Komentari

panonija.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • barba

    sad mi je jasno zasto ih svajceri uvijek imaju na piku :)

    avatar

    29.09.2008. (23:07)    -   -   -   -  

  • jimbo

    Imam fobije od njihovih carinika. Srećom pa se Schengen pomaknuo.

    avatar

    29.09.2008. (23:09)    -   -   -   -  

  • skaska

    jel uz idu gusle ili kaj kaj?

    avatar

    29.09.2008. (23:15)    -   -   -   -  

  • Bez veze

    Imaš pravo da je sranje, ali opet generaliziraš i pljuješ po jednom narodu. Daj to sam sebi kritički još jednom pažljivo (na glas) pročitaj i zamisli sebe kao Austrijanca (od onih 70 % koji nisu zbog ovog baš sretni). Stvarno si "stilski" prepoznatljiv i može te se s lakoćom svrstati u točno određeni okvir!
    Navodiš nekakve svoje uzroke kao univerzalna pravila za određene posljedice. E pa nije baš sve tako jednostavno. U susjednoj Njemačkoj, uz slične probleme, cvjeta i jača pak lijeva opcija (zamisli, čak su za pedere i nisu protiv stranaca !). "Die Linke" osvaja polako sve veće procente, a u Bavarskoj upravo ove nedjelje vječito vladajuća CSU po prvi put od 1950. izgubila većinu. Neke ozbiljne i opasno jake desnice, pogotovo ovakvog profila kao u Austriji, zapravo kod njih više ni nema, ono što ima možeš zanemarit i uglavnom je na regionalnoj razini i spretnom se politikom drži u šahu. Istina je da u doba kriza nešto često zna otići u ekstrem - desno ili lijevo, ali ovo u Austriji ima više druge uzroke, a to su nesposobnost dosadašnje vlade sa starim prdonjama, nedostatak sloge da se blokira desnicu i diletantski način vođenja izborne kampanje. Time su oslobodili teren za populiste koji su se požurili baciti mamac niskim strastima i obećavati sve i svašta, bez obzira mogu li to ispuniti, tako da neki stručnjaci već komentiraju da je najbolji recept da ih se makne pustit ih da neko vrijeme vladaju :-)). Računa se da u Austriji nemaju više od možda deset posto donekle sigurnih pristalica, ostalo je birački sloj neodlučnih i politički nezainteresiranih i nepotkovanih "skakača", kojima je to jedan oblik protesta i dobar broj tek punoljetnih klinaca, koji padaju na show i ne mogu nista početi sa likovima dosadašnjih starkelja. Sve prevrtljive biračke skupine, a ne tvoje "genetsko nasljeđe". Ti već cijeli narod trpaš u isti kalup i brojiš im krvna zrnca, ali naravno popizdiš ako se netko to isto usudi sa tvojim vlastitim. Samo se ponovio Haider, koji je isto jednom visoko letio, pa opet nisko pao. Sadašnji let je opet dopustila slabost i bedastoća konkurencije. Rezultat je ovaj put posebno porazan, ali to je demokracija, stari moj. Tko lošom taktikom igra i ne pazi, dobije gol. Do nove utakmice. Tvoj "stručno"-uvredljivi napad na gene, uz poveznicu sa slucajem Kampusch kao vrhuncom mudrosti, je samo dokaz kako razmišljaš. I daj to sa 1/3 stanovništva malo prostudiraj, pa usporedi sa stvarnim izlaskom na izbore. Ti si zbrojio i djecu. Poznam puno Austrijanaca, ali kud baš imam tu sreću da ni jednog nisam prepoznao u tvojoj "strucnoj analizi", dapače, moji su, vidi vraga, užasnuti! A kad smo već kod Waldheima koji je, nakon što je pukla afera sa njegovom nacističkom prošlošću, gotovo po cijelom svijetu postao "persona non grata", znaš li gdje je i dalje bio jako rado viđeni gost uz svesrdnu lojalnu podršku? U Vatikanu. O tome ima čak i song. Ajd sad to malo proanaliziraj!

    avatar

    30.09.2008. (05:51)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Austrija zemlja teška, za hodače sivih cesta. Klasni mir i slične trice, ustajala žabokrečina.

    avatar

    30.09.2008. (09:40)    -   -   -   -  

  • marinianis

    mi smo u prosjeku medvjedi, da hebeš s koje god strane

    avatar

    30.09.2008. (12:50)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Stari moj ionako je sve otišlo kvragu.

