Komentari

dinajina-sjecanja.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • lobotomya

    Znanstvenici imaju svoje teorije, ja se divim njihovom obrazovanju i njihovim radovima, otkrićima , ali mislim da nitko i nikada neće u potpunosti shvatiti niti ljudski um , niti psihu, ono što češće zovemo dušom a još manje naše srce, emocije... to je nešto u što ne meže prodrijeti nikakvo znanje, tehnologija, jer nam je to bogom dano i dobro je da je tako. Samo neke granice su brižno čuvane , pusa i želim ti miran i lagan ovaj nedjeljni dan !

    avatar

    12.10.2008. (09:19)    -   -   -   -  

  • Zauzeti

    Jako zanimljivo štivo
    veliki pozdrav

    avatar

    12.10.2008. (09:25)    -   -   -   -  

  • Koraljka

    Voljela bih se teleportirati, možda to bude moguće za materiju, ali za ono neopipljivo, za srce, um i dušu ne znam, nitko o tome ništa ne zna jer to ne može stavit u laboratorij i napravit niz pokusa pa saznati.

    avatar

    12.10.2008. (09:38)    -   -   -   -  

  • sewen

    A onda će doći i ratovi zvijezda.......joj!

    avatar

    12.10.2008. (09:52)    -   -   -   -  

  • rU

    taj bi se schroedinger loše proveo ... da ga ja sretnem ... :-)

    a ljudska je misao vitalnija i od mačke, teško ju je smjestiti u bilo kakvu kutiju ...

    avatar

    12.10.2008. (10:19)    -   -   -   -  

  • dordora2

    Tema mi je izuzetno zanimljiva i nije mi dosta samo jedno čitanje...
    Tvoj ću post čitati ponovo (i to ne samo jednom).
    Sada ti ostavljam smiješak i zagrljaj...)))))))))

    avatar

    12.10.2008. (12:06)    -   -   -   -  

  • misko

    Dinajo!
    Pobijediti prostor-vrijeme? Nikad!

    avatar

    12.10.2008. (13:29)    -   -   -   -  

  • Vitae...

    Možda... ali ja bih se već sada teleportirala ... mmm na jedno toplo , mirno mjesto
    okupano suncem ...
    što znači da pobijedih vrijeme - osjećam se tako mlada i nestrpljiva , a nestrpljivost je , kaže jedan drag mi bloger , odlika mladosti :-))

    Osmijeh i pozdrav , Dinajo:))

    avatar

    12.10.2008. (13:49)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Nažalost, to ti je samo ideja koja svoj temelj vuče u nečemu što je Richard Feynman nazvao quantum flapdoodle (googlaj). Produkt iskrivljavanja kvantne fizike od strane ljudi koji stvarno ne znaju puno o njoj, a misle da znaju sve. Pseudoznanost koju kvantni fizičari snažno osuđuju.
    Mozak nije kvantni stroj i tako ne nastaje slobodna volja. Mikrotubuli su daleko preogromne strukture da bi kod njih do izražaja dolazili ti fenomeni. Kvantna fizika ima svoju domenu kod daleko sitnijih pojava kao što su elementarne čestice tipa elektron, foton. To dosta zgasne već na veličinama vodikovog atoma.
    Fundamentalno, nemamo slobodnu volju, ali ona se ipak pojavljuje kao posljedica kombinacije preogromne složenosti neuronske mreže, ogromne količine podataka koje primamo, nemogućnosti obrade ne samo toga, nego i obrade samog tog sustava (sustav sam sebe ne može obraditi odjednom i u cijelosti, paradoksalno je) i vjerojatno još koječega. To što je slobodna volja u načelu iluzija, nama zapravo ne znači ništa. Ovo što imamo je "dovoljno slobodno". S tim uopće nema problema i ne smeta u promišljanju o ljudskoj svijesti. Zaista ne smeta. Jedino gdje smeta jesu religijske dogme. Smetnja istočnjačkim dogmama je i izrodila kvantni misticizam preko New Agea. A posve bespotrebno.

