Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • NEMANJA

    Dajte si truda za ovaj tekst. Ne kanim stvaljati postove dalje dok ne vidim da ste ga pročitali! Dosta je javašluka!

    avatar

    22.10.2008. (08:39)    -   -   -   -  

  • markiz

    Habermasa sam slušao početkom 90-tih u Goethe institutu.
    Izgledao je prilično munjeno dok je uspoređivao SAO Krajinu s Quebecom.
    Možda je ovaj tekst nešto bolji?

    avatar

    22.10.2008. (09:05)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    NEVOLJE SA ZVUKOVIMA
    Te zvukove guramo kao ormare po praznoj sobi, no oni nigdje ne nalaze svoje pravo mjesto. Na kraju svega zapadamo u žalostan status quo: neraspoređeni zvukovi zbunjeno šute, a soba urla kao pijano i neodgovorno, gluhonijemo čeljade.
    (Dubravko Detoni, "Mali smiješak tišine ili Glazba s onu stranu zvuka")

    avatar

    22.10.2008. (09:38)    -   -   -   -  

  • Pravi razlog samurajskih filmova

    mene ova tema mnogo pali, ali nemam je vremena danas komentirati, a kad stignem, već će biti 5 metara skrolanja do nje:(

    avatar

    22.10.2008. (10:32)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Ja stvarno ne razumijem, kako Europa ne razumije, da ce prosjecni islamski emigrant uvijek stavit Kur'an casni ispred svakog europskog obicaja, jer iz emigrantske pozicije europski zakoni i tradicije su samo skup obicaja, nista drugo.

    Zanimljivo, meni se cini, da islamski emigranti, ne bi radili tolike probleme, kad bi dosli u krscanski obojene zemlje Europe. Jer, trenutno Europa je nekrscanska. Mislim, mozda Spanjolska potice u nekom pomisao na "Nobody expects the Spanish Inquisition", ali ako se pogleda praksa te zemlje, nema tu bas puno krscanskog. Kako Kur'an ipak smatra i Zidove i nas krscane, vjerncima, a sve ostale nevjernicima, ne bih se tako lako opravdao taj jedan vidljivi prijezir spram Europe. Jer Europa nije krscanska, nego nevjernicka, ateisticka, pa onda slobodno se, iz nekakve nazovi to kuranske perspektive, mozemo njoj nabacit dzihad, jerbo nam je Muhamed a.s rekel, siri vjeru i bori se protiv nevjernika.

    Europa je sama sebe pokopala, onog dana kada se odrekla krscanstva. Religija cini drustvo vitalnim, iz religije, drustvo crpi snagu, u krajnjoj liniji, pacificira i uoblicuje drzavu. Nakon perioda unistavanja i podrivanja religije u Europi nastala su dva svjetska rata i Holokaust.

    Ali, zasto se zabrinjavat, kad ce se zelena zastava, za koje stoljeca ili dva, viti nad Europom. Islam je najjaci i najvitalniji pokret koji trenutno postoji.

    avatar

    22.10.2008. (14:18)    -   -   -   -  

  • missillusion

    "Europa je sama sebe pokopala, onog dana kada se odrekla krscanstva. Religija cini drustvo vitalnim, iz religije, drustvo crpi snagu, u krajnjoj liniji, pacificira i uoblicuje drzavu.
    "


    Čudno, ja sam mislila da je baš religija veliki poticatelj ratova bila kroz povijest, doduše osim teritorijalnih pretenzija, a i gledam kako je islam unaprijeđen svojom vjerom pa se pitam kako je to njih osnažila osim u smislu terorizma(ili misliš da je kršćanstvo bolja, tolerantnija religija, meni Kuran i Biblija nemaju neke bitne razlike osim u interpretaciji koja je opet podložna raznoraznim iskrivljavanjima i navođenjima vode na svoj mlin kad i kako kome zatreba), ne znam ni kako im je društvo oplemenila i smirila, a doduše ne mogu zamisliti ni kako bi Europu osnažila, recimo samo u Hrvatskoj kad saslušam prijedloge Crkve što i kako sa npr. homoseksualcima, kontracepcijom, seksualnim odgojem u školama, s tim da su to samo naizgled light područja u koja se petljaju, a tek ostalo......., tako da tvoj komentar jedino mogu shvatiti na ovaj način: Europi je potrebna religija kao protuteža islamu , a zbog čega? Zbog nadolazećeg vjerskog rata? To je sasvim pojednostavljeno rješenje koje uopće i nije rješenje jer čovjeku ne možeš uskratiti pravo nejvejrovanja i uopće pretvaranje država koje nisu kršćanske uglavnom ponovno u kršćanske nije ništa bolje nametanje od onog muslimanskog, a i kako bi se to provelo baš me zanima? Također, to bi Europu kulturološki vratilo ne znam koliko godina unazad...a što je s ateistima u toj kršćanskoj Europi, njih nek smlavi džihad?

