Komentari

thejourney.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • žubor vode

    U pravu si kad pišeš da je novac na prvom mjestu , pa tek osjećaji ...
    Što možemo , ni Irci u nekim stvarima nisu drugačiji od ostalih naroda .
    Slično su razmišljali i stanovnici Zap. Njemačke kad je dolazilo do
    ujedinjenja s Ist. Njemačkom ...

    avatar

    05.10.2008. (15:31)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Lijepo objašnjeno; sve - od političke situacije do krajnjeg zaključka...I ja se nadam da će UK
    ostati netaknuta - nekako sma emotivno vezana za tu zemlju ...Pozdrav, ugodan vikend od Luki+Goldie

    avatar

    05.10.2008. (16:00)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Na lijep i jednostavan način si nam približila nešto o čemu čitamo i slušamo puno hladnije u svakodnevnom životu. Hvala ti. :)

    avatar

    05.10.2008. (20:50)    -   -   -   -  

  • barba

    novac je novac ,ali europa je europa...50 km sjeverno ili juzno pa mijenjas jezik, vjeru, obicaje.
    nije u soldima sve...

    avatar

    06.10.2008. (05:52)    -   -   -   -  

  • ...Jani29...

    moj dragi susjed me se skoro odrekao preko novina kada sam rekla da je škotska u engleskoj.. :)) njemu je to bila smrtna uvreda, a ja sam se samo zbunila, uk ili england, ma što je tako grozno ?!

    avatar

    06.10.2008. (18:38)    -   -   -   -  

  • dolphinA

    @žubor vode: Jedino što bi se ovdje proces u odnosu na Njemačku sastojao od dva koraka; morala bi Sjeverna Irska glasovati za otcjepljenje i onda bi se trebalo dogoditi ujedinjenje. Meni se isto čini dosta nevjerojatno iako.....
    @Luki2: Da, mnogi kod nas je vole, ali na otocima ima puno onih koji je ne vole :)
    @ima jedan svijet: Hvala :-).
    @brba: Nije, slažem se.
    @Jani: Čudi me da se nije ako je pravi Škot :-).

    avatar

    06.10.2008. (20:20)    -   -   -   -  

  • smiling cricket

    Vremena su se promijenila, tako i čovjek u zadnjih 20tak godina. Pragmatizam, materijalizam i globalizam učinile su države nekakvim kvaziprostorima. No, svejedno, bio bi red da Englezi lijepo vrate što su uzeli i tako spadnu na Londonski pašaluk :)

    avatar

    06.10.2008. (23:18)    -   -   -   -  

  • tyche

    Izvrstan post!!!
    Kad malo bolje razmislim - IZVRSTAN BLOG! Odoh iscitavati po arhivu ono sto sam propustila i zanemarila u zadnji kraj.

    avatar

    07.10.2008. (11:27)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Irska nacionalna zastava ima tri boje; zelenu koja oznacava irske katolike, bijelu kao simbol mira i narancastu koja oznacava irske protestante. U samoj Republici Irskoj, ima znacajan broj Iraca-protestanata (npr. Bono, glumac Stephen Rea, doduse rodom sa sjevera, ali iz protestatsko-nacionalisticke obitelji).

    Problem je sto vecina sjevernoirskih protestanata sebe ne smatra Ircima, iako su vecinom irskog porijekla. Ali veliki je uspjeh da se glavnina IRA-e razoruzala. Za koju godinu ce katolici imati vecinu stanovnistva i moci ce nadglasat protestante na referendumu.

    Sto se tice Skotske, zivjela slobodna Skotska :D

    avatar

    07.10.2008. (16:30)    -   -   -   -  

  • NF

    ne vjerujem u teoriju o svemoći ekonomskog faktora, štoviše mislim da je više nezadovoljnih npr. u Istočnoj, nego u Zapadnoj Njemačkoj, al da bi im pametnije bilo da ostanu zajedno, to da ;)

    avatar

    07.10.2008. (18:05)    -   -   -   -  

  • dolphinA

    @smiling cricket: He he :-)...londonski pašaluk.... da, ne bi bilo puno veće od toga da se svi razdvoje, ali ne vidim da Wales može išta sam.
    @tyche: Nadam se da nisi zaspala ;-).
    @Pero Panonski: U Republici Irskoj se priča o 90-ak posto Katolika, a ostatak su ostali što hoće biti najvećim dijelom Protestanti, ali još uvijek je malo. Što su Bono i Rea nisam provjerala. Bitno mi je da U2 napravi još jedan dobar album i da se ja dočepam karata za koncert, a Stephen Rea mi je drag u Michaelu Collinsu, no izludio me u Kicking the Dead Horse :-). Bono se u javnosti nikada ne eksponira vezano uz religiju. On je Irac koji nastoji pomoći na sve strane u svijetu te je protiv rata. Njihova pjesma Blody Sunday puno govori o njemu i rekla bih da se nikada ni on niti Edge nisu zavodili vjerom. Ti ćeš znati za obje nedjelje ako si toliko proučavao Katolike i Protestante na ovom otoku. Da ukratko objasnim za nekog drugog tko bude čitao; prva Blody Sunday se dogodila tijekom rata za nezavisnost, 1920. kad su Englezi ušli na Croke park usred jedne utakmice i počeli pucati po publici kao osveta na to što je tadašnja IRA (uvijek se radi bitna razlika između te i one buduće) ubila (mislim) 11 engleskih policajca u Dublinu. Poginulo je 30-ak ljudi. Druga Blody Sunday se dogodila 1972. u Derryju. Opet je britanska vojska pucala na nenaoružane ljude - Irce(katolici) koji su protestirali, a poginulo je što tada što od posljedica ranjavanja 26 ljudi od kojih mnogi sedamanestogodišnjaci.
    Ja se ne bih kladila da će Sjeverna Irska izglasati nezavisnost jer Unionisti nisu isključivo Protestanti, a čini se da trenutno ima najveći postotak onih koji nemaju čvrste stavove vezano u kojoj bi državi živjeli :-).
    @NF: Ni ja, ali je to ono što najviše čujemo oko sebe. S druge strane, ja poznam samo određeni krug ljudi....tko zna što bi prava anketa donijela.