    avatar

    30.09.2008. (14:02)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @barba
    Svicarci su isto specificni :D Njih pak Austrijanci vole zafrkat. Cuveni vic koja je razlika izmedju Züricha i Zentralfriedhof (Becko glavno groblje)? Zürich je duplo veci od Zentralfriedhof, ali Zentralfriedhof je duplo veseliji.
    @jimbo
    A ja od austrijskih pogranicnih policajki. Njihova policija govori nekim cudnim jezikom, neki cudni derivat njemackog.
    @skaska
    Sto te god vise veseli. Ili Milana.
    @Bez veze
    1) Dakle, niti je Zagreb Hrvatska, nije je Bec Austrija, iako su oba grada prevelika za zemlje kojima pripadaju.
    2) Die Linke se mogu mirne duse zvati die Ultralinke. Stranka koja je nastala iz pristalica Oskara Lafontainea (koji je izjavio da je najveca greska u povijesti suvremene Njemacke da je priznala Sloveniju i Hrvatsku) i bivseg istocnonjemackog SED-a, dakle Komunisticke partije DDR-a. Uostalo, i Hitleru najveca konkurencija je bila KP, a ne npr. Zentrumspartei.
    3) Koliko je posto glasova Hitler osvojio 1932. na izborima ?
    4) Ja o genetskom nasljedju danasnjih Austrijanaca uopce nisam govorio, samo o kulturnome. Ako idemo zaista gledat krvna zrnca, onda je Austrija slavenska zemlja. Npr. Koruska je 1918. imala 55% Slovenaca i 45% Nijemaca. Danas cudesno ta ista Koruska nema ni 5% Slovenaca, a nitko nije otisao iz nje.
    5) Izlazak na izbore je 72%, mogu glasati klinci sa 16., dakle 1/3 ljudi su glasali za filonacisticke stranke.
    6) Jeb'ga, nisam ja kriv sto Hrvati drze vino u podrumima, a Austrijanci zene ...
    7) Sve prigovore na racun Vatikana slati na HBK. Ja sam uvjeren da sam nekoliko puta vec fasovao automatsku ekskomunikaciju pisuci na ovom blogu.
    8) Jos uvijek ostajem pri svojemu, da unatoc svemu, volim Austriju.
    @svijet u boci
    Mudrost iz NZG-a.
    @marinianis
    Medvjedi su zasticeni :D
    @Toma Juda
    Ma svaka genaracija zadnjih 2000. godina je uvjerena da ce doci kraj svijeta. Pa unatoc tome, jos smo uvijek tu.

    avatar

    30.09.2008. (15:00)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    a jesi ga nadrobio...onako sve ko sto bih ja mogla pisati o npr. japanu ili nekoj drugoj zemlji kroz koju sam projurila. ma divota, sve predrasuda do predrasude. iz neznanja.

    avatar

    30.09.2008. (17:57)    -   -   -   -  

  • 'thrill

    zanimljivo je koliko se različitih priča može prodati pod firmom "liberalnog": Žirinovski u Rusiji, Čedomir Jovanović (totalno cool lik, u srpskim medijima označen kao ustaša) ili potpuno bezlični Budiša... inače austrijski "liberali" su ekipa sa srpskim radikalima ili "naprednjacima".

    grozan trend, ali ima jedna pozitivna stvar: u zatucanim, konzervativnim sredinama prevladava narcizam malih razlika, pa se susedi preko plota žešće svađaju nego oni sa stvarnim i velikim razlikama. tako neće dve bivše frakcije tek tako završiti u zagrljaju.

    avatar

    30.09.2008. (18:24)    -   -   -   -  

  • lolina

    Dobar post s još boljim naslovom!

    još mi je bolji komentar lipe mare ,kako ono mare zoveš sa svojim društvancem dadilje vlastite djece...aha istočnjačke drolje željne novca.
    e mare , mare ;)))

    avatar

    30.09.2008. (18:26)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    e lolina lolina, nikad ja (ili moji prijatelji) dadilju moje djece nisam nazvala takvim imenom...to je nadimak koji su dobile ruskinje i zene iz istocne europe zbog svojih vlastitih komentara ili radnji :D. mozda si se nasla osobno pogodjena time :D ?
    neznam uostalom sto ovaj tvoj komentar ima veze s onim sto sam ja tu napisala ???? halo tko je tu lud?

