Komentari

vrgorac.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • bruno

    Jeli Vrgorac bio jedan od područja Triplex Confinuma kojeg je obrađivao prof. Roksandić? - Triplex Confinium, odnosno tromeđa. Znam da su bili Bihać, Senj, Zadar i da je Medvjeđa glavica u Kninu najpoznatija po tome.

    avatar

    25.09.2008. (18:54)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Budući da triplex najtočnije označava tromeđu, roksandić i ostali su se najviše bavili kninskim područjem koji je na tromeđi. Vrgorac nisu baš previše doticali.

    avatar

    26.09.2008. (12:32)    -   -   -   -  

  • doline

    jesi šta čuja o iskopima u kokorićima,na lokalitetu zvanom "gradina"??

    avatar

    29.09.2008. (19:51)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Ne, nisam čuo ništa, a ruku na srce nisam ni bio u Vrgorcu zadnih mjesec dana. O čemu se radi?

    avatar

    29.09.2008. (22:23)    -   -   -   -  

  • joe

    pozdrav i čestitke na svim ovim postovima koje pročitah u jednom dahu

    avatar

    30.09.2008. (19:26)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Hvala puno. Susjedski pozdrav.

    avatar

    30.09.2008. (20:28)    -   -   -   -  

  • vuk karadžić

    jasno je kako su granice nastale, vidimo kao što sam i rekao da su ih stvorili naši neprijatelji, podijelivši Hrvaski narod, međutim kako to da je ta granica tako čvrsta već skoro 300 godina. To je ono što je vrlo interesantno, i kome je u interesu da je ona tako čvrsta.

    avatar

    15.10.2008. (13:21)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Ma promašio si sa komentarom. Sad ću ti objasniti zašto. Današnji hrvatski narod, ovaj kakvog poznajemo i kojeg smo dio svakako je imao problema za vrijeme mletačko-turskih ratova, u tome nema dileme, osakaćen je i raseljen, ali je današnji hrvatski narod također stvoren u ovom današnjem obliku u vrijeme tih ratova i osmanske uprave. Malo veze mi današnji hrvati imamo sa onime što se zvala hrvatska u srednjem vijeku. Evo najhrvatskiji simbol, sinjska alka ne bi postojala bez masu stvari koje je naš narod preuzeo od turaka. Pogledaj samo običaje koje je naš vrgorski narod održao nakon odlaska turaka, pogledaj pržu pervana, govor, kulturu, sve je to nastalo zahvaljujući dodirom sa drugim civilizacijama, najprije turcima. kulturna baština na jadranu, naši ondašnji veliki ljudi i pisci sve su to postali u vrijeme mletačke uprave. A nakon 300 godina spominjati turke i mlečane u kontekstu nečijih neprijatelja je promašeno. A zašto današnja granica egzistira prema hercegovini, znaš dobro da su razne povijesne okolnosti tome pogodovale. Evo da se danas raspadne BiH i hrvatski dio prijeđe hrvatskoj, a srpski srbiji, a od bošnjačkog nastane nova država, to bi hercegovačkim hrvatima možda bilo u redu, ali kako bi to opravdao srednjobosanskih hrvatima, zatim hrvatima iz Bosanske posavine i sl. Osobno sam mišljenja da je bosanskohercegovačkim hrvatima najbolje da ostanu na okupu u istoj državi, pa makar se radilo o jadnoj tvorevini poput BiH. To im je jedina šansa.

    avatar

    15.10.2008. (19:45)    -   -   -   -  

  • vuk karadžić

    ono što su mlečani bili prije 300 godina to su talijani danas, očite su njihove pretenzije na naš dio jadrana i to ne treba zanemarivati, Isto tako je i s Turcima to jest Muslimanima u Bosni, i oni imaju pretenzije na naš teritorij, to se vidjelo za vrijeme zadnjeg rata......Ne bih se složio da je Hrvatima u Bosni baš najbolje, to je tempirana bomba koja će ubrzo eksplodirati......

    avatar

    16.10.2008. (12:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...