Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • nema me

    On ju je
    ćemo ćete će:)

    avatar

    24.09.2008. (19:12)    -   -   -   -  

  • svjetioničarka

    Prije nego objavih zadnji post, prekorila me prijateljica (koja Vas, vjerovali ili ne, ne čita, ustvari) - Prekroji taj ju u je, jer se Nemanja, jadan, već potrgao objašnjavajući to...

    avatar

    24.09.2008. (20:24)    -   -   -   -  

  • crkotica

    kakav video!!! još samo fale one.... sestre.... burundžija?

    avatar

    24.09.2008. (21:01)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Vaše ljubičanstvo, dozvolite mi jednu primjedbicu: ovaj post je, bojim se, tek slabašna sjena (ah, jedva i to!) onoga što ste obećali! A obećali ste kruha:
    "Sutra ću da mu rasturim koncepat... (...) Satrt ću ga."
    Narod Vaseljene ozlovoljen je neispunjenim obećanjima, silno uznemiren od napeta iščekivanja! Vaša ubikvitnosti, vaš narod GLADUJE!

    avatar

    24.09.2008. (21:02)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    - Je ju mrdnul?
    - Je ju je!

    avatar

    24.09.2008. (21:12)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    "S ratom je, u najvećoj mjeri, uminula i njezina karijera. Željela je ostati na pravoj strani, što je u to vrijeme gotovo posvuda značilo osuditi se na samoću.", kaže Jergović u drugom nekrologu u dva dana, onom Sonji Savić.
    Znači, u ratu izabrati hrvatsku stranu, recimo, nije bio dobar izbor - to nije bila prava strana, jer je u ono vrijeme ostati na pravoj strani značilo osuditi se na samoću. Odlično Miljenko.
    Desetak sati prije, u Pogovoru - jer to je taj žanr u kojem se izražava Miljac, Ultimativna, konačna, zadnja riječ o svemu i svakome - Vici Vukovu, Jergović će kazati:
    "Poželiš li danas čuti hrvatsko ime kako lijepo zvuči, slušat ćeš ga kroz glas Vice Vukova.", tek dva, tri pasusa nakon što je već rekao:"To da je Vice Vukov bio najljepši i najmoćniji glas Jugoslavije, živi simbol Hrvatske i hrvatstva, kao nečega što je kulturnije, ljepše, raspjevanije i zanesenije od Đorđa Marijanovića, o tome danas pojma nemaju ni oni koji su Sedamdeset prvu doživjeli."
    Možda postoje dva Miljenka Jergovića?

    avatar

    24.09.2008. (21:24)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jatogen, dottore, spasite me, molim vas! Ja sam nakanio pročaskati o Jergosovom tekstu o Blanki i Vlašiću, a on piše li piše! Pričekajte, vidite da se bavim konjukturom, što se klasika tiče. (Etimološke podvale ne odobravam.)
    A, k tome, valjalo je oprostiti se sa Sonjom.

    avatar

    24.09.2008. (21:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    @Svjetioničarka: Nisam ja ni malo zaslužan, ljube, da nema klasika ne bih ja ni jednom to spomenuo, iako, moram priznati, Stitch tako dobro objašnjava stvari da ih je grijeh ne ponoviti. Ja se malo zezam s Miljenkom, nije to ništa osobno. Pa i ja tu i tamo pokadšto napišem nešto nepravilno, da ne kažem krivo, tek da budem bliži svojim čitateljima, da ih ne odbijem pretjeranom besprijekornošću.
    Miljenko je danas napisao izvrsna dva teksta: jedan posvećen Vici Vukovu, drugi Sonji Savić.
    Dakle, oba spadaju u žanr nekrologa.
    Nimalo čudno.
    Dapače, još jedan dokaz da sam savršeno u pravu u prosudbi Miljenkova habitusa, karaktera i onoga čemu mu bijaše da bude, tj. njegove biti: on je Narikača, kao što sam to prije par mjeseci već ustvrdio u jednoj usputnoj opasci, za koju mi sa nije činilo nepohodnim iz komentara je vaditi u post, no, morat ću to učiniti - Miljenko je postao neizostavna Zadnja Riječ na ovim prostorima, i on je Ultima Ratio svega što jest i može da bude, pa kao profesionalni govornik Posmrtnog Slova svima i svemu određuje mjeru svih stvari stvari, onih koje jesu da jesu, i onih koje nisu da nisu.