    avatar

    22.10.2008. (14:47)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    ne kužim.
    zar nije sekularizacija odvajanje Crkve od države, pri čemu Crkva gubi prevlast koju je imala na području društvene etike i u intelektualnom životu? ali jasno je da Crkva i vjera u svim mogućim oblicima i dalje zadržavaju iznimno velik utjecaj. jasno je da "religija ostaje vitalna" i da se na razne načine uvlači u pore "sekularnog" društva. društvo je složeno i dinamično. život je složen i dinamičan. ne znam, čini se jednostavno kao grah.
    islamski emigranti ne rade nikave specijalne probleme koje ne bi radili mali domaći kršćanski tintilinići

    avatar

    22.10.2008. (15:13)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Pa da nije bilo krscanstva, ne bi se nista znalo o antici, bili bi hrpa divljaka. Da nije bilo arapsko-islamskih ucenjaka, dobar dio filozofske bastine ostao bi pokriven velom povijesti. Francuska je tek stala na noge, dok je Ivana Orleanska skocila na konja, rekla da joj se dragi Bog obratio preko nekoliko opskurnih svetaca i onda su krenuli gurat Engleze u more.

    Gdje ces bolje podanika od krscana? Placa porez i to bespogovorno, ne buni se protiv vlasti, stovise ako ga drzava terorizira, mirno stoji na lomaci i veselo pjeva i sve to pripisuje volji Bozjoj, jedino kad poludi je onda kad misli da ga vlastita Crkva vara, onda dolazi do gadnih unutarnjih pokreta i rascjepa, ali inace, san snova za svaku drzavnu organizaciju.

    Tko mi nadje dio Novog zavjeta koji potice na rat, a ne na mir i trpljenje, ja bum gajbu pive platim.

    S druge strane Kur'an casni, on bas i nije toliko pacifisticki. Nema zajebancije. (Citati po prijevodu Besima Korkuta)

    I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike .Sura II. (190.-191.)

    Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako o­ni glave okrenu - pa Allah, zaista, ne voli nevjernike. III. sura, 32.

    Sto se tice krscana, mi se ne trebamo brinut :D
    I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o o­nome u čemu se niste slagali presuditi: o­ne koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na o­nome svijetu i niko im neće moći pomoći." (III. sura, 55-56, )

    A da Hrvatska nije krscanska, i to zapadna krscanska zemlja (katolicka, ali koja je imala vlastitu Reformaciju, doduse ugusenu u protureformaciji), bila bi kulturna nistica, apsolutna nula, nista.

    Islam Europu gleda kao nevjernicku. Nema tu racionalnih argumenata, nema tu Voltairea, fucka se svima njima za Kanta, Rawls im apsolutno nist ne znaci, vladavina prava, osim serijatskog ih ne zanima, jer Islam nije krscanstvo, pa smo nedjeljom ujutro vjernici (ako), a 6 i pol dana u tjednu smo prakticki sekularni zapadnjaci. Islam je put kojeg se ima drzati, ni lijevo, ni desno. Imas sunitski Islam, nest sitno Sijita, nema tu katolicizma, pravoslavlja i protestantizma (koji se opet grana na desetak grana) i Boga koji voli sve, pa tak i ateiste. Allah voli samo vjernike i nikog vise. Svi ostali, ili imaju postat vjernici ili se budu przili. Nema tu pregovora, koncila, Hansa Kunga i razocaranih bedastih katolika, te Wojtylinih isprika. Ili jesi musliman ili nisi.

    avatar

    22.10.2008. (17:08)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Nisi.

    avatar

    22.10.2008. (20:21)    -   -   -   -  

  • missillusion

    "Tko mi nadje dio Novog zavjeta koji potice na rat, a ne na mir i trpljenje, ja bum gajbu pive platim. ", slažem se, ali zato postoji Stari zavjet koji nije zanemariv......

