Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


 • doktor Jatogen

  * * *
  Vrednost čoveka ocenjuju pravednije posle njegove smrti. Pošto se otarasio beznačajnosti i skela (tela), najzad se ukaže otkriven, tvrde oni.
  A i sve neverovatne stvari uvek su delo preminulih. Ipak treba delati brzo. Desetak godina posle smrti (osamnaest do dvadeset kod izuzetno temperamentnih) mrtvac se ohladi. Za Mage je pitanje samuljublja da sebe što je moguće duže nadžive. Ali i sile raspadanja deluju snažno, neumoljivo. Najzad ih vetrovi s onog sveta savlađuju i onda se za izuzetnija dela mora računati na svežije mrtvace.
  Svi nisu Magi. Ima spletenih, bolesnih mrtvaca. Ima ih koji polude. Tad nastupaju Psihijatri za mrtve. Njihova je dužnost da upute nesrećnike, da ih izleče od nemira koje im je donela smrt.
  Ovo zanimanje zahteva mnogo tanane pažnje.

  (Henri Michaux, U zemlji magije)

  avatar

  17.09.2008. (14:48)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Je l' to ona Radova knjižica?
  Ja sam prije dvadesetak godina i više godina napisao cijeli jedan mali riječnik pojmova Tanatografije; predložio sam to kao nacrt studentske vježbe na ADU, gdje sam, ne bi vjerovao, studirao filmsku režiju, dok mi nije dosadilo. Naravno, gledali su me kao crnog labuda u Podravini, ili bijelog majmuna u Heniji (jako sam ponosan na ovu igru K/Henija, vrlo dovitljivo.)
  Naša kultura zaista je zaboravila svijet mrtvih, kulturu smrti, pripravu za taj dio našega života, kartografiju toga svijeta i uopće današnji se kult mladosti na svaki način opire pomisli na smrt. Osim Vaseljene: nadam se da si vidio onaj briljantan esej o žrtvovanom Djeda Mrazu, objavljen 27.veljače ove godine. Rijetko ga je tko od ovih ignoranata i počeo čitati, valjda misle da se ja zajebavam sa skeniranjem i sličnim pizdarijama kako bi se kurčio ekstravagantnim esejima iz pedesetih, no ti ćeš ga pročitati - isplati se, vidjet ćeš; mislim da je to jedan od najboljih tekstova objavljenih na Vaseljeni.

  avatar

  17.09.2008. (15:07)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ovo me dottore uvijek izludi: daleki krajevi!
  Ne znam zašto, ne kad vidim da me netko, u nekom nepoznatom kineskom gradu Guangdongu, čita 9 minuta i 27 sekundi, naprosto se oduzmem: nevjerojatan je ovo svijet, zapravo nismo uopće svijesni koliko je čudesan! U San Joseu i u Kini istovremeno čitaju ove stranice, i nalaze se na istom mjestu iako se nikada u životu neće vidjeti ni sresti... čudesno, zaista čudesno, ponekad se osjetim ushićen kao predškolsko dijete!

  IP Address: 218.14.24.104 [Label IP Address]
  Host: 104.24.14.218.broad.zs.gd.dynamic.163data.com.cn
  ISP: Chinanet Guangdong Province Network
  Entry Page Time: 17th September 2008 1529
  Visit length: 9 mins 27 secs
  Location: Guangdong, Zhejiang, China

  * * *

  Mada me, opet, to i izludi. Recimo, neki sam dan spominjao San Jose. Tamo živi netko tko u Comcast Cable Communications Inc ima sate i sate vremena: jučer je na Vaseljeni proveo 10 hours 45 mins 18 secs .
  Nedaleko od San Josea, u firmi Jackson Demarco & Peckenpaugh A Law Corporation, situacija je još i gora: 15 hours 53 mins 45 secs trajao je zadnji, današnji posjet.

  E, sad...

  Ha, ha, ha, pazite sad!

  Ja sam naravno toliki manijak da me je zainteresiralo tko je to u Friscu toliko na Vaseljeni, jer, veli statistika, ovo mu je 255 posjeta. Napisao sam kratak mail gospođi Ruth Mijuskovic, koja je President of Jackson DeMarco Tidus Peckenpaugh i član Board of Directors tvrtke. Moje je pitanje bilo jednostavno: Ima li, dakle, netko u toj firmi tko govori hrvatski ili, možda, srpski? Zamolio sam gospođu Mijuskovic da tome prenese moje zahvale za ustrajnost u boravku na Vaseljeni, i molbu da nam se javi! Jer, priznat ćete i sami, bili bi izvanredno zanimljivo popričati sa svim tim ljudima iz Guangdona, San Francisca ili Josea, Santiaga u Čileu, Lisabona, Dublina, Rige, Stockholma, Kopenhagena, Berlina, Hannovera, Praga, Brna, Milana, Geneve, Zűricha, Londona, Oxforda, Bournemoutha, Nairobija, Delhija ili jednostavno Aracinova u Makedoniji - da nabrojim dobar dio onih koji su upravo ovoga trenutka na Vaseljeni!
  Gospođa Ruth se još uvijek nije javila. Bez obzira na povremene ovakve pozive - iako ja to rijetko radim - obuzme me neki takav čudan osjećaj, kako bi dobri naš Mario Kopić s Celanom rekao:
  Die Welt ist fort, ich muss dich tragen
  Svijet je daleko, moram te nositi

