Komentari

anamarija.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • fotkam, kuham, putujem...

    koliko znam, bio je grcki biskup koji je zivio u maloj aziji, dakle danasnjoj turskoj. a ako netko zivi u turskoj nije automatski turcin, zar ne?

    avatar

    05.12.2008. (09:43)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Baš sam i ja htjela reć da nikako nije bio Turčin.
    Moji su u vrtiću isto dobili samo mandarine i neljuštene kikirikije i pokoji orah (preskupi su)...
    Imaš pametnu djevojčicu :)))))

    avatar

    05.12.2008. (10:38)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Lijepo si to uočila i napisala! :))) Bravo!
    Pusa, pozdrav od Luki+Goldie+bebača

    avatar

    05.12.2008. (10:54)    -   -   -   -  

  • An(t)onimka

    I ja bih rekla da imaš pametnu djevojčicu.:) Koja pametno sluša sve što je mama uči.:)
    A kad smo kod mama, baš je moja neki dan komentirala kako su "blažena vremena bila kada se djeci za Sv. Nikolu moglo darovati dvije naranče i jednu najobičniju čokoladicu", misleći pritom na vrijeme kad smo ja i moja sestra bile male (tj. dovoljno male za Sv. Nikolu). I istina je da nikad nismo dobili više od toga. Baka je nekad ispekla krampuse, a nije se libila staviti ni olupke od krumpira (kod nas su oni imali ulogu šibe) ako je procijenila da nismo bile dovoljno dobre. Danas je moja mama Sv. Nikola djeci od sestrične (jer još nema svojih unuka) i svake je godine pod stresom što kupiti jer ta djeca s ničime nisu zadovoljna. Možeš onda zamisliti kako je njihovim bakama i roditeljima, ako je mojoj mami tako. Pa joj je onda bilo toga dosta i lani im je kupila mandarine, čokoladu i svakome dva Bio-aktiva u boci.:) Bar nešto korisno da dobiju, zar ne?:) Teško je današnjoj "dobroj" dječici udovoljiti, ali to je začarani krug. Jer ta moja sestrična je dobivala iste poklone kao mi za Sv. Nikolu, no za razliku od nas, ona se smatra zakinutom zbog toga i pokušava svojoj djeci pružiti nešto posve suprotno....Zanimljivo je, zar ne, kako otprilike sličan odgoj može potegnuti u različite strane.
    A što se tiče micanja krampusa sa scene, ja mislim da to povlači sa sobom i svojevrsno razvodnjavanje samog Sv. Nikole...jer ok je uperiti na ponašanje, a ne na osobu, ali svejedno ostaje činjenica da je ponašanje loše, i da za njega treba snositi posljedice, a snositi posljedice mora ona osoba koja se loše ponašala. Kao što i ona koja se dobro ponašala treba biti nagrađena. Simbolika Sv. Nikole i krampusa je fantastična, i ne sviđa mi se što se mijenja.

    avatar

    05.12.2008. (19:09)    -   -   -   -  

  • An(t)onimka

    I još samo da dodam jednu rečenicu o ovom famoznom stezanju remena....Meni užasno diže tlak hrvatska neštedljivost, i odlasci na skijanja, i dizanje kredita za kupnju odjeće, i princip "radije ćemo živjeti u rupi nego bez novog auta", i sve je meni to jasno, ali kada znamo kolike plaće imaju ovi u saboru, i na što sve troše, onda mi dođe ne da ne bih štedila nego da bih rasipala, baca lovu po cesti (kao da je imam i kao da bih time išta postigla, ali kužiš poantu:)))). Stoga, premijeru bi bilo bolje da šuti i da primjerom pokaže kako se štedi, jer mislim da bismo bili jako bogata država kada bi se malo smanjile saborske plaće i kada bi se proanaliziralo pravo na saborsku mirovinu. Ali dok kod su oni nedodirljivi, ovakve će riječi iz usta naših političara uvijek nailaziti na revolt.

    avatar

    05.12.2008. (19:16)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    :)