    "Islam Europu gleda kao nevjernicku", hah, pa njihovo poimanje vjere je dosta drastičnije od našeg, u Jeruzalemu 5 puta dnevno hodža poziva vjernike na molitvu, ali to što oni mole pet puta dnevno i pokrivaju svoje žene, da li to znači da su Europljani koji odlaze na službu jednom tjedno(a možda kući se mole) i koji koliko toliko više manje njeguju ravnopravnost spolova i eto, tu medijsku histeriju i sve moguće slobode manji vjernici? Koji je pojam pravog vjernika? Musliman? Ne znam. Znam da ekstremni islamisti ne poštuju pravo na različitost, no to čine i ektremni pripadnici kršćanstva, ali to što oni nas gledaju kao nevjernike je pristrano i zaostalo, i naravno da po tome kršćani nisu pošteđeni džihada jer po toj definiciji vjere kršćani za njih ne postoje. I današnji Arapi imaju jako malo i skoro nikakve veze sa kulturom onih Arapa od kojih smo sve više manje preuzeli, niti njima to što znači, većini barem, baš se pitam kakvu bi kulturu preuzeli u nekom džihadu sad npr....što bi od njih sad naučili! To je isto kao da uspoređuješ današnje Grke sa drevnim Grcima. Što se nas tiče, naša bogata povijest i kultura nas nažalost ipak nije naučila ničemu, sve smo zatrli pod tepih i svađamo se oko proteklih pedeset godina, kao da je Hrvatska nastala 1940ih......Otužno, barem meni...ali sam sad već odlutala od teme....

    avatar

    22.10.2008. (20:51)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Pazi, SZ uopce nije na tapeti, jer je ispunjen u Kristu i on je iskljucivo zidovska stvar, nikako krscanska.
    "Sve, dakle, sto zelite da ljudi vama cine, cinite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci." (Mt 7:12) /tj. Tanakh, tj. SZ/. Isus osobno to kaze.
    A Pavao to samo potvrdjuje. Nikomu nista ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. (Rim 13:8) Dakle SZ ne igra ikakvu igru, osim sto je tu da tu, iskljucivo da tumaci i svjedoci za NZ.
    Pa nije krscanstvo zidovska sekta, da budemo opsjednuti pismenom i usmenom Torom. Tko se hoce drzat Levitskog zakonika, samo napred. Ja necu i ne zelim.

    Pazi, u Europi crkve zjape prazne. Dve, tri osobe, redovno iznad 60. Navodno da manjinska RKC u Engleskoj ima jednaku posjecenost kao Church of England, dok djamije po toj istoj Engleskoj su super pune. Tamo neki Mustafa iz Pakistana, na privremenom radu prica familiji na godisnjem kako ti Englezi su hrpa pokvarenih bezvjeraca i da im bogomolje zjape prazne i tak zapocinje ta glupava prica i krece se sirit kriva prica, do nekakvog ekstremnog klerika, koji to jedva doceka ...

    Europljani niti idu Crkvu, nit se znaju molit, nit ista, hrpa bezvjeraca, njemacki evangelicki biskupi nazivaju podrucje DDR-a poganskim prostorom kojeg treba evangelizirati ispocetka, od nule.

    i naravno da po tome kršćani nisu pošteđeni džihada jer po toj definiciji vjere kršćani za njih ne postoje.
    Khm, jel' si ti slijepa ili samo ne citas sto ja pisem ... Ili samo ne znas tko je Isa a.s. :D ...

    Tko su to ekstremni krscani? Nabroji kojeg u Hrvatskoj, imenom.

    avatar

    22.10.2008. (21:40)    -   -   -   -  

  • missillusion

    "i naravno da po tome kršćani nisu pošteđeni džihada jer po toj definiciji vjere kršćani za njih ne postoje. Khm, jel' si ti slijepa ili samo ne citas sto ja pisem ... Ili samo ne znas tko je Isa a.s. :D ..."

    a jebemu , šta sam ja kriva što je tvoje viđenje Europe jednako muslimanskom viđenju? Iz tvoje persperktive naravno da ne postoje ni ekstremni kršćani, ja bih to zapravo radije nazvala fanaticima, ali slutim da smo opet došli do točke gdje bi mogli svatko u svom pravcu lupati do zore i opet ne bi se u jednoj rečenici sreli, a takve rasprave ne volim , nemaju smisla, niti ću ja što naučiti od tebe niti ti od mene.....jediino što moram, ali moram(prokletstvo) reći da ako tvoja vizija kršćanstva obuhvaća isključivo Novi zavjet onda su valjda u krivu svi oni kršćani i brojni svećenici koji se pozivaju upravo na Stari zavjet, a doduše mnogo kršćani koje poznajem ili vidim na tv-u i tako, nimalo se ne drže poruka iz Novog zavjeta, eno ti banalan primjer(kad si željan imena cccc, to mene uvaljuješ sad)........Don Kaćunko čija je gesta podrške Nives Drpić novozavjetne prirode , barem on tako tvrdi, isti taj Don Anđelko ne primjenjuje blagonaklone citate iz Novog zavjeta u drugim primjerima i sad me tjeraš da kopam mu po arhivi ali evo:

    "Neka ne bude među vama čovjeka ni žene, roda ni plemena kojemu bi se srce danas odvratilo od Jahve, Boga našega, pa da ide iskazivati štovanje bogovima onih naroda. Neka ne bude među vama korijena koji rađa otrovom i pelinom. Neka se nitko, čuvši riječi ovog prokletstva, ne nada blagoslovu kazujući u svome srcu: 'Bit će mi dobro ako poživim i po prohtjevima srca svoga!" (Pnz 29,17-18).
    i potom na moj prigovor o starozavjetnom Bogu koji kažnjava kaže:
    "@miss, već je veliki i sveti Augustin - danas je njegov blagdan - rekao: Novi zavjet u Starom se skriva, Stari zavjet u Novom otkriva! Dakle, nisu to dva brata koja se svađaju"!

