Komentari

hms.blog.hr

Dodaj komentar (40)

Marketing


  • tikataka

    smatram da su neformacije dobre za motivaciju timova koji do sada nisu uspjeli postići velike rezultate, i da ih dodatno motiviraju (što ste i vi naveli). Ukidanjem neformacija biste možda demotivirali talentirane članice slabijih timova koji nemaju mogućnosti "kupnje" skupih i kvalitetnih trenera a na taj način same djevojke razvijaju svoje vještine pa će jednog dana moći voditi klubove.
    Možda bi se trebala provesti neka edukacija "što da, a što ne" što se tiče neformacija, kako bi se izbjegla loša kvaliteta koreografija...

    avatar

    06.10.2008. (14:51)    -   -   -   -  

  • .......

    mislim da bi u svakako trebale ostati neformacije

    avatar

    06.10.2008. (15:37)    -   -   -   -  

  • HMS

    Tikataka svaka cast, ovo je elaboriran stav. I HMS ce ga svakako cijeniti. Idea sa seminarom nije losa. Dapace. Predlozit cu tvoj prijedlog Upravnom odboru. Svaka cast.

    .....:
    Ovo nije referndumsko pitanje. Ovdje trazimo argumente "za" i "protiv", a ne puko izjasnjavanje. Izjasnjavanje ce biti na Skupstini. A do tada bilo bi dobro provesti raspravu.

    avatar

    06.10.2008. (19:25)    -   -   -   -  

  • ***

    e pa ovako..
    - mislim da bi trebale ostati neformacije zbog toga što pojedine cure uživaju u tome,svoj talent mogu pokazat i drugima na natjecanju ( tako da ako je taj tim lošiji u formaciji da pokaže i obrani svoj tim da nisu svi takvi ), možda ta cura svojom koreografijom otvori oči svom treneru te je trener pošalje u Trenersku školu i u budućnosti bude trener ili koreograf svog tima,cure s time stječu samopouzdanje i počinju ozbiljnjije shvaćati svoj talent ( jednostavno shvate da nisu za " bacanje" ) i evo jedna posljedica ukidanja neformacija= cure bi se mogle kao što je rekla tikataka demotivirati i ispisati i praktički naškoditi svom timu ako su kvalitetne .
    ***nadam se da ćete uzeti u obzir ovo šta sam rekla, a ako i ne uzmete nikom ništa***
    pozdrav!

    avatar

    06.10.2008. (21:17)    -   -   -   -  

  • gemma

    Ja sam za neformacije , četiri prvo navedena argumenta ZA smatram smatram apsolutno točnim .

    avatar

    06.10.2008. (21:34)    -   -   -   -  

  • HMS

    ****:
    Svaka cast. Jos jedan pametan komentar. Eto, zato mislim da je dobro priupitati bazu za misljenje.

    avatar

    06.10.2008. (23:22)    -   -   -   -  

  • tikataka

    Htjela bih još samo glede neformacija pitati je li moguće u nekoj od formi djevojkama koje ih plešu dati naputke što bi trebale raditi, a što nikako ne? Gledajući državno i europsko prvenstvo primijetila sam da sve više cura uopće ne radi ništa drugo osim bacanja s okretom - to mi nema smisla. Neću sad navoditi primjere, ali to je posebno vidljivo kod nas, dok primjerice Slovenke i BIH imaju puno plesnih koraka. Možda je to i razlog što većina naših djevojaka na europskom nije osvojila medalje u neformacijama... One djevojke koje su ih osvojile imale su puno plesnih koraka i rada sa štapom i to baš u smislu dobre koreografiranosti. Po mom mišljenju, solo i duo točke trebale bi se raditi kao da radiš koreografiju za čitavu formaciju - sigurno ne bi dobro izgledala koreografija u kojoj čitava formacija ne radi ništa osim okreta...

    avatar

    07.10.2008. (12:31)    -   -   -   -  

  • ***

    hvala!!
    pisala sam to tome jer znam kako bih se ja osjećala da ne plešem više neformacije!!
    - samo što se ja ne bih ispisala :)

    avatar

    07.10.2008. (13:58)    -   -   -   -  

  • HMS

    Nije bas tako. Previse si banalizirala stvari. Neformacije se bitno razlikuju od formacijskog plesanja, upravo u onome sto neformacije ne mogu, a to je promjena formacija i formacijske figure, poglavito u kombinaciji sa plesnim koracima i tehniciranju sa stapom.