    avatar

    12.10.2008. (14:11)    -   -   -   -  

  • Neverin

    zanimljivo je kako ne možemo dokazati ništa o tim stvarima a ipak percepiramo da nešto mora biti iza tog "vela" koji čini drugu stranu nevidljivom (nadovezujem se na Sv Pavla koji se nadovezuje na Platona) u srednjoj školi sam razbijao glavom dali će se ikad moći putovati večom brzinom od svijetlosti pa mi je nekako istinktivno dolazio odgovor: brzinom uma, jer je um to zaželio i dogodilo se, a sad hoće li se to desiti ako čovijek naučiti koristiti maksimalno um, i kakav bi to kaos bio kada bi svi oblikovali svemir onako kako im se čini pravo, poneka mi ide na živce ova deduktivna logika

    avatar

    12.10.2008. (15:05)    -   -   -   -  

  • ...i pad je let...

    Ah... Kao i uvijek, jako poučno i zanimljivo...

    Tako bih se voljela teleportirati...

    Osmijeh, mila... :-))

    avatar

    12.10.2008. (16:30)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    Osmjeh ti ostavljam :-)))

    avatar

    12.10.2008. (17:05)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    Sadako's apprentice hvala na posjeti i mislima koje si ostavio kod mene.......dobro došao u moj svijet............čudesni su putevi ljudske spoznaje.......Feynamn je uistinu rekao da onaj tko tvrdi da razumije kvantnu mehaniku uopće ju ne razumije........ Nils Bohr je rekao da tko nije zaprepašćen s kvantnom teorijom nije je shvatio.......a Max Born reče , uvjeren sam da je teoretska fizika čista filozofija........eto upravo ta nerazumljivost čini taj svijet toliko fsacinantnim i uvlači sve više i više velikih umova da razmišljaju o njoj.........Rođenje mozga, Pitanje uma, KVANTNI MOZAK.........to su sve poglavlja knjige "UM i mozak" i jedan od mnoštva pokušaja barem malo razsvijetliti vječnu tajnu i pokušaj pronalaska odgovora na tisućljetno pitanje........ Ljudski um i mozak to najčudesnije djelo prirode je intrigira oduvjek velike umove i izaziva vječne diskusije...........do danas je postavljeno mnogo hipoteza, ali jeoš uvijek ne postoji teza.ni jedan veliki znanstvenik se još nije usudio do kraja pobiti mišljenje drugoga jer dokaza ni za jednu tvrdnju nema........Čitajući knjige "UM I MOZAK", "SJENKE SVIJESTI", "DESCARTESOVA ZABLUDA", "OSJEĆAM, DAKLE POSTOJIM", "U POTRAZI ZA SPINOZOM", "MUZEUM MOZGOVA", " " JA I NJEGOV MOZAK", " SA STAJALIŠTA MOZGA", "REVOLUCIJA U GLAVI", " SVIEJTLOST UMA", " OD MOZGA DO SVIJESNE SPOZNAJE", vjerujući autorima čija imena stoje u vrhu znanosti ja sam pokušala samo malo sebi i čitaocima mojih tekstova približiti njihova razmišljanja. Ja ništa ne tvrdim iz svoje glave dragi virtualni prijatelju, ja sve što pišem negdje pročitala i nikada se ne bi usudila pobijati nečije mišljenje.........to se može samo onda kada postoje stopostotni dokazi za suprotno........PENROSE piše o mikrotubulima koji su po zakonu zlatnog reza, u njima su pronađene strukture koje odgovaraju Bonachievim brojevima, strukture koje se susrećeu svugdje u prirodi, taj mikroskelet je samo jedna od mogućnosti eventualnom pronalasku odgovora...NIjedan od autora PENROSE, DAMASIO, EECLES; POPPER, ROTH, KAST, EDELMANN, SINGER ništa ne tvrdi sa sigurnošću......oni samo pokušavaju razmišljajući rasvijetliti tajnovitost univerzuma misaono- osjetilno- osjećajnog u čovjeku.........a ja slijedim njihova razmišljanja...........

