Komentari

hms.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • . : Tinchi : .

    wow... kad svaki dan gledam ovaj blog, nema ništa novog, i sad kad par dana nisam, čitava rasprava! =)) trebalo mi je sat vremena da sve ovo pročitam... no dobro, pošto stoje svi navedeni razlozi, i za i protiv, pa da ne ponavljam sve to, samo ću se izjasniti da sam ZA da neformacije ostanu. a opet, istina je da je 80% (ako ne i više) neformacija dosadno, pa možda bi mogli pustiti još jedno državno neformacije kao probni rok i nakon toga odlučiti da li da ostanu?

    curka...:
    ovakve stvari o mojoj juniorki mi reci u lice ili se barem predstavi. ta cura koja "samo trese sisama i guzicom" je 6. u europi i 3. u državi. jel te možda pobijedila, ili nekog iz tvog tima pa sad to pišeš! mala zna plesat, pa neće radit solo ko mrtvo puhalo! ma daj daj evo tebi moj mail, da ne raspravljamo na blogu hms-a o tome jer već vidim kako Alenu ide para iz ušiju =))

    tinchi.rovinj@gmail.com

    avatar

    12.10.2008. (20:58)    -   -   -   -  

  • www.ilocke_mazoretkinje.b

    Evo da se i ja izjasnim. Smatram kako su neformacije dobra stvar za neke djevojke koje s ne mogu drugačije istaknuti, bilo zbog tima ili njih samih. Otvara se neka nova mogućnost, i to je 100% pozitivna stvar, a ako smatrate kako neformacije kvare ugled mažoret plesu, uvijek postoje pravila koja bi se mogla napisati iako mislim da bi to pokvarilo bit ono što je neformacije jesu, a to je sloboda izražavanja.
    I zaključak je , da NEFORMACIJE ostanu na natjecanjima.
    To bilo sve od mene.
    Od srca vas pozdravlja Jelena iz Iločkih mažoretkinja. ;)

    avatar

    12.10.2008. (21:14)    -   -   -   -  

  • HMS

    Tinchi:
    o da para na usi. Vec sam posegnuo za tipkom brisanje. No, OK ostali ste na granici civilizirane komunikacije.

    Ilocke:
    Jos uvijek mi nitko nije napisao da li pozitivni elementi neformacija ozbiljno prelaze negativne.

    avatar

    13.10.2008. (09:13)    -   -   -   -  

  • tikataka

    Uz rizik da me opet popljujete...
    U biti, dosta toga ovisi o sucima. Znači, ako će suci nagrađivati bacanja sa tri okreta, a ne plesne korake, onda će cure raditi bacanja sa tri okreta.
    Ove godine ste, čini mi se, više vrednovali ples i kreativnost, što je jako pozitivno. Jednostavno ne znam način da se sve skupa poboljša, a da se svakoj neformaciji individualno u sudački listić pokuša napisati što više informacija i obrazloženja, te se svakom timu snažno sugerira da uzme sudački listić, jer stvarno to nije toliko skupo.
    Dakle, slažem se sa Tinchi, neka ove godine neka još eksperimentalno ostanu neformacije. Uz te neke promjene, i edukacije, pozitivni elementi u neformacijama bi trebali daleko preći negativne. Kako stvari sada stoje, moj je stav da pozitivni elementi prelaze negativne samo kod nekih pojedinki.
    Još nešto, jedan od pozitivnih argumenata je novac. Iako je to realno dosta novaca za savez, mislim da ne bi trebalo utjecati na odluku, jer od novaca je važnija kvaliteta.

    avatar

    13.10.2008. (09:28)    -   -   -   -  

  • HMS

    Aposlutno se slazem. Ovo sa novcem su upravo opisala kakav je i moj stav. OK, to je dosta love, ali niti je presudno, niti ce dovesti HMS na prosjacki stap. Iskreno, HMS si vrlo lako moze to priustiti. Konacno neformacije znace i smanjenje troskova za oko 4.000 kn (sudacki honorari za dodatni dan, administracija, telefon, fotokopiranja, tiskanje sudackih listica i priznanja...).