    Ako jakoooooo pojednostavim, da istina je. Rijetko koja neformacija plese. Vise-manje to se svodi na bacanje stapa sa xy okreta. I to je glavni problem. Od neformacije se ocekuje da koristi cijeli prostor, da plese, a da je stap nadgradnja.

    Potpuno je pogresan stav da mazoretkinje iz BiH imaju plesnih koraka, upravo suprotno. Osijek je tu daleko bolji, no oni jos uvijek temelje svoje koreografije na tehniciranju. Upravo bi oni morali poraditi na plesnoj tehnici. Ali u kontekstu velike vecine ostalih mazoretkinja Osijek je doktor znanosti za plesanje.

    avatar

    07.10.2008. (13:58)    -   -   -   -  

  • nene

    tikataka samo je jedna stvar u čemu se ne slažem s tobom a to je ta da OSIJEK duo nije
    imao puno plesnih koraka i stalno su se okretale i došle su 1. a recimo ZAGREB DUO koji je
    imao prejebene ( oprostite na izrazu ) korake i bacanja ( znači uravnoteženo ) su 4.
    to mi jedino nije jasno na temelju čega su one 4. al dobro nije moja stvar da se mješam u odluke sudaca!

    avatar

    07.10.2008. (14:00)    -   -   -   -  

  • tikataka

    Ma naravno da sam banalizirala, sasvim mi je jasno da su promjene formacija ono što neformacije ne mogu, a to čini formacijski ples toliko bogatijim i ljepšim. Ono što sam htjela time reći jest da bi se neformacije trebale ugledati na formacije što se tiče plesnih koraka, koristiti ih više, jer kao što bi i formacijski ples bio puno siromašniji bez njih, tako je i kod neformacija.
    Slažem se što se tiče Osijeka. Eto, što se tiče NEFORMACIJA (a nipošto formacija), generalno je to moj stav - da su se cure u Hr nekako previše bacile na bacanja, posebno u solo kategoriji, što je zapravo - bez veze.
    @nene - to je stvarno stvar sudaca, dakle nemam tu što komentirati.

    avatar

    07.10.2008. (14:38)    -   -   -   -  

  • nitko i ništa

    milim da bi se neformacije treale zadržati iz osnovnog razloga koji glasi ovako:
    cure koje plešu duo i solo nebi imale nikakve motivacije za nastup u formacijama
    jer u slabijim formacijama nemogu osovjiti dobro mjesto a cure mogu plesati prekrasno.
    mislim da bi se problem nemaštovite koreografije mogao riještiti nanačin da cure pošalju koreografiju hms-u te da hms mora odobriti tu koreografiju, ako koreografija nije dobra
    hms je nebi odobrio te bi tim u roku od 3 dana morao poslati novu koreografiju a ako ta ne valja cura/cure nebi nastupale u neformacijama
    to je my personal mišljenje tak da

    kiss

    avatar

    07.10.2008. (17:39)    -   -   -   -  

  • HMS

    NItko i nista ovaj prijedlog je nerealan i potpuno neprihvatljiv. Prvo, tko bi u HMS-u trebao procjenjivati takvu koreografiju (to se zove verifikacija)? Ocito to mogu samo suci. Po toj logici suci bi se trebali maltene svakodnevno sastajati prije prvenstva kako bi verificirali koreografije. Jer netko posalje, a oni moraju odmah pregledati i dati stav, kako bi taj netko mogao pricu izmjeniti u roku.

    Drugo temeljem cega bi se verificirale koreografije? Temeljem DVD snimke? Tko ce to i gdje snimati? U kojim uvjetima? Pretpostavimo da svi timovi i imaju takve mogucnosti, a nemaju, zar mislis da je moguce temeljem snimke vidjeti realno stanje i moci donijeti sud. Ako je tako zasto uopce radimo prvenstvo, koje je skupo (smjestaj, prijevoz, boriliste...)? Sto svaki tim ne posalje svoje formacije i neformacije na DVD-u pa suci lijepo osjene iste i dodjele mjesta? To je nemoguce jer se na snimci milijun stvari ne moze vidjeti, masa toga se moze sakriti, ali masa toga i prikriti.

    Trece, takvo ocjenjivanje prije ocjenjivanja je u stvari natjecanje. A isto bi bilo ocjenjivanje protiv svih pravila Pravilnika.