    Ja večeras stavljam čizmicu u prozor, možda me nešto iznenadi unutra. :) Već sam pripremila i poklončić za najdražeg, ali i šibu, više kao simbol nego kao potreba, iako, khm, šiba se može svakako iskoristiti. ;))) Nekako... sv. Nikola mi je oduvijek bio dan više dječji nego Božić. Bio je i Božić lijep i poseban, ali sv. Nikola mi je bio bliži, više mistike je bilo s tom čizmicom u prozoru, a prvi poklon kojega se sjećam da sam dobila na taj dan bile su crtaći blok i vodene bojice. Bila sam oduševljena. Prije nego su stavili poklončić u čizmu, kao slučajno bi me odveli u drugu sobu, a onda iz dnevne zvonili zvoncem glumeći sv. Nikolu, dok bih se ja, napola uplašena i napola euforična, prišuljavala da ga možda ulovim i da vidim što mi je donio. :)

    Ovo za voće i slatkiše mi je nekako obično ne toliko zbog višeg standarda u današnjici, nego mi nema simbolike ako isto to voće i slatkiše djeca svaki dan viđaju u svojoj kuhinji. Ne kažem da se trebaju poklanjati pokloni od 1000kn, ali, eto, nešto poput malih vodenih bojica je novo, zanimljivo i kreativno (meni je bilo novo jer su mi to bile prve vodene bojice u životu).

    A siromašni... slažem se da treba ako već daješ, ne misleći pritom na što će oni taj novac potrošiti. Bitna je dobra namjera jer onaj tko prosi, iz kojeggod razloga to činio, sigurno mu nije ugodno u toj poziciji... :(

    avatar

    06.12.2008. (15:13)    -   -   -   -  

  • ista kao prije

    turčin? svašta.....mi sv.nikolu uvijek skromno obilježimo-nikakvi skupi pokloni....

    avatar

    06.12.2008. (15:30)    -   -   -   -  

  • dva

    moji su išli na kazališnu predstavu, prigodnu, a poslije ih je darivao sv. Niko ( blagodati muževog sindikata :) ). Ujutro su dobili još ponešto u čizmice, a za to su se morali potruditi i napisati pismo ili nešto nacrtati. Krampusa sa ful plastičnim rogovima i dobrog sv. Nikolu Mali nije uspio dočekati u vrtiću jer je pokupio neku virozu, pa smo sretni da nismo morali (više) na infuziju. Ajd, i to smo prošli, sad je sve ok. Često je manje više, a još češće to zaboravljamo.. pusa i pozz

    avatar

    08.12.2008. (15:04)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    lipa mare, izjavu sam svjesno prenijela od svoje djevojčice koja je ju je meni prenijela od svoje tete u vrtiću. U pravu si što se tiče ove opaske, jer niti svi koji žive u Austriji i imaju austrijsko državljanstvo nisu Austrijanci zar ne? Pretpostavljam da je za djecu ovo bilo jednostavnije objašnjenje, a za čitavu priču ima simboličko značenje i može biti (kakav- takav) argument neprijateljski raspoloženim Austrijancima koji tvrde da se turska djeca boej Sv. Nikole.)))

    Bugo, eto... Turčin svakako ili nikako, dolazi iz Turske, objasnila sam već zašto sam to tako napisala....Djevojčica ej pametna, a još mi je draže da je dobronamjerna prema drugima.)))

    avatar

    15.12.2008. (07:13)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    An(t)onimka, i ja smatram da ej simbolika Sv. Nikole i krampusa nerazdvojiva i da zapravo mi odrsali određujemo koliko ćemo našu djecu naviknuti na neke stvari, bez obzira ili unatoč okolini. To pozivanje na društvo koje je takvo ili izjave kako mediji čine svoje, dtoji samo dijelom.
    ZAnimljivo mi je ovo sa tvojom sestričnom koaj se osjeća zakinutom za Sv. Nikolu, pa to "nadoknađuje" kod svoje djece. NE poznam ženu, ali nekako mi zvuči da je možda bila zakinuta nečim drugim, a ne slatkišima...možda nekim popratnim objašnjenjem ili emotivnim dijelom...JEr onaj tko dobije dovoljno ljubavi u djetinjstvu, ne vjerujem da mu kasnije nedostatak slatkiša može predstavljati neki ozbiljniji problem. Ali je to simbol, znak za nešto drugo...
    Što se političara tiče, ne volim ljude stavljati po nekim kategorijama sve u isti koš, ali na žalost vrlo mali broj njih demantira raspoloženje koje vlada prema njima, i u ovom slučaju pitanja štednje, tako da se samo mogu žalosno složiti s tobom)))