    I potom u nedavnom postu u starozavjetnoj krutoj maniri opali po homosekualcima, a zar nije Isus rekao da ljubimo sve ljude i onu famoznu "tko je bez grijeha neka baci kamen prvi"? Crkva se nije makla dalje od inkvitorskih načina razmišljanja i to se sigurno ne bazira na Novom Zavjetu! No mislim čak da se tu i možemo složiti. Zar ne? Mislim da je jedan od većih razloga te bezvjerničke Europe kako je ti vidiš i kako možda i jest takav stav Crkve, rigorozan i osuđujući, koji ne prima ljude nego ih rastjeruje. Eto, to je vezano u taj dio o SZ. No rigorozan stav islama privlači njihove vjernike. hm.

    A sad pitam se, islam kao puno rigorozniji od kršćanstva , a oni ga tako masovno prihvaćaju i kažeš eto, pune su džamije....no pitam se zašto, misliš li da je to doista iz čisto duhovnih razloga? Ja ne mislim. Ali ne bih i u tu polemiku sad.

    RKC je učinila od katolika bezvjernike. Ali da se slažem baš da je Europa bezvjernička, ne, ne slažem jer učestalost odlaska na misu i svo to čoporativno okupljanje ne mora biti odraz vjere..dovoljno je da odem jednom na misu i da vidim ljude od kojih sam ja veći vjernik sa svojim agnosticizmom da mi postane jasno da puna crkva ne znači i puno vjernika. A tko se doma moli, haha, pa Pero nisi Djed Mraz, pardon Božićnjak da se spuštaš kroz dimnjake i provjeravaš . No eto, priznajem ti da si nekim dijelom čak i u pravu., Ako te dobro čitam i ako nisam pogubila vid zureći u monitor da bih ti eto odgovorila.

    avatar

    22.10.2008. (23:28)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Cuj, miss, jos jednom citat iz Kur'ana, koji sljedbenike Krista (dakle krscane) izricito stavlja u kategoriju vjernika (jos jednom O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta), kako su rijetki vidjeli kraj svijeta (npr. Ivan iz Patmosa, ali koji je pod dojmom, sve to aljkavo opisao i Luther je imao najbolju namjeru sutnut Apokalipsu iz Biblije, doduse iz nekih drugih pobuda, ali jadnicku vlastiti suradnici nisu dali), meni eshatologija dolazi u razinu pogadjanja brojeva na lotu, s time da je druga aktivnost ipak malo preciznija.

    Mislim, konkretno mene zanimaju ti ekstremni krscani, tko su, gdje su, sto rade u Hrvatskoj. Itekako postoje ekstremni krscani, pun ih je SAD, ali mene zanimaju gdje su tu u Hrvatskoj. Jos jednom, primjeri, imena ....

    E bas mi nadjes Aurelija Augustina za obranu Starog zavjeta ... hihihi ... Tipa koji je odnos SZ-a i NZ-a najcesce opisivao kao odnos Jakova i Ezava, dakle mozda je Ezav stariji, ali Jakov je dobio jack-pot, ali ajde, stavljao ih je rame uz rame. Nije da ja negiram SZ, nije da sam ja protiv SZ, ali SZ je besmislen bez NZ-a, jednostavno nema koristi od njega, ako nema Krista, nema potrebe za SZ-om. Zidovima obecanja iz SZ-a i dalje vrijedi, stovise, Pavao nas veselo obavjestava u vec spomenutoj Poslanici Rimljanima, da ce biti kompletno spaseni, svaki Zidov. Sva ona prica o grijehu iz SZ-a i dalje obstoji. Samo, sto krscani nisu Zidovi. Nema tu starozavjetnog i novozavjetnog Boga, to je isti Bog.

    A Kacunko je bas dogmatski izvor prve klase ...

    Ako cemo bas o homoseksualizmu, Pavao se tu poprilicno raspisao i nista pozitivno nije rekao, ako cemo bas trazit paralele SZ-NZ, jedna od jacih je jaka osuda homoseksualizma.