    avatar

    30.09.2008. (19:59)    -   -   -   -  

  • lolina

    sve predrasuda do predrasude... hehe

    avatar

    30.09.2008. (20:06)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    lolina:
    "ne sprecava prosjecnog Austrijanca, da se osjeca superiorno nad svim bivsim stanovnicima Habsburskog imperija. Samo onima koji ne poznaju dobro Austriju i Austrijance, slucajevi Natasche Kampusch i cijela strka oko Fritzla i njegove djece s vlastitom kceri mogu biti nesto nedokucivo. Ako su porobljavali desetak naroda, zasto ne bi i svoje bliznje, u prvom slucaju zene, tj. curice koje se ne mogu braniti. Tesko se odviknuti od starih obicaja."

    a kaj je ovo ????? ajd si lijepo procitaj komentar od "bez veze". nije bezveze. pero je uostalom izgeneralizirao na najgori nacin a bez da pogleda u vlastito dvoriste.....ili podrum...

    avatar

    30.09.2008. (20:16)    -   -   -   -  

  • NF

    za divno čudo ovaj put se uglavnom slažem s tobom, kao da si čitao bernhardta o zemlji crvenih i crnih svinja. ma u stvari ne slažem se s par naglasaka, al ostalo je točno, sad više ne znam dal u grazu il gdje, prije par godina sam na blogu pisao o tome, kako oni imaju najsposobnijeg komunističkog političara u europi, no očito je krajnja desnica ipak sposobnija u demagogiji ;)

    avatar

    30.09.2008. (20:16)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @lipa mare
    1) Ja Austriju jako dobro znam. I ne odustajem od te tvrdnje.
    2) Ja od tebe nisam cuo argumenta, ali se vidi da si poprimila austrijski stav "ja sam bolja od vas", pa valjda argumenti onda nisu potrebni.
    3) Ovaj blog postoji preko 4 godine, ima preko 650 upisa, vecinom o Hrvatskoj, hrvatskim problemima i slicno, pa nisam ti ja kriv sto se nikad ga nisi udostojila otvoriti prije.
    4) Austrijanci su drzali kao roblje pod sobom, redom Madjare, Hrvate, Slovence, Talijane, Srbe, Bosnjake, Slovake, Cehe, Nijemce, Poljake, Rusine, Ukrajince ... 12 naroda ...
    Madjari su izborili 1867. za puna prava, Hrvati 1868. za djelomicna, ali samo na podrucju tzv. Hrvatske-Slavonije, dok u austrijskom djelu su i dalje bili roblje ...
    Sad me jos uvjeri da je slucaj Kampusch i slucaj Fritzl prenapuhan ...
    @'thrill
    Liberalizam moze vuci lijevo, moze biti cist centrizam, moze vuci desno, ali nikako u fasizam.
    Budisa nije bas toliko bezlican. Jedan od boljih hrvatskih govornika u 20. stoljecu. Pogotovo govori iz Hrvatskog proljeca.
    @lolina
    Fala.
    @NF
    I cudnije su stvari dogadjale. Nikad ne podcjenjivat krajnju desnicu. Primarno zato jer se vole pokazivati kao oni koji donose red, a ljudi kad ih se stavi pred izbor "red i nesloboda" i "nered i sloboda", uvijek biraju prvo.

    avatar

    30.09.2008. (20:39)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    ne mozes ju poznavati bolje od nekoga tko u njoj zivi 10 godina.
    tvoj tekst je pisan na nacin "ja sam bolji od vas" a ja ti samo na to pokusavam ukazati. kao i na generaliziranje tj. trpanje svih austrijanaca u isti kos. a to nije okej. lijepo ti je bez veze napisao.
    u stvari su na zalost hrvati (kao vecina) ti koji su skloni stavu "mi smo bolji od sviju".
    pod 3) ovaj sam blog otvarala i prije a koliko se sjecam, ostavila sam i pokoji komentar. nisam ti ja kriva sto ih nisi primjetio pa mi ovakvo sto uopce pises.
    pod 4) tesko bi se moglo to nazvati porobljavanjem.
    a sto mislim o slucaju kampusch i fritzlu sam pisala ovdje

    avatar

    30.09.2008. (20:57)    -   -   -   -  

  • franz jozef I

    ha ha ak si lipa mare ,pamet i lipota ne moraju uvijek ići skupa . pazi da i ti ne završiš u kojem luksuznom podrumu kod tako vrlih austrijanaca .

    avatar

    30.09.2008. (21:06)    -   -   -   -  

  • lolina

    mare za tebe vrijedi ona poturica gori od Turčina

    avatar

    30.09.2008. (21:15)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @lipa mare
    Shvacam ja da ti kao Austrijanka moras sama sebe uvjeravati da ti cvate cvijece, da su ti djeca sigurna i da je okruzenje u kojem si, jednostavno prekrasno, a da su jedini zlikovci koji postoji oni koje gledas u seriji Kommissar Rex. Sve je to meni bistro.

