Komentari

panonija.blog.hr

Dodaj komentar (28)

Marketing


  • duhovnamisao

    pozdrav

    avatar

    09.12.2008. (22:22)    -   -   -   -  

  • Abbey Road 603

    moji ce pjevati ove godine na bozicu u ciboni :) i ja bih, ali odlazim doma za praznike :) ja sam prije jako volila bozice... mama nikad nije dala da okitimo bor prije badnjaka iako sam ju svim silama nagovarala... i onda bi poceli poslije rucka kititi... pa bi me nazivcirale svjecice i onda bi mama redovito okitila bor do kraja :D predvecer bi krenuli glupi filmovi s djedom mrazom koji uvijek daju dodatnu car ma koliko glupi bili, ipak, tamo je sve puno crvene i bijele boje... i onda spremanje na polnocku, ja sam tada svirala na orguljama pa sam doma uvijek prosviravala bozicne na klaviru jedva cekajuci zasvirati u crkvi... i onda bi mi se prsti smrzli jer svecenik nikad nije palio grijanje :D uvijek vesela radi dolaska bozica na svijet... nema slađeg nego oko pola 2 najesti se pecenke i francuske salate :)

    vise nema sviranja... događa se ista stvar sa svjecicama za bor.. na polnocku ili odem ili prespavam... ali uvijek dolazi bozicna jutarnja misa... malo se sve ispuhalo... ali svejedno mi bude drago provesti bozic s ljudima koje jako volim...

    avatar

    10.12.2008. (00:42)    -   -   -   -  

  • odmak

    Bravo Pero. U što se to Ccrkva premetnula. Pogledaj im lica. Ozbiljni, preozbiljni. počinju propovijed, već duže vremena nevezano za krizu, U ovim teškim vremenima. Koja su to teška vremena. Bar njima nisu.
    Žalosno, žalosno.
    Slažem se i sa razmišljanjem o nevjernicima u crkvama. Ima ih, ali jednako je nevjernika i među onima koji su i ranije dolazili u crkvu.
    Ne mislim, pak, da se bilo tko treba javno pokajati. Tu se ne mogu složiti s tobom. Ta ja priča između čovjeka i Boga. Tu imam svoje mišljenje, a ono je da mi previše namećemo svoju vjeru kao jedinu pravu. Ona to za mene jest, ali drugima koji drugačije misle i nije.
    Previše je u nama netolerancije, pa i eto i oni gorljivi vjernici odustaju od forme jer je ta forma postala prekruta, preozbiljna i vrlo politička.
    malo sam zbrkana, takvi su događaji oko mene.

    avatar

    10.12.2008. (07:42)    -   -   -   -  

  • aparatczyk

    Ja i dalje smatram da je religija opijum za mase, posebice za one koji nemaju vjere.
    Što se Božića bivših iz djetinjstva tiče, nećeš ih više naći... Ne samo zato što su se vremena promijenila, već i zato što djetinjstva više nema i neće se vratiti. Jedino ostaje prigrliti Božić sadašnji, a i one koji će doči, u tko zna kakvom obliku. Jedino vrijeme koje imamo je ono sada....

    avatar

    10.12.2008. (08:52)    -   -   -   -  

  • Dnevnik nas 2 2

    Ja se sjećam naših Božića....mama bi par dana prije pekla kolače i cijela je kuća mirisala. Meni je rođendan na Badnjak, i budući da nisamo bili imućni nije bilo dva poklona pod borom, no svejedno sam se veselila. Bor se kitio baš na Badnjak, a ne kao danas već u Studenom je sve okićeno. Budući da mi djeca sjede za vratom, odugovlačim sa kićenjem bora gotovo do Badnjaka i govorim im da je naša tradicija kitit bor na Badnju večer, a djeca se čude jer prije toga više od mjesec dana gledaju po gradu okićene borove i dućane. Nekako je nestala ona čarolija Božića, a je je stalno i grčevito pokušavam uhvatiti i zadržati, bar u mom domu.

