Komentari

lifeofbeloved.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • Skladna

    Sveta ljubav je ljubav za kojom sjetilna i prijateljska ljubav uzalud čeznu. I sjetilna i prijateljska ljubav su naravne ljubavi, kažu obojene egocentričnošću, dok je agape (sveta ljubav) ljubav Božja koja je pohrlila ususret čovjeku u osobi Isusa Krista. Zahvaćen takvom ljubavlju čovjek Bogu uzvraća ljubavlju, ljubeći ga u svima oko sebe. Izvor i usmjerenost svete ljubavi je Bog. Agape živi od punine dara i onda se daruje.
    Za Augustina Agape je milost koja prethodi svakom našem djelovanju, besplatno nam je darovana. Omogućuje da činimo dobro, ali i samo naše djelovanje njeno je djelo.
    Mislimo da je ljubav ono što svi znamo, u što se svi razumijemo, pa je moguće da upravo ono što svatko poznaje ostaje najnepoznatije. Ljubav jest zakon svemira i naša sudbina, ali neprestano doživljavamo ono što je njoj protivno, mržnju ili nezainteresiranost sve do ravnodušnosti.

    avatar

    26.11.2008. (12:07)    -   -   -   -  

  • mamaposebnogdjeteta

    Sve razumijem i slažem se. Ono što me muči je: dokle mogu trpjeti uvrede i omalovažavanja dok ja istim tim ljudima dajem svoju ljubav i opraštanje. Ipak, živ sam čovjek, sazdana od emocija koje kočim a prštala bih i rukama i nogama da me nije stid Boga i dobrih ljudi. Hvala tebi na ovom postu kojeg čitam već sat i pol, uz posao. Ostavljam ti pozdrav i želim nam svima da živimo kao Ljubljeni i budemo svjetlo drugima.

    avatar

    26.11.2008. (13:53)    -   -   -   -  

  • Ema

    Ne bojmo se ljubiti...Dati se...to je uvijek dobitak! I kad boli ljubav, svaka bol prođe, a ljubav koju smo dali nitko nam ne može uzeti. Ona je u nebu zapisana.

    avatar

    26.11.2008. (23:30)    -   -   -   -  

  • Magdalena

    ..život...onaj dublji...tako si nazvala ovaj post...?
    ...sve je u tome ...i blago onima...koji uspiju zaroniti u te dubine...
    ...njima ne može ništa...ni smrt...ni vrijeme....ni daljine...
    ..u dubinama je sama Ljubav...čista i profiltrirana...
    ...i onoliko malo ...koliko dahom koji kratkotrajno može izdržati bez izronjavanja...
    ...uhvatimo te ljubavi...koliko njome napunimo svoja pluća...svoje srce....svoje dubine...
    toliko živimo...i toliko žive oni oko nas...
    ...nedugo primih dašak jedne ljubavi...iz dalekog svijeta...
    ...toliko me proželo...i toliko me dotaklo..toliko me povuklo u te dubine...
    ..hvala Ti...dušo mila......

    avatar

    27.11.2008. (11:19)    -   -   -   -  

  • more nade

    Isčekivala sam nastavak.... sad kad sam pročitala, ostajem u zahvanosti za ove darovane retke. Pusa!

    avatar

    28.11.2008. (23:59)    -   -   -   -  

  • gospa moja

    Pozdrav.

    avatar

    29.11.2008. (18:52)    -   -   -   -  

  • dražeN :)

    Baš ništa uistinu vrijedno ne možemo kupiti. Izaziva li to frustraciju? Možda, ali hvala Bogu i ne mora, dapače, ta nemoć tek nas predaje onome čemu se istinski vrijedi klanjati, a ja od iskrene ljubavi bolje nisam spoznao :)

    avatar

    29.11.2008. (20:50)    -   -   -   -  

  • sutnja

    Blago tebi, blago vama. Nemam osjecaj ljubljenosti, ni sada ni ikada. Jedino sto mi je u ovom svijetu do izobilja dano je rad, duznost, obveza. Ljubav, radost i svjetlo - to je za druge ljude, nikad za mene.