    I da, tikataka, prva lekcija u Sudackoj skoli je da o sudacke odluke direktno utjecu na smjer mazoret-plesa. I da, oni to rade te na taj nacin svjesno (rijetko kada nesvjesno) utjecu na razvoj mazoret-plesa. No, upravo zato sto konstatno nagradjivanje plesanja i kretanja po stageu, te smanjen utjecaj tehniciranja (kroz ocjene) nije poznjeo zeljene rezultate i krenula je ova rasprava medju sucima i strukom!

    avatar

    13.10.2008. (10:16)    -   -   -   -  

  • teja

    citirat ću jedan vaš komentar:
    "Ukoliko smo stvarno dosli do toga da bi djevojke odustale od plesanja u mazoretkinjama radi toga sto ne bi plesali neformacije onda ih hitno moramo ukinuti. Jer upravo to nismo zeljeli postici da neformacije budu same sebi svrhom i razlogom plesanja u mazoretkinjama. Ukoliko je nekim djevojkama plesanje u neformaciji toliko bitno da bi zbog ukidanja neformacija prestale plesati u mazoretkinjama onda se desilo ono najgore sto smo zeljeli izbjeci ogranicenjima u neformacijama. Da te cure to imaju kao motivaciju, a ne da im je motivacija plesanje u timu (formaciji)."

    željela bih se samo nadovezati na taj komentar i reći da morate razumjeti da u tzv. malim timovima postoje cure koje zaista plešu samo zbog neformacija, i to ne zato što su im formacije glupe i usputne nego zato što su im neformacije jedina šansa da pokažu što one rade tijekom cijele godine, tj. u mnogim takvim timovima neke individualke se trude cijele godine i u formaciji i u neformaciji, dok njihove suplesačice ne dolaze redovno na treninge, skupljaju se u većem broju tek pred poneki nastup ili pred natjecanje, jednostavno ih ne zanima napredak ili više treniranja kad znaju da će, trudile se one ili ne, ionako ići na natjecanje kad nema tko umjesto njih jer ih je ionako premalo. te individualke žele napredak i u formaciji i u neformaciji ali nikoga ne mžete natjerati da za formaciju nauči bacati npr. s 2 okreta, reći će da one to ne mogu, da ih je strah i onda će se zobg takvih u zadnji tren odlučiti da se takvi elementi neće izvoditi na nastupu/natjecanju. možete onda zamisliti kako se osjećaju ove individualke-predemotivirano, pa su im neformacije jedina šansa da pokažu svima da one nisu dio takve inertne mase i možda usput otvore oči i pokažu suplesačicama da se vrijedi potruditi.

    avatar

    13.10.2008. (10:45)    -   -   -   -  

  • HMS

    Upravo ovo sto opisujes bio je razlog moje inicijative da se pokrenu neformacije. Upravo taj razlog, jer sam ustanovio da je takvo stanje (nemotiviranosti kvalitetnih djevojaka u malim timovima) i pretpostavio da bi neformacije mogle biti motivacija tim djevojkama.

    No, tada smo jasno rekli prvi i najbitniji princip:

    NEFORMACIJE DA, SAMO I ISKLJUCIVO UKOLIKO NECE NASTETITI FORMACIJAMA!!!!!

    Zašto? Mazoretkinje su više od 200 godina formacijski ples. One to jesu u svojoj srzi i definiciji. Ukoliko neformacije postanu bitnije od formacija, pa cak i samo nekim timovima, onda cemo napraviti ono sto je napravio twirl: nenamjerno cemo uništiti formacije. A to nikako nije opcija jel bi to znacilo uništavanje mazoret plesa. To se desilo sa twirlom (i u WBTF-u i u NBTA-u). Unistili su mazoret-formacije, ali i njihove twirling-formacije su malene i lose, tj. daleko losije od neformacija. Upravo zato kod nas neformacija mora plesati u formaciji na istom prvenstvu, mora plesati u identicnoj uniformi kao i u formaciji, nema izuzetaka u dobnim razredima...

