Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Aurelia

    Doktore Jatogen Nemanja je rekao da se Jergović ne zna smijati ali mnogi su definirali čovjeka kao životinju koja se zna smijati. Možda zato jer neosjetljivost obično prati smijeh a Jergović je osjetljiv čovjek. najveći neprijatelj smijehu je emocija a Jergović je emotivan čovjek.

    avatar

    29.09.2008. (11:06)    -   -   -   -  

  • Stingerica

    Stvar je vrlo jednostavna – neka ti netko pomogne napraviti ozbiljan blog ili website, svejedno, gdje bi se trebalo nalaziti sve sa Vaseljene dostupno na netu. Prvo – Indeks imena. Tako svi najprije ulaze u knjige, odostraga, da vide ima li njih ili njima zanimljivih persona. Umjesto broja stranica stavi se redni broj posta (koji se ujedno i linka na post). Savjetujem multilevel Indeks, npr. ne samo "Ime i prezime" pa niz brojki s linkovima, nego natuknicu s pododjeljcima, u kojem se kontekstu Ime spominje ili analizira (npr. "Vrdoljak, Antun: i) U gori raste zelen bor ii) Glembajevi iii) politika iiii) privatno" itd.), pa tek onda brojke s linkovima. Izgubljeni tekstovi kao i tvoji brojni komentari na drugim blogovima mogu se postaviti na neki drugi blog, pa da su polinkani i oni. Drugo – Kazalo. Jednostavno, uz redne brojeve postova idu naslovi, i to je to. Kazalo je tek za jednostavniju navigaciju prostorom Vasione, popis sektora, krucijalan je ipak Indeks, on je zvjezdana mapa. Problem je jedino u tome da ima posla za popizdit, prejahati kroz sve to nepregledno more tekstova i komentara, osim ako ne postoji neki programerski short-cut.

    avatar

    29.09.2008. (11:30)    -   -   -   -  

  • dviz

    Da. Jako me je nasmijalo kad sam prvi put pročitala-Miljenko kao narikača. To mi je od sveukupnog pisanja o njemu najpogodnija definicija i ništa se više ne treba ni reć. Iako je i sva ova izliha izvrsna :)) Odličan mi je dio gore kod Glorie, gdje objašnajvaš na primjerima njegov megalomanski književni gen. Žao mi je da je tako, iz sebičnih razloga, jer s Glorijom i Dvorima došla sam do neprohodnih mi djela. Ali dobro mi je sjeo taj pasos ovdeka.
    Uvijek mi se činilo da je toliko jasno da je on žena. I falio mi je taj izraz narikača :))
    A smijeh, jebiga. Da. Al zato ga vrsno detektira u minulim životima.

    avatar

    29.09.2008. (13:23)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Aurelia, zbilja ne znam zašto ste svoj komentar započeli s "Doktore Jatogen"; ako je to stoga što vas zanima moj komentar na vaš komentar, onda evo:
    - definicija čovjeka kao životinje koja se zna smijati tek je zgodna dosjetka;
    - ne slažem se da je emocija najveći neprijatelj smijehu - to je bezveze;
    - što se Jergovića tiče, držim da je u pitanju naučena, odnosno naslijeđena emotivnost, poza, nešto tipično s čime se Jergović i njemu slični (a ima ih, posvuda su) služi prvenstveno u svrhu manipulacije. On je debelokožac: samo takav može sjediti u tristo ocjenjivačkih sudova, samo se takav može dodvoravati Sanaderu, samo takav može... (nastavite sami).
    Bilježim se sa štovanjem.

    avatar

    29.09.2008. (13:32)    -   -   -   -  

  • lolina

    obrijao je bradu (jel?) zar to nije neka vrsta samoubojstva ?

    avatar

    29.09.2008. (13:46)    -   -   -   -  

  • markiz

    EKSKLUZIVNO!

    Jergović konačno naučio razlikovati ju i je

    P.S.
    Ili je to djelo lektora?

    avatar

    29.09.2008. (15:05)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jatogen, cool, kad se s nečim ne slažete, prvo morate znati s čime se ne slažete; ovako, ispada da se ne slažete sa samim sobom, što nije dobro.
    Nitko naime nije rekao da je emocija naprijatelj smijehu. I da je, molim vas ovdje se kanite ovakvih opaski: to je bezveze. No, velim, nije.
    Rečeno je ovo:"Nesposoban je za smijeh, jer je svojevoljno navukao na sebe masku mrtvozornika, a zna se da sućut isključuje smijeh."
    Čujte, ako vam sućut ne isključuje smijeh, onda je to prilična nevolja.
    Ostalo je tako kako jest i kako već tvrdite.

