Komentari

panonija.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • jimbo

    Ima ona Čorbina pjesma, Milivoje vatrogasac pa onda nekako počinje i kaže
    "A te vazne stvari, to su u stvari DSZ i ONO, i posto je ONO veoma vazno ... jer kad ne bi bilo ONOg, pa sta bismo je*ali, Boga ti!"
    Važno je ONO.

    avatar

    15.09.2008. (16:14)    -   -   -   -  

  • Taurunum

    Eh, Crkva ima kontinuitet u nekim stvarima. Evo najsvježijeg primjera. Kad je (napokon!!) trebao započeti program obrazovanja mladih Hrvata u Srijemu na hrvatskom jeziku (2002. godine), za taj je projekt lobirala skupina odgovornih Hrvata, vjerujući da je to najvažnija aktivnost na očuvanju nacionalnog identiteta hrvatske zajednice u ovom dijelu Srbije. Među najvećim kritičarima tog projekta bio je jedan katolički svećenik, Krunoslav Đaković, koji se žestoko obrušio na inicijatore ovoga projekta, na svaki način pokušavajući da ih diskreditira, te na koncu uspio u nakani: svi su maknuti, ni danas se u Srijemu nigdje ne uči hrvatski, a izravna posljedica toga je da se s izučavanjem hrvatskoga jezika (kulture, povijesti,...) neće ni započeti. Svima je u Srijemu bilo posve razvidno da vlč. Đaković ne bi izlazio u javnost s govorom mržnje prema pojedincima, da nije imao potporu biskupa.
    Epilog: prije nekoliko mjeseci, vlč. Đaković se - oženio, te napustio svećeničku službu. Možda je slučajno, a možda i nije, ali njegova majka je bila Srpkinja. Dakle, uvijek je u Crkvi bilo Strossmayera, a u novoj Srijemskoj biskupiji bit će ih i odviše za moj ukus.

    avatar

    15.09.2008. (16:33)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    Viktor Novak je zaista notorni propagandist. Nažalost, nije sve što je pisao čista izmišljotina - ibi lo je dosta realnih osnova u ponašanju jednog dijela klera. O tome je nedavno pisao i jedan bosanski franjevac,povjesničar dr.sc. fra Petar Jeleč - pogledajte intervju s njim na svjetloriječi.ba. On piše: "Ova je „katolička historiografija“, da je tako uvjetno nazovem, pala u istu zamku kao i ona protiv koje se ona navodno bori. Kao što su komunisti pisali samo negativno o Crkvi, prenaglašavajući i uvećavajući njezinu odgovornost do neslućenih razmjera, predstavljajući svećenike zločincima, tako i mnogi katolički autori danas pišu samo o zločinima komunista i partizana prema svećenicima i Crkvi, ne navodeći nigdje da bi bilo koji biskup ili svećenik snosio kakvu odgovornost u tom vremenu"

    Još je gore to, što je danas Katolička crkva u Hrvatskoj bastion historijskog revizionizma, koji nastoji zabašuriti onih 90.000 pobijenih u Koncentracijskom logoru Jasenovac.

    Naravno, pljuvanje o JJS, jednom od najvećih Hrvata 19. stoljeća, pokazatelj je bijednog nivoa razumijevanja povijesti.

    avatar

    16.09.2008. (00:40)    -   -   -   -  

  • odmak

    Čitam te. Ne komentiram uvijek.Bila sam i gora od tebe, ali danas se moram složiti sa Zoranom Oštrićem. (morat ću poći i na njegov blog. nisam do sada čitala).
    Nije sve crno bijelo iako zavjera i zlih namjera je bilo i previše. Mi Hrvati možemo biti sretni da smo nakon tisućljeća neslobode i ropstva konačnio dobili svoju zemlju i opet konačno kažem mogli podignuti glavu kao narod. Ali nije sve za rehabilitiranje niti je sve na drugoj strani crno.. Valja vidjeti sve strane i razumjeti vrijeme u kojemu su se događaji odvijali.
    A danas moramo biti oprezni da naši tvrdi stavovi i neopraštanja ne vrate na scenu one koji su nam nanjeli zlo. Mrzim diplomaciju, ali danas upravo njoj moramo prepustiti incijativu.