    No, ukoliko se u glavama tih "telentiranih" djevojaka neformacija stavi kao smisao plesanja u mazoretkinjama, i ukoliko se formacije dozivljava kao "ono glupo, demotivirajuce i nesto gdje se ne moze napredovati radi drugih" onda ih moramo ukinuti. I najbolji košarkaš ovisi o svom timu. I sto sad? Hocemo li napraviti natjecanje jedan-na-jedan (solo košarkaša) da ga motiviramo? Bio bi to kraj košarke.

    avatar

    13.10.2008. (12:52)    -   -   -   -  

  • . : Tinchi : .

    ofkors, pa znaš da ja civilizirano komuniciram =D
    gdje će se definitivno odlučiti o neformacijama? na skupštini ili to upravni odbor odlučuje?

    avatar

    14.10.2008. (18:44)    -   -   -   -  

  • HMS

    Skupstina, naravno.

    avatar

    14.10.2008. (22:29)    -   -   -   -  

  • Mažoretkinja

    Poštovani gospodine Alen,
    željela bih Vam se zahvaliti na riječima podrške koje ste napisali na moj komentar koji sam Vam poslala.
    Neizmjerno mi je drago što ste me podržali!
    Hvala Vam!
    Nadam se da će neformacije ostati i živjet ću u toj nadi. Ako ne, bit će mi drago jer ću znati da ste se založili za njihov ostanak.
    Veselim se zajedničkom sudjelovanju na idućem natjecanju.
    Ukoliko bude bilo moguće i u neformaciji (jer ću cijele godine vježbati).
    S puno poštovanja pozdravlja Vas,
    Mažoretkinja

    avatar

    15.10.2008. (21:02)    -   -   -   -  

  • HMS

    :-))

    avatar

    16.10.2008. (00:23)    -   -   -   -  

  • zama

    kad će počet sudačka škola?

    avatar

    17.10.2008. (23:32)    -   -   -   -  

  • zama

    a kad trenerska i troškovi ?

    avatar

    17.10.2008. (23:39)    -   -   -   -  

  • anna

    bilo bi šteta da se ukinu neformacije,moje mišljenje je da treba donijeti promjene koje nece nastetiti formacijama,a stvorit ce kvalitetne neformacije
    da znam da je lako to reci i napisati ali teže pretvoriti u djelo
    stara sam mažoretkinja i katastrofa mi je kad vidim da se rolovi sve manje i manje upotrebljavaju i ostali tako teski elementi,ima izuzetaka
    napravite pravila po kojima nece svakoj curi pasti napamet da pleše solo ili duo
    neka to rade samo najbolji jer vjerujte oni nece nastetiti formaciju
    pozdrav

    avatar

    18.10.2008. (00:49)    -   -   -   -  

  • HMS

    Tek kada dobijemo kompletan kalendar svih obveza (u prvom redu rukometa koji se igra u 7 gradova Hrvatske) onda cemo odluciti kada ce biti skupstina, a kada sudacka skola.

    Trenerska skola je 2010, a ove (2009) je sudacka.

    anna:
    Dobro si rekla lako je to reci. Sve samo proanalizirali i ne vidim nacina da poboljsamo pravilnicima neformacije. Bojim se da niti seminari nece tu puno pomoci, zbog inercije clanova da ne dolaze na seminare.

    avatar

    18.10.2008. (01:34)    -   -   -   -  

  • ja

    heh

    avatar

    19.10.2008. (15:28)    -   -   -   -  

  • ja

    ja mislim da neformacije ne smijete ukloniti.........one su odlicne...cure postizu samopouzdanje i imaju vise volje da ostanu u timu.kao sto je ves sve navedeno u drugim komentarima...........mozda neka cura nije zadovljna sa svojim timom pa se zeli sama iskazati, zeli sama pokazati da ona to voli i da zna plesati.......i to joj je prilika.......stvarno se nebi smile ukloniti..a koliko vidim to svi misle.........jedino se ne slazem s onim kom. da cure posalju svoju korografiju sucima pa ako ne valja moraju smislit novu..to ce se vidit na natjecanju i onaj kom. da su nekad solo i duo svi losi pa da se suci ne mogu odluciti od svih tih losih koji je bio dobar.pa da se ta koja je dobila medalju hvali a i ona je bila losa....da,mozda je bila losa al je ipak bila bolja on ostalih pa je dobila tu medalju.i mislim da bi se u neformacijama trebale pokazati sposobnosti tehniciranja sa stapom a ne pobjedi ona koja ima vise plesnih koraka......pa mazoretkinje vise nisu sto su bile.....ma po meni je najbolja ona koja moze svasta sa stapom a ne ona koje se vrti oko sebe s nekim plesnim koracima.....i to je odlicno ...moze se i to ubaciti al tehnika sa stapom je najvaznija...bar po meni..........kad na natjecanjima vidim kako neka cura nesto izvede sa stapom ..ostanem bez taksta iako ima i puno fora plesnih koraka....al ipak.....to je moje misljenje.....pusa

