Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Akademska stranputica

    Puno toga nam imate za napisati, gospon. Samo Vi dajte! =) Kad Vas već ne doživljavaju tamo gdje radite, onda bar ovdje imajte zadovoljštinu!

    Meni se recimo gadi sustav brojeva u imeniku i zvanje učenika prema broju. Kao da se radio o prozivanju u nekom konc logoru. To su nam ostaci od nekih davnijih vremena kada se vjerojatno nisam ni rodio =)

    avatar

    29.10.2008. (22:08)    -   -   -   -  

  • PMP Reloaded

    Naravno, najlakše je pisati o negativnom, što sam i dokazao dvije i pol godine pišući silom prilika ugasli blog. Sad kad se svega prisjetim, ne mogu vjerovati da nisam imao niti jedan pozitivan post i da i dalje imam potrebu i volju pisati o negativnim stvarima. Jako sam potresen i razočaran stanjem, što u učionicama, što u zbornici, a praktički sam tek počeo raditi. Želim da mi bude svejedno, želim se distancirati od svega, ali ne mogu, slab sam. A ako se tako nastavi, izgorjet ću u prosvjeti. Netko bi mogao na ovo reći "nije svatko za taj posao". Ja vjerujem da usprkos svemu jesam, ali ne u ovakvim "uvjetima" i po njihovim "pravilima" (tj. kaosu).

    avatar

    29.10.2008. (22:12)    -   -   -   -  

  • Smijeh je tražila...

    Što je najgore, takvo stanje nije samo u prosvjeti. Gledam ljude u firmi..na prste možeš nabrojati one koji su dobrodušni ili sa smislom za humor.
    To je opće stanje u zemlji. Je li nas zbunila demokracija, jesmo li stasali za surovost kapitalizma? Moja rodica radi kao šefica u jednoj banci u Zg.
    Kaže, muka joj je ići na posao. Prisiljena je gaziti zaposlenike, stalno ih tjerati na bolje učinke, metodama tipa :"Hm? Kolegice, ovaj tjedan niste prodali nijedan proizvod naše banke? Ako se to tako nastavi, možda bi bilo dobro da razmislite o nekoj poziciji koja bi vas...manje opterećivala?"
    Žena jadna ublijedi, mojoj rodici bude muka, ali ako ona ne nagazi zaposlenicu na šalteru, njen nadređeni će nagaziti nju. I tako iz dana u dan, traži se više, brže, bolje...tako i u školama, traže se ocjene, ocjene, ocjene...ne znam jeste li svjesni koliko djece je prisiljeno ići na repeticije i masno ih plaćati? zbog čega? što rade učitelji i profesori? zašto jedno pametno i zdravo, i zainteresirano dijete ne može svladati gradivo? što se dešava?

    avatar

    29.10.2008. (22:27)    -   -   -   -  

  • zbunjen

    Žao mi je čuti ovakvih izjava kao od peempe-a. Mislim da ga razumijem. Kako se distancirati od svega u sustavu koji neumitno melje samo svoje savjesne članove. A kojeg oni drugi iskorištavaju za vlastittu promociju, nerad i površnost?

    Radim u školstvu preko 20 godina. Nikada baš nisam bio presretan na svom radnom mjestu, u svojoj školi. No učenici su mi uvijek, kakvi god oni skučeni, nezainteresirani i zadojeni bili, pričinili puno više zadovoljstva nego li kolege, zbornica, o ravnateljima i pedagozima da ne govorim, a o prosvjetnoj vlasti neću ni pomišljati. Ali donekle sam bio zadovoljan svojim pozivom jer sam se mogao posve ideološki distancirati od stvarnosti, raditi svoj posao, pomagati učenicima da postižu svoje male i velike pobjede, pripremati ih za daljnje školovanje. I često se vraćaju da bi mi zahvalili i kazali kako "sam im puno pomogao, iako u početku toga nisu bili svjesni". U posljednje vrijeme i to distanciranje se onemugućava sve češćim ravnateljievim pritiscima, ispadima i podmetanjima.

    S druge srane uprava škole, ravnatelji, pedagozi, kolege i njihova potreba da me slome, da me uniformiraju, da me potčine i ukalupe i da me pretvore u stroj za štancanje ocjena, po mogućnosti dobrih pa naviše... Kolege su u najboljem slučaju nezainteresirani, zaboravili su davno svoje snove, pretvorili se u vojsku zombija bauljajući od posla kući i opet natrag. Kolege koji poslušno slijede ravnatelja i prepuštaju mu svu odgovornost, svaku zamisao...
    Ili još gore, kolege koji su uvidjeli kako užicati od ravnatelja nekakvu sitnu korist a za uzvrat prodati dušu. Najžalosniji su primjerci kolega koji sve uviđaju, svega su svjesni, puno bi toga željeli promijeniti ali se strašno boje, šute, klize poput sjena neprimjetni kako netko ne bi od njih zatražio na glas izrečeni stav. Kakav je to imaginaran i težak strah!

