Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Tara

    Dobar tekst, Zorane! Zašto ga ne postaviš odmah i kod nas na www.magicus.info? Mi imamo dnevno i po 50 000 posjeta.

    avatar

    05.11.2008. (10:45)    -   -   -   -  

  • Matti

    Iako samo marionete malo mi je laknulo što je ipak uspio pobjediti Obama.
    u vezi energetike nadam se da će se konačno uspjeti progurati i pokoja zelena ideja kao i malo više uspjeha zelenih na lokalnim izborima pa onda jednog dana i na globalnim. možda se ipak ponešto okrene i nabolje iako je jasno da dolaze sve gora vremena. ne mislim sve gora samo što se tiče ekologije nego općenito kao i onog što najviše muči radničku klasu, tu su uvjeti konstantno loši a ja samo vidim naznake da se nikada neće ni poboljšati. jedino mašta - radi svašta :)

    avatar

    05.11.2008. (16:52)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Dugo me nije bilo kod tebe ali tvoj naslov me je privukao. Citam te i smijem se ljudskoj gluposti koja je bezgranicna. Svemir je zaista NULA u odnosu na nju.

    Ameri su svojedobno jednako Obami docekali Keneddya. Tip je postao legenda, simbol vrlog novog (boljeg) svijeta, dio americkog sna koji jos i danas zivi. To sto je te iste amere uveo u vijetnamski rat a svijet u krizu nema veze. Za amere ionako ne postoji nitko osim njih samih. Oni su i civilizacija i demokracija i mjerilo za sve i svasta a svi ostali ... su nista. To me podsjeca na nesto sto bi prije 2000 godina - Rimsko carstvo. A svi znamo kako je jadno zavrsilo i kako je dekadentno bilo.

    I zato se veselim Gluposti koja poput Ovce bleji i aklamira svom Gospodaru na sto je navikla i sto jedino zna unatoc tome sto zna da ce je Gospodar zaklati.

    Bio sam vrlo jasan.

    I jos nesto poslije kraja. Ni McCain nije drugaciji. After all, both are americans, aren't they!?

    avatar

    05.11.2008. (18:53)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @boccaciozg: Ja nisam tako ciničan, iako mi je kao povjesničaru jasno kako su moći najmoćnijih ljudi zapravo ograničene, te da svemu vrijeme prolazi. Nema sumnje da su SAD danas imperija na zalasku. Kako sam pisao - imaju puno mana, ali i puno vrlina. Njihovo će nasljeđe dugo ostati, kao što je ostalo i Rimskog carstva. Vrijedi se boriti za promjene, za nove ideje, za nove ljude, koliko god bili svjesni ograničenih naših mogućnosti. Maknuit Busha - to je ipak napredak.

    avatar

    06.11.2008. (07:14)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Jesam cinican. Mozda zato sto radim s amerima i za amere pa sam ih imao prilike upoznati i uci im pod kozu. a imam i zdrav razum pa vidim. Uistinu, ameri se mozda za europska mjerila cine prilicno liberalnim ali vecina njih je glupa i zatucana. A politika uvijek podilazi vecini kako bi osigurala vlast. I jedino za sto mari je vlast pa u skladu s time ima retoriku koju ima.

    Mozemo teorijski raspravljati o Bushu, McCainu, Obami, Keneddyu, Nixonu, Reganu, Clintonu i da ne nabrajam ostale ali ... oni su prije svega ameri i briga ih za ostale. U biti, jedino sto od ostalih zele su pare i resursi. A jednako tako su se prije 2000 godina na prostorima 'starih kontinanata' (Afrika, Erupoa, Azija) ponasali Rimljani. Oholo, bahato i dekadentno.

    S druge stane, u istocnoeuropskim se zemljama (a tu je i Hrvatska ali i Slovenija :evil) uvrijezilo misljenje da sve dobro dolazi iz Amerike. I civilizacija i demokracija. A obje su rodjene (barem one zapadnog tipa) upravo u Europi. Usporedis li npr. Veliku Britaniju i SAD, britanci koliko god u nekim stvarima bili dekadentnoi imaju puno veci prag tolerancije i demokracije no SAD. Jednako je sa Francuskom, Njemackom, pa ako bas hoces i sa sadasnjom hrvatskom (ma koliko to cudno zvucalo). Ne znam jesi li znao da je u 17. stoljecu npr. u Poljskoj 12% gradjana imalo pravo glasa dok je Cromwellovska Engleska bila oganicena na 3ÝquestionDD Da su se npr. u Poljskoj nakon 14xx (ne znam tocno godinu) kraljevi birali. Jesi li iznenadjen? Toliko o demokraciji.

    A sad malo o civilizaciji koja je potekla iz Europe (opet se ogranicavm na onu zapadnu). Danasnja amerika je prepuna plastike. Na primjer, u hotelima i resoranima nemas metalni bestek vec ti daju plasticni - za jednokratnu upotrebu. Sjajne kuce srednje klase koje gledas u filmovima uglavnom ne postoje. Ameri se u prosjeku svake pete godine sele pa su im gotovo sve kuce uglavnom zapustene. Nasuprot tome, u Europi su gradovi i sela uglavnom uredjeni.

    O prosjecnoj razini obrazovanja ne bi zelio trositi rijeci jer prosijecan amer uglavnom ne zna za svijet izvan SAD.

    I tako bi mogao u nedogled.

    I sad oni da nas uce civilizaciji i demokraciji. A da o sranjima koja su drugima napravili ne govorim. Koliko god mi je zao onih stradalih 11.9., koliko god ne odobravam terorizam, toliko god shvacam ogorcenost arapa koji su im htjeli vratiti milo za drago i to u neusporedivo manje omjeru no sto su ovi njima ucinili zlo. Jesi li znao da je nakon zavrsetka rata u Afganistanu, pod patronatom UNa, Amera i Engleza u kontejnerima rafalnom paljbom u pet minuta pobijeno 5.000 onih koji su pretnodno polozili oruzje i kojima je obecano da ce ih pustiti domovima? Bilo je to prije 11.9.

    I da se razmemo, nija da mrzim ili ne volim amere. Dapace, cak su mi simpaticni. ali cinjenicama treba pogledati u oci i ne praviti idola tamo gdje ga nema i u onom tkjo to nije. U tom smislu ide moja prmjedba o Gospodaru i Ovcama.

    Ovce, radujte se jer je bijeli vuk izvan tora pa vas ne moze zaskociti. A u tor smo vam stavili crnog vuka da vas cuva. Let the show begin.

    Pozdrav iz Bocacciograda

    avatar

    06.11.2008. (15:43)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    Pa, nemam što za dodati. Dobro si sve opisao! :) Nego, o učenju: nemaju oni što nas učiti - ipak, možemo mi nešto od njih naučiti! (Od onog što je kod njih dobro - i od onog, što je loše.) Vjerujem da kužiš razliku. :)

    avatar

    06.11.2008. (20:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...