Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • admin

    Posjeti novi forum www.tipkalica.com, upoznaj ekipu i uživaj!!! Čekamo te, pozz.

    avatar

    05.12.2008. (13:46)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    U rudniku kod Oklaja 1500 tona kancerogenog otpada

    Piše: Jordanka Grubač/EPEHA
    Foto: B. Slavica /Cropix

    ŠIBENIK - Analiza uzoraka otpada koji je neovlašteno bačen u okno bivšeg rudnika boksita u Oklaju, napravljena u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” u Zagrebu, govori da je riječ o opasnom otpadu. Istraženi uzorci potvrdili su da je otpad u jami, nedaleko od sela Čveljići i Marići, kancerogen, mutagen i otrovan - novinarima je na konferenciji za medije, a na temelju spomenute i na pressici podastrte analize, pojasnila dipl. ing. biologije Tanja Radić Lakoš, članica Županijskog vijeća HSP-a.
    U okno bivšeg rudnika bačeno je prema procjenama između 880 i 1500 tona otpada iz šibenske Luke. Opasni otpad leži u kraškoj jami na kraškom terenu, u neposrednoj blizini Krke i tamošnjih izvorišta pitke vode za Šibensku i dio Zadarske županije te u kontaktnoj zoni Nacionalnog parka Krka.

    Konferenciju su i sazvali predsjednik HSP-a Šibensko-kninske županije Ivica Ledenko i načelnik Općine Promina Paul Cota, jer je analiza i napravljena na traženje Općine Promina. - Nitko drugi nije zatražio tu analizu, pa čak ni inspekcija zaštite okoliša koja je izašla ne teren i utvrdila da je odlaganje nezakonito, otpad je iz poduzeća Luka d.o.o. dovezla i u okno zatvorenog rudnika odložila tvrtka Viatoni d.o.o. vlasnika Željka Džape. Uostalom, tvrtki Viatoni inspekcija je naložila uklanjanje otpada no - kako odrediti gdje odložiti taj otpad ako se ne zna kakva je sastava?!? Sad kad se zna da je to opasni otpad želimo reći da u Promini nema nikakva odlagališta, a najmanje za opasni otpad, a takvog odlagališta nema ni u Županiji. Kamioni poduzeća Viatone u luku su dovozili kamen, a iz luke u Prominu odvozili otpad za koji se u ovom trenutku, na temelju kemijske analize Zavoda “Andrija Štampar”, zna da je opasan, a i dalje se ne zna o kakvom se materijalu radi. O čemu je riječ trebala bi reći Policija kojoj je slučaj prijavljen - kaže predsjednik HSP-a Ivica Ledenko i dodaje: - Optužni prijedlozi za tvrtku Viatoni već postoje, mi ćemo tražiti kaznenu odgovornost za Luku Šibenik i političku odgovornost za župana Gorana Pauka jer je za sve ovo znao, a nije reagirao. Ovdje je ugrožena i nacionalna sigurnost jer su prekršene odredbe Nacionalne strategije zaštite okoliša koju je Sabor donio 2002. godine.

    Nisam mogla odoliti a da ti ne copi/paste cijeli članak ...

    avatar

    05.12.2008. (17:31)    -   -   -   -  

  • sany promina.blog.hr

    Hvala "promatram, razmišljam"

    avatar

    05.12.2008. (22:48)    -   -   -   -  

  • Irka

    Dokumentarni film Smijeh pod Prominom možete naručiti preko HRT-a. Faxom morate poslati zamolbu za presnimku emisije (emitirana je na HRT 3, 25.7.2008 u 20.20 h) te naglasiti da je za privatnu osobu. Na broj faxa 01/634 38 60. Cijena presnimke je 250 kn (DVD format). Osobno se mora doći na Prisavlje i preuzeti je.

    avatar

    10.12.2008. (16:10)    -   -   -   -  

  • sany promina.blog.hr

    Hvala Irka na informaciji...
    Pomogli ste sada svima koje spomenuta snimka uanima...

    Znate li možda postoji li još snimki ili dokumentarnih filmova sa temama iz Promine?

    avatar

    10.12.2008. (20:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...