Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • šarli

    Zašto sve to nismo prije doznali? Stvarno se pitam: je li to samo zato što takve stvari nisu bile nikome zanimljive (u 80-tima, recimo), ili smo ih doznavali pa onda ignorirali. Puštali da ih ideološki filteri klasificiraju kao spam?

    avatar

    04.09.2008. (10:17)    -   -   -   -  

  • jimbo

    Jedan mit razbijen, sad treba još na čistac dovest tvrdnje da je Stevo bio glavni rezident KGBa za Balkan

    avatar

    04.09.2008. (10:51)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    ej, pa ova priča je zakon.

    avatar

    04.09.2008. (10:52)    -   -   -   -  

  • Žavijer

    Ne vezuje li se ta priča s bazenom morske vode za Rankovića?

    avatar

    04.09.2008. (10:55)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Dobra priča.

    avatar

    04.09.2008. (12:35)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Babl, lijepa je priča, poučna, ali ono što me frapira jest da si ti naprosto farbenblind i da, sad, ne znam, ili ne vidiš ništa drugo osim crvene, ili je naprosto neki put previđaš.
    Naime, poanta tvoje priče jest: Nekadašnji su moveri & shakeri bili moralni ljudi, imali su osjećaj solidarnosti s radnim narodom etc.etc!
    Babl, apeliram na naše prijateljstvo, jer želim da znaš da to ne govorim iz kaprica, ali, ne samo da nemaš pravo, nego si idealističan koliko i ja kad pričam o 'Zvižduku s Bukovca'! Dopuštam naime da su tvoje dječje uspomene nježne i tople, ali, dopusti i ti meni da velim da neminovno u sffumato zlaćanih okrajaka dječjih dana sjenčaju doba koje je bilo sve samo ne pastorala kakvu slikaš.
    Na početku, Krajačić bazen nije napunio zbog svoje guzice, ne zbog radnog naroda i solidarnosti s njime: da ga je napunio bio bi izvrgnut drugarskoj kritici i to manje zbog vode u bazenu, a više zbog gluposti; rekli bi drugovi: Evo, Stevo je napokon prošvikao, znali smo da kad-tad i on mora puknuti, e sad ćemo mu se sjetiti staramajke!
    Nije htio dati povoda, i to je to.
    Nego, Babl, jesi li ikada pomislio a kako to da su gospon drug Stevo živjeli u toj vili?
    K tome, nevjerojatno je da selidbu u susjednu vilu, novu, novcatu, veću, bolju, interpretiraš ovako:"dakle, u vrijeme najžešćeg političkog obrušavanja na Stevu Krajačića, on nije odselio daleko, svega dvije kuće dalje, u novu kuću - bolju, iako bez bazena - koju je dobio od države." Ako je to dokaz Stevinog inata, prkosta, karaktera, onda blagodaram: onda mi se zaista sviđa ta seoba, jer pokazuje da Stevo ima i pameti i muda, a i nije licemjer: uklonio se iz vržje kuće s bazenom, da mu ne skaču po glavi, ali nije daleko, dapače, tu je s Jožicom, da ostavi nasljeđe, a k tome i kuća je suvremenija, novija u krajnjoj liniji!
    Ne, dobro, povlačim primjedbu o tome kako je Stevo došao do kuće: jasno da bih i ja, da sam bio što je on bio, živio u vili na stotinjak metara od Krleže, ali iz toga, Babl, ne treba sada izvlačiti presmione zaključke: Eto, Krajačić je bio bog i batina, no imao je svijesti o tome da se ne može iživljavati i razmetati imovinom, makar i bazenom, u vrijeme kad drugovi i drugarice voze par-nepar, stoje u redu za Persil i u Trstu kupuju prve šuškavce i levisice.
    Zapravo, ulovio si me na krivoj nozi: želim ti replicirati, a znaš da su sve moje simpatije na strani tog dvojca, pa se ne mogu zagrijati na radnu temperaturu ni nakon dvadesetog reda!
    Kaj ćeš, valjda sam slab na autentične revolucionare. Znam ja njiih, imaš ti posve pravo, i ni jedan ni drugi nikada nisu bili pohlepni a kamoli lopine, kao ovi današnji.
    Čitam da Kerum, tek nakon kaj je kupio za 10 milja brod, za 17 kupuje avion. Jebiga, Babl, idemo i mi otvoriti dućan mješovite robe. Za 10 godina dogurat ćemo barem do glisera, nema sumnje. Hoću kazati: jasno da se to ne da usporediti, ali, mislim mili da si promašio fudbal: ovo je društvo građeno na pohlepi, greed is good, kaže Gekko, i razmetanje je statusnim simbolima imanentno poretku: ta, što je drugo oznaka na svakoj vražjoj majici bila ona Fred Perry ili Versace, da o Ferrettiju ili Ferrariju i ne govorim!? Ono je društvo pak htjelo biti društvo jednakosti, često uravnilovke, no u osnovi: društvo nevelikih klasnih razlika, ako je klase i priznavalo. Ideološki bi neopravdano i neprihvatljivo, i kao pozdan znak potpune političke nesvijesti bilo napuniti privatan bazen u društvu bez javnih bazena! Mislim da to kao dijete nisi mogao razumjeti: vidio si da Stevo taj bazen ne puni, čuo si da on to obrazlaže time što tako nešto ne može platiti, pomišljao si i na to, ili danas pomišljaš, da to nije ni želio učiniti, iako je kao visoki državni funkcionar možda i mogao, ali, u zadnjem si koraku naprosto idealist a ne realist: prizat ćeš, i tu ću završti, da je sasvim realno pomisliti da je Krajačić od punjenja bazena odustao ne zato da bi se solidrarizirao s građanima koji si to nisu mogli priuštiti, nego naprosto stoga da bezrazložno ne da neprijateljima štofa da ga nategnu prije vremena!
    U biti, bilo je to tako kretenski ideološki nepodesno: budući da bazen ne mogu imati svi, zatrpajmo ga, neka ga nema nitko, i neka se ni Krajačićev Ognjes s malim drugom Bablom u njemu ne kupa!
    U biti, to je tako idološki razmljivo, da razumljivije ne može biti: kao što vulgarni komunizam apstrahira od talenta (to je ono što ne možemo imati svi), tako pokušava zatirati i socijalne razlike, barem one vidljive: to da Krajačić živi u vili u Nazorovoj, pa kad mu se ushtije preseli u noviju, to je cool, jer drug Stevo negdje mora brinuti o sudbini radnog naroda neometen od vreve i buke industrijalizacije & elektrifikacije ( a bogami, brinuo je, onomad na Brijunima, i prije, brinuo je za svaku pohvalu ), no bazen pun vode i dječja cika koja privlači pažnju na inače mirnim padinama Tuškanca, e to bi bilo previše - možda bi čak i starog Krležu probudili, da ste tu vodu konačno dobili, iz špine ili s Kvarnera, sasvim svejedno.