    Crkva se nije makla dalje od inkvitorskih načina razmišljanja ...
    A koja Crkva? Ima ih malo vise ... Ako mislis na RKC, onda u knjiznici posudi Dokumente II. Vatikanskoga koncila i vidjet ces da se RKC daleko pomakla, a Inkvizicija je prenapuhana (jos jednom napominje da je Spanjolska inkvizicija tijelo Spanjolskog kraljestva, a ne RKC-a, dakle svjetovna, a ne sakralna institucija, ti su pak fakat ubijali ...)

    Ja ne razumijem, jesi li ti svjesna da (Zapadna) Europa nije katolicka? Ali nek se RKC brani, meni se zivo fucka, ja se s rimokatolicizmom ne slazem bas i vise, pa nek se sami brane svoju straznjicu. Spram europskih protestanata, jos i dobro stoje.

    Ako je srediste krscanskog zivota euharijstijska zrtva, a crkve su prazne, kako onda nazvat Europu, nego bezvjernickom ? Pa nije krscanstvo budizam, nema crkvenog zivota bez liturgije.

    Ali meni je to super kako se agnostici i ateisti iz katolickog okruzenja razlikuju od agnostika i ateista iz protestantskog okruzenja, za krepat.

    avatar

    23.10.2008. (00:13)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Nisam ja našla A.A nego sam to stavila u kontekstu citiranja SZ od strane svećenika, bio izvor prve ili treće klase, nije bitno...ma...

    "A koja Crkva?"

    Bilo koja Crkva, ne mislim o protestantima ništa bolje nego o katolicima, dapače, smatram ih zagriženijima i opasnijima sa svojim polusektaškim pristupom koji doduše čak i više može privući raju od RKC, ali i dalje je strašan na svoj način jer lakše infiltrira svoje poruke u mozgove tj. lakše ispire mozak jer ima bolji pristup.

    ."..vidjet ces da se RKC daleko pomakla..."

    Ne znam koliko se točno pomakla RKC, ali još uvijek je barem sto godina iza vremena u kojem živimo, osim ako ne računamo da se voze boljim autima nego većina običnih smrtnika(okej, to kod nas i ne drži vodu, kod nas idu ukorak), da časne nose sve kraće suknjice i tako, banalnosti, čiste banalnosti, šminka je ukorak s vremenom , ali duh odiše patinom i guši li ga guši.....

    Znaš, ja kršćanina ne definiram koliko je hostija u životu pojeo, nego koliko se drži deset Božjih zapovijedi i koliko pomaže bližnjima i neznanima, koliko prašta i voli i tako te stvarčice koje su najmanje zastupljene u promicanju Božje riječi, više su zastupljene osude......a bezvjernička Europa može panično tražiti spas u vjeri kako ti predlažeš, ali jesi li ti siguran da će muslimanski fanatici imati na umu taj tvoj citat sve i ako se nekim Božjim čudom crkve popune? Ja nisam. Ali ja ne znam Kuran napamet. Vjerujem da ga svi teroristi znaju(ok možda i znaju), ali pitanje koliko su ga spremni olabaviti kad krenu s bombicama......hm

    avatar

    23.10.2008. (00:56)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Nemanja, Mariu Kopiću treba podići spomen ploču na rodnoj kući, radi čovjek vrijedno, ne, treba mu dati nekakvu stipendiju ministarstva ili neku lentu, bilo što. Prevoditelji poput njega, ma prevoditelji uopće, su posljednja nada u našoj kulturnoj krčmi. Ozbiljno mislim.

