Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • šarli

    "... paleći cigaretu za cigaretom, koji izvaljeni pred televizorima u jeftinim iznošenim trenirkama češkamo dlakave trbuhe i psujemo za vrijeme Dnevnika? Mi zreli, koji iz diskonta u susjedstvu donosimo sanduke Žuje, koja nam je i zakon i ustav i sveto pismo? Koji dokono buljimo u ekrane na ulazima ispred kladionica?..."
    Ajoj. Big brother X-files live?!

    avatar

    22.11.2008. (00:03)    -   -   -   -  

  • Goran

    Ovo mi je najbolji post, dosad. ;)

    Ulomak jedne pjesme jednog pjesnika :

    I ja ne tražim plijena,
    Oh, dajte meni još samo šaku zraka
    I malo srebrne, jutarnje rose –
    Ostalo vam na čast!

    avatar

    22.11.2008. (00:10)    -   -   -   -  

  • zbunjen

    Smatram kako nije u redu buditi imlada bića u praskozorje. Nije čovječno prema bilo kome dizati ga prije svitanja i tjerati da bude pospan i umoran cijeli dan. Pokušaj me probuditi u praskozorje i ne odgovaram za svoje postupke.

    avatar

    22.11.2008. (00:31)    -   -   -   -  

  • hebatga

    >Neka mladež ustaje prije sunca, neka rano izlazi u prostu narav, da si friškim zrakom tielo okriepi, a srdce razveseli, neka pobožno svoj duh k Bogu uzdiže, nek uredno posluje tielom i duhom, nek se reda drži u jelu i odmoru, nek se veseli svojim dnevnim poslom i napredkom i neka rano ide spavati. K tomu neka s ćudoredne strane shvaća ljubav, a u poštenju druži se i obći s drugim spolom.<
    Hvala profesore na ovomu.
    Naime, uvjek me chudilo odakle mome pok. chachi bash ovakve ideje kojima mi je zagorchavo zivot jer se meni bash nije ni ustajalo, ni uchilo, ni poslu veselilo, ni rano ishlo spavat a o chudorednom shvachanju ljubavi i poshtenju obchenja s drugim polom da ne govorimo. Pa uvjek mislio da je on bio tarman onako sam-po-sebi a sad razumjeh da nije on kriv. Nego oni shto ga krivo nauchishe.
    Usput, stvarno mi je dolazilo da ga potaracam kad bi me nedjeljom ujutro doshao probudit negdje oko 7. S objashnjenjem "da se ne ulijenish" i bez obzira na chinjenicu da sam uglavnom doma dolazio u negdje 3-4. Blago alkoholiziran.

    avatar

    22.11.2008. (01:48)    -   -   -   -  

  • tyche

    Ne komentiram nikad na ovom blogu jer nemam sto dodati... sve je zaokruzeno.
    Nema puno toga napisanog ovih dana sto me nakon citanja ostavi u tisini razmisljajuci.

    avatar

    22.11.2008. (08:46)    -   -   -   -  

  • montelupo

    Budak je dakle našao put u lektiru...odlično. Pitam neki dan studente jednog boljeg humanističkog fakulteta jesu li stigli nešto načuti o Michelangelu u srednjoj školi. Pa kažu da jesu, ali da ostatak nindža kornjača (Rafael, Leonardo, Donatello) ima lošiju prođu.
    Jako dobro, ako svjetske vrhove renesansne umjetnosti zamijenimo malo dubljim proučavanjem Budaka. Nadasve okrepljujuće i poticajno za duh i tijelo. Da se ranom zorom budić ne bi li ga čitao.