    Št se tiče istočnjačke filozofije nju baš ne razumijem puno, srela sam se s njom u knjizi "TAO FIZIKE".

    tvoja razmišljanja mi se isto sviđaju, pozivaju na razmišljanje i daljnje učenje.........čovjek nikada ne smije bit potpuno siguran u nešto što još nije dokazano..........ugodnu večer ti želim...:-))))

    avatar

    12.10.2008. (17:58)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    neverinov blog dobro došao u moj svijet........hvala na tragu i mislima koje si ostavio kod mene........ bila sam u tvom svijetu.........sviđa mi se tvoje razmišljanje.......tvoj tekst poziva na daljnje razmišljanje.........poučan i poticajan............danas se tvrdi da je misao jedina energija koja se širi brzinom većom od brzine svijetlosti i ja uistinu mislim da je ljudski um najsavršenija energija koja postoji u ogromnom univerzumu........film o kojem pišeš nisam gledala, ne mogu diskutirati o njemu i mislim da sam nešto propustila, ali orwela i Hobbesa sam čitala pa mislim daću prvom prilikom pogledati film..........zaintrigirao si me.........

    avatar

    12.10.2008. (18:11)    -   -   -   -  

  • zvijezda nova

    Draga Dinajo, u nemogućnosti da se tijelom teleportiram do tebe i makar na kratko udahnem ljepotu koja te okružuje, teleportiram se u ljepotu tvojih osjećaja prethodnog posta i razmišljanja današnjeg posta i želim ti ono što tvoje srce i duša žele. Veliki poljubac ti ostavljam.

    avatar

    12.10.2008. (19:22)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Odlično, obrađuju se gnoseološka pitanja, to volim. Fizika i duhovne discipline meni se najprikladnije spajaju u knjizi Holografski svemir Michaela Talbotta, a bilo bi dobro prethodno pročitati i Polje od Lynne McTaggart :) Pozdrav veliki! :)))

    avatar

    12.10.2008. (19:28)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Sjažem se- misli i osjećaji i te kako imaju utjecaj na naše fizičko stanje!
    Stoga se ja odlično osjećam! :)))
    Hvala na lijepim riječima! Pusa, pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    12.10.2008. (19:54)    -   -   -   -  

  • EuM

    Dobar čovjek svijet promatra očima ljubavi,
    pokreće ga razumom, a s ljubavlju mijenja.
    Ostalo po dolasku...poz..i BB!

    avatar

    12.10.2008. (19:59)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Koliko god znanstvenici napredovali, ljudski um ostaje zagonetka !

    Vraćamo se meditaciji, izvoru, sebi !

    Lijepo ti želim ovo nedjeljno veče i noć.

    avatar

    12.10.2008. (20:24)    -   -   -   -  

  • MojMiha2

    vrlo zanimljivi ,.... ija tebi ugodnu večer želim, hvala na stalnom čitanju,pozdrav

    avatar

    12.10.2008. (20:53)    -   -   -   -  

  • viam inveniam

    Ne volim Descartesa i njegovo ''uzdignuće'' čovjeka u gospodara i posjednika prirode.
    Ne volim ni temelje koje je udario Modernom dobu, ne volim ni ono u što se pretvara čovjek - u običnu beznačajnu stvar tehničkih, političkih, povijesnih sila koje ga nadilaze i posjeduju.
    Ali Tebe volim čitati. Učiti. Nazirati NADU u Tvojim promišljanjima.

    Veliki nedjeljnjovečernji osmijeh šaljem i lijepe Ti snove želim:))

    avatar

    12.10.2008. (22:31)    -   -   -   -  

  • ...i pad je let...

    Lijepe snove želim, mila prijateljice... :-))

    avatar

    12.10.2008. (22:39)    -   -   -   -  

  • Neverin

    sve ovo nekako podsječa na onu poznatu "da su znanstvenici u ova teška vremena najduhovniji ljudi"

    avatar

    13.10.2008. (01:26)    -   -   -   -  

  • necutako

    ovo je jako interesantno.....
    zelim da se tvoji strahovi rasprse ....i da zrake sunca i srece ponovo dopru do tebe....:)

    avatar

    13.10.2008. (04:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...