    I tako, već godinama ratujem ne s učenicima, ne s njihovim roditeljima. Ratujem s turobnom šutnjom kolega i ravnateljevom histerijom kojoj se nitko ne želi suprotstaviti. Ali još uvijek ponekad kada uđem u razred doživim prosvjetljenje i nije mi žao što sam tu. Još sam uvijek svoj i još uvijek mi nisu slomili krila i ukrali snove. Zato peempe, drži se i budi svoj. I isplivat će tvoja vrijednost na površinu. Bar ćeš učenicima, bar ćeš sebi biti važan, ako kolegama nisi. Ja se cijeli svoj radni vijek u svojoj zbornici osjećam poput tuđinca, a u posljednje vrijeme i poput neprijatelja. Nisam odusto od sebe ni od svog poziva. I neću.

    avatar

    29.10.2008. (22:38)    -   -   -   -  

  • zbunjen

    @smijeh je tražila, tvoja rodica može to svoje opravdanje prodavati negdje drugdje jer ga neće prodati nama kao što ni njena zaposlenica nije prodala proizvode njene banke. Unatoč kapitalizmu čovjek treba imati ponos i stav i nadasve biti pošten. Zadrži ljudskost u sebi makar ti sam snosio posljedice zbog toga - to je moto kojeg se ona velikom brzinom odrekla zbog materijalnih koristi.

    Dorasli smo mi kapitalizmu, dorasli smo mi svakom uređenju. Ali naša ljudskost ustupa teren instat vrijednostima. Jer smo lijeni,indolentni, jer smo nepošteni, jer smo licemjeri, jer smo kukavice! Prenesi ovo mišljenje svojoj rodici šefici poslovnice xyz banke. Neka jednostavno prizna da je postala nakaza kako bi mogla imati visoku plaću, karijeru, visoki položaj.

    I da, zdrava i normalna djeca sigurno ne trebaju instrukcije. Ali zdrava i normalna djeca koja ne pohađaju redovito nastavu a i kada dođu dolaze nezainteresirano i ne slušaju što se oko njih u školi zbiva, (istina nastava zna biti i dosadna i zamorna ali to nije krajnje opravdanje za potpunu isključenost) i te kako trebaju instrukcije. Jer oni bi ne radili a imali i dobre ocjene. Nekakkav perpetuum mobile nije još izmišljen pa roditelji rado odriješe kesu. To je puno lakše nego natjerati mezimca da bude redovan na nastavi i da piše zadaće (to danas viuše nitko i ne radi) umjesto buljenja u razne x-boksove i ine novotarije modernog kapitalizma.

    Možda je ovo malo oštor. Nije - u zadnjih dvadeset godina učenici deset puta više izostaju s nastave. Ne vjerujem da su 10 puta bolesniji.

    avatar

    29.10.2008. (22:51)    -   -   -   -  

  • Klasika

    Repeticije služe tome da bi profesori (konačno) nešto i zaradili.

    Dok sam radila u školi imala sam na repeticiji po 4-5 redovitih đaka kroz cijelu godinu i čak po 10 "u sezoni". S ovih 4-5 sam u 8 sati "nastave" i oko 4 sata priprema nju, zaradila više od 50% svoje plaće u školi (s oko 250 učenika i puno radno vrijeme). U "sezoni" sam se prenaprezala od preopterećenja (učenici su defilirali kroz stan, stalno je netko nešto otkazivao i drugi upadali u njegov termin, ispravljala sam kontrolne zadaće iz svoje škole, roditelji željni čuda su nazivali u svako doba dana i pokušavali zakazati još jedan sat, otvarala sam liste čekanja ko za magnetsku rezonanciju).

    Glasačima u našoj zemlji se čini pravednim poretkom stvari da najneopterećenija bankovska službenica, SSS, ima veću plaću nego VSS profesor s 30 godina staža. Profesori, da bi živjeli standardom kao ta najnesposobnija bankovska službenica koja svaki drugi dan zbog nečega ubljeđuje moraju jako puno raditi okolo. Bavljenje okolnim poslovima (i traženje istih) iscrpljuje i vjerojatno čini nastavu manje kvalitetnom.

    Još veća je teškoća u tome što profesor mora svoje učenike uvjeriti (da bi ih pridobio da ulože napor) da je znanje važno i korisno. "A što će mi vaše znanje", misli si mali pametnjaković, "vi, profesore, imate to znanje a svaki vodoinstalater zarađuje više". Kraj diskusije.