    Dakle, u politickoj povijesti Hrvatske, Ustavni sud RH ukinuo je dvije stranke. Prva je bila Srpska demokratska stranka koja je dignula oruzanu pobunu, druga je Nova hrvatska desnica Mladena Schwartza zbog otvorenog zagovaranja fasistickih vrijednosti. Ovdje ne postoje stranke krajnje desnice koja prelazi izborni prag, a kod vas prelaze dvije i to sa znacajnim brojem glasova.

    Tvoje amatersko prebacivanje loptice da Hrvati misle da su bolji od ostalih, jednostavno ne pali, jer Hrvati redovno misle da su losiji od ostalih, jer ovdje svima apsolutno sve ne valja, sto ponajbolje govori kako je ovdje roba iz bogeckog Hofera bila jako obljubljena i da je Hofer godinama zivio od Slovenaca i Hrvata.

    Ajde dobro, pretjerao sam, ostavila si jednom komentar i prije. Maj mistejk. Majne suld. Moja isprika.

    Khm, a nego sto nego je to bilo porobljavanje drugih naroda . Uzmimo primjer Poljske koju je Austrija dobila tako da je sudjelovala u dvije od tri njezine podjele.
    Mozda oslobadjanje Poljaka od Poljske ?

    Kao sto sam rekao, niti je Zagreb Hrvatska, niti je Bec Austrija ...

    @franz jozef I
    Cisto sumnjam da hoce.

    avatar

    30.09.2008. (21:23)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    vidim da na ovom blogu nije dobrodosla nikakva kritika vec se vlasnik bloga odmah osjeca uvrijedjenim i prelazi u napad. e pero pero, diskreditiras se svakom novom recenicom, pa i ovime da sam ja "austrijanka" i ostatkom vrijedjanja o komesaru rexu i slicnom. ne, nisam austrijanka. a uostalom kad si mi vec replicirao, mogao si to uciniti bez vrijedjanja i bez pokusavanja imputiranja mi stvari koje nisam niti rekla ili pomislila.

    nisam smatram da austriji cvate cvijece niti sam i jednom recenicom govorila nesto u korist austrijske desnice (bas me zivo zanima otkud ti to austriju tako dobro znas). pokusaj citati onako kako je napisano a ne glasno interpretirati i komentirati ono sto nije. osudjujem tvoje generaliziranje i trpanje svih austrijanaca u isti kos. i plitke komentare poput onog o fritzlu i podrumima.

    ne, bec nije austrija ali ako cemo tim tvojim kriterijem, zar onda nije bio bec taj koji je "porobljavao" druge ;) ?

    uostalom, sto jos reci covjeku koji otprilike cijeli jedan narod osudjuje za rasizam a na svojem blogu pise ovo: "I jos jedna za kraj :)
    Slusaj sve, samo cirilicu ne :)"

    sto god time htio reci, moj odgovor je: no further comment, over and out !

    a i tvoje desnicarstvo je zanimljivo
    daljnjih replika polupismenoj lolini se odricem.