    avatar

    01.12.2008. (18:51)    -   -   -   -  

  • Ema

    @ sutnja, tako sam se i ja osjećala. I svi mi...barem svi oni koje poznajem. A evo ipak, nije bilo samo za druge....ta Ljubav daje se svima. Kad sam se najmanje nadala, eto, dogodilo se da sam otkrila Ljubav. Spoznala sam kako sam svo vrijeme bila ljubljena, ali to nisam znala. Spoznaja da me Isus voli promijenila mi je sav život. Mislila sam....pa što sam ja Bogu važna....mislila sam, daleko je On. Mislila sam...zaboravljena sam od Njega. Postoje važniji, bliži mu, za njih je dao svoju krv i život....a onda mi je dano spoznati da je sve to učinio ZA MENE. Jednako tako i ZA TEBE. Ljubi me kao da sam jedina na svijetu. Ljubi tebe kao da nema nikog drugog. Svijest o tome razlila je ljubav mojim bićem. Svijest o tome porušila je sve brane unutar mene, i potekla je živa voda. Pale su zavjese i zasvijetlio mi je Krist. To se i tebi nudi. Vjerovala ili ne, ali On te čeka. Nije mu dovoljna moja ljubav, ili ljubav ljubljene, ili magdalene, ili tisuća i milijuna drugih. One ruke na križu čekaju tvoj zagrljaj. I želi te privući, otkriti ti Ljubav. Nedostaješ. Nitko ne može učiniti ono za što je stvorio baš tebe. Posebnu, jedinstvenu, nezamjenjivu. Ljudima ako smo i zamjenjivi...Bogu nikako.

    avatar

    02.12.2008. (10:35)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    Hvala, draga Ema, za odgovor sutnji, ti uvijek nades prave rijeci.
    Draga sutnja, dala si mi inspiraciju za novi post... Pricekaj me ovdje...

    avatar

    02.12.2008. (17:14)    -   -   -   -  

  • Ivana

    Draga Ljubljena, tvoje prijateljstvo zaista daje tvojim prijateljima uvjerenje i sigurnost da su ljubljeni... a nema veceg i vrednijeg dara koji mozemo darovati jedni drugima! Neka te Gospodin uvijek blagoslivlja i cuva u svojoj ljubavi!

    avatar

    03.12.2008. (13:01)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    Draga moja Ivana, moje srce je prepuno zahvalnosti Bogu kad mislim na vas, svoje prijatelje, na prijateljstva koja su mi darovana i koja opstaju i produbljuju se uprkos daljini, prijateljstva koja su blagoslov Neba.

    avatar

    03.12.2008. (19:26)    -   -   -   -  

  • Ema

    Nadam se da i ja spadam u jednu....majušnu bar tvoju prijateljicu.:))))

    avatar

    03.12.2008. (22:34)    -   -   -   -  

  • sutnja

    Mladost provedoh za radnim stolom i na koljenima, cvrsto vjerujuci da se onima sto traze Kraljevstvo sve nadodaje. I sad, kad dobrano zadjoh u srednje godine, shvatih da se nista nije nadodalo. Najdublje ceznje moje duse ostadose neispunjene, a bez njih mi je zivot besmislen, besciljan i mrzak. Da bar hoce da me rijesi tih ceznji, ili da me rijesi zivota! Ali ne, ni takva molitva nije mi uslisana, suti do besvijesti. I sto puta padoh u iskusenje "prokuni Boga i umri" ali ne ide ni to. Bez obzira na sve, jos uvijek ga volim, i volim ga tim vise sto vise suti. I ta luda, mazohisticna ljubav i snaga volje su ono sto me jos drzi do nogu Onoga Koji Suti.

    avatar

    04.12.2008. (12:00)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    Draga Ema, naravno, ti si moja draga prijateljica i sestra u Kristu!

    Draga sutnja, mislim na tebe i pisem ti post u svojim mislima, ali znas kakva sam... ne bas jako brza... a jutros kad ovo procitah, pitam se hocu li ti moci ista posebno i reci.... osim da te volim... ali ti to vec znas.

    avatar

    04.12.2008. (15:33)    -   -   -   -  

  • Magdalena

    ...a tko se ne bi obogatio vama ovakvima...
    i tobom...šutnjo....
    a tvoj me komentar podsjetio na moju jadikovku pred podosta godina...
    ...pisala sam jednom svećeniku...onako nemoćna...s osjećajem napuštenosti od Boga...
    ...s osjećajem da me ne čuje...ali i da me ne može čuti takvu kakva jesam....
    ...doista sam tako osjećala...imala sam osjećaj da ispod ne mogu...da je dno došlo do krajnjih granica....
    .....a onda me primio za ruku....i prešla sam prijeko....na onu stranu...u vrijeme kad je On odredio...
    ...i znaš.....sigurna sam da me slušao čitavo vrijeme....nije spavao...nije okretao glavu...
    ..On je dopustio vrijeme...u kom se razvijala moja želja za njim....
    On je dopustio i vrijeme kad sam željela kao i ti okrenuti glavu od Njega...i ne moliti Ga više...ljuta na Njega što šuti...što se oglušuje...
    ..ali ni to više nisam mogla...
    ...zahvatio je moje dubine....a nije se oglašavao...
    ...duljim opet..u stvari....samo ti htjedoh reći....kao što je i meni jednom taj svećenik...
    ...Priđi mu s leđa....(nadam se da se moja prijateljica neće ljutiti na duljini...pa ostavljam djelić tog komentara....

