Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (28)

Marketing


  • doktor Jatogen

    Ne bih komentirao Miljčevu bratstvojedinstvenu potku, tu se nema više što reći. Tek ovo: uz pokoju fusnotu, ova njegova balaševićevsko-sirotanovička papazjanija itekako je prevodiva. Da imam vremena, preveo bih ga na engleski samo da to dokažem, ali vremena - nemam: zauzet sam upoznavanjem sa stadom gorućih grmova u Krapini.

    avatar

    05.09.2008. (18:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kako bi prevo izraz "poguzije"?

    avatar

    05.09.2008. (18:22)    -   -   -   -  

  • šarli

    što to uopće znači? sladokusci? izjelice?

    avatar

    05.09.2008. (18:35)    -   -   -   -  

  • Catma

    svi su bloggeri poguzije

    avatar

    05.09.2008. (18:38)    -   -   -   -  

  • Catma

    a neki poguzije su i gurmani

    avatar

    05.09.2008. (18:48)    -   -   -   -  

  • Aurelia

    moj ćaća je poguzija, gurman

    avatar

    05.09.2008. (19:00)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Besposličar, ne voli raditi, ali voli jesti.
    Ali, koga to briga, to je ionako stvar čitanja, kao što u donjem postu kažem. Ja mislim da bi u ovom slučaju trebalo pravilno akcentirati kao u rečenici: Jesi l' ča poguzija?
    To je ta spika.
    Inače, anegdota je ionako arbitrarna, jer je izmišljena: nitko nema tako klišeizirane uspomene iz djetinjstva, čak ni Miljenko Jergović!
    Zamisli ti poguziju: on cijeli Život seli u prošlost, u ambijent sjećanja, da bi tako temeljni odnos čitatelja i njegova djela bio ta famozna nereflektirana melankolija: neki neodređeni žal za prošlošću, koju oplakujemo naprosto zato jer je prošla: najbolji su dani našega života za nama, poput djetinjstva, jasno, i iz tih predjela do nas dopire samo sinestetički miris hleba pri prežvakavanju riječi lebac! Taj osjećaj da je ono najbolje što nam se može u životu desiti već prošlo, autentični je rezervoara tog bosansko derta koji Jergos krčmi do besvijesti, ali i bez opasnosti da će goriva nestati: ono je paradoksalno biće koje se trošenjem umnaža, kao pri alkoholizmu: što više piješ, to češće nadotačeš, to si "žedniji".
    Jasno, tu se sada širom otvaraju vrata raznim zlima: nostalgiji, Jugovini, etc., ali, nije to u pitanju: u pitanju je i opet moralna vjerodostojnost autora ovakvih zapisa, koji jednom u Beogradu piše odu hlebu, da bi drugi put, u Zagrebu devedesetih, u Hloverkinom Danasu trkeljao kako ga je u osnovnoj školi u Drveniku srpska učiteljica maltretirala zbog hrvatskih naziva za mjesece u godini! Jasno, i ta je priča izmišljena, jer gdje bi sedmogodišnji Jergos u Sarajevu sedamdesetih pokupio siječanj i veljaču umjesto januara i februara, ali, eto, dok se zarađuje za kruh priča se jedno, dočim za hleb treba ispričati sasvim nešto drugo.
    K'o Groucho Marx: Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.

    avatar

    05.09.2008. (19:05)    -   -   -   -  

  • Aurelia

    Ovako je bilo 70-ih u Zadru: profesor i popularni pisac Ivan Aralica koji mi je predavao hrvatski u gimnaziji optužio me da sam u pismenoj zadaći upotrijebila srpsku riječ i optužio je moje roditelje koji su me "tako odgajali" , dao mi je jeda i zaključio dva unatoč peticama, ispravio je na četvorku na intervenciju profesora Vase iz povijesti koji mu se žestoko suprostavio.

    avatar

    05.09.2008. (19:39)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Aurelija, oprosti na formalnosti, ali reci, jesu li optužbe bile utemeljene ili je Aralica konfabulirao, kao pisac?

    avatar

    05.09.2008. (19:40)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Mene je profesor u gimnaziji pred cijelim razredom (spominjući me u trećem licu, iako sam bio prisutan) grubo izvrijeđao jer u jednoj pismenoj zadaći na zadanu temu ratnih stradanja u Hrvatskoj nisam ni jednom spomenuo Hrvatsku. No, iz samo njemu poznatih razloga, nije mi dao jedinicu: dobio sam trojku. U svojoj zadaći pisao sam o tome kako lutam pustinjom koja se stane čudesno izobličavati nakon što pojedem halucinogeni kaktus; potom naiđem na plavoga jelena s kojim povedem kratak razgovor na zaumu, da bih potom odjahao na njegovim leđima u noć. Rekao sam profesoru da je Hrvatska spomenuta u samom naslovu i upitao ga zašto mi je dao trojku, a ne jedinicu, nakon čega me istjerao iz učionice.