    avatar

    29.09.2008. (16:28)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Stingerica, divno je to, ali nema to tko napravit.

    avatar

    29.09.2008. (16:36)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    1) Prvo sam fasciniran da sam u gluho doba noci/jutra, ovo sam sve isao citati
    2) Gdje si iskopao ilustraciju s keltskim grobljem po noci?
    3) Mene fascinira kod M.J. da on u biti nema pravo ja.
    Kolumne su mi fenomen, jer svoje tekstove prilagođava čitateljima, tj. ispada da je njegov osobni uvid ujedno općeniti uvid, bez ikakve namjere da nametne svoj stav, jer njegov stav je, barem iz njegove perspektive stav naroda.
    Ako starozavjetni prorok ide kontra narodu i vredja narod (da bi se ovi popravili), i proziva narod, onda je Jergovic antiprorok, on povladjuje narodu, bilo npr. nama s V. Vukovim ili Srbima sa (nepostojecim) zapalejnim autima.
    Ali kod njega, covjek ne moze vise biti siguran sto je istina, jer on pokusava od kolumne raditi umjetnicko djelo, kao da je smisao novinskog uradka da bude estetski lijep. Dakle umjetnost ispred istine (khm, pa zar je uopce moguca ovakva tvrdnja?) za M.J. je moto novinarskoga rata. Ali kakva je to umjetnost u kojoj istina je iskvarljiva stvar, koja se mijenja u odnosu je li zaglavlje lista latinicno ili cirilicno ....

    avatar

    29.09.2008. (17:26)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Nemanja, nije mi jasno što vas, zapravo, muči. Naime, ja nisam komentirao vaš tekst o Miljcu, nego sam odgovarao sam na Aurelijin komentar (i to samo zato što mi se obratila) u kojem lijepo piše: "najveći neprijatelj smijehu je emocija".
    Da se okanem opaski tipa "to je bezveze"? Zašto bih se okanio takvih opaski, kad uistinu mislim da je izjava "najveći neprijatelj smijehu je emocija" bezveze?

    avatar

    29.09.2008. (17:45)    -   -   -   -  

  • vertebrata

    Stingerica, ne postoji programerski short-cut. U ovom slučaju se sve mora pješice. Ja bih mogao kroz mjesec-dva obaviti tehnički dio posla tj. na neki blogspot staviti arhivu postova, i povezati tagove. Ono što je najdelikatnije ali i najnapornije jest izvući te tagove - iz svakog posta izvaditi ključne riječi : imena, teme, kategorije, ... Možda bi revniji čitati mogli uzeti po koji mjesec pa pripomoći Nemanji ( i u tome).

    Kasnije bi se na taj isti blog moglo staviti i prevedena šuma retorike.
    No, taj index bi se stalno morao obnavljati. Svaki post ponovno indeksirat, što je opet muka. To up-to-date-anje bi se moglo riješiti prelaskom na wordpress kako bi se domašili 2.0 slatkiša, a to još znači prebaciti vascelu vasionu na novu samostalnu adresu daleko od bloghaera.

    Treba nam neki plan!

    Da vidimo što kaže stručna literatura (Humphrey,1990):

    U svrhu unapređenja razvojnog procesa softvera treba provesti šest osnovnih koraka :

    1. Shvatiti postojeći status razvojnog procesa softvera
    2. razviti viziju željenog procesa
    3. uspostaviti listu poslova za potrebno unpređenje procesa, po prioritetima
    4. izraditi plan aktivnosti
    5. osigurati resurse za provedbu plana
    6. početi ponovno od točke 1.

    avatar

    29.09.2008. (18:02)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Svojevrsni psi rata su i Vice i Jerga. Ovaj prvi pokušao je pod kraj života unovčiti svoje hrvatstvo, ali ga je u tome spriječio crveni tepih na stepenicama Sabora. Ovaj drugi, dlakaviji, iskoristio je posljednji balkanski rat ne bi li prelijepom rečenicom zaradio koju na mukama Sarajlija i objašnjavajući neukom puku da smo svi crveni ispod kože. Sonja i Dino bili su samo narkomani, na žalost i idoli današnjim mlađim generacijama. Svima njima treba dati pokoju ulicu u rodnom gradu, ionako će im je za par godina oduzeti kakva komisija s nekakvim Bandićem na čelu.
    Kad smo već kod Milana, ima on itekako materijala za raščlambu, pokušaj njega secirati, prijatelju. Čik, ako smeš!

