Komentari

bogslusadnb.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • robijaš

    Da, studiram na KBF - u u Zg. Čuj, mislim da je problem studenata cijelog sveučilišta što dolaze na studij nedorasli i nezreli. Bez ikakvog životnog iskustva sa glavom u torbi. Ja sam izvukao iz studija stvarno puno, moglo bi biti i više, ali nažalost tako je kako je. Ima nekoliko profesora od kojih možeš izvući stvarno mnogo, a od ovih ostalih sam pobrao imena knjiga koje samo onda i pročitao, tako da opet dobro. Tako je na svim fakultetima. Studirao sam i filozofski pa sam drek naučio, a kao super fax. Problem je u studentu ito koliko i profesoru. Iz profesora treba iscijedit, isprovocirat ga. A što se tiče studenata KBF-a, kaj da ti velim! Pa to su mahom nedorasle, neiživljene, osobe otkinute od majčine sise, djeca sa razvijenim spolovilima pa se igraju odraslih. Takva osoba ne može biti teolog, ali ni doktor ni elektrotehničar, ni politolog...ništa. A takvih nam je puno društvo, i onda dobiješ podmićenog doktora, žutog novinara, predtridentskog svećenika i dosadnog vjeroučitelja.
    Da se malo osvrnem i na drugi dio posta. Naime, kod kršćanstva postoji jedna sitničica a to je da je jedina religija, točnije vjera, u kojoj čovjek ne traži Boga nego Bog traži čovjeka. Po meni, to je jedini mogući način komunikacije ljudi i transcendencije - da Bog priđe čovjeku, jer čovjek je nesposoban da priđe njemu, takav je stvoren, a često se još i sam učini takvim.
    Oko teologije se ne bi složio. Tko se teologijom udalji od Boga taj u biti ne teologizira već ateologizira. Slično ali jako različito. Svaki znanstvenik bi treba, da bi bio autentičan i sklon istini, imati jednu karakteristiku, vrlinu, a to je poniznost. Bez nje nema znanosti. Oholi znanstvenik brzo skrene sa puta osnovne zadaće znanosti, a to je da pomogne čovjeku, te mu na poslijetku odmaže (čovjeku). Tako i teologija, ako se krene oholizirati, onda tu nema Boga, već samo čovjek i njegov mini ego svijet oko kojeg se onda sve vrti. Primjer su kvaziduhovnjaci koje susrećemo po crkvama, koji mnogo melju o Bogu, a na kraju se ispostavi da pričaju o sebi. Prava ponizna znanost uvijek vodi k Bogu, teologija osobito.
    Pozdrav:)

    avatar

    11.11.2008. (13:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...