Komentari

aparatczyk.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • nikoleta

    Nisam film pogledala još, ali moram priznati da sam sada zaintrigirana. zanimljivo je da ga nisam gledala jer mi se nije dalo gledati neke revolucionarne fore. moram naučiti razmišljati izvan kutije, tj. izvan prijevoda.

    avatar

    22.09.2008. (23:46)    -   -   -   -  

  • Terra Desolata

    Prekrasan film, gledala sam ga sinoć, no pred kraj sam zaspala i sanjala njih dvojicu :)
    Bezveze je što su ga kreteni s HRT-a stavili tek u 23 h. Svakako ću si ga spržiti i ponovo pogledati.

    avatar

    23.09.2008. (09:48)    -   -   -   -  

  • ja

    odličan film..nepretenciozan...gledala ga sinoc po drugi put..

    avatar

    23.09.2008. (13:45)    -   -   -   -  

  • Wall

    Gaela Garciu Bernala mogu gledati u svakom filmu, a u ovom mi je bio pravo osvježenje, osjećaj sličan onom kad gledam mladog Indianu Jonesa, ili "prequel" nečega, Star Wars recimo; ključni film koji objašnjava kako je Ernesto postao Che (nepravde, jad i bijeda Latinske Amerike; kako je sazrela odbojnost prema crkvi, koja ni najjadnijima ne daje ručak ako ne dođu na molitvu; koja leprozne dodiruje u rukavicama, iako nema opasnosti od zaraze; gdje samo oni sa savješću dijele zadnji novčić/zaloga među siromašnima itd...). nepretenciozna gluma, bliskost likova, koji svi izgledaju kao naturščici, a cijeli film kao dokumentarac...preporučujem pogledati i pravi dokumentarac o snimanju filma, gdje je gl.akter pravi Cheov suputnik, danas osamdesetogodišnji smežurani, ali vitalan starac (čijim likom završava igrani film).

    avatar

    23.09.2008. (16:17)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Vizuelna ljepota i toplina ljudskih pričica u tom filmu - DA.
    S tim da ti je teško povjerovati u objektivni pristup (i za prosječno oko vrlo ubodnih) hagiografskih elemenata ovog filma, ako kritiku završavaš sa "Hasta la victoria siempre!" :)
    Vrijeme je sazrelo za svašta, nema spora. Ali nekako bi da u toj akciji preskočimo ikakvog Che-a, jer nastranu njegov svetački imidž, čitao si valjda i neke njegove manje oku ugodne biografije? Kada su danima i noćima trajala beskonačna streljanja "narodnih neprijatelja" nakon preuzimanja vlasti ( i to Che-ove prosovjetske komunističke frakcije što većina kubanskih revolucionara bila nije ), znao bi leći na niski zidić u dvorištu glavnog zatvora u Havani, gledati ih satima i pušiti cigaru, hrabreći i bodreći egzekutore.
    Nisam baš stoposto siguran koliko bi Kuba bila manje tragikomična sa Che-om, ali njega ionako istinsko upravljanje zemljom nije zanimalo, više ga je kao vrijednu pčelicu koja mora prašiti iznova nove cvjetove, zanimalo dizati revolucije.
    Doduše, uvijek mislim da smo nekako prerasli nasilne revolucije kao civilizacija ( ali opet iznova budem demantiran).

    No kao što rekoh - film ima svoje draži, pa je i njegov pathos svarljiviji. Iako nije neko remek djelo vrijedno ponovljenog gledanja ili reminiscencija.

    avatar

    23.09.2008. (23:04)    -   -   -   -  

  • aparatczyk

    @Nemetz:Bilo je to ipak prije nego što sam se učlanio u hadeze i našao pravi put.

    avatar

    24.09.2008. (07:51)    -   -   -   -  

  • Žavijer

    @Nemetz - svako čišćenje uključuje egzekucije. To nije lijepo ali je tako.
    Glede&u svezi ovog indeks hapšenja, čuo sam neki dan iz prve ruke za jedan primjer, jedan intiman slučaj, jedne male ribe, samohrane majke koja je bila pasivno prisiljena na sudjelovanje u nedopuštenoj djelatnosti, a kojoj se sada smiješi propast života - osim samog zatvora, otkaza i nemogućnosti pronalaženja novog, društvene stigme - najvjerojatnije i gubitak djece od strane neprijateljski nastrojenog bivšeg muža koji je valjda jedva dočekao ovakav dar s nebesa.
    Mala riba je - praktički egzekucirana. Njezin život je nakon ovog "čišćenja" gotov.