    avatar

    30.09.2008. (23:33)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    Evo i mene malo, Hrvatice koaj već osam godina živi u Beču. Gle, genetralizacije su uvijek opasne i vjerujem da si i sams vjestan toga, premda ih ja isto ponekad znam koristiti (svjesna opasnosti) jer su mi nekada najlakši način da nešto razumijem. To ne znači da je to potpuna istina ili objektivna stvarnost. Tako ja i ovaj tvoj tekst vidim. Samo dijelom se slažem s tobom. NAkon godina življenja ovdje mogu reći da su moje prve negativne asocijacije na Austrijance "frust" i određena tipično-germanska ograničenost (kažu mi neki bolje upućeni u mentalitet Njemaca da to krasi i njih). Ovu frustriranost su mi potvrdili i neki Austrijanci koji smatraju da ih taj povijesni slijed od velike Austro-Ugarske u malu Austriju, jednostavno podsvjesno još uvijek boli. Što se tiče te neke "bolji smo od vas" priče, to ovdje vrijedi jednako kao i na relaciji Zagreb-provincija. Patako Austrijanci iz ostalih dijelova Austrije vide BEčane. Kad se sjetim svojeg studiranaj i mladosti provedene u ZAgrebu bne mogu se oteti dojmu da je moje drage prijateljice iz Sinjske i Imotske krajine strašno nervirao zahrebački "kaj" i umanjenice za koju su bile uvjerene da ih stare zagrebačke gospođe koriste samo da bi se preseravale. I premda ZAgreb niej Hrvatska niti Beč Austrija, neke paralele BEča i ZAgreba u odnosu na ostatak dviju zemlalja ipak jasno vidim.
    Premda ih ti sve nazivaš kesnofobičnima, eto ja sam živi primjer da su na natječaju za posao dali prednost jednoj strankinji koaj uopće još ne govori izvrsno njemačk (premda mi ej jezik "sresdtvo rada") i, i to pred nekoliko austrijskih kandidata. I premda ksenofoba ima dosta , a imam iskustva i s njima (pa mi je tako isto dok sam tražila još posao jedna gospođa "objasnila" da ima puno Autrijanaca koji čekaju na isto mjesto) ipak je prevladala ova neka druga i otvorenija struja.
    A znaš što? Ne mogu reći da ne razumijem dijelom i taj njihov otpor...jer pazi...Ti si kao i ja rođeni zagrepčanec i vjerujem da ga voliš najviše na svijetu. I reci mi kako se osjećaš kada primjećuješ da tvoj rodni grad postaje nešto što se ne poklapa sa slikom iz stvog djetinjstva? KAda vidiš da se došljaci ne prilagođavaju nekim kulturnim normama koje su nekada vladale u ZAgrebu ,a koje su se izgubile jer se događa obrnuti proces, to jest došljaci donose svoje običaje koji onda postaju normativi kulturnog i javnog života? Ja se osjećam prilično jadno kad to vidim i ja se više u tom ZAgrebu ne osjećam kao nekada...što je možda i normalno, grad se mora mijenjati, ali moj osjećaj je ipak neka žalost...
    I sada tim Austrijanciam dolazi hrpa stranaca (koje su si sami priskrbili jer im se neki poslovi ne rade i jer im nedostaje stručnjak au nekim područjima) i nisu svi isti u tom dvostrukom procesu integracije. "Stara garda" gastića koaj ej dolazial ovdje uglavnom kao fizička radna snaga nije nikada svladala jezik (ok. ne pričaju ga baš niti sami Austrijancu, ali onis i to valjda doma mogu dozvoliti ne?) niti prihvatial tu zemlju kao novu domovinu ili barem kao neko mejsto gdje su neko vrijeme , ali za to vrijeme ipak žele nešto doznati i pokušati shvatiti. Dolaze zaraditi novce, ništa ih en zanima, dižu kuću trokatnicu u selu i tamo odlaze umrijeti. (pojednostavljujem, vjerujem da razumiješ)
    Austrijanci bi trebali biti svima dobri domaćini, lomiti jezike sa starnim imenima, rukama i nogama se porazumjevati sa strancima koji ni nakon dvadesetak godina nisu svladali osnove komuniciranja na njemačkom i sl....
    Neka početna prepotencija ili distanciranost je u mojem osobnom slučaju, gotovo uvijek srastopila kada bi ljudi shvatili iz komunikacije sa mnom da govorim jezik i da se trudim što više razumjeti i naučiti o kulturi, običajima, mentalitetu....