    avatar

    10.12.2008. (09:19)    -   -   -   -  

  • primakka

    moj sin isto moli na stadionu otkad je 02.01.2000. izašao iz crkve popraćen svećenikovim: "a sutra glasajmo - zna se!"
    najbitnije je sačuvati vjeru unutar sebe, a vanjski kič neka nosi ko hoće. ni meni ovakvi potrošački božić nije božić. nažalost, novac se nameće i tamo gdje ga ne bi smjelo biti.

    avatar

    10.12.2008. (09:51)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ZAO

    malo si me razočarao s odgovorom na moj komentar dolje,
    stvarno misliš da si pametan da bi bio bogat !?
    na kakvo bogatstvo misliš !?
    npr. ja nisam baš pametan
    ali mislim da sam bogat.....
    a kaj se Božića i crkve dotikavle imaš apsolutno pravo,
    iako sam ja prestao ići odmah nakon krizme tamo negdje ' 76 ....
    ti očekuješ od najstarije marketinške i PR agencije ,
    zvane CRKVA d.o.o., da bude pravedna, edukativna i ne znam kakva bi
    sve još trebala biti !?
    Nema nikakve razlike između Coca Cola ltd. i crkve....
    truju nas obje ....
    sva sreća da ih nismo prisiljeni konzumirati...
    ja preferiram vino u zadnje vrijeme.....

    avatar

    10.12.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Zanimljivo, imamo gotovo identičan razvoj po navedenom pitanju.
    Inače, brkaš pojam ateista s antiteistom. Ateist jednostavno nema vjeru, dok antiteist vjeruje da boga nema, i općenito je takvog ponašanja kao ovi što si ih opisao, koji su se čarobno, nakon godina zatiranja, prebacili u rimokatoličku Crkvu. Antiteist aktivno mrzi spomen vjere, često je vezan za neku ideologiju koja vjeru (dakle onda i religiju) neargumentirano blati.
    Ateizam je jednostavno nedostatak vjere u postojanje boga. Oduvijek je bio vezan uz znanost, racionalnost, i nema veze s nemoralom. Dobrim čovjekom može se biti i bez vjere u neko natprirodno biće koje čačka po svemiru. Dapače, ukoliko čovjek misli da je postojanje takvog bića razlog zbog kojega se moramo ponašati etično i milosrdno jedni prema drugima, onda je u načelu budala, a takvih, vjerovali ili ne, ima previše da bi mogli o tome mirno razmišljati.

    avatar

    10.12.2008. (11:12)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Imaš pravo. Božić je nestao negdje prije dosta godina. Ja ga tražim. Možda je ukraden?

    avatar

    10.12.2008. (11:17)    -   -   -   -  

  • Sinke

    Nisam htio komentirati, pisalo je da kliknem ako sam pametan.

    Inače, u mnogome se slažem s tobom. Moram priznati da si Božić najbolje uljepšamo ako odnesemo deset kila brašna u pučku kuhinju. Ljudima fali strasti Kršćana danas, i to je naš najgori problem. Bog nije mrtav, nego se mi pravimo mrtvi.