  pa onda bih najradije da se svi jave, na svojim jezicima, ili jednom, babilonskom, pa da barem u jednom trenu cijeli svijet bude na jednom mjestu, na Vaseljeni, ne samo bezglasno prisutan, nego u živom razgovoru, u komunikaciji.

  Iako, kad me već stalno nešto obuzima, onda me obuzme neka neodređena glad, kao kad iz dosade otvorite frižider pa u njega buljite kao žena pred otvorenim garderobnim ormarom, zaključujući da iako ima svega, nema onog nečega što ne znate što je ali ga baš zato tražite, i otumaram tako do frižidera i stojim pred njime sve dok ne uzmem nešto nepotrebno, najčešće neki sir ili napitak, pa onda opet sjednem pred tv ili PC, telefoniram unaokolo, i samo se nadam da će ovaj besmisleni život na ovoj smiješnoj planeti već nekako proći bez novih inkomodiranja, da sada ne citiram onu famoznu Izgnanikovu rečenicu o preskakanju kozlića na fiskulturi.... tak...strašno mi je dosadno...idem nazvati Halter, ili pronaći ilustracije za briljantan Denisov tekst koji ću večeras im-postirati.

  avatar

  17.09.2008. (17:26)    -   -   -   -  

 • crkotica

  ono na fotki s Titom i Jovankom nije Rex?

  avatar

  17.09.2008. (17:31)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ne, to je T-Rex.

  avatar

  17.09.2008. (17:35)    -   -   -   -  

 • crkotica

  nego, znaš nekog ko zna ruski?
  http://www.cih.ru/ab/b6.html

  avatar

  17.09.2008. (17:37)    -   -   -   -  

 • Taajni svijet

  dođi i proslijedi, PLIZZ!!!

  avatar

  17.09.2008. (17:37)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Znam, Njetočka zna. Kaj ti treba?
  Aaaa...Ova pizdarija o organskim formama u suvremenoj arhitekturi?
  To je boza. Ako te to zanima, pogledaj kaj je Calatrava nakanio sagraditi - i bormeš gradi! - u Chicagu!
  Spire!
  To je inspired by nature, a ne ovi ruski zidari.
  Tamo od Tatljina nitko još od 1919. nije ništa pametnoga sagradio, ni neće.
  Čudime kak su uopće Pritzkera odličili Zahi 2004. dati u St.Petersburgu.
  Tko je tamo uopće radio? Domenico Tresini , Jean-Baptiste Leblon, Francesco Bartholomeo Rastrelli, Giacomo Quarengi, Charles Cameron, Thomas de Thomon, Auguste Montferrand, Carlo Rossi - budimo pošteni, zar su to arhitekti? Ili njihovi ruski suparnici: Ivan Starov, Andrey Voronikhin, Andreyan Zakharov...ma dajte, molim vas.
  Jedino što je pamćenja vrijedno, u tom smislu, to su riječi Ane Andrejevne Ahmatove:

  How I love,
  how I loved to look
  At your chained shores,
  At the balconies,
  where for hundreds of years
  No one has set foot.
  And verily you are the capital
  For us who are mad and luminous;
  But when that special, pure hour
  Lingers over the Neva
  And the May wind sweeps
  Past all the columns lining the water,
  You are like a sinner turning his eyes,
  Before death to the sweetest dream of paradise . .

  avatar

  17.09.2008. (17:37)    -   -   -   -  

 • babl

  Ruth: Ivana, I happened to know that you spent yesterday 15 hours 53 minutes and 45 seconds on some odious blog called, whatever that means, "Vaseljena" or something… Please, take your stuff from the desk. You are fired.

  avatar

  17.09.2008. (17:38)    -   -   -   -  

 • crkotica

  nabasala sam na jedan sajt i voljela bih pročitat o čem se točno radi... veoma

  avatar

  17.09.2008. (17:40)    -   -   -   -  

 • crkotica

  bolje ruski zidar nego slobodni zidar!
  u principu me za početak zanima teorija, manje praksa,
  a literature ni za lijeka.
  Uglavnom, fala za link!