    avatar

    01.10.2008. (10:59)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    A sada ću na ovaj politički dio. Priznajem i ja sam sama nekada iznervirana nekim Austrijanciam znala reći da mi je jasno kako ej iz te zemlej potekao Hitler. To su te generalizacije koje samo dijelom mogu stajati. Istina da su oni zbog svog mentaliteta skloni tim nekim povremenim ekstremima, jer sus talno ogranišeni nekim normama i pravilima i ta frustracija koje se ne izbacuje kao kod Hrvata gdje država niej tako uređena, onda izlazi an vidjelo kroz te neke "regularne" načina kao što su izbori. NE znam kako ti objašnjavaš svojevremenu pobjdeu SDP-a na izborima u slobodnoj nam Hrvatskoj, nakon četrdeset i pet godina komunizma. Ja ju doživljavam kao protest protiv tadašnje politike HDZ--a. Jednako tako se i ovje dogodilo da je dio birača iz vodećih stranaka svoje glasove nezadoolnji i iz protesta dao desnima. Ima još nešto i tu bi se čak tvoja teorija o Austrisjko-srpskoj zavjeri ili suradni mogla dijelom opravdati. NAime, Strache je u svojoj kampanji uspio privući veliku srpsku zajednicu i to nekim jeftinim političkim foram akoje su upalile. Računajući na veliko broj klinaca (pravo glasa od 16. godine) koji o politici nemaiu pojma, približio im se stavljajući na ruku nekakvu "plavu srpsku narukvicu" i to sve podebljao izjavama o nelegalnsoti priznavanja Kosova i o opasnosti od Muslimana (za razliku od Srba koji su super). I to je to.
    Meni je zvučalo nevjerojatno, ali istina je. Tip je mlađi, kažu zgodan (ne bih o ukusima), vabio je klince i nezadovoljnu nekritičnu masu....i supio.
    Za razliku od njega Haider je ovaj puta bio vrlo konkretan, pričao je samo u padacima i konkretnim projektima, niej komentirao previše azilante i doseljenike i kada bi mu se moglo oprostiti (ašto bi naravno bilo suludo) ono što je prije radio i giovorio ispao bi jedan od suvislijih predizbornih kandidata.
    Ipak ima jedna bitna razlika u političkoj komunikaciji, a to je da ti svi čelnici stranaka sjedaju odmah nakon izbora u televizisjki studio, znaju kulutrno komunicirati, priznati poraz i čestitati onima koji su dobili više glasova, da ne kažem pobjedili jer su sve opcije sada moguće....
    Istina da je unatoč toj nekoj kulturi komuniciranju na kraju ipak isplivalal opet ta desnica, kojoj koliko razumijem i ti pripadaš....Ali svima u demokraciji treba dati pravo da se izbore....NEki kažu da ih je najbolej pustiti da krenu vladati, kao najsigurniji način da ih se makne. To je stvarno bolna točka demokracije, i nisam niti ja oduvijek oduševljena rezukltatima....
    NAjžalosnije od svega mi je da ovdje ipak bolje živim kao strankinja, doživjela sam manje neugodnosti u privatnom i poslovnom planu, nego u vlastitoj zemlji gdje sam rođena i iz koje sam otišla...ne ljuta, niti povrijeđena već umoran od borbi s vjetrenjačama. Odlazak u banku s namjerom da dignemo kredit za stan bila je kap koaj je prelila čašu. Možda nisam dovojno dobar domoljub, jer sam "podvila rep", ali svoju zemlju gledam s ljubavlju i to je moj zavišaj koji volim ne jedna način, ovaj novi na drugi. Svjesna sam prednosti i mana i jednog i drugig. Lakše sam se uklopial ovdje, možda je paradokslano,ali nije nemoguće. Svoje domoljublje ovdje ipak svaki dan živim inzistirajući da se govori samo hrvatski, bez mješanja, boreći se i ovje eu parku sa mamam koje mi objašnjavaju da su moj hrvatki i njhov srpski "jedan jezik".
    Moja četiri godine stara djevojčica zna razliku između hrvatskog i srpskog, zna da Jugoslavija ne psotoji (premda joj klinci pričaju drukčije) zna da je bio Domovinski rat, učim ju da voli zemlju gdje mso mi rošeni i čiji je i ona potomak....I vjerujem da domoljublje ima puno lica, a ane samo jedno....sorry na dužini i pozdrav

    avatar

    01.10.2008. (11:22)    -   -   -   -  

  • lolina

    Kokoš iz Bečke šume , glupa si ko top

    avatar

    01.10.2008. (13:57)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    znas lolina, meni je tebe zao. vidim da ocito jako cesto pratis moj blog iako ne komentiras. ako vec nisi u skoli naucila osnove hrvatske gramatike, meko i tvrdo c (nemam akcente) i kada i gdje se stavlja zarez a kada tocka i gdje se tocno nalazi razmak, onda si to mogla uciniti citajuci blogove. tako te i onaj franz jozef komentar odao, valjda si njime htjela dati podrsku logiranoj lolini koja vrijedja mare. vrlo zanimljivo. ali si odlucila bas na ovom blogu mene vrijedjati i to bez ikakvih argumenata. opet vrlo zanimljivo. pitam se kakva se jadna i isfrustrirana osoba krije iza toga. ali draga, skini mi se vise jer me ne zanimas. ionako nista nemas pametno za reci (ni na svojem blogu) a copy paste moze raditi svatko. to sto ti o meni mislis da sam glupa ili sto bilo, me uopce ne dira jer dolazi iz prsta nekoga kome ionako nema spasa. tocka over and out.

    avatar

    01.10.2008. (15:02)    -   -   -   -  

učitavam...