    Okrenuo ti leđa? Nema veze, priđi mu s leđa. Pa mu krikni, možeš kao i psalmist: «Lice tvoje, Gospodine, ja tražim. Ne skrivaj lica svoga od mene. Ne odbij u gnjevu slugu svoga! Ti, Pomoći moja, nemoj me odbaciti!» (Ps 27) Znam, grozan je osjećaj doživljavati da je toliko toga ljepšeg od volje Božje; a život da kudikamo zanosniji može biti od tog vječno propovijedanog križa. Grozno je kad On, koji sve može, nam neda ono što bismo žarko htjeli.
    Zahvati čovjeka tup osjećaj da mu ironija nije strana, kad vidiš kako nam živahno podriva radost u svem za čim posegnemo, jer smo izgubili strpljenje s njegovom lijenošću. Šuti kad pitaš, lomi kosti kad uzimaš bez pitanja. Daje sposobnost spoznati što nam treba, a onda poziva da se toga do krvi odreknemo – kako bismo to na nekakav mističan način zadobili. Ne tek da poziva, već prisiljava. Užareno ugljevlje na nas sipa ako slučajno ne pristanemo
    --

    ..Sigurno misliš...ali ovo je za tebe..a ne za me...
    .a ja vjerujem...za tebe ima još ljepše...
    ...neka Te pohodi svojim djetešcem u ovom vremenu....neka Te svojim pogledom uvjeri da te ljubi i da si mu baš ti dragocjena ....kao da si jedina na čitavom svijetu...kako ti reće moja Ema....

    avatar

    05.12.2008. (08:04)    -   -   -   -  

  • dvojnica

    Ti šutnjo kao da si moj dvojnik. Doslovno sam tako i ja - radila i molila, trčala za tim što je obećavao vjerujući da je već ta srž dovoljna, a da će on nadodati i ostalo ako što bude trebalo. I to godinama. I niti sam to nešto našla, niti mi se išta drugo nadodalo. Samo mi je srušio jedinu stvar koja mi je išla. Godinama sam živjela u vjeri i nadi da će biti. Iscrpio je moju mogućnost za vjeru i nadu do kraja - izgubila sam je i dobrano tresnula o pod. A u tom padu, ne da mi nije pružio ruku, nego me je još dodatno zamlatio po glavi, a kao palica mu je, da ironija bude veća, poslužio kršćanin od iskustva. I onda kad čovjek vidi kako je ljubavlju obasuo one koji ga uopće nisu tražili, doslovno se osjeća kao budala. Samo što ja više nemam volje biti budala i nastaviti ga tražiti unatoč svemu. Zapravo čak i tražim, ali moja nutrina se na to nekako isključi, ne vjerujem više. A to opet pogađa samo mene, jer ostaje mi samo praznina...

    avatar

    05.12.2008. (17:12)    -   -   -   -  

  • Ema

    Bog nam nije obećao sreću na ovome svijetu. Dao nam je samoga sebe, svoga Sina predao zbog nas. Što nam je On dužan dati? "Tražite najprije Kraljevstvo Božje, sve ostalo će vam se nadodati, rekao je." Sve ostalo, što je to? Pa mir, ljubav, radost, ako uistinu tražimo Njegovo kraljevstvo.
    Nije Bog kriv za okolnosti među ljudima, zbog kojih bivamo ranjavani, nevoljeni, ili razočarani. Oni su ti koji nam oduzimaju naša prava, naša mjesta, naše zasluge u radu....( i mi njima njihova). Bog nije stvorio ni patnje, ni glad, ni progonstva, niti nam se dao da bi nas oslobodio tih patnja. Židovi su čekali takvog Mesiju, zbog toga ga nisu prihvatili. On je došao da nas otkupi, da nam otvori put k Ocu uzevši na sebe naše grijehe. Za opačine naše probodoše Njega. Kad je bogati mladić pitao što treba činiti da uđe u Kraljevstvo Božje, Isus mu spomenu zapovijedi. Ovaj se pohvali da sve to čini od mladosti. A Isus mu reče nek ostavi sve to i ide za Njim. E, sad se mladić okrenu tužan, jer mnogo je imao...ko će to ostaviti. To poručuje i nama.