    avatar

    04.09.2008. (14:13)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Babl, s poantom se inače slažem; tvojim riječima kazano:"Istina. Ali isto tako, ako si onda objavio članak da je neki privredni ili politički moćnik napravio neko bezakonje ili pljačku, vrlo brzo je onemoćao. Danas možeš objaviti koliko god hoćeš istinitih zloupotreba - i nikome ništa. Priznajem razliku, ali relativiziram njezin značaj i postavljam pitanje da li je taj napredak u slobodi (?) medija bio vrijedan cijene koja je za njega plaćena."

    avatar

    04.09.2008. (14:17)    -   -   -   -  

  • diracons

    U ovom sukobu idealiste i cinika moram dodati da socijalizam sigurno nije propao zbog nenapunjenog bazena nego zato jer nije pružao priliku kreativnim ljudima da rade slobodno i kako misle da je dobro. Otprilike kao danas u javnom sektoru. Ergo..?

    avatar

    04.09.2008. (15:58)    -   -   -   -  

  • odmak

    Skoro bih rekla da se potpuno slažem s Nemanjom osim jedne stvari a ta je: u ono veselo doba hajka na nekog od 'njih' bi počela onog trena kad bi netko na vrhu tako odlučio. Tek kad bi dano zeleno svijetlo određena drugarica / drug bi se našao na udaru poslušnih novinara. Tu nikakav bazen sa morskom ili bez vode nije igrao nikakvu ulogu.
    I usput Krajačić je bio dovoljno visoko da je mogao tolerirati tvoje kršćansvo i Božičnu jelku. Da si slučajno bio okružen poslušnicima koji su se uvijek iznova morali dokazivati pitala bih te kakvo bi tvoje djetinjstvo i sjećanja bila.