    avatar

    22.11.2008. (08:54)    -   -   -   -  

  • Thin Lizzy`s Junkyard

    bilo je prije 8 kada su se moje snene oči otvorile. i to u subotu ujutro. mora da samnom nešto nije u redu. al vis a vis posta, lako za lošu prehranu, kavu na prazan želudac i pokoju žižu. u ostalom, da škole pružaju adekvatnu prehrambenu uslugu djeci, ne bi bilo smeća u njihovim želučićima. ja sam svojedobno išla u ajmo reć privatnu srednju školu, i ako tamo nije bilo prašine za polizat a kamoli (toplog) obroka, kaj se onda očekuje od državne škole? 7 course meal??? hahahahhahaha.. no dosta o hrani. što se tiče masakra, ovog onog, krmka i ostalih blagodati kasnonoćnih provoda, ne treba zaboraviti da je sve to dio odrastanja. kud se pobogu mladima treba zhuriti da budu odrasli. smatram da je potrebno da dožive neke stvari, steknu neka iskustva. doduše nisu sva kvalitativno jednaka, ali to je već drugi par rukava. nit je film o mrtvacima vrhunac kulturnog uzdizanja na području sedme umjetnosti, nit su cajke glazbena poslastica koju bi sam mozart pohvalio, ali opet ne može par primjera nekulture povlačiti za sobom generalizaciju na čitav tinejđerski puk. razglabanje o poveznici glazbenog ukusa ili izbpora filma sa razinom soli u glavi je zasebna i opsežna tema. smatram da je tinejđersko/adolescentsko doba vrijeme za takva i takva iskustva. ljudi posjeduju slobodnu volju, ali i odgovornost. smatram da je zadaća roditelja i odgajatelja da djeci osiguraju ispunjenje te slobode ali također obrazovanje malih vragolana, boostanje sivih stanica i najbitnije usađivanje osjećaja odgovornosti, pravednosti i uzornog ponašanja u njihove male glavice. jer ako nam je najveći problem što nem dijete/učenih spava do podne i klati se na istočni melos, kamo sreće. u tonu trenutnih nemira i primjera mladenačke agresije, sjetimo se samo svih onih riječi susjeda i poznanika: o on je bil tak dobro dete, miran tih povučen! da i onda puko i razbio nekome glavu. jasno mi je da je naravno veći postotak nasilnika upravo među problematičnom djecom, ali njima se očito nitko dovoljno ne bavi, pa čemu čuđenje. smatram da je bitno da djeca dobivaju smjernice i da im se razvoj događa u skladu s godinama. naravno da ne proklamiram divljaštvo i razuzdanost, ali da bi se na kraju mogli smiriti i skrasiti, te postati odgovorni i radišni ljudi, moraju prije malo okusiti čari provoda. mada, kad čemo o provodu poznajem nekoliko srednjovječnih ljudi, obaju spolova, koji se više provode do sitnih noćnih sati, sa dovoljno mlađim pripadnicima suprotnih spolova, umjesto da doma skupljaju energiju, spavajući, kako bi sl dan, ranom zorom mogli biti adekvatni roditelj(i) svojoj djeci....

    avatar

    22.11.2008. (09:02)    -   -   -   -  

  • praktikum

    istina:)))

    avatar

    22.11.2008. (09:34)    -   -   -   -  

  • PMP Reloaded

    Jako lijepo sročeno, i nažalost, istinito. Jako puno djece dolazi u drugu smjenu ravno iz kreveta, krmaljava, nenaspavana, razdražljiva.

    avatar

    22.11.2008. (12:52)    -   -   -   -  

  • PopizzdioJazz

    "... Malo sam se razočar'o kad sam ..." (Laka) pročitao primjere nepoćudnog ponašanja u gornjem postu. Teksaški masakr je dio opće kulture, za slušanje DJ Krmka potreban je kritički odmak i od dobrog i od lošeg ukusa, a što se metala tiče, smatram tu vrstu muzike preko nekoliko puta kvalitetnijom od ove Krmkove (pa i najlošiji metal!)... i tako se pokazalo otkud djeci ovakvi uzori! :) Nijedno od navedenog ne spada u mainstream kulturum koja je, po meni, puno ispraznija. S ostalim se slažem.

    avatar

    22.11.2008. (14:14)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Popizzdio Jazz: Krmak, Teksaški masakr, metal itd. koje spominjem u postovima treba shvatiti kao simbole, "idealnotipska" pojednostavljenja, koja, u referentnom okviru ovoga bloga funkcioniraju kao detektori simptoma patologije određenih društvenih/generacijskih slojeva, da se ovako razumljivo izrazim ;) Dakle, nemaš razloga za razočaravanje, ne radi se o konkretnim ljudima/umjetnicima/umjetničkim djelima/općoj kulturi itd. nego o nečem puno dubljem čega je navedeno samo (površni) izraz. Kao što sam već napisao, svaki post je tek djelić velikog mozaika, i u principu bi ih trebalo čitati u kontinuitetu. Jer, ne mogu odjednom napisati SVE :))

    @ Thin Lizzy: ostavio sam ti komentar ispod posta Gospon Morpheus :)

    @ montelupo: nindža kornjače :))), da, to je to...

