Komentari

phegda.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • greentea

    sretna ti nova:))))))))))))
    pišeš o meni vrlo zanimljivim temama, pa ću sad ostaviti ovaj komentarić kao putokaz da se znam vratiti da te malo čitam ......))))

    avatar

    02.01.2009. (22:30)    -   -   -   -  

  • MiG

    Iako sam jednom davno čak pohađala astrološki tečaj, o svemu tome ipak znam vrlo malo. Više sam tip za gledanje, ne za računanje. ;)
    BTW. brijem da doma imaš ogroman teleskop? Jesam li u pravu? ;)

    avatar

    03.01.2009. (11:46)    -   -   -   -  

  • Koraljka

    Imala sam fazu opsjednutosti zvijezdama, maglinama, matematikom, fizikom, onda zvijezdama kao treptajima duše, a davno nisam pomislila ni na jedne ni na druge zvijezde.

    avatar

    03.01.2009. (21:27)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    @MiG Kepler je bio posljednji astronom koji se bavio astrologijom. Kad je Galileo 1616. napravio teleskop astronomija i astrologija su se razišle pa je meni ostalo nejasno jesi li išla na tečaj izrade horoskopa ili snalaženja među zvijezdama? Imam doma teleskop, ali ne ogroman. Amaterski. Što se tiče slika, predlažem da pogledaš što je snimio svemirski teleskop Hubble.
    @Koraljka, meni ponekad dobro dođe razmišljanje o zvijezdama ili drugim svjetovima, pogotovo kad počnem preveliku važnost davati svojim problemima. Preporučam, jeftinije je od psihoterapije.

    avatar

    03.01.2009. (23:03)    -   -   -   -  

  • MiG

    Uh, ma lapsus, nije se radilo o astrologiji nego o astronomiji, sorry! Nisam znala da se Kepler bavio i jednim i drugim. :) A na tom tečaju mi je bilo fora, kad smo gledali jednu zvijezdu ili planetu (sad se više ne sjećam) pomoću teleskopa, i kad nas je učitelj pitao da pretpostavimo koliko je svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. Ja sam gotovo pogodila, onako, intuitivno, odnosno, po veličini svjetla koje sam vidjela. He, he, valjda sam nadarena za to. ;)
    A ove fotke sa Hubblea, predivno, pa to je prava umjetnost, slikarstvo.

    avatar

    04.01.2009. (11:48)    -   -   -   -  

  • MiG

    Što se tiče dizajna (odgovaram ti ovdje), nije tvoja greška što su ponudili takve predloške, sa širokim stupcima. Malo je onih kojih znaju HTML kod pa da sami mogu čačkat po tome. I ja zapravo tek napikavam. Isto sam pokušala staviti treći stupac, ali neuspješno. Trebalo bi puno više čačkanja po webu, traženja informacija, a nemam baš vremena za to.
    Dobro je da si povećala komentare, sad se lakše čitaju, iako, tko hoće, može ih čitati u prozoru za komentare, oni nisu toliko bitni za sam izgled bloga.
    Inače, tvoj je blog dosta pregledan, i 'čist'. Kad bi bar uspjela smanjiti širinu teksta bilo bi odlično.
    Sretno! :)

    avatar

    04.01.2009. (21:16)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    Hvala! :-))

    avatar

    05.01.2009. (00:33)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Na ovaj blog je sve ugodnije navratiti :)

    avatar

    05.01.2009. (18:54)    -   -   -   -  

  • Semiramida

    Uvijek sam fascinirana kako su znanstvenici u prošlosti sa tako malo mogućnosti postigli velike rezultate. Nevjerojatno.
    Pozdrav

    avatar

    05.01.2009. (22:51)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...mmm, baš sam danas gledao dokumentarac kako se može utvrditi ima li neka zvijezda planete ili nema. Po doplerovom efektu, centar ukupne gravitacijske mase sustava se ne poklapa sa centrom zvijezde koja, ako ima planete u orbiti "leluja". Posljedica "lelujanja" je doplerov efekt koji lako uočavamo ( profesionalno sam radio na radarima pa sam upoznat sa materijom ). To odmah nameće drugo pitanje, npr. između ostalih, argument UFO-skeptika je i izračun vjerojatnosti da bi se netko baš "napiknuo" na nas među svim tim zvijezdama. E pa sad, ako je istina da u stvari ima relativno malo zvijezda koje imaju planete, pa kad se i to uvrsti u račun vjerojatnosti, kako bi taj račun izgledao za neki razuman okolonaški prostor?...:)

    avatar

    09.01.2009. (21:35)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    Nešto o potrazi za ekstrasolarnim planetima s pomoću dopplerova efekta sam pisala u jednom starijem postu. Nažalost teleskopi tog tipa još nisu dovoljno osjetljivi da bi detektirali mali planet poput Zemlje, ali kako ni velikih planeta, poput Jupitera, nije malo, razumno je pretpostaviti da je malih još i više. Drugi je problem je li planet u naseljivoj zoni. Preblizu ili predaleko od zvijezde? Je li zvijezda stabilna sjaja? Kakav mora biti planet da bi omogućio razvoj života? Što je sve potrebno za razvoj života? Tekuća voda? Bilo koja tekućina? Atmosfera je definitivno neophodna. Cijeli je svemir obasjan zračenjem tako da je svaki planet bez atmosfere sterilan. Dao si mi ideju za sljedeći post. Jeeeeee!

    avatar

    09.01.2009. (23:13)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    više nego interesantan blog,
    vjeruješ li ti u onu priču o ljudima na mjesecu ?

    avatar

    10.01.2009. (18:40)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    @ nihonkichigai, vjerujem li u priču o ljudima na Mjesecu? Keplerovu? Verneovu? Ne razumijem. Koju priču, bilo ih je mnogo? Za priče se obično kaže da se pričaju, čitaju, slušaju, da se u njima uživa, mašta, bježi iz realnosti... U koju ti priču vjeruješ?

    avatar

    11.01.2009. (02:11)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    sorry...niš od matematike:)

    avatar

    14.01.2009. (02:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...