećaj snage pa je Miljac shvatio da poslije svake stranačke seanse može u luđačkom transu nakucati 300-tinjak kartica koje onda njegovi stranački kolege nazovu romanom dok ga još pere bunika. U središnjici stranke su shvatili da Miljenka moraju neprestano kljukati bobicama jer on sebe u takvom stanju doživljava veoma ozbiljno i spreman je učiniti sve što se od njega očekuje.
  Oprostite mi na jednoj digresiji, pročitao sam "Naš čovjek na terenu" i to je žešći komad smeća. Volio bih da netko tko je čitao to govno od knjige napiše što misli o toj novinarskoj debilariji.
  Liječeni, ne znam što me otfuralo s teme posta(ča), ali toliko toga ti želim reći.
  Možda je to zbog Jajana?

  avatar

  04.01.2009. (21:22)    -   -   -   -  

učitavam...