    @ tyche: hvala :)

    @ zbunjen/hebatga: a što je s ranim odlaskom u krevet? :))) Ma, šalim se, ni ja ne volim rano ustajanje. Što mi je zapravo žao, jer kad mi se kojiput dogodi da dočekam izlazak sunca, osjetim kako je to prekrasan i poseban dio dana. No, iskoristio sam taj motiv u postu iz drugih razloga...:)

    @ Goran: hvala, mladi kolega ;)

    @ šarli: prije će biti Farma live :)))

    avatar

    22.11.2008. (15:56)    -   -   -   -  

  • Protiv nasilja

    neznam sto reci. odlicno napisano, kao i uvijek. pogodjeno. duhovito, precizno....izvrsno.

    avatar

    22.11.2008. (17:04)    -   -   -   -  

  • barba

    a meni je moj pok. Nono zna lipo reci:
    "Obdan spavas, a obnoc strazu cuvas."
    A pok. Nona je uvik govorila:
    "Na male ure doma."

    avatar

    22.11.2008. (17:25)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    "Koji izvaljeni pred televizorima u jeftinim iznošenim trenirkama pijemo jeftinu pivu, češkamo dlakave trbuhe, ponavljamo tuđe rečenice i psujemo za vrijeme Dnevnika." Slikovit prikaz prosječnog državljanina naše domovine. Državljanke su, ako ništa drugo, ipak malo zaposlenije doma.

    Nekako mi nas je došlo žao. Kao da svi sve to moramo odraditi: slušati Krmka i gledati Masakr radi opće kulture i kritičkog odmaka, piti žuju jer je zakon, čitati Dida Vidurinu jer je lektira, slušati Dnevnik radi informiranosti, ići u školu - radi posla, raditi - radi plaćanja računa, plaćati račune - da bismo imali gdje biti, što jesti i gdje staviti (i uštekati) televizor i s pomoću njega shvatili što sve još moramo raditi/konzumirati kako bi nas se smatralo socijaliziranim.

    avatar

    22.11.2008. (20:28)    -   -   -   -  

  • zbunjen

    @Ekstrasolarni, pa zar te trebaju smatrati socijaliziranim? Eto, ja ne patim od toga kako moja okolina percipira moju ličnost i od svega što si nabrojao stvarno radim / sam radio samo ovo "ići u školu - radi posla, raditi - radi plaćanja računa, plaćati račune - da bismo imali gdje biti, što jesti" a sve ostalo nisam upražnjavao. Ovo troje ionako smatram nužnim zlom koje treba odraditi, a nekoć sam i odlazak na posao smatrao užitkom. Kako ne znam što sve još moram raditi (ne slušam dnevnik, ne buljim u TV, od literature ne upražnjavam dnevnu ni tjednu štampu) spadam u bezvremensko biće, reklo bi se da sam poput zombija. Je li to dobro ili loše ostavljam na procjenu okolini a kako ta procjena ne dopire do mene ionako je svejedno. Pa tako mi nikada nije bilo žao ni samog mene a ni ljudske vrste. Zapravo, čemu samosažaljenje? Tu smo upravo zato jer smo sami tako htjeli. Očito u tome uživamo, zašto nas onda žaliti?

    avatar

    22.11.2008. (20:45)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    @zbunjen, mislim da je teško biti nesocijaliziran profesor. Npr. tvoji učenici razgovaraju o DJ Krmku, slušaju njegovu glazbu idu na koncerte, on im je važan dio kulture. Kako ćeš im se približiti ako o njemu i njegovoj glazbi ništa ne znaš?
    OK, Krmka možda možeš preskočiti ali ne možeš preskočiti baš sve što njih zanima, kao što ni oni ne mogu preskočiti baš sve zadatke koje im ti daješ. Hoću reći, umreženi smo.
    A (samo)sažaljenje se pojavilo zato što mi se učinilo da nakon što se ispune sve obaveze socijalizacije ne ostaje vremena i libida za vlastiti život.