    avatar

    10.12.2008. (11:57)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Nisi sam ni jedini s takvim osjećajem. Ateistički političari koji se samo prave da su katolici, iako uopće ne vjeruju u Boga, kradu nama Božić otkad su 1990. takvi "komunisti-katolici" došli na vlast. Zašto je ličko-senjski biskup odbio lustraciju udbaških doušnika u Crkvi? To je bio izravni zahtjev pape Benedikta XVI da se Crkva riješi doušnika komunističke tajne policije. U knjizi nekadašnjeg udbaša, oficira Udbe i tajnog agenta Željka Bartolovića "Probušena mantija" (objavljena prije nekoliko godina, u Osijeku) iščitavaju se metode totalne infiltracije Udbe u redove Crkve u vrijeme Titove Jugoslavije. HBK kritizira vlast zbog nesuzbijanja korupcije a od istih prima izdašne darove, kao od Milana Bandića, i to darove u vidu našeg novca iz poreza, doprinosa i prinosa. Što će Mesić na misi za Domovinu u crkvi Sv. Marka, 25. lipnja kad nije vjernik, borbeni je ateist, ne zna se ni prekrižit niti želi ali zato u prvim redovima crkve se pravi kao da je njemu stalo do Crkve, vjere i kršćana, a njegov pozudanik Fumić u Jasenovcu uspoređuje svećenike i Crkvu s nacistima i proglašava i Crkvu i svećenike fašistima. Je li Sanader uopće vjernik, katolik? Gdje su dokazi da je?
    Dobro si rekao u vezi Franje Tuđmana i takvih "komunista-katolika", gdje su dokazi u preobraćenju? Franjo Tuđman je najodgovorniji za likvidaciju, teško političko ubojstvo s predumišljaljem istinskog katolika i vjernika Ante Paradžika. Gdje je stav Crkve u vezi tog gnjusnog ubojstva tog dokazanog i vjernika i rodoljuba? Dokaz da je F. Tuđman najodgovorniji za to ubojstvo je što su naredbodavci ostali na slobodi, a izvršne ubojice je F.Tuđman ubrzo abolirao, a poslije su viđeni u Uredu predsjednika Republike kod Mesića koji vodi istu politiku uništenja Hrvatske i kršćana kao i Franjo Tuđman. Crkva se druži s Bandićem, a Bandić je i te kako odgovoran za održanje Trga maršala Tita u Zagrebu dok Crkva i Komisija Justitia et pax osuđuje Tita. Tko je tu onda lud?
    Dakle, definitivno su nam ateisti ukrali Božić i preuzeli sve kršćanske simbole u svoju korist. Danas je važniji za Crkvu nekakav preobraćenik Zdravko Tomac nego jedan vjernik koji se nikad nije odrekao Boga i Bogočovjeka Isusa. Nek se oni samo druže na misama sa svojim komunistima/titoistima i deklariranim katolicima koji ne znaju ni molitvu izmolit kako treba. Tebi Pero lijep pozdrav - tema je odlična!

    avatar

    10.12.2008. (12:24)    -   -   -   -  

  • Euro

    ima tu mnogo istine..ima...ima..

    avatar

    10.12.2008. (13:55)    -   -   -   -  

  • Lorelai

    Dragi Pero!

    Što ne napišeš kakva je to propovijed bila, da pročitam što te to razljutilo.

    E ljudi dragi, što vas briga ko ide u crkvu tko ne... Ako je netko čitao Novi zavjet, vidjet će da piše da su se radnici u vinogradu pogodili s gospodarom da rade za denar i oni koji su došli zadnji i radili samo sat vremena te oni koji su radili cijeli dan na žegi, dobili su jednako.

    Mene su te stvari mučile duže vrijeme. Jednom si, Pero, napisao super post o nemoći i to je to. Nemoćna sam što se toga tiče, pa mi se sad živo fućka tko ide i zašto ide u crkvu...
    Ako me kužiš!?

    Lijep pozdrav

    avatar

    10.12.2008. (23:54)    -   -   -   -  

  • gologuzan

    Da zaista bi bilo lijepo ponovo naći bilo što iz djetinjstva, pa tu ubrajam i Božić.
    Često se pitam da li je sve to izgubilo čar s godinama (mada vjerujm da ima i toga), ali više vjerujem da je čar nestala onog momenta kada je sve izašlo na ulice, postalo medijska, marketinška i potrošačka atrakcija i euforija.
    Dođe mi nekako zlo kada već krajem listopada po šoping centrima vidim okićene borove i svo ono blještavilo, šarenilo i kič. Onda više nisam u dilemi, blagdani nisu više za dušu, nego samo za džep. Pa ako ti još nije dubok, moš se slikat'.
    Nekada smo bor kitili na Badnjak, a sada, moram sina ubjeđivati i obrađivati već od prve posjete šopingu da nije vrijeme za kićenje bora i da se to radi na Badnjak. Svi skupa, onako lijepo u miru i tišini, sa nekom mirnoćom u zraku i punom dušom.
    Ma neću više ništa pisati jer mi dođe zlo, pa pomislim da bi bilo bolje da Božić opet ode u ilegalu, pa da ga se nauživamo kao nekada.