    Cetvrto, necija i najlosija koreografija je predmet ocjenjivanja. Da je i najlosija na svijetu nema tog suca koji moze reci da je toliko losa da nije za prvenstvo. Jer u tvom slucaju suci bi trebali u stvari diskvalificirati neformaciju radi toga sto je koreografski losa. Svasta, pa tako sto nije predmet diskvalifikacije. Zna se zasto se diskvalificira (rekviziti koji nisu stap, krivi dobni razredi, ne plesanje u formaciji, djecaci koji plesu...). Sve ostalo ne moze biti razlog diskvalifikacije, nego ocjenjivanja i rangiranja!

    Peto, tko bi platio sucima iz raznih dijelova Hrvatske dolazak na jedno mjesto, posjedovanje kvalitetne opreme za pregledavanje koreografija, boravak na tom mjestu danima (prvo odgledaju, pa odbiju, pa im dodje nova snimka, i tako tko zna koliko puta). Tko uopce ima vremena toliko dana boraviti negdje? Ili mislis da bi ljudi od Vukovara preko Opatije do Pakostana i Mostara trebali dolaziti npr. u Zagreb svakog dana, ili par puta tjedno.

    ....... (neda mi se nastavljati, ali razloga ima jos mali milijon).

    Ovaj prijedlog je nerealan, u stvari smjesan!

    Tikataka i nene:
    Cure nemate pojma o cemu pisete, pa ja ne bih ulazio u raspravu. Samo napomena, niti je tocno da Osijek nije imao kvalitetnih plesnih koraka, niti je kvaliteta plesnih koraka Zagreba mogla biti dovoljna da nadoknadi ogromnu razliku u tehniciranju sa stapom koja je bila u korist Osijeka. Pojednostavljeno receno Osijek je bio daleko bolji u stapu nego sto je Zagreb bio bolji u plesu.

    avatar

    08.10.2008. (01:46)    -   -   -   -  

  • tikataka

    ne znam čime sam točno zaslužila ovaj komentar. Zato što imam drukčiji stav od vas? Ni jednom rječju nisam rekla da Osijek nema odličnih koraka, da ne radi savršeno štapom... ono što sam rekla je moj, ponavljam, moj generalni stav o neformacijama u hrvatskoj. dakle, moguće je da netko (npr osijek ili zagreb) ima mnogo odličnih koraka, ali generalno gledano u neformacijskom plesu u hrvatskoj se premalo upotrebljavaju koraci.
    što se tiče zsporedbe zagreba i osijeka, mislila sam da sam jasno rekla kao odgovor nene da se u to uopće ne želim petljati.

    avatar

    08.10.2008. (10:57)    -   -   -   -  

  • Sofija I Velika

    Ja sam bivša mažoretkinja, doduše iz susjednog saveza, ali pratim događanja u hrvatskom savezu i bila sam i na europskom tako da mogu reći da mislim da su neformacije dobra stvar za pojedinke koje se žele istaknuti i koje inače, sa svojim timom, ne bi imale priliku doći na europsko, ali isto tako mislim da se nijedan TIM ne bi trenao zanemarivati zbog jedne solo ili duo točke.
    Problem koji predstavljaju te solo i duoi točke su da to dozlaboga odulji samo natjecanje, ali možda bi pomoglo ako bi se promijenila pravila za solo i duo dionice, tako da koreografija kraće traje. Također bi se moglo (sad ne znam da li je to u skladu s nekakvim općim pravilima) ograničiti broj okreta tako da cure jednostavno NE SMIJU napraviti koreografiju samo od okreta, već da moraju napraviti plesne korake. A zar nije formacija, u npr. solo točki, kad se djevojka kreće po ograničenom prostoru, to jest, nije isto ako samo stoji na mjestu i iskoristi svih dvanaest metara..
    BIT JE, dakle, da bi se za solo i duo dionice trebala napraviti stroža pravila kako bi se izbjeglo predugo trajanje i monotone koreografije.

    Po meni je primjer dobre koreografije (doduše, u pom-pon kategoriji, ali postoje neka koreografska pravila koja se mogu primjeniti i na štap i na pom-pone) koreografija ovogodišnje osvajačice zlata na europskom natjecanju u junior kategoriji (Ivona Rezić iz Širokog Brijega). Iako sam njihova navijačica, mislim da to nije pristrano mišljenje.