    Iako i komunisti su ljudi. Bilo je i dobrih čak odličnih, a današnji... Nemanja je već sve rekao.

    avatar

    04.09.2008. (20:20)    -   -   -   -  

  • skaska

    ja bih samo dodala da je to s morskom vodom čisti SF i kulike god on bil heroj i faca, mislim da bi ga tamošnje bakice koje sam još i ja poznavala tulike popljuvale da tak nekaj ni u snu ne bi pomislil. a to skriti nije bilo moguće ni onda kak ni sad u onom kraju. evo tulko sam iz prve ruke od susede

    avatar

    04.09.2008. (20:52)    -   -   -   -  

  • nesto neobicno

    Solidna prica, mozes ti to bolje.

    avatar

    05.09.2008. (00:10)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    najčudnije je Stevino shvaćanje tog pitanja: bazen dolikuje čovjeku i komunistu, napunjeni bazen - ne. moguće da je kupio i stroj za pranje rublja, ali nije korsitio centrifugu! televizor da, u boji ne. "Bilo je časno živjeti s Titom", da, divot izdanje ne...

    avatar

    05.09.2008. (13:34)    -   -   -   -  

  • Nikola

    Ma fali toj priči početak: odakle narodnom heroju ta kuća s bazenom? Je li je izgradio od vlastite zarade, kao Bablov djed, prije drugoga svjetskog rata (usput: a zašto se Babl i Ognjen nisu kupali u bazenu u Bablovu vrtu? Ja znam, ali vi...). Ili je tu vilu sagradio netko drugi, pa mu je oduzeta i dana narodnom heroju? Što je bilo s tim vlasnikom? Je li dobio vilu nazad (on ili nasljednici) poslije 1990? Odnosno: tko je u njoj sada i s kojim pravom?
    O Emanuelu Mićkoviću "Sokolu" ima lijepih ratnih priča. Na primjer, da je kao dječak (mršav i nikakav, pa je izgledao još mlađi negoli je bio) služio kao kurir Vladi Šegrtu. Pronio bi depešu kroz ustaške i talijanske straže, skrivenu u smrdljivoj cokuli ili tako nekako. Kad bi se vratio, ne budeći sumnje, onakav jadan, pitao bi ga Šegrt: "Šta da ti dam, sokole? Hoćeš pištolj?" "Ma daj mi da strijeljam dva-tri Talijana", zabogoradio bi kmezavo. Tu sam priču čuo od gotovo vršnjaka, koji je dospio u istu diviziju.
    Kad je buknula afera "Republika" (jedan od prvih primjera istraživačkog novinarstva u VUS-u, ali zahvaljujući vještim axe grinderima iz zagrebačke partijske organizacije, koji su brifirali i Bablove redakcijske kolege; ne bih se čudio da je iza svega ipak bio Vlado "Mrtvac", pitajte danas Vujića), Mićkoviću je na teret stavljano da je praktički ucjenjivao poduzeća da za skupe novce kupuju knjigu "Metalci Jugoslavije", tvrdeći da tako hoće autor predgovora, nekadašnji metalac Josip Broz. Krčmili su Tita i prije i poslije, ali navodno je Mićković baš pretjerao. A Stevo Krajačić mu je u tom pothvatu bio pokrovitelj. I tako je sjahao s aktivne vlasti te se dao parkirati u Savjet Federacije. I dalje je svašta znao (od njega sam čuo tvrdnju - pošto kupio po to prodao - da nije uspio čuti ni slovca što su razgovarali Tito i Stepinac kad su se osamili, iako je sjedio razmjerno najbliže i načulio uši, iz privatne i profesionalne znatiželje - "a kamoli bi to znao Jakovina", dakako Blažević, koji je poslije o tom susretu konfabulirao kao da ga kardinal osobno plaća).
    Mićković je utekao u Španjjolsku, pa se skrasio u Rimu, te je do penzije radio u RAI-jevu programu na hrvatskome, zajedno sa sinom jednoga endehazijskog generala koji je prevodio za NATO.
    A koga to više zanima? Od današnjih mladih to je daleko, kao i vritnjak pod Khuenova leđa Bablovoj generaciji.