    avatar

    16.09.2008. (07:50)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Nije mi jasno kako netko tko je isao u nize razrede osnovne skole pocetkom 1990-tih tako dobro sve zna o Okupaciji, Zafranovicu, i vim ranijim dogadjima koje sam makar sudionik i suvremenik i zaboravioa niti znao nisam za puno toga.
    Sto se tice srba i majci itd mogu reci da su moja djeca to,srbi po majci, ali mi to nikad nije padalo na pamet da se s tim bavim, krvnim zrnjem i da djecu tretiram drukcije nego ono gdje su odrasli i gdje im je otac odrastao anisu rasli u austriji na primjer. dakle, moja djeca su hrvati, zagrepcani, vole zagreb, kajkavski jezik, zezaju se i sanjaju ko matos o svojoj domovini.
    Vjerojatno je to i majcina zasluga da ih je tako odgojila, daleko vise nego moja jer mene direkto za takve stavri nije briga bilo, nit sam ikad bil u partiji jedinoi kaj sam najebal to je od '71 kao oziljak za cijeli zivot u odnosu na rvacki establishemn, jucer danas i sutra.
    Oces reci moja djecu ce sutra biti skriveni bundije koji cenavijati za beograd na primjer ko i taj pop protiv uvodjenja rvackog u srijemu. Pa srbija je dolje od beograda a vojvodina je samo prikljucena na srbiju i cini s njom jednu drzavnu organizaciju ali nije srbija u kulturoloskom smislu. to bi trebali rvati znati, ali kako ce znati kad ih 99 posto nikad nije bilo u ujvideku a za zaorce i osijek upitan.

    avatar

    16.09.2008. (12:35)    -   -   -   -  

  • hsp1861

    @zoran oštrić kratko i jasno. prozvat strossmayera jednim od najvećih hrvata u 19. stoljeću mogu samo slavoserbi a to si ti. pazi da ne prođeš kao i njegova jugoslavenska ideja koju si ti izgleda objeručke prihvatio čim ga tako velikodušno braniš. imao je on hvalevrijednih poteza u kuluturi ali politički gledano on je jedan najobičniji slavoserpski izdajnik i neprijatelj hrvatske države.

    avatar

    16.09.2008. (13:47)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @jimbo
    Zivjelo ONO !
    @Taurunum
    Ja sam uvjerenja da Crkvu, pa tako i biskupije sirom ekumene cini vjernici. Ako je vodstvo iskvareno, nije narod. Lijepo da se zna imenom i prezimenom tko radi sranja. Pa da se zapamti.
    @Zoran Oštrić
    Povijest je kucka, jer redovno najebavaju oni koji bas i nisu krivi. Stepinac je bio nadbiskup zagrebacki, poprilicno netolerantan tip, ali spasavao je ljude (Srbe, Zidove), glasno govorio protiv rezima kad su vece zvjerke u Europi sutile i bio na smrtnoj listi gestapoa, doduse, mogao je on i bolje, ali spram drugih je napredan. Dok s druge strane, npr. Ivan Ev. Saric, sarajevski nadbiskup je pisao pjesme Pavelicu i prakticki bio dio rezima. Ali on je odleprsao.
    Buhaha, ocekivati od rimokatolicke historografije objektivnost je iluzija. Makar se uvijek iskreno divim bosanskim franjevcima jer vjecno traze nemoguce. Doduse, mladja povjesnicarska ekipa mozda i rascisti stvari, jer i na zagrebackome KBF-u, profac iz povijesti je Bosanac, mladi dominikanac, dr. Slavko Sliskovic, koji je s 33 godine vec dr.sc. i docent.
    Ali veci problem je sto se domaca, nazovimo sakralna, historografija nije znacajno promijenila u odnosu na svoj komunisticki period i jos uvijek robuje dogmama SKJ. Kao najbolji primjer mogu navesti Tvrtka Jakovinu, indoktriniranog idiota.
    Sto se tice Jasenovca, postoji preko 50 000 zrtava s imenom i prezimenom. Ne znam gdje si ti jos 40 000 namlatio.
    A Strossmayer nije Hrvat po nicemu. Sto Viktor Novak, kao njegov najveci sljedbenik, samo vjerno potvrdjuje
    @odmak
    Je li Strossmayer rastakao Hrvate kao narod i naciju ? Je. Je li Viktor Novak sljedbenik Strossmayera ? Je. Je li Viktor Novaka izmislio ovaj ludjacki protuhrvatski vokabular koji je i danas popularan medju Srbima ? Je. Ovo je poprilicno crno i bijelo.
    Samo zivot u slobodi se uci. A nas blentavi narod ne voli nista uciti, jer Hrvat se radja, ne s malom, nego s velikom maturom.
    Moji stavovi su tvrdi jer i danas, u Hrvatskoj jugoslovenstvo je zivo, kroz medije, kroz knjizevnost, kroz kulturu i ta bagra, jednako kao Strossmayer, nastavlja rastakati hrvatstvo. A tupsoni Thompsonovog profila im samo pomazu.
    Nije se ovdje puno promijenilo od 19. stoljeca.
    @ignorantia
    Ja nikad necu tvrdit da su svi Srbi zli, kad i nisu. Barem sam ja ovdje isticao da ima krasnih pojedinaca Srba. Samo kao kolektiv, Srbi polude i nema racionalnoga s njima. Jeb'ga, ljubav ne pita za politicke stavove i nacionalnost, sto je dobro.
    Samo ni Vojvodina nije sto je bila. Jerbo su naselili dolje nase "krajisnike", koje pate od tuge za brdom.
    @hsp1861
    Nije Ostric los i zlonamjeran covjek, a nije ni Jugoslaven :D