    avatar

    05.09.2008. (20:02)    -   -   -   -  

  • Aurelia

    @Nemanja, riječ je bila varošice, pa ti sam prosudi, a on je rekao da mi je to kućni odgoj i da se tako ne govori u Hrvatskoj
    @doktor Jatogen, na ratna stradanja su svi osjetljivi, al ima i osjetljivih učenika, kao što sam ja bila. Što simbolizira kaktus?

    avatar

    05.09.2008. (21:07)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Ništa: kaktus je kaktus.
    No symbols where none intended, rekao bi Beckett.

    avatar

    05.09.2008. (21:24)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Aurelia: Naravno da je tvoj profesor imbecilni degenerik. Recimo, jedna od najljepših riječi na svijetu srpska je riječ - metežnik! Ili podvižnik! Ili tihovanje! S druge strane, hrvatski obiluje divnim izrazima. Na primjer...dobro, ne mogu se baš sad sjetiti nekog izrazitog primjera, ali ima, sigurno ima i u hrvatskom lijepih riječi. Sve u svemu, ja bih te za svaku tuđicu koja ne nagrđuje materinji samo nagradio! Ne znam bi li mi to kao profesoru bilo dopušteno, ali, pokušao bih.
    Jatogen: Kako to misliš da je kaktus kaktus? Jesi li ikada zagrlio kaktus?

    avatar

    05.09.2008. (22:06)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Kaktus je kaktus: to mislim tako što priđem kaktusu, pokušam ga zagliti, a on me ubode i ja iznenada pomislim: Oh! To je kaktus! Dakle, nikada nisam uspio zagrliti kaktus, ali recimo da sam ga pojeo - što je, složit ćete se, još viši stupanj zbližavanja.

    avatar

    05.09.2008. (22:10)    -   -   -   -  

  • Wanda

    ingord. slatkohran. bonkulović.

    avatar

    05.09.2008. (22:20)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Wanda, lijep ti je avatar.
    Dottore, jeste li, izjevši kaktus, imali dojam da ste kaktus? Jesu li vas drugi tada uspjeli zagrliti? I, ako ste se baš toliko zbližili, jeste li imali dojam da je i kaktus pojeo vas?

    avatar

    05.09.2008. (22:46)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ingord-pohlepan.

    avatar

    05.09.2008. (22:49)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Da: izjevši kaktus osjetio sam se povezan s kaktusom na jednoj dubokoj razini (eidolonskoj, rekao bih). Grlio sam tada čitav svemir i svemir je grlio mene. I da: imao sam dojam da je i kaktus, na svoj način (eidolonski, rekao bih), pojeo mene.

    avatar

    05.09.2008. (22:55)    -   -   -   -  

  • lolina

    baš sam prekjučer bila na večeri s parom izbjeglim iz sarajeva. on je bio novinar i urednik , a ona sutkinja. poznavali su jergovića i sve lijepo misle o njemu... no, ok oni lijepo misle i o kusturici.fini ljudi.
    i tak velim ja njima kak je on ,,jergo jako popularno nepopularan u rh ,
    naš novi Andrić jel'
    skoro su opali sa stolica;)))

    book cmok!

    avatar

    05.09.2008. (23:11)    -   -   -   -  

  • odmak

    Utiha.
    Nisam baš sigurna u ingord-pohlepan. Pohlepan je negativan pojam, a ingord je nekako kao kad ide slina na usta na kamenice.
    Jedna od lijepih riječi je ubav, ubava.
    A Jergović? Dugo sam se pitala što imaš toliko protiv. Nisam ga baš čitala. Počela bih i nije mi išlo, ali ovaj je tekst upravo govori puno. Vrijeđa jedne i druge.

    avatar

    05.09.2008. (23:24)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    U rječniku Lukoranskih besid piše da je ingord pohlepan.
    Što imam protiv? Napisao sam to u brojnim teksovima. Zašto ih ne pročitaš? Zašto tražiš značenje između redova ili izvan tekstova?

    Lo, bok! Pali su sa stolca zato jer je nepopularan, ili zato jer si ga usporedila s Andrićem?

    avatar

    05.09.2008. (23:33)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Što to znači eidolonska razina? To svakako nije eidetska razina. S druge strane sumnjam da se ti izrazio teozofskim žargonom. Ili...ili hoćeš kazati da je tvoj astralni dvojnik bio u jedinstvu sa svime i svačime, pa tako i s katusom, naravno, eidolonskim kaktusom?

    avatar

    05.09.2008. (23:41)    -   -   -   -  

  • Aurelia

    odgovorila sam ti na pitanje o duhovima..jel te još što zanima?

    avatar

    05.09.2008. (23:44)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Vidio sam i već sam ti odgovorio. Da, zanima me. Pogledaj u sponzorski box Dnevnika.hr: sviđaju li ti se Lucy i Michelle i misliš li da bi mogla prepoznati Leonarda Di Capria kad bi prerušen stigao u Dubrovnik?

    avatar

    06.09.2008. (00:00)    -   -   -   -  

  • Aurelia

    imam rafiniraniji ukus da bi mi se one svidjele, što misliš da su muški duhovi u meni?može biti svašta. leonarda ne poznajem baš dobro

    avatar

    06.09.2008. (00:56)    -   -   -   -  

učitavam...