Komentari

dijanaemanuel.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • Dijana

    Iz knjige od Fra Petra Ljubičića,"Primjeri potiču i privlače, hrabre i opominju" II.


    U Rimu je živio papa, koji je zbog mnogih grijeha obolio na smrt. Budući da je spoznao da će uskoro umrijeti, pozvao je kardinale, biskupe i ostale, te ih upitao: „Dragi prijateli! Kakvu mi utjehu dajete, budući da uskoro moram umrijeti, a svojim grijesima sam zaslužio vječnu osudu?“ Nitko mu nije odgovorio. Među njima je bio i jedan pobožni kapelan, imenom Ivan, koji progovori: „Oče, zašto očajavaš i sumljaš u Božje milosrđe?“ Onda prozbori papa. „Čime me ti tješiš budući da moram umrijeti i bojim se, da ću zbog svojih grijeha biti proklet?“ Na to mu Ivan odgovori:“Učinit ću ti ovo: predmolit ću ti molitve koje treba ponoviti. Nadam se da će Te to utješiti i da će Ti Bog biti milosrdan.“ U među vremenu papa više nije mogao govoriti. Kapelan je kleknuo, ali i svi koji su bili s njm, i izmolio jedan Očenaš i tri sljedeće molitve:




    PAPINSKE MOLITVE ZA UMIRUĆE

    Početak: 1 Očenaš
    1. M o l i t v a
    Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji i Sine Djevice Marije,Bože i Čovječe, koji si se za nas u Getsemanskom vrtu u smrtnom strahu krvlju znojio i krv svoju prolio, udostoj se prikazati i žrtvovati svoj krvavi znoj Bogu,svom nebeskom Ocu, za ovog čovjeka koji umire.......
    Ako je svojim grijesima i zaslužio vječnu propast,neka se ona otkloni od njega.To molim, o vječni Oče , po našem Gospodinu Isusu Kristu, Tvome ljubljenom Sinu, koji s tobom živi i vlada u jedinstvu Duha Svetoga, sada i uvijeke. Amen.
    2. M o l i t v a
    Gospodine Isuse Kriste, koji si se udostojao za nas umrijeti na drvu svetog križa i koji si se u svoj svojoj skromnosti preporučio svom nebeskom Ocu,
    udostoj se prikazati i žrtvovati svoju najsvetiju smrt Bogu, svome nebeskom Ocu, da bi ga oslobodio i izbrisao sve, što je on svojim grijesima zaslužio. To udijeli, Ti, Vječni Bože Oče, po našem Gospodinu Isusu, svome ljubljenom Sinu, koji s tobom živi i vlada u jedinstvu Duha Svetoga sada i uvijeke. Amen.
    3. M o l i t v a
    Gospodine Isuse Kriste, koji si se udostojao na usta proroka govoriti :
    Vječnom ljubavlju sam te privukao k sebi. Ta ljubav Te je s nebeskih visina povukla u Krilo Marije Djevice. Ta ljubav Te je iz krila Marijina izvukla u dolinu ovog bijednog svijeta. Ta ljubav te je držala 33 godine u tom svijetu, i u tom znaku velike ljubavi predao si svoje Sveto tijelo za istinsko jelo i Svoju Svetu krv za istinsko piće. U tom znaku velike ljubavi htio si biti uhvaćen i vođen od jednog do drugog suca, i u tom znaku velike ljubavi, htio si biti osuđen na smrt, umrijeti i biti pokopan.
    Doista si uskrsnuo i ukazao se svojoj Svetoj majci i svim apostolima.
    U tom znaku velike ljubavi uzašao si na nebo svojom snagom i moći,
    i sjediš zdesna Bogu, Svome nebeskom Ocu. Ti si poslao Duha Svetoga u srca apostola i u srca svih, koji se nadaju i vjeruju u Te po znaku vječne ljubavi. Otvori danas nebo i primi osobno ovog umirućeg, unatoč svih njegovih grijeha, u Kraljevstvo svoga Nebeskog Oca, da s Tobom živi i vlada sada i uvijeke vjekova. Amen.


    U među veremenu je umro papa. Kapelan je ustrajao u molitvi do trećeg sata. Tada mu se papa ukazao u tjelu pun utjehe. Lice mu je bilo sjajanije od sunca, a odjeća kao snijeg i prozbori:“Dragi brate! Iako sam trebao postati djete vječne osude, postao sam djete blaženstva.
    Kad si molio prvu molitvu, s mene su padali moji grijesi kao kiša s neba.
    Dok si molio drugu molitvu, stavljen sam na čišćenje, kao kad zlatar čisti zlato na jakom vjetru. Dalje sam bio čišćen, dok si ti molio treću molitvu.
    Tada sam vidio otvoreno nebo i Gospodina Isusa s desne Bogu Ocu koji mi reče:“Dođi, svi su tvoji grijesi oprošteni. U Kraljevstvu moga Oca bit ćeš i ostati zauvjek. Amen.“ Po ovim riječima se moja duša odvojila od mog tjela, i anđeli Božji su je uveli i vječnu radost.“
    Kad je kalelan to čuo progovori:“O, Sveti Oče! Ovo ne smijem nikom pričat, jer mi neće vjerovati.“ Tada reče papa: „Zaista kažem ti anđeo Božji stoji uza me i zlatnim slovima je zapisao ovu molitvu za utjehu svih griješnika i griješnica. Kad bi neki čovjek počinio sve grijehe na ovom svijetu, i kad bi na kraju života izmolio ove tri molitve, bili bi mu svi grijesi oprošteni. Kad bi njegova duša bila osuđena da pati do sudnjega dana, nakon ovih molitvi, bila bi spašena.

    Čovjek koji čuje te molitve da neko moli, neće umrijeti nesretno; a u kući u kojoj se budu molile, neće se roditi mrtvo dijete. Zato uzmi ove molitve i odnesi ih u Baziliku sv.Petra i stavi ih u kapelicu Uznesenja Marijina, za sigurnu utjehu. Čovjek koji se bude nalazio u smrtnoj opasnosti, a bude molio ili slušao da netko moli, zaslužit će 400 godina oprosta za dane koje bi trebao zasluženo trpjeti u čištilištu zbog svoje krivnje. A a onaj koji bude molio ili slušao da netko moli, bit će mu objavljen smrtni trenutak. Amen.“
    Prema jednom starom papiru na kome su zapisane ove molitve.



    Tko dovoljno vjeruje Bogu i ljubi ga, te potaknut tom ljubavlju se duboko kaje,

    avatar

    06.10.2010. (13:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...