    avatar

    23.10.2008. (03:36)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Missillusion:
    1. Ne znam odakle ti crpeš svoje spoznaje o protestantima, kojeg si to protestantskog teologa izučavala, i u kojoj si protestantskoj sredini živjela, ali ja, koji sam godinu dana proveo na studiju teologije kod evangelika - a već sam odstudirao filozofiju i povijest umjetnosti, dakle, ne bi se moglo kazati da nisam došao kritički pripremljen na studij teologije - nigdje nisam mogao zateči ali ama baš nikakvu indoktrinaciju, pa čak ni ono slavno Marxovo restauriranje autoriteta vjere dezavuiranjem vjere u autoritet. Govoriti o polusektaškom, sektaškom ili bilo kakvom sličnom pristupu u tom je kontekstu posve promašeno. Ne znam ni o kakvim to infiltracijama poruka u mozgove govoriš, i morao bih ti kazati da se čovjek mora čuvati tako snažnih osuda tako masivnih fenomena koje toliko malo poznaje. Nije nužno imati svoje mišljenje baš o svemu pod svaku cijenu. Ja sam katolik, ali kad čujem govoriti o protestantizmu na ovaj način, naježim se.
    2. U kojem je točno smislu Crkva u Hrvata 100 godina iza vremena u kojem živimo? Ja pak mislim da je, primjerice, socijalni nauk crkve (potraži tu zbirku crkvenih dokumenata u knjižnici zajedno s Dokumentima II. Vat.konc.) mogući utopijski eshaton, u svakom slučaju daleka budućnost: recimo, ona čuvena Bozanićeva kritika grijeha struktura, preuzeta je sasvim iz enciklika starih više od pola stoljeća. Potom, koncept supsidijarnosti, za kojim toliko vape naši regionalisti, ne s nepravom, plod je toga nauka: i opet nešto što nikako da u Hrvatskoj zaživi, a elaborirano je tim socijalnim naukom poodavno. Danas se također govori o Denkverbotu, o zabrani mišljenja o bilo kakvoj alternativi liberalnoj demokraciji i kapitalizmu: ja sam ovdje objavio tekstove koji problematiziraju pojam solidarnosti, pa bi bilo korisno informirati se o solidarizmu i svemu što taj koncept podrazumijeva. Dakle, da ne duljim, itekako ima posla za onoga tko bi se htio informirati o tome što danas Crkva misli, govori i prakticira: priče o kratkim haljinicama dalekosežne su koliko i haljinice, i nemaju ama baš ništa zajedničkog sa srži same stvari: guši li patina radosnu vijest ili se ona dobro čuje i dan danas? Ja mislim da se i o tome sudi bez neke velike obaviještenosti: siguran sam da je malo tko pročitao Katekizam Katoličke Crkve, pa dakle teško da možemo uopće razgovarati o aktualnosti poruke koju nam čuva polog vjere, ako u nj nismo barem elementarno upućeni.

    avatar

    23.10.2008. (07:40)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ludlud, sasvim se slažem, i ja to sam mislim, no drago mi je da si ti to kazao: netko od hrvatskih komparatista je jednom pametno rekao da je korisno i dobro čitati na brojnim stranim jezicima, ali se misliti uči na materinjem; zato su prijevodi nenadomjestiv sastojak svake kulture. Mario je zaista predivan čovjek kojega nije moguće dovoljno nahvaliti.

    avatar

    23.10.2008. (07:44)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ja se s Perom slažem u jednom: s gotikom propada i Europa; sekularizacija donosi odricanje od latinskog, a s iščeznućem latinskog kao zajedničkog jezika Europe, nestaje i jedinstvene Europe. Od tada pa do danas, Europa živi vrlo jednostavno: zlo svijeta uglavnom potiče odavde, upravo zbog te usitnjenosti nacionalnih država koje prema van demonstiraju svoj nacionalizam, a prema unutra prakticiraju ganutljivu skrb za socijalno; nacionalsocijalizam, ili internacionalsocijalizam, nacizam i komunizam, zadani su europskom podjeljenošću kao njen usud.
    Što se Islama tiče, on je imao nevjerojatnu povijest: jednom sam o tome govorio u emisiji sa Ševkom Omerbašićem, koji je pametno i pregledno tumačio civilizacijske oscilacije koje prate svijet islama. Činjenica je da ovo nije prvi put da nakon izuzetnih kulturnih i civilizacijskih dometa Islam posrće ispod razine već povijestno dosegnutog razvoja. Da nije “bagdadske renesanse”, Al-Farabija, Avicenne, Averroesa, ne samo da nasljeđe Antike ne bi bilo posredovano kasnijoj europskoj skolastici, nego bi ukupni tijek povijesti Zapada bio sasvim drukčiji. No, Berlusconi smatra da je Islam zakopan tamo gdje je bio i prije 1400 godina. Čini mi se da će Mario opet nešto podariti od svojih prevoda, jer mislim da je dio svojih studija proveo uz osobu koja je o tome često i žestoko govorila, dapače na vrlo provokativan način.