    Dakle, da ponovimo: loše plaćeni profesori–>nekvalitetna nastava–>nemotivirani učenici–>gubljenje vremena u školi–>skupe repeticije–>konačno dobro plaćeni profesori i koliko-toliko motivirani učenici–>na kraju svi preumorni, nezadovljni a predano/stečeno znanje je površno (tzv. test teaching/learning). Profesori koji ne drže repeticije izrađuju namještaj po mjeri.

    Roditelji čine veliki dio biračkog tijela. Pred izbore (a ni inače) ne postavljaju pitanje o povećanju profesorskih plaća. Roditelji-glasači si daju oprat nečistu savjest bajkama o zemlji znanja, HNOS-u i sl. Obrazovanje ne spada u prioritete zbog kojih bi se skupilo 100 000 ljudi na rivi. Ak jednog dana zagusti roditelji uvijek mogu platiti repeticije (pritom ne pitaju za dodatno pedagoško obrazovanje, državni ispit, čak ni za diplomu).
    E pa platite. Što masnije - to bolje.

    PS Čini mi se da jedino ja na ovom blogu govorim o novcu. Ako pretjerujem, neka mi to netko kaže.

    avatar

    30.10.2008. (13:17)    -   -   -   -  

  • Akademska stranputica

    Klasika - Da, puno je toga u novcu, ali ima nešto i u kolačima =) Dobro je kada si hiperaktivac i kada radiš ono u čemu dosta njih šepa. Da sam završio matematiku, zasigurno ne bih imao slobodnog vremena.

    I pticama na grani je jasno da se plaće u prosvjeti neće tako skoro promijeniti. Najviše zbog percepcije javnosti o lakoći našeg posla. Valjda NKV čistačica u HEP-u više vrijedi od nas i radi visokorizičan posao. Mogla bi čak i pasti na poslu! jezuš marija! Ipak, reba takvu psihozu materijalno nadoknaditi.

    Kao što već rekoh, ja ovaj posoa ne radim zbog novaca. A vjerujem da i mnogi drugi tako misle. Da sma htio masne pare u životu završio bih nešto drugo, zasigurno.

    avatar

    30.10.2008. (16:03)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Ponoćna strina: »I radila sam po 12 h dnevno bez ikakvog beda. Dragovoljno.« To mi je poznato; naime, i ja gotovo cijelo vrijeme radim honorarno i uopće mi nije teško raditi kad vidim da me se cijeni i kad mi plate. Tu je tajna neuspjeha svih prosvjetnih reformi.

    Akademska stranputica: prozivanje po brojevima? To je neka perverzija iz tvoje škole? Inače, ideja koja se krije iza ovog bloga je skupiti na jednom mjestu dovoljno postova i kvalitetnih komentara koji bi, dobro predstavljeni jednog dana, mogli senzibilizirati javnost za važnost prosvjete. Zato vas pozivam da što više komentirate.

    Smijeh: eto, pročitaj ostale komentare...

    zbunjen: ma kolega, ti si jedan od najlucidnijih prosvjetara koje "poznajem"! Kakvi zbunjen...:)

    Klasika: ne, ne pretjeruješ. To je tema za sebe, dotaknut ću se i nje... Tvoji komentari su (mi) dragocjeni, javi se kad stigneš.

    avatar

    30.10.2008. (21:11)    -   -   -   -  

  • Smijeh je tražila...

    @zbunjen
    Što se tiče toga da se moja rodica odrekla ljudskosti, možda si u pravu, teško mi je objektivno to prosuditi, jer mi je rodica u pitanju, i jer je poznajem kao izuzetno kvalitetnu osobu. Ipak, ubacio si mi bubu u glavu i sad ću morati razmisliti i preispitati i njene, i moje stavove.

    Što se tiče toga da djeca moraju na repeticije jer puno izostaju sa nastave, s obzirom da i sama dajem repeticije, moram ti reći da si u krivu, to jednostavno nije istina.
    Osim toga majka sam jednog srednjoškolca, dobrog učenika, koji isto ide na repeticije i vrlo dobro znam o čemu pričam.

    avatar

    31.10.2008. (08:54)    -   -   -   -  

  • Klasika

    Garancija države koju je neki nepoznati (?!) državni službenika dao Astaldiju i Hypo banci 1998. koštala je hrvatske porezne obveznike 80 000 000 eura. Za te je pare 30 000 hrvatskih učitelja moglo godinu dana dobivat po 222 eura mjesečno.

    avatar

    31.10.2008. (11:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...