    avatar

    09.09.2008. (17:43)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nikola, samo ti čajpri, ima nas koji slušamo. Jedino, ne možeš pričati tako kao da pričaš samome sebi, ili samo svojoj generaciji, što je vjerojatno jedno te isto brzinom odlaska te generacije: daj malo didaskalija, malo fus-nota, malo eksurasa - kaj da pitamo Vujića, reci nam ti pokoju o Vladi "Mrtvacu", a bogibogme ne bi bilo zgorega demistificirati konačno i tu činjenicu neizgrađenog bazena u vrtu kuće Bablovog djeda!
    Sve stalno nabadate s tim objašnjenjima Krajačićeve demisije ili propasti, ali ste nekako neuvjerljivi: kaj bi Stevo, koji je bio mali bog, sjahao s vlasti zbo novaca za knjigu "Metalci Jugoslavije"! Besmislica. Prestanite od tog socijalizma stvarati Utopiju, jebemu miša, pa nije ponad Steve bio nikakav nadzorni organ Dobra & Pravde koji bi jednom Stevi Krajačiću, zbog pokroviteljstva Mićkoviću, mogao kazati: Druže Stevo, kucnu je i tvoj čas! Tko bi to bio? Josip Broz? Baš ću pitati Jožicu, idem ga sad nazvati, iako mi telefonom neće ništa reći, ako će uopće htjeti i ovako bilo što kazati, osim službenu verziju...
    Piši, Nikola, kao što vidiš, mene zanima, a za ostale te ionako može slobodno biti briga kao i za lanjski snijeg.
    Jedan je meni koliko i deset tisonšta, samo ako je najbolji., ili tak nekak zbor Heraklit Mračni, pa ako je dobro Gerakljitu, što Nikola ne bi takav auditorij bio i tebi potaman!? Bože tebe...

    avatar

    09.09.2008. (17:58)    -   -   -   -  

  • babl

    Nakanio sam i još o bazenima, ali za sada da odgovorim samo o onome u vrtu mog djeda. Zaista je ondje bio bazen i često smo se, mi djeca, igrali na njegovu suhom dnu. Odgovor zašto se nije punio je vrlo jednostvan - imali smo bazen, ali ne i novce da ga napunimo vodom, a kasnije se zapustio, pa ga nije bilo smisla popravljati.

    avatar

    09.09.2008. (19:44)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Babl, sudeći po objašnjenju razloga zbog kojeg niste napunili bazen vodom, ti se prezivaš Krajačić! Konačno sam te razotkrio! Možda si Stevo osobno.

    avatar

    09.09.2008. (22:04)    -   -   -   -  

  • babl

    Nemanjo, maske padaju! Sudeći prema načinu kako si nadošao na to da bih ja mogao biti Stevo, ti se prezivaš Kaćunko! Konačno sam te razotkrio! Možda si Angelo osobno.