    avatar

    22.11.2008. (21:40)    -   -   -   -  

  • zbunjen

    @Ekstrasolarni istina je što kažeš - ali to što mene okolina ne smatra socijaliziranim ne znači da ja ne znam pričati s učenicima. Čak štoviše s njima se puno bolje snalazim i slažem nego na primjer s kolegama iz zbornice. Iako me možda smatraju nesocijaliziranim opet dolazi do anomalije - u razredu sam najednom socijaliziraniji od svih koji znaju nešto o Krmku. Upravo to što me kolege smatraju svemircem ima pozitivnog učinka u komunikaciji s učenicima. A što se zadataka tiče dadem im odmah na početku do znanja da od njih ne očekujem da ih uopće zanimaju. To je njihov slobodan izbor. No za pozitivnu ocjenu trebaju imati određenu količinu znanja od koje ne odstupam. Pa sada kako ćemo se uskladiti - nije samo moja već i njihova odgovornost. Odnosim se prema njima u većini stvari kao da su odgovorni i zreli. Zrelim ljudima ne moraš prilaziti glumeći da te zaimaju posve iste stvari i da ideš na koncerte Krmka (Tko je uopće taj i postoji li osoba s takvim imenom? Ako postoji zar ga je sam sebi nadjenuo? I nakon toga zar bih trebao cijeniti njegova dostignuća?) iz čistog užitka. Možda nemamo iste interese i zasigurno niasmo jednaki ali imamo isti cilj - što bezbolnije odraditi nastavu. Ostavljam im slobodu izbora i ne zahtijevam da poštuju moj predmet i da budu oduševljeni njegovim sadržajima. Možda mi to olakšava komunikaciju. Nikada, ali baš nikada ne glumim pred učenicima i nikada ali baš nikada im ne lažem. Pa i razred učenika je jedna umjetna tvorevina, jedno umjetno stvoreno društvo, socijalna jedinica. Kada si u razredu onda su pravila vanjskog svijeta moidificirana. Postoje nova pravila koja nećeš moći upoznati ma koliko vijesti slušao, ma koliko kolega pitao, ma koliko novina pročitao. Naučiti ćeš ih na licu mjestaI Neće te čak ni fakultet u tomu pripremiti. Ako je u toj maloj socijalnoj jedinici nešto vrlo važno to ćeš doznati ako ti je stalo. A meni je stalo.

    avatar

    23.11.2008. (03:30)    -   -   -   -  

  • Ekstrasolarni planet

    @zbunjeni, "Razred učenika je jedna umjetna tvorevina, umjetno stvoreno društvo, socijalna jedinica u kojoj su pravila vanjskog svijeta modificirana." Odlično zapažanje. Znam to oduvijek ali si ti prvi jasno izrekao misao. Ako se dosljedno držimo pravila, učenici ulaze u učionicu kao u komjutorsku igru i nekako se snalaze s nama (prilagodljivi su u tim godinama) bez Krmka, Stoke, Dare Bubamare i sličnih (koji su stvarne ličnosti hrvatskih klubova i njihove mladosti).

    avatar

    23.11.2008. (09:34)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Nije da se ja neshto razumijem u obrazovanje ali, onako iz iskustva, stvarno vjerujem da je izuzetno vazno ako profesori poznaju "scenu" u kojoj mladi zive van shkole. Pa bio to Krmak, Stoka, Darabubamara ili Maminjo.
    Najbolji (i istinski nezaboravni) profesor kojeg sam ja ikad imao je bio jedan stari Englez na Birkbeck-u koji nas je na prvom satu shokirao svojim poznavanjem "club scene" u Londonu a i svaki buduchi sat je troshio 10-tak minuta ispitavajuchi nas kako je sinoch bilo u nekom Limeligth-u i sl. Nevjerojatno je impresivno imati pred sobom profesora koji zna hrpu detalja o nekom nochnom klubu skoro jednako dobro kao i Tutankamona, Sokrata, Marksa ili Keynes-a. I koji u ponedjeljak zna shto se dogodilo na nekom nogometniom stadionu a kad pochne predavati ono shto je tema ne mozesh ga pazljivo ne slushat.
    Poslije par dana jedan od nas ga pitao odakle on toliko zna o nekom Boy George-u ili Stringfellows-u a on kaze "pa nauchim od vas".

    avatar

    23.11.2008. (20:43)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ hebatga: poznavanje "scene" je i moj princip. Treba koristiti sve moguće načine da dopreš do učenika. A ti si u školu išao u Londonu? Zanimljivo.

    avatar

    23.11.2008. (22:58)    -   -   -   -  

  • hebatga

    >A ti si u školu išao u Londonu? Zanimljivo.<
    Bilo je i glupljih kojima se to zalomilo, vjeruj mi.

    avatar

    24.11.2008. (00:09)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Ekstrasolarni planeti: izvrsno si opisala taj circulus viciosus. No, mi to doista NE moramo raditi. Sve što trebamo je malo se odmaknuti (što si ti učinila) i sagledati stvari iz metaperspektive. I već smo na konju i možemo u laganom kasu frajerski odjahati prema zalasku sunca. ;)

    avatar

    24.11.2008. (10:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...