    avatar

    07.10.2008. (23:31)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Super si to objasnila, oni su, čini mi se prilično uvrnuti narodi. Pravo je čudo da su tako dugo opstali u zajedništvu. Što god da se desilo samo je slijed stvari, ne treba se ničemu čuditi :)))

    avatar

    08.10.2008. (10:34)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Čeka te komentar na temi o noni. ;)

    avatar

    08.10.2008. (22:31)    -   -   -   -  

  • Hostel Expert

    Nekako mi se čini da je u svijetlu Ujedinjene Europe pomalo nepotrebno raspravljati o nezavisnosti ovih i onih... Nisu ni "konkretne" države sasvim nezavisne unutar EU... Kompromisno su se odrekle carina, vlastite valute i nekih svojih zakona.

    avatar

    10.10.2008. (21:19)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Jako mi je zanimljiva tema jer me podsjeća na naše (ne)prilike.
    Mislim da nije neobično ako Škoti ili Irci gledaju englesku nogometnu nacionalnu ligu, ili ako rade u Engleskoj i tamo imaju prijatelje, a u nacionalnim stvarima ne vole Engleze jer ne radi se o tome da ne vole Engleze nego o tome da ne vole engleski establishment, lordovsku politiku koja je tlačila i jedne i druge stanovnike Ujedinjenig Kraljevstva.
    Građanski rat u Republici Irskoj se čini bezumnim ali taj građanski rat potpalilo je Ujedinjeno Kraljevstvo kao osveta za otcjepljenje dijela Irske od Engleske, i kao metoda da se oslabljena Irska stavi pod kontrolu UK. Vjerujem da su Irci iz Republike Irske protiv ujedinjenja sa Sjevernom Irskom jer sada imaju dobar standard ali zaboravljalju da su jučer imali loš standard, i ako engleski establishment tako odluči, i uvede novu ekonomsku blokadu protiv Republike Irske, preko noći će Republika postati gospodarski siromašna. O ujedinjenju ne treba slušati trenutno mišljenje stanovništva nego nacionalni interes, a sigurno da je nacionalni interes Iraca ujedinjenje sa sjevernim dijelom otoka. Nijemci danas nisu zažalili što su se ujedinili s bivšoim istočnom Njemačkom iako su mogi gunđali 1990.
    U svakom slučaju, zanimljiv post sa zanimljivim zapažanjima.

    avatar

    11.10.2008. (19:21)    -   -   -   -  

  • dolphinA

    @virtualna reporterka: Ono što vidim kada je u pitanju donošenje važnih zakona, zemlje unutar EU su jako 'svoje' i nezavisne...Zakon kojega promatram je onaj o plavoj karti i vidim da će je svaka zemlja izdavati za svoje područje iako će blue card kao vrijediti za EU. Pretpostavljam da je tako u mnogim drugim sferama. Za porezne i one najvažnije zakone da bi bili izglasani, sve zemlje se moraju usuglasiti.... U krajnjoj liniji, kad malo pogledam mnoge zakone u Hr, čine mi se jako slični onima u Irskoj i uvijek kažem kako je netko od nekoga prepisivao :-). Ja to ne vidim kao gubljenje nezavisnosti. A, ove ekonomske poveznice mi se čine kao nešto što služi za jačanje pojedinih zemalja unutar EU. Možda gledam previše iz irske perspektive.
    U svakom slučaju, ne mogu zamisliti Francuze koji gube svoj nacionalni identitet :-)..
    @Crni blog komunozma. Ne, nije neobično da gledaju englesku ligu. I ja je rado pogledam, ali mi je neobično da navijaju za te klubove. Ja mogu navijati za hrvatske klubove i to je to :-). Oni drugi mi mogu biti draži ili manje dragi, ali ne mogu navijati za njih u pravom smislu riječi.
    I ja gledam na građanski rat kao na nešto što je potpalio UK, ali ipak su se borili Irci protiv Iraca i to je ono što smatram bezumnim. Odoh vidjeti što imaš reći o komunizmu ;-).

    avatar

    12.10.2008. (00:10)    -   -   -   -  

  • Kalista

    Ja bih samo stavila link na prorocansku seriju Top lista nadrealista! Genijalno.
    Pa uz toliko separatisticki nastrojenih struja svi ce ovako zavrsiti. Pogledaj Quebec, Korsiku, Skotsku, Spaniju...ima li iko da se ne zeli separirati?

    avatar

    13.10.2008. (10:18)    -   -   -   -  

  • Njofra

    to je fascinantno u odnosima sa Englezima, meni frend pričao da kada bio u Irskoj gledao sa Ircima turnir u ragbiu, Irska izgubila u finalu od čini mi se Škota, tuga 5 sekundi, onda neko kaže, ali dobili smo Engleze i fešta ko da osvojili:)
    e sada da li će se odcijepit ili ne, kako je svijet krenuo vrlo je moguće da će doći do odcijepljenja jer recentni događji govore u prilog tome, i mislim da neće ostati samo na Škotskoj

    avatar

    14.10.2008. (10:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...