    Vi radite, molite, idete na Mise, primate sakramente. Vi činite sve po zapovijedima. A gdje vam je srce? Za što je privezano? Jeste li u stanju odlijepiti pogled od zemaljskih očekivanja, i podignuti srca gore? Nisu li vaše težnje usmjerene ka krivome? Zašto bih vam dao ono što će vas udaljiti od mene? Jesam li zlatna ribica, ili Otac nebeski, sama ljubav, Vječnost? Zar ne znate da se po križu dolazi k meni? Zar sam Sinu dao išta osim rada, molitve, muke? Zar to nije put i za vas? Uzak je put koji vodi u moj dom, a širok i lagodan onaj koji vodi u propast. Onaj mladić nije mogao ostaviti svoje blago i uzljubit me. Gdje je vaše blago, gdje vam je srce? Vi me ucjenjujete...ljubit ćete me ako vam dam što tražite, a nećete me ljubiti ako vam ne dam. Sve je moje. Sve što imate meni pripada. Ja nisam dao svog Sina pod uvjetom da se promijenite, da me uzljubite. Ja vam Ga dadoh dok ste gazili po meni, i po Njemu....jer vas ljubim i želim vas spasiti. Molite li "Neka bude volja tvoja, Oče"? Vjerujete li da ja znam što je najbolje za vas? Ljubite me bez da su vam želje ispunjene! Tada ćete me ljubiti zbog mene, a ne zbog darova! Poučavam vas strpljivosti, krotkosti, malenosti, predanju. Tko hoće za mnom, nek uzme svoj križ i nek me slijedi. (ne znam ni zašto ovo ovako pišem, to ne govori Bog...no došlo mi tako)

    Čujem jutros u propovijedi, priča o akrobati u cirkusu koji šeta na žici. Svi ga slave, plješću mu. On uzme kolica i vozi ih po toj žici. Slave ga još više. Govore da je nabolji, svemoguć A on zastane i upita ih jel zaista najbolji. Oni potvrde u zanosu. A on tada zatraži nek dođe netko do njih, nek sjedne u kolica, a on će ga prevest prijeko. Nije se našao takav.
    Budimo mi oni koji će sjest u kolica i vjerovat Ocu da On zna kako će nas prevesti. I zatvorimo oči u tim kolicima, i bit će nam!
    Nisam bolja, ni pametnija niti radim što ispravnije....molim vas da me shvatite, ovo je govor srca koje se i samo muči. Pomozimo jedni drugima sjesti u ona kolica!
    Bog vas blagoslovio!

    avatar

    05.12.2008. (19:37)    -   -   -   -  

  • dvojnica

    @Ema: Petica za zalaganje, ali što se sadržaja tiče ovo je ono kad se kaže da se fulao ne balun, nego ceo futbal. Koja crna zemaljska očekivanja?! O tome se upravo radi da zemaljska očekivanja nisu dosta, nego je čovjek pošao tražiti to što naslućuje u tim 'nebeskim' pričama, ali ništa ne nalazi. Grijeh, otkupljenje, milost, ljubav, smisao - sve su to apstraktni pojmovi koji ama baš ništa ne znače bez dara Duha svetoga, a taj pak puše kad hoće i gdje hoće. Sa zemaljskim je problem ako ga nemaš nedostaje ti, a ako ga imaš nije ti dosta. Sa nebeskim je pak problem da je kao droga - sprže ti mozak sva ta pusta obećanja o višem smislu koji je eto nadohvat ruke, samo ga ti nikako ne možeš dohvatiti, pa ti onda ništa zemaljsko više nije dovoljno. A onda ti još filozofirat (bez uvrede, ali ovo je stvarno pomalo frustrirajuće) oni kojima je sve to darovano, a da nisu uopće tražili. Kamo sreće da na te priče nikad nisam naišla i da sam umjesto svih tih pustih misa, klanjanja, čitanja NZ i ostale duhovne literature, vrijeme provodila na tečaju ma kukičanja da tako kažem - korisnije bi bilo, bar se čovjek ne bi osjećao odbačen.