    avatar

    08.10.2008. (14:14)    -   -   -   -  

  • silvija

    ja isreno misim da bi neformacije trebale ostati jer po meni to "nadahnjuje" djevojke... a zasto to misli, to mislim zato sto to ohrabruje cure... djevojke koje plesu solo kao prvo i osnovno su vrlo hrabre jer treba stati pred suce jer to nije mala stvar , a kad plesu taj solo osjecaju ponos koji dalje prosljeduju djevojkama u timu... kasnije im je lakse otplesati koreografiju i ostalo... jedino sto mi se ne svida u solu i duu je to sto se sada koreografije vecinom sastoje od plesnih koraka a ne od tehniciranja sa stapom. trebali bi rasporediti sve da bude jednako, makar ja fkt volim kad koreografija ima korake ali ovo je sve otislo predaleko i vise nam ni prakticki netreba stap.... to je lose, mazoretkinje vise nisu ono sto su nekada bile, to je sad kao hip-hop i jazz dance... mislim da se vecina slazu samnom... pozz

    avatar

    08.10.2008. (16:03)    -   -   -   -  

  • MažoretkinjaN

    Nadam se da će neformacije ostati!!!
    Bez toga bi sve bilo drugačije i stvarno bi se svi osjećali
    da tu nešto nedostaje...nebi to bilo to!!!!
    A mislim da bi i puno djevojaka moglo upravo zbog toga odustati, zato jer sigurno
    puno njih mašta samo o tome dapleše solo ili duo i
    kod nekih je upravo to razlog zašto idu na mažoretkinje i zašto se trude u formacijama...
    Stvarno bi bilo glupo bez tih neformacija!

    avatar

    08.10.2008. (17:21)    -   -   -   -  

  • MažoretkinjaN

    i slažem se sa silvijom!

    avatar

    08.10.2008. (17:22)    -   -   -   -  

  • nitko i ništa

    1.mislim da nemate pravo
    -nebi svi suci bili na istom mjestu,a možete zaposlit jednu osobu koja bi se zato brinila
    -video kamere su povoljne,te se snimke mogu poslati i internetom
    -ne bi se ništa moralo prekriti cura/cure bi se diskvalificirale ako na snimci budu drugačiji koraci.

    kiss

    avatar

    08.10.2008. (20:28)    -   -   -   -  

  • curka...

    de curo skuliraj se i skontaj malo...kak ti nije jasno da tak sta nece funkcionirat...

    avatar

    08.10.2008. (22:27)    -   -   -   -  

  • HMS

    nitko i nista:
    Ovo sto ti predlazes je toliko protiv pameti da je smjesno o tome i raspravljati. Pokusao sam ti nabaciti samo manji dio nelogicnosti, no ti si uporna i dalje. Uberi me: to je kao da predlozis da netko zaustavi Zemlju i nastoji je zarotirati u drugu stranu. Niti je izvedivo, niti se mogu pretpostaviti posljedice, a sto je najbitnije uopce nema smisla i koristi tako sto napraviti.

    avatar

    09.10.2008. (00:34)    -   -   -   -  

  • nitko i ništa

    no u savezu bosne i hercegovine to se već koristi oko 3-4 godine

    avatar

    09.10.2008. (10:04)    -   -   -   -  

  • HMS

    Sto se koristi oko 3-4 godine?

    Prvo, u SMUBiH-u nemate neformacije toliko jer ste ih od nas preuzeli prije 2 godine.

    Drugo, SMUFBiH je trazio misljenje od HMS-a kako sprijeciti nelogicnosti neformacija koje su tamo jos daleko, daleko, izrazajnije, a koje su se desile neuporabom kompletnog pravilnika o neformacijama HMS-a, nego parcijalnim preuzimanjem Pravilnika.

    Trece, HMS je verifikacije imao 1997. i ukinuo ih radi siline problema koji su se pokazali. Pri cemu su verifikacije bile na licu mjesta, a ne preko video snimke sto stvara jos daleko vise problema.

    Cetvrto, verifikacije nisu bile nikada na snazi jer bi ja to znao (u svkaom slucaju sudio sam u BiH i nikada mi nitko nije poslao nista na verifikacije, niti se na to kasnije pozivao).

    Peto, ne mijesaj verifikacije i konzultacije. Verifikacije su sluzbeno pregledavanje glazbe ili koreografije, a konzulatcije (pitanje misljenja jednog ili vise sudaca) su redovna pojava u HMS-u od prvog dana i timovi ih obilno koriste. Konzultacije moze raditi jedan sudac, verifikacije samo delegirani suci i to svi.

    avatar

    09.10.2008. (12:45)    -   -   -   -  

  • me

    bože sačuvaj

    avatar

    09.10.2008. (13:40)    -   -   -   -  

  • Da!

    Naravno da želimo neformacije!!

    avatar

    09.10.2008. (14:02)    -   -   -   -  

učitavam...