    avatar

    10.09.2008. (01:18)    -   -   -   -  

  • Nikola

    Nemanja, pusti Bablov bazen - to je bilo omanje raspucano betonsko skladište lišća, a vladao je i strah da bi se komšija pišao unutra, ako bi se i našlo novca za vodu i mrežice sa skupljanje smeća, i vremena da se pazi na podmladak.
    Naravno da Ivan "Stevo" Krajačić nije odsklizao prvenstveno radi Emanuela "Sokola" Mićkovića, nego je to bio dobar povod da ga odstrijeli Vladimir "Vlado Mrtvac" Bakarić, koji nije bio komunist ni po čemu, još manje revolucionar (javno se hvalio da ga je je Josip "Tito" Broz smatrao "svilenim"), ali je imao fantastičan instinkt kako se održati na vlasti i kako eliminirati i zgnječiti onoga tko mu je mogao zaprijetiti. Tako je udesio i "Stevu" kad je ovaj mislio da je došlo njegovo vrijeme, pa se dao izabrati za predsjednika Sabora. To je "Stevi" bila greška: ući u prvi plan. Tako je i Miko Tripalo ušao u prvi plan, u Izvršni biro zajedno s Bakarićem, pa ga je Bakarić još i poticao da poradi na nacionalnim interesima, da se malo gurne u javnost, jer se Miko sve do aprila 1971 držao u drugom planu, ter se trznuo tek kad je Savka po partijskom preseansu izbila prije njega, čitaj novine iz tog perioda, a onda ga je Vlado Mrtvac cinkao Titu, da Miko hoće na Titovo a ne na Bakarićevo mjesto - i frcnu Miko, a Bakarić osta zajedno s "federiranjem federacije". Da ne pričamo kako je Ivan Gošnjak odlučio da je bolje biti prvi u Zagrebu nego drugi (ili peti) u Beogradu, pa je poslao u Zagreb Franju "Franceka" Tuđmana da mu priprema teren, a Bakarić navukao Tuđmana da iznese svoje teorije., pa ga udesio da se nije oporavio do kraja (eno mu je i grobna ploča nakrivo, kao da je i ona preživjela fras), a i Gošnjaku je namjestio pušku. Ivo "Lolo" Ribar je, u jednom pismu, spomenuo Vladu "Španca" (Popovića), Vladu "Mrtvaca" (Bakarića), i Vladu "Gangstera" (Dedijera). Nekako mi se čini da ni "Lolo" nije preživio.
    Ma što me briga za mlade generacije. Ja to osvježujem memoriju nama koji smo sve to živjeli (služi nam poput onih bilješki po kući, protiv Alzheimera: "zaključaj vrata", "za pišanje ga prije izvadi", "zovem se Bule" itd.)

    avatar

    10.09.2008. (12:12)    -   -   -   -  

  • babl

    Nikola, uzet ću te kao cjepivo protiv onoga A... A... A... kako se ono zove?

    avatar

    10.09.2008. (20:18)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Angela? :))))))))))))))))))))

    avatar

    14.09.2008. (12:59)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nikola, pa zar Tito nije sam protežirao Miku, barem do nekog datuma sedamdesetih?
    Jadni Lola, uopće me ne čudi kako je završio - do sada sam čuo sasvim uvjerljivu verziju po kojoj ga je oladio Tito, pa onda onu s Hebrangom...sada Bakarić! Bože sveti, tu je samo bilo pitanje tko će ga prije, iako...čuj, ne vjerujem da bi ga itko osim Tita mogao na svoju ruku, je li tako. Nekakav je imprimatur vrha morao postojati.
    Zovem se Bule, hahahahahahaahaa...odlično! hahahahhah...
    Daj se registriraj, ne moraš pisati blog, pa svrati ponekad i do Vaseljene. A ovdje bi bilo dobro da što češće Bablu radiš društvo. Strašno nam je korisno, naime. Kao puž vinogradar, recimo.