  avatar

  17.09.2008. (17:47)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Literature o arhitekturi ni za lijek? Nemoj me zajebavat. Reci, što te zanima, ja ću ti napisati u deset minuta pet knjiga koje trebaš pročitati, a koje možeš nabaviti u Hrvatskoj.

  avatar

  17.09.2008. (17:56)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ha, ha, Babl, palo mi je na pamet, ali previdio si da je gospođa Ruth Mijuskovic, iz časnog crnogorskog plemena Mijuškovića, odakle je i Šćepan Mijušković (Kunak, Pješivci, Nikšić 1872. - Nikšić, 21. veljača 1924.), crnogorski brigadir, ratni heroj, član Crnogorske stranke, nositelj najviših crnogorskih vojnih odličja, svirepo ubijen od strane srpskih vlasti kao protivnik prisajedinjenja Kraljevine Crne Gore. Inače, kad smo već kod te teme, u povodu ubojstva brigadira Mijuškovića, hrvatski političar Stjepan Radić je 10. svibnja 1924. publicirao manifest pod naslovom "Braćo Crnogorci" u kojem, ispred 70 hrvatskih zastupnika Skupštine Kraljevine SHS, poručuje:
  "Čak i da ovaj beogradski centralizam nije učinio drugo zlo do da prezire, sramotno i divljački, čast i slobodu Crne Gore i da pretvara Crnu Goru u mjesto na kojem vlada strah i trepet, mi se, Hrvati, nikada nećemo moći pomiriti sa tim groznim zlocincima".
  Ali, nije to sad najvažnije, iako nije nevažno: možda je gospođa Ruth majka nekog klinca koji visi na Vaseljeni, ili sama ne može bez nje?
  Zato i žudim za tim kontaktima, jer me zanima što je iza te opsesivne vezanosti uz Vaseljenu!

  avatar

  17.09.2008. (17:59)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  A ovo?
  Tu ti je i tvoj Lebedev.
  Nema teksta na engleskom, ali probat ću ja to već srediti.

  avatar

  17.09.2008. (18:04)    -   -   -   -  

 • crkotica

  ne o arhitekturi općenito, već o bionici.. ako imaš kakve linkove, javi

  avatar

  17.09.2008. (18:04)    -   -   -   -  

 • crkotica

  jel se ti to meni rugaš?
  ok, bila sam na wiki., i tamo sam naišla na popis arhitekata, ruske zidare., i definiciju pojma.
  Kažem ti, zanima me malo opširnija priča, povijest i to...

  avatar

  17.09.2008. (18:08)    -   -   -   -  

 • crkotica

  ok

  avatar

  17.09.2008. (18:10)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Po citatima Englsa i Marksa vidim da Lebedev ovdje spominje dijalektiku prirode, pa zaključujem da to i nije teorijski dernier cri, osim možda mrtvog autora. No, da se ne šalim, zamolit ću Njetočku da preleti teskt, iako ona ima užasno puno obveza, mada ne znam kakvih.
  U međuvremenu, evo dva koliko-toliko informativna linka:

  link prvi

  i link drugi

  Da rugam!?

  Ja se trudim, a ti frkćeš! Kaj bi se ja tebi rugao, pa ti si jedno najbolje djeteto na Vaseljeni.

  Čuj, zanima li te dakle bionika ili bionička arhitektura?

  avatar

  17.09.2008. (18:13)    -   -   -   -  

 • crkotica

  bionička arhitektura, urbanizam točnije

  avatar

  17.09.2008. (18:36)    -   -   -   -  

 • crkotica

  ovaj drugi link je super!!!
  baš za nas!

  avatar

  17.09.2008. (18:37)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Za nas dvoje?

  avatar

  17.09.2008. (19:16)    -   -   -   -  

 • Aurelia

  Nemanja, molim te objasni mi kako to vidiš točan broj sati provedenih na tvom blogu i to pojedinačno od svakog grada? Ja imam geocounter, ali ne vidim te podatke, pa me zanima. Da i ja znam tko provodi vrijeme na mom blogu.

  avatar

  17.09.2008. (20:07)    -   -   -   -  

 • Aurelia

  Na mom blogu netko sate i sate boravi iz Osijeka, a neće da komentira! Ima li tko iz Osijeka ovdje na Vaseljeni? Sad, voljela bih znati točan broj sati, pa zato prethodno pitanje.

  avatar

  17.09.2008. (20:13)    -   -   -   -  

 • markiz

  Nemanja, kad već kontroliraš StatCounter, daj molim te provjeri koji je genijalac upisao sljedeći biser u Google:
  "20:23 jebanje u šupak jako je zdravo tvrde američki fizičari i matematičari"
  da nije Slaven?

  avatar

  17.09.2008. (20:42)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Netko iz Makarske, Kizo. Bojim se samo da nije Hloverka Srzić-Novak.

  avatar

  17.09.2008. (21:52)    -   -   -   -  

učitavam...