Komentari

rudarka.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Cranberrie

    u svakom slučaju je dobro to sve znati

    avatar

    23.12.2008. (22:28)    -   -   -   -  

  • florena

    apsolutno se ne bih složila s opisom klinike Vuk Vrhovac! gori sam već godinama i totalno je druga priča od ovog što si napisala! oni bas odlično educiraju ljude, samo što je drugi par postola što se ne sluša ono što je rečeno, pa je onda najlakše reć nisu mi o tom ništa pričali! i iako mi je HbA1c u granicama, predavanje moram slušati svake godine! mislim moram, moram bit prisutna na predavanju. dok kod mladjih roditelji vode brigu o sveme, pa je i normalno da sve bude 100% sprovedeno u dijelo.

    avatar

    24.12.2008. (01:01)    -   -   -   -  

  • fanny

    U svojoj blizini nemam nikoga tko ima dijabetes, o njemu ne znam mnogo, osim najopćenitijih iiinformacija. Da je stres jedan od uzroka, to znam, a kako je danas stresa sve više i bit će ga sve više, ne bi me čudilo da se broj dijabetičara poveća.
    Pozdrav :)))

    avatar

    24.12.2008. (01:02)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    po starom slavonskom običaju,uranih i čestitam ti adama i evu rudarko moja,,sipaj vino jer sam zauzeo ka prvi čestitar položaj

    avatar

    24.12.2008. (07:18)    -   -   -   -  

  • ekv

    Iskustva su različita, čak i potpuno suprotna. Ja sam upravo s Rebra pobjegao u Vuk Vrhovac, doduše, imao sam 17 godina tada. Na Rebro došao kod dr. Aganovića (inače, bivšeg zaposlenika Vuk Vrhovca), taj je rekao: "Imaš dijabetes, sad si u remisiji, liječit ćemo te inzulinom kad ti završi faza remisije. Pazi na ishranu. Vidimo se za 2 mjeseca".
    Pošto mi pazi na ishranu nije baš zvučalo pretjerano detaljno :D , pitam ja njega za detaljnije upute. Kaže on (na stolu je imao naranče), evo, smiješ pojesti 2 naranče dnevno i tako, pomalo svega :)))) To je to, begaj, imam posla s Merhametom (bila je 1994. godina tada).

    Na svu sreću, Vojska je tražila potvrdu od Vuk Vrhovca, tamo su me još jednom testirali, nakon potvrde dijagnoze sam 2 sata bio kod dijetetičarke koja mi je detaljno objašnjavala principe, dala gomilu literature, poslala da se učlanim u Dijabetičku udrugu. O Vuk Vrhovcu samo sve najbolje mogu reći. Doduše, istina je da, koliko znam, nemaju pedijatrijski odjel, a naravno, kao i svuda, ima utjecaja i koji te doktor/voditelj tima zapadne.
    No kad se dođe u tinejdžerske godine i kasnije, mislim da Vuk Vrhovac nema nikakvog premca, ne samo u Hrvatskoj.