    avatar

    29.09.2008. (18:51)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nažigač, obavio sam ja to odavno, kao što već i vrapci na krovovima o tome harmonično pjevaju. Znaš i ti to, ali, evo ti mali podsjetnik. Ta, baš kucaš na otvorena vrata: ako je itko pisao o Milanu, tihim koalicijama sa Sanaderom, vlasti u Zagrebu, SIZ-u SDP-a Zagreb, onda sam to ja, i, nažalost, jedini ja. Evo, smem, dapače, vidim da jedini smem, samo, to je lanjski snijeg: ja sam o tome pisao dvije-tri godine, i kurca se nisu stvari promijenile. Nema veze: barem sam ja sam sa sobom na miru.

    avatar

    29.09.2008. (20:51)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jatogen, ma strno ste nemogući: sad ja ložim vatru. Dosadni su komentari, ne mislite li?

    avatar

    29.09.2008. (20:51)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Istina je to Nemanja, da si se pozabavio Milanom, ali lijepo bi bilo, na tvoj način (ovako kao što razvlačiš Jergu), napraviti psihološki profil Velikog Zmaja od Donjih Mamića. Naime, svi mi odavno znamo listu njegovih zločina i gadosti, svakim danom sve je veća, pa je ne stignemo ni pobrojati. Taj njegov kriminal nam više nije ni zanimljiv, što više, postaje simpatičan...

    avatar

    29.09.2008. (21:11)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nažigač, između Jergovića i Bandića postoji fundamentalna razlika: ovime što Jergović radi, bavi se sud ukusa; onime što rade Bandijeras i družina, bavit će se izgleda sudovi. Utoliko, kako nas je učio prof. Žarko Puhovski, u politici se ne bavimo motivima, nego učincima: drugim riječma, nije važno koji je motiv Bandićevih postupaka, važno je ono što on radi - karakterologija je tu od sekundarnog značaja. Ti vidiš i sam da se tom karakterologijom bavi Denis Kuljiš godinama, no da je to jednostavno vrhunska publicistika, dakle literatura, ali ne i Tekst koji bi izašao u Kontekst, koji bi motivirao bilo koga na bilo kakvu promijenu, za što nije, naravno, nimalo kriv Kuljiš, nego je to naprosto stvar žanra. Ja mislim da je od psihologije (što ne znači da odbacujem tu karakterologiju, dapače, ona me vrlo zabavlja, a kao sjajno štivo, u Kuljiševom slučaju, i oduševljava) u politici važnije pokazati logiku postupanja njenih protagonista, štoviše logiku samih događaja. Usporedi moje i Denisove tekstove o istim fenomenima, i vidjet ćeš da nas metodologije dovode od sasvim različitih zaključaka; ne želim se hvalisati, ali i sam si bio svjedokom mojih prognoza danih i po pola godine prije nekog događaja, te potom tih događaja koji su mi posve dali za pravo. Ja dakle ovdje govorim samo o jednom: iako sam pisao o o Bandićevom imenu i liku, puno je važnije pisati o njegovom djelu, te rekonstruirati logiku toga postupanja. Onda sa sigurnošću možemo kazati kuda to vodi. Predviđanje ishoda nekih procesa, pa čak i izbora, tu je samo sekundarni efekt. Evo, i ovaj ću ti puta, onako usput, kazati što se zbiva i odgovoriti ti na pitanje u jednu, dvije rečenice: Bandić će biti gradonačelnik ako u međuvremenu ne padne još jedan njegov bliski suradnik; ako se pak to dogodi, ne samo da će Bandić postati a) puka marioneta koja će trajati na vlasti koliko lutkari žele, nego se b) može očekivati da padne prije izbora ne samo Bandić, nego da HDZ intenzivno, zbog novoga pakta gradonačelnika i Milanovića, kompromitira vrh SDP-a, inzistirajući na aferi s Milanovićevim puncem iznova i snaženije. Dakle: sve je do toga da u sljedećih mjesec, dva vidimo hoće li dakle do Božića morati demisionirati i 613. s liste najmoćnihi Hrvata u izboru "Nacionala" 2005. godine. Padne li šef zagrebačke gradnje, mislim da će i ptice u letu utihnuti i svi će gledati u Bandića kao u čovjeka koji bi, iz bontona, morao dati ostavku. Jasno, on to neće učiniti, i onda sljedi scenrao koji sam naveo. Zadovoljan?

    avatar

    30.09.2008. (00:12)    -   -   -   -  

  • lolina

    Kad već spominješ Kuljiša ajd nabaci ako ima kaj novog.

    avatar

    30.09.2008. (00:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...