    avatar

    06.12.2008. (10:43)    -   -   -   -  

  • Ema

    @ Dvojnica, zbog čega se osjećaš odbačenom, ja to ne znam. Žao mi je što sam pojačala tvoju frustraciju. I sama znam da u nekim situacijama nisam u stanju čuti i samo me živcira nerazumijevanje drugog, i to nerazumijevanje mi pojača gorčinu i bol. Komentar koji sam napisala, izišao mi je iz srca, i pisala sam ga jer mi je bilo žao da nakon Magdaleninog ostane samo ovaj tvoj, koji može "šutnju" još više baciti u beznađe. A imam i Magdalena ima iskustvo Boga, i Njegova izbavljenja iz nemoguće situacije. On je u mom životu promijenio sve, ali ne onako kako sam ja to zamišljala. Učinio je sasvim suprotno od mojih očekivanja, u trenutku kad sam bila zaista daleko od Njega. Sve moje želje i ciljevi bili su put od Njega, a ne k Njemu. Našla sam se na duhovnoj obnovi kod vlč Suca, i tamo doživjela jedan zahvat Božji. Sve se izmijenilo. Žao mi je šutjeti o tom iskustvu, jer sam se sama uvjerila da nije to prženje mozga, niti lažna obećanja.
    Magdalena također piše jer se nalazila u situaciji, u kojoj se osjećala slično "šutnji".. Trajala je borba i čekanje, izmjenjivala se pitanja no čekala je i vapila. I Bog je uslišao njezine molitve. I ovo tvoje ne mora biti trajno stanje. Još jednom, oprosti što te moj komentar povrijedio i nije donio željenog ploda.

    avatar

    06.12.2008. (12:47)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    Drage Magdalena i Ema, hvala na vasim komentarima i svjedocenju. Mi koji smo culi taj tihi, ali uporni glas koji nam govori da smo ljubljeni nad svakom ljudskom ljubavlju htjeli bismo da on dopre do svakog uha, do svakog srca. Pozvani smo i duzni sijati rijec. Ali, suociti se katkad i s nemoci nasih rijeci, opcenito ljudskog govora. Ipak, nemojmo nikad izgubiti nadu da ona Rijec koja je tijelom za nas postala u samo jednom trenu Milosti moze uciniti sve novo u srcu covjeka, svakog covjeka. Pa i onog koji je dugo, dugo hodao pustinjom.

    avatar

    06.12.2008. (19:19)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    Drage sutnjo i dvojnice, mislim na vas. Mislim da sutnju dobro znam, a onda i dvojnica moze s pravom reci: " Hvala Ti sto sam stvoren(a) tako cudesno, sto su djela Tvoja predivna..."

    avatar

    06.12.2008. (19:37)    -   -   -   -  

  • Ema

    Ljubljena, naravno da si u pravu. Sve je na Bogu. Meni je jedino žao što sam ženu dodatno iznervirala. A Bogu hvala, nije mi namjera to bila, no eto, svi smo mi sami nemoćni, i povrijedimo drugoga htijući mu učiniti dobro, jer pogriješimo način.. I onaj kršćanin, koji joj je odmogao, nije on palica kojom je nju Bog udarao, on je čovjek, to su njegova djela a ne Božja. Svi mi naiđemo unutar Crkve na razočarenja, jer nju čine grešni ljudi. Žao mi je kad to pripisujemo Bogu, a nije od Njega. Mi ranjavamo jedni druge, svjesno ili nesvjesno, vjerujem da je najčešće nesvjesno....Ne čini nam to Bog. Ali bolje da sad stvarno ušutim, jer u ovakvoj situaciji mogu samo pogoršat. Dvojnice, žao mi je. Zaboravi ove moje upise.

    avatar

    06.12.2008. (19:48)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    Ma, draga Ema, neka si ti samo komentirala. Lijepo si rekla i s dobrom namjerom. Ako nije pomoglo dvojnici, to ne znaci da nekom drugom nece pomoci i nesto znaciti. BTB!

    avatar

    06.12.2008. (21:53)    -   -   -   -  

  • dvojnica

    @Ema: Znam da nisi bila zlonamjerna, tako da se ne brini zbog tog. Međutim, o tome koliko je Bog bio zlonamjeran preko tebe se već može pričati, hehe. Ozbiljno govoreći, iako ja ništa od tih stvari ne 'vidim', moram primijetiti da je ta tvoja teologija o pripisivanju događaja Bogu u izravnoj suprotnosti s teologijom sv. Alfonsa de Liguorija, crkvenog naučitelja. Da ne uzurpiram ljubljenoj blog, stavila sam jedan njegov zanimljiv citat na tu temu na ovaj blog. Koga interesira može pročitati.

    @ljubljena: hvala i sorry na uzurpiranju bloga. Ne volim vam kvariti veselje, ali povukao me komentar šutnje, koja kao da mi je iz srca govorila. Ne bum više (valjda). Pozdrav.

    avatar

    08.12.2008. (11:20)    -   -   -   -  

učitavam...