    Igra, vidi što mi je palo na pamet čitajući tvoj blog:
    Nietzsche je naravno u pravu kada kaze da ne postoji razbojnicko ubistvo (ubistvo sa razbojnistvom). Umorstva radi novca nema. Ali otimacina nije 'dosaptavanje jadnog razuma' ubicinog - ona pripada ubistvu: pljackanje je potpuno ubistvo; ubijeni bi jos uvek imao realitet, kada bi posedovao novac: zbog toga on mora biti opljackan, tj. potpuno ubijen.

    U analogiji, mogli bismo kazati da je literarno maroderstvo također 'suučesništvo u ubojstvu': ubijeni bi još uvijek imao realitet, kad ne bi bio opisan!
    Mislim da je to funkcija Miljenka Jergovića: on je Narikača! Narikača, ona koja dokida realitet žrtve, uključujući je u simbolički poredak svojim profesionalnim opjevanjem! Da bi pjevao, njemu je žrtva neophodna, i to je cinizam njegove literature. Budući da je cinizam prosvjećena ideologija, recimo i to gdje se ona krije u Jergovićevoj literaturi: eno je u hinjenoj neutralnosti/univerzalnosti pozicije "kroničara", bilježnika vremena. Do ovog poteza Jergović je sasvim modernistički pisac, jer svoju partikularnu poziciju izdiže na rang opće te potura kao univerzalnu, što je ideološko djelovanje par exellence, no kako Jergović naravno zna za laž svoje pozicije, on je to sasvim postmoderno ciničan.
    Odavno sam tu poziciju prokazivao kao marodersku, sad mi je Otto pomogao da shvatim unutranju logiku i nužnost te pljačke žrtava: njih je neminovno uskratiti upravo za jedini preostali humanitet, opljačkati ih kao žrtve u aktu njihove instrumentalizacije - žrtve nam naime "služe" tek kao izgovor za literaturu - da bismo im dokinuli tu posljednju realnost: spomen na njih, sankcioniravši još jedan povijesni zločin i otpravivši ga u - kronike!
    Bosanci bi dobro učinili za svoje mrtve kad ne bi učinili ništa - najmanje što mogu učiniti jest prestati tržiti njihovu nesreću u investiranju u vlastite umjetničke karijere.

    12.08.2008. (19:15)

    avatar

    24.09.2008. (21:27)    -   -   -   -  

  • svjetioničarka

    Razumijem... Miljenko. Narikača. No ako već nekad i skončam, rađe bih da mi sviraju Fala... Tek da se zna!

    avatar

    24.09.2008. (21:54)    -   -   -   -  

  • carevna

    Moram citirati jednog jedinstvenog i samozatajnog velikana s mog područja:
    "Umjetnik je jedan oganj koji gori dokle god je on živ. I kad umreš gotovo! Finito! Molim, bez riječi, bez slova, bez spomenika. Sve ove današnje perverzije postmortum su onako gadljive overdose. Najbolje bi bilo kada bi sva ta djela koja si stvorio dok si bio živ zgorila skupa s tobom u ten ognju....". Šteta za Miljenka. Iako, u inozemstvu su "narikače" dosta cijenjene a za mnoge slavne i značajne osobe se nekrolozi spremaju dosta unaprijed pa se do smrti dotične osobe samo glancaju.

    avatar

    24.09.2008. (23:09)    -   -   -   -  

  • stroke

    joj, ša bi doktor Arsla na sve ovo reko....joj, joj!

    avatar

    24.09.2008. (23:14)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Imaš mail:)

    u vezi Jergovića, jao, bio mi je uvijek nekako nezasluženo priznat, tek nekih par priča iz "Madonna inshallah...blabla" su mi onako odgovarale, a o njegovom liku ne bih, uostalom sve je već rečeno:)

    avatar

    24.09.2008. (23:51)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Stroke, ša bi reko? Što je sporno? Vidim da Arsla kaže:
    Budući da na kraju svakoga sličnog djela stoji popis literature, evo hrvatske stogodišnje savjetničke tradicije. Ako naletite na neku knjigu s popisa, barem je prolistajte, nagradit će vas.
    Dakle?

    avatar

    24.09.2008. (23:58)    -   -   -   -  

  • dviz

    hahahha. oduševljena sam ovim da je jerga narikača. baš me to diglo jutros. jer od malih nogu ga pratim i kakogod mi se mijenjalo mišljenje o njemu a i on isto tako vidno prolazio razne faze uvijek mi je bio dragi osobni inventar. i stvarno to izvrsno naricanje mu je konstanta. sjećam se mnogih mu nekrologa, uvijek je potpuno bio unutra. silni članci o kostelićima ko da ih je pisao post mortem. a dragi jerga :))

    avatar

    25.09.2008. (11:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...