    avatar

    23.10.2008. (07:57)    -   -   -   -  

  • lolina

    U Vatikanu sjede pametni dečki koji su dovoljno rano shvatili da europska sekularizacija ima za posljedicu odumiranje obitelji. Države o njoj brinu samo kao o ekonomsko socijalnom problemu i tako Obitelj kao izvor i temelj ljudskog društava pretvaraju u mrtvo slovo na papiru. Mislim da su zakonima (profita) odvojenu religijsku duhovnost čovjeka iz svih sfera svakodnevnog praktičnog života nazvali kulturom smrti.
    Sveti je otac primijetio kako nije dosta ograničiti se na iznošenje i osuđivanje smrtnih čimbenika kulture smrti. Potrebno je uvijek iznova obnavljati unutarnje tkivo suvremene kulture, životnog mentaliteta, uvjerenja i ponašanja, kao i društvenih ustrojstava, koja podržavaju tu kulturu. Papa je također upozorio kako na kulturu života ne utječe samo osobno ponašanje pojedinaca, već i zakonodavni i politički izbori, koji usmjeruju kulturne pothvate, otežavajući često istinsku obnovu društva.
    Radikalnost izazova, s kojima se danas suočava čovječanstvo, a to su s jedne strane znanstveni i tehnološki napredak, a s druge laicizacija društva, zahtijevaju strastvenije produbljivanje refleksija o čovjeku i o njegovom postojanju u svijetu i u povijesti. Potrebno je stoga, imajući u vidiku odgoj savjesti, pokazati veliku sposobnost za dijalog, slušanje i za davanje prijedloga. Jedino će se tako – zaključio je Sveti otac – uspostaviti kultura, koja se temelji na nadi i koja će biti otvorena napretku svakog pojedinca u svim zemljama. Bez kulture, koja vodi računa o pravu na život i promiče temeljne vrednote svake osobe, nema zdravog društva ni jamstva za mir i pravdu.

    Nije papa poljak obletio cijeli svijet i sve vjerske vođe kao poziv na toleranciju zbog sukoba vjera, već zbog sukoba vjera i politika koje vjernike koriste kao polugu politike uvidjevši da se katoličanstvo kršćanstvo premjestilo u nemoćnu Afriku. Koliko ja shvaćam , a možda nisam u pravu , Vatikan smatra da budućnost svijeta,europe ne počiva na sekularizaciji kao rješenju mogućih sukoba i znanosti i religija već na međusobnoj toleranciji koja bi prvenstveno trebala biti poticaj europskom povratku životu(ljubavi) u vjeri .Tko zna možda je držao figu svjestan da prema u skoroj budućnosti izumrlim europljanima muslimani neće biti tolerantni , jer svaki zakon koji je protivan Obitelji kao što je npr. homoseksualni brak njima predstavlja
    perverziju kršćana bili oni vjernici ili "znanstvenici". Iskreno , nisam "moderna" ,po tom pitanju bi za mene bili u pravu. Lijepo je biti tolerantan , ozakoniti istospolne ljubavi sa porezima i nasljedstvima , međutim u nekom gro planu ili velikoj slici protivno je Životu.

    avatar

    23.10.2008. (15:28)    -   -   -   -  

  • missillusion

    @Nemanja
    1. i 2. pitanje, samo 1 odgovor: teorija i praksa su dva pojma. Iskustvo i načitanost također. Zašto bi se čuvali snažnih osuda kad sama Crkva snažno osuđuje sve koji im nisu po mjeri skrojeni? Nijedan fenomen nije premasivan kad ga na proste faktore svakodnevno prelamaju kroz raznorazne medije, ovdje mislim na RKC koja je politički PR u ovoj državi, ali nisam student teologije pa nisam dorasla ovoj raspravi, samo vox populi......

    avatar

    23.10.2008. (15:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Iskustvo i načitanost? Pa ja sam čovjek koji je prenio prvu polnoćku u SFRJ, skupa s pokojnim Turčinovićem. Ujedno i prvi koji je oformio nekakvu redakciju duhovnog programa, i opet skupa s KS-om. Ne misliš li da u ovih 25 godina takvih akcija ipak imam ne samo par knjiga u biblioteci, nego i par godova na deblu? Koga to sama Crkva snažno osuđuje? Mediji ništa ne prelamaju, nadasve ne ovi koji su pod ravnateljstvom novinara školovanih, odraslih, uhljebljenih, indoktriniranih i skuć/čenih u socijalizmu i na nauku TIPSS-a i Marksizma. Pun mi je kufer eksperata za Crkvu koji nisu pročitali ali ama baš ništa od Biblije do Ursa von Balthasara ili Schillibexa: danas se sve svodi na potpuni impresionizam u pogledu pederastije, pedofilije ili odnosa Jezerinca i Mesića! Crkva ne samo da nije nikakav glasnogovornik ove države, nego se o njoj govori sasvim napamet, na osnovu predodžbe koju stvaraju mediji, zamisli!, u vlasništvu čovjeka čiji je djed bio profesor teologije na KBF-u! Nevjerojatno. Osim toga, ne postoji Crkva kao monolitan fenomen: u toj Crkvi u Hrvata imamo razne divergentne fenomene: jedan Turčinović, Kustić i KS nikako nisu istovjetni Bogoviću, mada je i sama usporedba anakronizam i gotovo nemoguća; pa ipak, kad se vidi s čime je doktorirao Bozanić, a riječ je o Mahniču, onda je tek nemoguće govoriti o nekoj borniranosti naše Crkve, jer desnica itekako već zbog tog doktorata Bozanića sumnjići za manjak patriotizma, u najmanju ruku; da ne velim da se u slučaju jednog Bona Zvonimira Šagija ni u zajebanciji ne može govoriti o bilo kakvom konzervativizmu, itd.itd.itd. Složena je to tema. Nemam vremena.