    avatar

    11.12.2008. (10:03)    -   -   -   -  

  • izgubljena5

    ja mislim da cete svi vi jednom naci onaj pravi bozic, mozda to nece biti bas u prosincu ali mozda ce vam se bas Krist roditi u srcu tjekom ljeta, tko zna? trazite bozic u sebi ne u okolini :)))) puse

    avatar

    11.12.2008. (10:13)    -   -   -   -  

  • gologuzan

    Hvala na komentaru i lijepim željama, ali nisi shvatila poantu.

    avatar

    11.12.2008. (10:16)    -   -   -   -  

  • jimbo

    Pop na misi ti je konobar, jest da ti može usrat večeru al ne treba zbog prestat večerat ;)

    avatar

    11.12.2008. (13:00)    -   -   -   -  

  • gologuzan

    Pa u tome i je poanta, nek jede govna ko hoće!

    avatar

    11.12.2008. (13:17)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @svi
    Drago mi je ljudi da govorite bor. Bor cak nije vise bor, nego bozicno drvce, jela, stovec, samo nikako bor.
    @Joan
    Tko pjeva, zlo ne misli :D A sto se tice bora, tu sam i ja imao neopisivu potrebu zicat za kicenje prije badnjaka, ali nema tu ni milimetar.
    @odmak
    Javno pokajanje je stoljecima bio standard u Crkvi i to od samih pocetaka, tj. od legalizacije u 4. stoljecu. Lijepo, javno i pred svima.
    @aparatczyk
    Nada uvijek postoji, a tko trazi, taj (navodno) i nadje.
    @Dnevnik nas 2 2/J.B.
    Prvo sretan rodjendan kojih dva tjedna unaprijed. Mozda se vrati carolija Bozica.
    @primakka
    Money makes the world go around. A nekad bi covjek malo stajao na mjestu.
    @D/L/Z/Morris
    Svaki period ima svoja pravila. U ovom je zlatno telo novac. Ima vise vrsta pameti, ipak je najbolja ona prakticna.
    Crkva ima svoju misiju u svijetu, koja ima vise dimenzija. Obrazovna i socijalna dimenzija svakako su sastavni dio te misije. Sto i sama RKC dobro zna i dobrim dijelom to provodi kroz npr. Caritas koji hrani dosta ljudi, koji oblaci dosta ljudi i bez kojeg bi mnogi doslovce crkli od gladi i siromastva.
    @Sadako's apprentice
    Za sad jos sluzbeno nisu razgranati ateisti i antiteisti. Tu lingvistika kasni, jerbo u biti "a" i "anti" dodju na isto, a ja sam dosta vremena u zivotu potrosio objasnjavajuci koja je razlika. Ali u ovom tekstu dobro se zna sto su i tko bili ateisti prije '90. Nedostatak vjere u postojanje boga bi prije bio agnosticizam :) Drugom prilikom o tome.
    @dejmon
    U ovo postmoderno doba svatko to treba otkriti za sebe. :D
    @Sinke
    Ima jos dobrih ljudi u Crkvi i po crkvama. To ne moze nitko negirati.
    @CBK
    Prvo, mislim da je Tomac stvarno dozivio obracenje. On fakat govori o vjeri s jednim odusevljenjem. I on se stvarno pokajao.
    RKC i sve ostale crkvene zajednice u SRH su bile izbusene od glave do pete. Slicno kao i nasa emigracija, kad je beogradska centrala (i podruznica u Zagreb) mnogo bolje znala stanje, nego emigracija sama.
    Smeta me ta ljubav Kaptola i Bandica, jer se indirektno porucuje svim postenim vjernicima da su idioti ako zive po evandjeoskim nacelima, a mnogi to pokusavaju, zaista pokusavaju.
    @Euro smijeh
    Nazalost ima
    @Lorelai
    Nije toliko bio problem u propovijedi i toj polnocki, ona je vise bila simbolicki kraj procesa.
    Ali sto se tice tih ranih devedesetih, tu je RKC postupila glupo, jer dobro znas kakva je osoba bila i kakva je i nisu svi isli prema Damasku i bili slijepi nekoliko dana, neko iz ciste korisnosti, mode i bez ikakve zelje za spasenjem i Rijeci Bozjoj dosli u crkve, gurali se u prve redove i izigravali velike vjernike. Jeb'ga, ja u sebi nemam dovoljno krscanske ljubavi da trpim takvo licemjerje.
    @Gologuzan
    Neki reci da smo sami trazili komercijalizaciju svega. Ja ovako mlad k'o rosa znam jedno, ako se zeljelo kapitalizam onda se zeljelo njemacki s dodirom socijale, a ne gangestersko-americki koji je funkcinirao nakon Prvog svjetskog rata. Blagdan zepa, definitivno.
    @izgubljena5
    Trazit nesto u sebi zvuci budisticki. A ipak budisti nismo.
    @jimbo
    Ma moram ja se odvazit jednom do Vrhbosne, pa da to mi s kojim promilom vise razglabamo.