    avatar

    15.12.2008. (07:23)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    Kinky Kolumnistica, zanimljivo mi je bilo čitati kako si ti doživjela Sv. Nikolu...mogla bih se složiti s tobom u vezi ovoga sa slatkišima, premda samo dijelom. Jer nije isto naći svaki dan slatkiše na stolu ili ih dobiti tim "mističnim putem" tražeći Sv. Nikolu, kako si ti to lijepo opisala.
    Možda imaš pravo da ne treba biti krut u tom postavljanju granica, naravno da neka sitnica tipa vodenih bojica može jako razveseliti....Ali počelo se prakticirati da djeca pišu Sv. Nikoli pisma s narudžbama za poklone...ne znam, to mi je malo too much, kaj se to ne radi za Djeda Mraza?
    Ili ja picajzliram? Nego, nadam se da je šiba bila iskorištena u ugdone svrhe...

    avatar

    15.12.2008. (07:29)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    dva, ja sam se neki dan sjetila onih sindikalnih Djeda Mrazeva...i pomislila kako sam ovdje u firmi na božičnom domjenku dobila neku svjetiljku s baterijom (na navijanje) za poklon, dok sam za djevojčicu u svojoj firmi (koja je naišla da me pokupe na kraju proslave) kupila nekog plišanog slonića koji skuplja priloge za drugu djecu...Sve u svemu, niti predstava za djecu djelatnika, a kakvi pokloni k tome. Ako želiš nešto, trebaš to i platiti...U vrtiću ga nismo niti mi dočekali

    avatar

    15.12.2008. (07:33)    -   -   -   -  

  • iz dana u dan uvik isto

    Ja sam ona generacija koja se radovala naranci i saki oraha kao poklonu od sv Nikole..nismo imali cizmice za to nego bi nas ujutro docekalo na kusinu.Nitko tada nije bio sretniji od mene.
    A tek za sv Lucu je bilo puno bolje jer su se tada darivala samo zensa dica i opet bi bila naranca i saka oraha koje bi obicno sacuvali za Bozic jer bi se onda igrali sa tim orasima i ako bi bilo srece mogli bi doc do jos koje sake oraha(orasi su bili u ljusci).
    Ja sam svoju djecu odgojila na slican nacin,da se nastavi tradicija jer nije bitno sto ces dobiti nego od koga si to dobio...a sto se tice prica ,,nije prosla ni jedna vecer a da se nije pricala prica za laku noc iste price koje su meni pricali...price kojih nema u knjigama vec se desavaju u nastavcima...poceli su meni pricat a ja nastavila pricat svojoj djeci i nadam se da ce moja djeca nastavit pricat tu pricu svojoj djeci(naravno uvijek trebaju pocet sa sazetkom da njihova djeca znaju o cemu se radi)

    bilo mi je zadovoljstvo citati:-)))

    avatar

    15.12.2008. (22:47)    -   -   -   -  

  • Jesam, a zapravo nisam

    S veseljem dolazim na tvoj blog i unaprijed se radujem svakom tvom postu. Jer si iskrena, objektivana, postena i nema cifranja, a istovremeno puna empatije i razumijevanja.
    Djevojcica prepametna, kako mudro promislja stvari, a tako mala. Sve je to tvoj odgoj, okruzenje i atmosfera u kuci. Mozes biti ponosna na nju ali bogami isto toliko i na sebe.
    Tvoj post je odlican odgovor blogreici Mari i njenom postu dobri i losi Hrvati. Kljucna razlika. Biti udata za Austrijanca, ili kao ti s muzem Hrvatom na privremenom radu u Austriji. Ipak se ne dijeli sve na “dobre” i “lose” Hrvate (primjenjivo i na druge nacionalnosti), nego je problem puno dublji i slojevitiji i kod tebe u Austriji, a pogotovo u Njemackoj.
    Draga, tvojoj obitelji i tebi zelim svako dobro.

    avatar

    22.12.2008. (15:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...