    avatar

    23.10.2008. (17:22)    -   -   -   -  

  • lolina

    miss nemaš u bookmarks glas koncila;))

    avatar

    23.10.2008. (18:29)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Jezus, ja jedan dan nesto pametno i radim (nisam se muvao oko nicijeg auta, pokoj dusi ubijenima), a da nije blogiranje, a ovo se razvije do neslucenih razmjera. Dakle, ovo je okvirni odgovor prvenstveno missillusion, a i nastavak opce rasprave.

    Ajde, koji protestanti? Vec su spomenuti tradicionalni hrv. protestanti tj. evangelici/luterani, uz koje su slicni reformirani/kalvini (ajde, oni su samo na sjevernim predjelima RH), pa zatim udomaceni su (to je sluzbena fraza koju koristi RH) baptisti, adventisti i pentekostalci. Pa me zanima tko je to sekta ? :D Protestanti se strasno medjusobno razlikuju.

    Mi ovdje (u Hrvatskoj) nekako zaboravljamo Franju Sepera. Taj je tip prefekt Kongregacije za nauk vjere (treci covjek RKC-a), tip koji je na Drugom vatikanskom gurao temu dijaloga s ateistima (nesto prije nezamislivo) i opcenito, RKC u Hrvata je snazno pridonijela tom krasnom dogadjaju, hrvatske glagoljaske dopusnice su baza narodnog jezika u liturgiji i bilo mnogo teze izgurati tu (danas normalnu i npr. protestantima samorazumljivu) stvar. Ekipa vezana uz TD KS i Kustic, to je nesto cudesno, mi smo teoloska provincija, a bili smo jedno vrijeme prva liga, Turcinovic, Bajsic, Sagi-Bunic su bili prvoklasni napadacki trio, dok je Kustic bio nekakav rudar na centru.

    Kazem ja, nije na meni da ih branim, mogu se sami braniti, ali nece.

    A sto se tice Islama, on je tu, on je vitalan i cisto iz pristojnosti, nesto bi se trebalo znati o njemu. Mene fascinira kako u biti, doktrinu ne dira nikakav vanjski utjecaj. U krscanstvu je pojava Aristotela izazvala takav potres, da se Zapadna crkva raspala, nakon sto ga je bezuspjesno htjela probaviti ...

    A sto se tice polnocke '89., to je bio dozivljaj. Prvo, jerbo je to bila rijetka prilika, kao malom djetutu da budem na nogama. A drugo, prva polnocka na teveju. Samo jedna mala zanimljivost. U isto vrijeme je TV Ljubljana (dakle drzavni kanal) je takodjer prenosio polnocku uz veseo bozicni komentar.

    avatar

    23.10.2008. (20:25)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    I mi smo reemitirani na TVZ, to se zaboravlja! K tome, išao je prijenos i iz Katedrale u Zagrebu, i iz Jeruzalema. Dopustili su nam uključiti se 3 puta po 3 minute, strahujući od pokojnog kardinala Kuharića i njegove propovijedi, ali mi smo prenosili in continuo: moram svakako spomenuti da se s time složio i držao nam leđa Miroslav Lilić: večerao je kod Drage Vukušića, doma, i stalno smo ga gnjavili da donese odluku koja bi se ticala Televizije Zagreb. U jednom je trenutku presjekao i stvar je otišla integralno. Jasno, dobili smo zabranu emitiranja zbog kleronacionalizma! 1989.godine! A danas pričaju o otvorenosti toga društva!

    avatar

    23.10.2008. (22:53)    -   -   -   -  

  • missillusion

    "Ajde, koji protestanti? Vec su spomenuti tradicionalni hrv. protestanti tj. evangelici/luterani, uz koje su slicni reformirani/kalvini (ajde, oni su samo na sjevernim predjelima RH), pa zatim udomaceni su (to je sluzbena fraza koju koristi RH) baptisti, adventisti i pentekostalci. Pa me zanima tko je to sekta ? :D Protestanti se strasno medjusobno razlikuju."

    Pero, ovi zadnji i tu završavam temu o tome, nema više, closed za mene.....

    cc, hvaljenja s polnoćkom...a jel bilo poklona od Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka hihi? da malo razbijem monotoniju, tek tako..

    avatar

    23.10.2008. (23:25)    -   -   -   -  

učitavam...