    avatar

    11.12.2008. (16:07)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ZAO

    Sve ja to znam Pero, ali mi se ne sviđa sistem
    da s jedne strane kradeš gomile,
    a onda dijeliš mrvice .....
    i onda se svetac....

    avatar

    11.12.2008. (17:58)    -   -   -   -  

  • Taurunum

    Neki dan promatram hrpu (najtočnija ocjena) svećenika na tulumu "posvećenom" Sv. Nikoli. Bilo je i ženskih, samo je falilo još nešto "akcije", pa da se zapitamo kod koga se to, zapravo, ispovijedamo i tko nas odriješuje od grijeha. S jednim se slučajno susretnem vani. Hvali se. Ima novu Toyotu. Priča mi o njezinim performansama. Poziva me za stol gdje je sve veselije. Ustajem od svog stola i sa mojim društvom odlučujem promijeniti lokal, kako ne bih doživio još neku neugodnost. Nije mi smetalo što su se svećenici malo zapili, nego što su s njima sjedili meni dobro poznati udbaši i turbo-bogataši, pače i najmanje jedan za koga jamačno znam da je harao po Slavoniji u vrijeme rata. U takvom društvu mjesta nema za praktičnog katolika i vjernika uopće. A o Božiću - on se događa u našim srcima, u obitelji, pa je svejedno što će svećenici raditi i propovijedati u crkvi ili kavani. I prvi su se kršćani morali skrivati, tješim samoga sebe. Inače, odličan post, tema o kojoj ne treba šutjeti, ma koliko Crkva nedodirljiva bila.

    avatar

    11.12.2008. (20:09)    -   -   -   -  

  • nažigač

    he, he...

    avatar

    11.12.2008. (23:10)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    Naći ćeš Božić bude šli ga tražio, jer je Božić zapravo sinonim za Isusa. To je bit priče. Sva religijska ili kulturološka romantika oko Božića nedostatna je kad se uzmu u obzir stvarne potrebe i stanje ljudi oko nas.

    Čujte riječ Jahvinu, glavari sodomski, poslušaj zakon Boga našega, narode gomorski! "Što će mi mnoštvo žrtava vaših?" - govori Jahve. - "Sit sam ovnujskih paljenica i pretiline gojne teladi. I krv mi se ogadi bikova, janjaca i jaradi. Kad mi lice vidjet' dolazite, tko od vas ište da gazite mojim predvorjima? Prestanite mi nositi ništavne prinose, kad mi omrznu. Mlađaka, subote i sazive - ne podnosim zborovanja i opačine. Mlađake i svetkovine vaše iz sve duše mrzim - teški su mi, podnijet' ih ne mogu! Kad na molitvu ruke širite, je od vas oči odvraćam.
    Molitve samo množite, ja vas ne slušam. Ruke su vam u krvi ogrezle, operite se, očistite. Uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite,
    ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite."
    (Iz 1:10-17)

    avatar

    12.12.2008. (08:43)    -   -   -   -  

  • borivoj

    blago li si nam...

    avatar

    12.12.2008. (10:28)    -   -   -   -  

  • ISTINA O LAZIMA

    nas dva imamo slična iskustva s crkvom,čak smo i kozice fasovali u isto vrijeme i u kasnijoj dobi(jebote 'da nisam ja to od tebe pobral?)

    avatar

    12.12.2008. (18:40)    -   -   -   -  

učitavam...