    avatar

    19.10.2008. (15:29)    -   -   -   -  

  • HMS

    ja:
    Ti ne razumijes osnove mazoret PLESA, sto je rezultat tvog neiskustva i neznanja. Ako zelimo natjecanje u kvantiteti i kvaliteti tehniciranja onda ne trebamo koreografije, nego cemo zadati mazoretkinjama koliko moraju odraditi lansea sa 3 okreta, pa sa 2 okreta, pa koliko ostalih bacanja, pa koliko rolova... Oni to lijepo izbacaju, mi pobrojimo kolicinu padova, dodamo ocjenu za tehniku (odstupanja, visina bacanja, nacin i sigurnost prihvata...) i to je to. Mazoret ples nije tehniciranje sa štapom jer bi se tada zvalo mazoret-tehniciranje. Mazoret ples ima 3 jednaka elamenta: promjenu formacija, plesni koraci i tehniciranje sa štapom. Ovi elementi su ravnomjerni. U neformacijama nema prvog elementa, pa su ostala dva ravnomjerna. O ovome bih ti mogao objasnjavati satima i danima, no to ce morati pricekati tvoj mozebitan odlazak u trenersku školu (jer blog nema mogucnosti za tako što).

    Ne slazem se i sa još jednom tvojom konstatacijom. Neformacije nisu odlicne. One nisu cak niti dovoljno dobre. I da, suci biraju medju manje lošima. To i jest osnovni problem.

    avatar

    19.10.2008. (15:38)    -   -   -   -  

  • ×)

    iam jedno pitanje..kad ce se znati gdje ce biti sljedece drzavno prvenstvo..

    avatar

    19.10.2008. (15:58)    -   -   -   -  

  • malo da pomognem

    to je g. Alen 100x napisao

    pa da malo pomognem:
    znat će se početkom 1. mjeseca.

    malo si prelistaj po komentarima iz prošlih posteva

    avatar

    19.10.2008. (20:26)    -   -   -   -  

  • ja

    mozda i nisu toliko odlicne ali ja sam rekla svoje misljenje i rekla sam sto je meni najzanimljivije ( tehniciranje sa stapom) il mi je to mozda zabranjeno????? i ne trebas odmah pljuvati po meni da nemam pojma......sry

    avatar

    19.10.2008. (22:40)    -   -   -   -  

  • HMS

    Gledaj "ja". Da se sada raspise referendum medju laicima o tome sto je najvaznije kod mazoretkinja 99% osoba bi reklo "izgled". Neime to je pomanje obicnog puka o mazoretkinjama. "To su one prelijepe cure u uniformama" ce ti velika vecina reci, a gotovo nitko nece spomenuti plesanje, jos manje tehniciranje. Vjerujem da se mazoretkinje, a jos vise struka, sa time ne bi slozile. Vjerujem da bi tebi takvo tumacenje mazoretkinja bilo smjesno. Zar ne?

    Da u struci provedes anketu bilo bi razlicitih misljenja, neki bi istakli plesni dio, drugi stap, treci sinkronizaciju, cetvrti tradicionalne vrijednosti (Madjari npr. inzistiraju na povratak na stupanje i "Radetzky marsch"), peti bi istakli zelju za modernijim pristupom (svake godine vodi se rasprava o tome). No, svi ce se sloziti da se mazoret ples sastoji od tehniciranja, plesa i promjena formacija.