    Bez ikakvog apologetiziranja, pokušavam naći paralele s revolucijom, ajmo reći na Kubi '58-me (jer je taj primjer ipak najbenigniji od socijalnih revolucija u 20.stoljeću):
    da bi cijela priča s promjenom imala ikakvog smisla, treba se odmah počupati mnogo obogaćenog, potkoženog, kriminalnog korova. Taj će se korov svim silama uprijeti da te u tome onemogući, da te osujeti. Treba ga, dakle, uništiti, čim prije. I kao što uvijek biva, uz njega će stradati i mnogo ovakvih, slučajnih, usputnih, tragičnih malih sudbina.

    Do danas su se svi ti njegovi trockistički ideali pomalo izvitoperili, ali govorim iz stanja uma kasnih pedesetih..

    Sve je to loše i krvavo i neestetski, ali - given the choice... Odabrati da sve ostane po starom, pogrešnom, zatrovanom (a da ipak nitko ne strada), ili krenuti u promjenu, makar okrvavio ruke i nedužnima?
    Postoji li treći put? Postoji li, uistinu?
    Ne znam.
    But then again, ja nisam faktor.

    Uzgred impresivan film.
    Pustilo mi ga u autobusu, dok se iza prozora sterala pampa.
    Bio je to jedan od onih trenutaka za ježenje, za spomenar.

    avatar

    24.09.2008. (10:54)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Čuj, tko želi krvaviti ruke, uvijek je imao i ima u povijesti prilike za to. Ali to nikako ne znači da bih ja želio to isto a pogotovo da bih se poistovjećivao. Ono kaj se odigralo na Kubi brzo je preraslo u farsu i taj režim je ionako postao moneta za strateško potkusurivanje Rusa i Amera. Sve na štetu onih naivaca koji polugladni povazdan drmaju Cha Cha Cha i Kongu ili se utapaju u vodama Miamija u potrazi za Boljim Životom...
    Evo malo nadahnuća iz tadašnjih razmišljanja mlađahnog Sveca Chea dok je bludio po pampama Guatemale i pisao doma tetki: "Zakleo sam se pred slikom staroga i oplakivanoga druga Staljina da neću počivati sve dok ne budem svjedočio uništenju tih kapitalističkih hobotnica."
    Ne znam niti ja, no unatoč ježenju nad vizualno narativnim u tom konkretnom filmu, i ovo me malo ježi...

    avatar

    24.09.2008. (11:32)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Posljednji kapitalist na ovom svijetu bit će onaj od kojeg ćemo kupiti konopac da ga objesimo. Za Popijača, Kulušićku i ostale iz udruženja "poslodavaca"....

    avatar

    24.09.2008. (13:46)    -   -   -   -  

  • Žavijer

    :D

    avatar

    24.09.2008. (15:27)    -   -   -   -  

  • aparatczyk

    Alooo! Koji je ovo kurac? Chat?
    Nema pozivanja na linč na mome blogu (osim sudija u sportu), posebice ne gospode iz udruge poslodavaca.
    @Žavijer: promjena se događa samo na nivou pojedinca i njegova unutarnjeg univerzuma
    Revolucije ionako jedu svoju djecu.
    A maloj ribi ostaje da vrlo brzo pliva i da vrlo spretno i agresivno grize druge...

    avatar

    24.09.2008. (17:22)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Ako su to gospoda ja sam kalif mjesto kalifa :D

    avatar

    25.09.2008. (14:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...