    avatar

    24.12.2008. (12:32)    -   -   -   -  

  • MiG

    I ja bih se složila da je Vuk Vrhovac jedna od boljih institucija i šire od Hrvatske, i da je tretman prema dijabetičarima u našoj zemlji na solidnom nivou. Iako, čula sam da se pumpe kod nas daju na kapaljku, što nije slučaj sa recimo Slovenijom ili čak Srbijom. Ja je ne koristim pa ne znam baš detalje. Djeca je još mogu dobiti, ali bilo tko malo stariji mora platiti, a to košta.
    Šteta što u Rijeci nema neka slična institucija, pa ni u Puli. U Splitu su nešto slično pokrenuli, zahvaljujući bivšem predsjedniku Splitskog dijabetičkog društva, koji je sad predsjednik dijabetičke udruge.
    A u Klinici Vuk Vrhovac, posebno bih istaknula doktoricu Manju Prašek, sa svojim projektom "Dnevne bolnice" koji je fantastičan. Toliko tamo možeš naučiti o dijabetesu i pokupiti dobrih vibri da se to ne da opisati. Svakom preporučujem. Samo nek pita u Vuk Vrhovcu.
    A pak situacija sa HZZO-om je ono što nas svih 'ruši' i kida nam živce. Za ne vjerovat je da dijabetičar tipa 1, koji je neizlječiv, svake godine mora komisiji ponovo dokazivati da boluje od neizlječive bolesti i da se još nije izlječio. Da, jer ni ne može, osim ako ne ode na neku transplantaciju gušterače, otočića i što li ja znam što, ali koliko je to vjerovatno, pitam ja njih ... Ovako, imaš svake godine ponovo istu torturu, neprestano šetanje po doktorima, koje ionako već dovoljno obilaziš, i bez te, po meni, nepotrebne administracije. A svaki puta kad ti doktorica napiše doznaku za trakice i ostalo, moraš bar tri puta šetati tamo vamo, jer uvijek nešto ispadne krivo, po HZZO-u, nešto fali, kriva je šifra i što ti ja znam što ... Za poludit ... Pa ono, moraš pazit kad ćeš doć, svaka 3 mjeseca, ni slučajno dan ranije, nedajbože da ti daju sve najedamput ili kad tebi paše pa da si miran. Jer to ti treba, i na to imaš pravo.
    A što se tiče dobivanja šećera. Nije stres jedini razlog. Tu je i genetsko nasljeđe, a i posljedice virusnih oboljenja. Ja sam npr. svoj dijabetes zaradila sa 10 godina kao posljedicu zaušnjaka. Iz nekog razloga alarmirao se moj autoimuni sustav i uništio Langerhansove otočiće (one koji proizvode inzulin).
    Dijabetička društva svakako su dobra solucija, i vrijedi se učlaniti u njih. Samo, nisu sva društva baš jako uspješna. Zagrebačko društvo je dobro organizirano, i dok sam živjela u Zagrebu puno sam tamo naučila, družila se, surađivala. Riječko pati od nedostatka aktivista, sredstava i drugog, za ostala ne znam. Mislim da je Split OK.
    No sve to ovisi o osobi na vrhu, najviše. Ako je ta osoba vješta, sve će pokrenuti. Seka Dražić pokrenula je Zagrebačko dijabetičko društvo, a kasnije i Hrvatsku udrugu dijabetičkih društava, a sada njenim stopama ide Splitski kolega, Davor Bučević.

    avatar

    24.12.2008. (14:08)    -   -   -   -  

  • barba

    poucno i pohvalno. svako dobro u prestojecim blagdanima.

    avatar

    24.12.2008. (15:32)    -   -   -   -  

  • Elle Woods Gone Brunnette

    Ispravka - splitski centar za dijabetes, tj. ambulanta za dijabetes i prateći sadržaji pri KBC Split ne nalaze se u bonici Firule nego u sklopu bolnice na Križinama, bivši dječji dispanzer, prizemlje zgrade u kojoj su još i Centar za psihotraumu (tj. branitelje) i hitna zubarska...
    I imaju krasno i jako susretljivo osoblje, koje se stvarno trudi informacijama i pažnjom izaći u susret svakome potrebitome. A mi imamo u obitelji prekrasnu malu devetogodišnju princezu, usvojenu, dijabetičarku od rođenja, koja sama sebi zna dati "bocku" i često prevari s čokoladom...
    lSretni blagdani, ljubav i pusa :)))

    avatar

    24.12.2008. (16:10)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    .

    avatar

    25.12.2008. (06:34)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Čovjek je čudna biljka. Svašta se na njega prikelji a on, usprkos svemu, živi i ide naprijed.
    Sve najbolje u ime oboje

    avatar

    25.12.2008. (13:28)    -   -   -   -  

  • fanny

    Sretan i blagoslovljen Božić - tebi i najmilijima :)))

    avatar

    25.12.2008. (14:16)    -   -   -   -  

  • nezaposlena zena

    ja uopce nemam pojima kak se dobiva dijabetes. jel on ovisi o genetskom nasljedju?

    avatar

    25.12.2008. (15:21)    -   -   -   -  

  • Drug Koba

    rudarka, kaži mi što je sa mogućim presađivanjem betalangerhansovih stanica? to bi spasilo mnoge, jer inzulin za dijabetičara je isto što i dijaliza za bubrežnog bolesnika - produžavanje života. Presađivanje bi spriječilo potencijalno stjecanje tolerancije na sintetski inzulin. Hvala, lijep pozdrav

    ŽIVJELI TITO I PARTIJA!!!

    avatar

    26.12.2008. (01:31)    -   -   -   -  

  • jja

    I meni je nejasno da malo dijete dobije dijabetes od stresa?! U svakom slucaju poucan tekst.

    avatar

    26.12.2008. (10:43)    -   -   -   -  

  • opetiga

    Interesantan post..nisan isa u arhive da vidin jel bilo vise..u svakom slucaju buden moj sin je od 11 miseci ..dijagnoziran sa dijabetes type 1..

    avatar

    06.01.2009. (23:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...