    Postoje pravilnici koji su stav struke, poglavito eksperata. Postoji i tradicija, povijesni osnov, presedani, praksa, no u prvom redu postoji definicija, nesto sto definira mazoret ples. U toj definiciji sadrzano je ono sto je bitno i omjer toga sto je bitno. To sto ti kazes sto je tebi najvaznije je kao da ja kazem da je kod automobila najvazniji volan, a zanemarim motor, gume, kocnice.... Bi li bilo automobila samo sa volanom, bez motora, kocnica...?

    Upravo zato je ovakav komentar povrsan i banalizira stvari. Vjerovatno amaterskom gledanju ili nestrucnom oku tehniciranje moze biti prioritet i moze biti najbitniji. No, upravo zato postoje eksperti, postoji struka i postoje pravila. A njih je stvorila struka. Struka je razvila jednu minornu i nebitnu djelatnost (sto su bile mazoretkinje do 1994. u Hrvatskoj) u jednu od najpopularnijih (ako ne i najpopularniju) djelatnost u drzavi. I zato ova rasprava o tome koliko je vazan stap nema smisla. Za sve koji proucavaju mazoret ples i koji su dosli na odredjeni strukovni nivo ovakva konstatacija o "vaznosti stapa" je smjesna. I meni je smjesna, no smatram da je bitno voditi je kako bi svima ukazali na definiciju mazoret plesa. I kao sto je tebi smjesna procjena laika da je bolji tim onaj koji ima najljepse djevojke, tako je meni smjesna procjena da je tehniciranje najvazniji segment mazoret plesa.

    Sto je meni kao amateru najbitnije u gimnastici? Koliko se netko puta preokrene u zraku, jer mi je to najatraktivnije. Je li to najbitnije struci i sucima? Nije.
    Je li pad u umjetnickom klizanju smak svijeta za mene kao amatera? Je! Je li presudno za suce? Nije.
    Sto je meni kao obicnom gledatelju bitno kod sijaskih skokova? Koliko je tko doskocio. Bas me briga za stil, je li vrludao zrakom, mahao rukama, kako je doskocio. No sucima u skijaskim skokovima i struci to je bitno.
    Sto bi prosjecna osoba koju ne intersira nogomet rekla za zaledje? Da je to neposteno, da je to glupost, nepotrebno, da ubija postenost igre. No, je li to tako za one koji ista znaju o nogometu? Naravno da nije, za njih je zaledje osnovni princip nogometa.

    U tom svijetlu, molim te, shvati i moj komentar o tehniciranju. Rekao sam ti da bih ti satima mogao pricati o tome, kao i svi strucnjaci u mazoret plesu. Ili se skoluj za trenera, pa relevantno raspravljaj o tome ili prihvati da je to tako. Jer obican gledatelj mora prihvatiti da nije prvi sastav onaj koji ima najljepse djevojke. Tako i ti moras prihvatiti koliki je utjecaj tehniciranja na ukupnu ocjenu. Jos jednom ti kazem, neformacije nisu najtecanje u tehniciranju stapom. One nisu 120 zadanih bacanja i brojenje koliko je stapova palo. One su natjecanje u plesu.

    avatar

    19.10.2008. (23:14)    -   -   -   -  

  • ja

    hvala na objasnjenju..........ispricavam se zbog ometanja.........pozz

    avatar

    20.10.2008. (15:58)    -   -   -   -  

  • ppp

    dajte malo pravopis i gramatiku dovedite u red kad je ovo već službeni blog HMS-a

    avatar

    20.10.2008. (19:55)    -   -   -   -  

  • HMS

    Da, tako je. Ovo je blog! Na njemu niti se ima vremena niti volje razmisljati o pravopisu. Jer ako je tako, ja cu prvi odustati od toga. Moj materinji jezik je kajkavica (dakle ekavski). Ijekavicu i č/ć mogu samo nauciti napamet, jednostavno to ne razlikujem. Izvrsno govorim engleski i slovenski, nesto slabije francuski, njemacki, talijanski, makedonski, ceski... Dakle nisam nepismen i neuk.

    Ovdje volonterski provodim po najmanje 4 sata tjedno. Taman mi jos treba konzultirati pravopis.

    avatar

    04.11.2008. (00:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...