    avatar

    16.09.2008. (15:27)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Kljuc za razumjevanje mojeg slucaja je taj sto je moja (na zalost bivsa) supruga/zena odrasla sa Hrvatima u Vojvodini i to je razlog zasto je ona u kuci bila veca hrvatica od mene samog i zasto je nas brak jako stimao. Mnoga rvacka narav i pamet jako je pogrijesila u njenom slucaju u sto sam se osobno uvjerio i to je bio kljuc nase osobne mini tragedije i zato ne volim gledati na zivot crno bijelo niti sam ikad prihvatio da je moj brak bio 'mjesan' niti sam mnogo toga od sluzbene politike prihvacao jer mi je to znacilo tesku moru u zivotu nakon '90- tih.
    HR Srbin Arsen Dedic je puno toga kratko rekao kroz svoje stihove npr 'nazivam prijatelje, neki tajanstveni bnroj, u zivot da me vrati, al' odgovaraju na poziv moj - automati'. A svi hdzeovci s onim jersey odijelima postali su automati za huskanje da se ubije susjed na kucnom pragu. Svaki dan sam to dozivljavao kao hrvat i sta da ti onda kazem.
    Da srbi su imali privilegije, tudjamnovi nisu, nisam ni ja nikad niti .00000001 % ali sam fasovao svoje. Ni penziju mi nisu dali za moje muke nakon '71 i skrivanja od samog sebe.
    Ali Arsen je to samo po rodjenju i po ocu i ja ga nikad tako shvacao nisam kao nekog srbina.

    avatar

    16.09.2008. (21:17)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Stari moj zanimljivo sto ti pises. Pa ja sam takodjer iz mjesanog braka, doduse rvacko-rvackog ali izmedju panonca(ke) i brdjanina kako ti kazes. Brdjanin kad poludi kako ti kazes tad poludi i onda ne mozes prepoznati jel on rvat ili srbek. Mogu ti reci da nemas toliko iskustva kao ja a i ja sto imam to je tak, vise nego tvoje, ali to ne stavljam u prvi plan. U glavnom natrosio sam se vremena u zivotu na te stvari.
    Ne volis oficire jna, a ja sam uz njih rastao bolje receno s njihovom djecom i zamisli nanjusili su da sam ja od tog brdjanina pa su me skoro neki proglasili svojim a meni je tak bilo neugodno. Ali, to je po malo i glupo jer djeca su samo djeca i ljudi samo ljudi koji se bore za svoje male zivote, kaj ne?
    Ja se osecam panoncem i to jako bez obzira na sve a moja bivsa zena se pisala vojvodjankom, njena vojedina vojvodina i djoka balasevic i svirci i bunjevci i salasi i sve a posebno njena jugoslavija od triglava do vardara ! Uh tak smo znali uzivati u toj vasoj strosmajerovoj jugoslaviji, na momente i previse, za prvi maj i 29 nemas pojma, to je istina i nije povezano s politikom, jer ja sam bio politicki nepodoban od '71 pa do kraja ali uzivao sam puno puta bez obzira na sve.

    avatar

    17.09.2008. (10:36)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    @ maloj odmak. Cujes, al ga ti drobis, tisucljece neslobode i ropstva pa dobili svoju zemlju, slobodu bla bla. Pa daj malo razmisli kad pises. pa nismo mi jevreji bre, da smo lutali po svijetu i eto dobili svoju zemlu, mi smo bili u svojoj zemlji ali su drugi bili nasi gospodari, kao sto su i sada drugi koji kazu danas da su navodno hrvati. Kuzis? Mi smo podjeljeni u klase i bez obzira na zrnje mi smo jedni od drugih udaljeni kao jupiteri od saturna i tako dalje. Odigrano sve je i sve tako ode zivot nudi samo pijenu iznad vode. Kuzis, cetri milijuna koji ne j jedni druge ni za suhu sljivu. Psi laju a kolona ide dalje!

    avatar

    17.09.2008. (10:53)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Ništa nas ne smije iznenadit. Oduvijek je bilo poturica. I bit će.
    A lova? Pa za nju su i rođenu mater izdavali, a đe neće zemlju. Znaš što, pizdim trenutno na izjave Polančeca, Milinovića i svu tu licemjernost koju nam prodaje Ivo i njegovi ministri. Kuham, al čekam da se aktivira sigurnosti ventil pa da ta para proključa iz mene.

    avatar

    17.09.2008. (21:16)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Dobar dan! Odlična tema, izrazito zanimljiva, pogotovo kad se skine krinka sa Strossmayera i njegove "jugoslovenske" djece kao što je Viktor Novak; inače, nije šala, ugarska policija je slagala dosije o biskupu Strossmayeru s podatcima o tome kako je imao nemali broj svoje biološke djece. Često kažu naivni i poluobrazovani Hrvati kako je jugoslavenska ideja potekla iz hrvatskog naroda, međutim, Strossmayer nije hrvatski narod nego dijete njemačkih roditelja i sluga bečkog cara (ispovjednik careve majke, nadkneginje), i "najzaslužniji" je za Ugarsko-hrvatsku nagodbu koja je Hrvate eutanazirala za slijedećih 50 godina, taman do osnivanja prve Strossmayerove Jugoslavije.

    Komunistički Savez antifašističkih boraca (SAB) je dakle izdao reprint jugo-boljševičke propagande protiv hrvatskog naroda pod imenom "Magnum crimen", Novakova knjiga koja se temelji na isfabriciranim "dokazima" od OZN-e, jedne od najbestijalnijih tajnih službi modernoga doba. Prvi reprint je inače tiskan u Beogradu, 1986. godine, iste one godine kada je objavljen Miloševićev "Mein Kampf" odnosno "Memorandum" SANU. Uz Memorandum je Magnum crimen bila jedna od najvećih propagandističkih podloga za pripremu velikosrpske pobune i agresije 1990./1991. protiv Hrvatske.

    Evo o Viktoru Novaka još malo informacija: dakle, rođeni je Hrvat, domovina mu sve dala, a on je izda, kao Juda i pizda. Bio od 1920. do 1924. docent i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je mason, prvo član masonske lože u Zagrebu, poslije u Beogradu. Bio je "katolički raspop". Nitko kao izdajica ne mrzi izdanu domovinu. To vrijedi za tog tipa! Titoisti jako drže do njega jer je pljuvao po svom narodu, uostalom kao i oni, ali komunisti šute o međuratnom razdoblju i životu Viktora Novaka, 1941. do 1945.
    Godine 1941. je Srpska pravoslavna crkva, prvo huškala na demonstracije 25. ožujka, a kad je Osovina zauzela Beograd, odmah je potrčala izraziti lojalnost Wehrmachtu. Pored SPC su lojalnost okupatoru izrazili i srpski intelektualci, 500 najboljih umova Srbije koji su potpisali "Apel srpskom narodu", objavljen 13. kolovoza 1941. u listu "Novo vreme". Sažetak Apela je izražavanje lojalnosti fašističkom okupatoru i osuda komunizma, a jedan od potpisnika je i Viktor Novak koji se tada predstavio kao "srpski rodoljub". Kad je ratna sreća napustila naciste i fašiste, evo Viktora Novaka kako daje podršku novim ubojicama i osvajačima - komunistima: jedan od glavnih govornika na 27. obljetnici proslave Crvene armije, u Beogradu, 22. veljčae 1945. bio je, pogađate već, dr. Viktor Novak.
    Već dugo nisam posljednjih par mjeseci pročitao tako dobar post kao što je ovaj! Pozdrav!

    avatar

    18.09.2008. (18:26)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Bas mi nije jasno kaj je taj velecansi novak pogresil kaj su ga stirali z crkve '48 (ko da je bil inforbirovac). pa ak je menjal zastave, partije i boje kaj se on bitno razlikoval od slavnog dr tudja, pa tu smo si em isti hrvati, znamo mi kak se dresovi menjaju tijekom igre. Ih da zna trg republike/bana pricati sta bi tu bilo kontradikcija. Ali molim to su nasa posla da mi zmed sebe to rascistimo. srbeki i drugi etniciteti tu se nemaju kaj mesati.

    avatar

    19.09.2008. (21:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...