    avatar

    14.09.2008. (13:07)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Meni je pak Tripalo ispričao sljedeću kratku štoriju.
    Negdje sedamdesetih - tako je rekao, jer nije ni on mogao točno kazati godinu - vozili su se on i Tuđman iz Slavonskoga Broda. Točnije, netko ih je vozio, jer sjedili su Mika i Franjo na zadnjim sjedištima. Pričaju o svemu i svačemu, kad će odjednom Franjo: Zapamtite - to je on govorio samo Tripalu - za dvadeset se godina ovdje bez mene neće ništa dešavati!
    Tripalo mi je to ispričao 1992. u nimalo konsprativnim okolnostima, dapače tijekom vrlo ležernog razgovora. Da, htio je kazati, dapače naglasio je to: Franjo je znao nešto što mi nismo, Franjo je sudjelovao u nečemu u čemu mi nismo, Franjo je bio planiran.
    Vidi, Nikola, postoji jedna mala rasprava s gospodinom Salajem, o jednom nevjerojatnom putovanju dr.Franje Tuđmana u Švedsku, 1977.godine, o čemu se ovdje šuti i gotovo se ništa nije znalo, dok ja tu temu nisam inicirao prije dvije, tri godine na ovim pustopoljinama. Spominjem je stoga što dokazuje Tripalovu tezu: pogledaj i sam gdje je to Franjo tih godina sve bio - a putovao je i za Španjolsku - pa mi reci: Zar nisu junaci Nazorove ulice zanimljiviji od onih Pavlove? Puna ulica Krajačića i Manolića, udba pazi da ni muha ne prođe krajem u kojem su na sto metara i Krleža i spomenuti dvojac i Bobetko i ini, a dr.Franjo Tuđman putuje u Švedsku ilegalno s navodno falsificiranom putovnicom izrađenom u kaptolskim prebendarskim kurijama (sic!). Čudna vremena. Čudni ljudi. Čudne okolnosti. Murtić mi je pričao da je Tuđman bio više vani nego u zatvoru. Joža mi je pak 1992. lagao javno, u eter, o tome da Tuđmana zna tek od osamdesetih, a slao ga je u partizane, na Bilogoru, 1942.! Hoću kazati: sve je to strašno misteriozno, i o relacima se tih ljudi zapraovo nevjerojatno malo toga zna. Omerta je pretpostavka postojanja ove zemlje.
    Ili ti misliš drukčije?

    avatar

    14.09.2008. (13:23)    -   -   -   -  

  • babl

    To što je Tuđman još svojevremeno rekao da će budućnost Hrvatske biti nezamisliva bez njega, kakav je bio mitoman uvjeren u svoju veličinu, jednako je značajno kao što svaka ljepojka koja dođe u Hollywood izjavljuje da će postati zvijezda, pa je rijetkima posreći, a većini ne. Ono što je značajno u toj epizodi, za biografe F.T.-a, jest da bi mu izgledi da postane što je postao bili znatno manji da nije kipio od samobljubljivanja svoje veličine.

    Franjin misteriozni put u Švedsku tek je jedna od bezbrojnih epizoda u kojima je niz ljudi šarao po svijetu i susretao se sa svim i svakim. Sve osobe na svijetu su povezane u tri-četiri koraka, ili tako nekako. Moja prijateljica je večerala s Clintonom, ja sam 1969. sjedio za večerom uz Kohla, pa to nije imalo nikakve historijske posljedice. Čudno? Definicija čudnog je "čudno je ono što ne razumijemo".

    Da su junaci Nazorove ulice vraški interesantni, u tome sam potpuno suglasan. Dapače, sklon sam tezi da od Franje ne bi bilo ništa da je stanovao na Trešnjevci.

    avatar

    14.09.2008. (15:32)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Posljednja tvoja rečenica, shvati li je se ozbiljno, osporava prve dvije.
    1. Jasno da je Tuđman imao nekakve aranžmane i sa Stevinim kružokom, ali, što je važnije, s tadašnjim režimom, tj. protagonistima toga režima (ta, zar nije šeteo puno Tuškancem puno prijeno što su kazali da su ga pustili iz zatvora, da spomenem samo najbenigniju okolnost), i
    2. Čuj, govoriš pizdarije: 1977. Franjo Tuđman je čovjek bez putovnice, nacionalist koji je već zatvaran, pod nazorom SDS-a, i kaj bi on šarao svijetom! Babl, zakaj pred djecom od Jugoslavije stvaraš Francusku? Koji kurac bi Franjo Tuđman slobodno 1977. godine putovao u Švedsku, i kaj bi se on slobodno sastajao s Carlom Bildtom 13 godina prije zuluma na Balkanu? Pa kakav je to anakronizam? Kakav je to pristup? Pa nije Franjo Tuđman 1977. Željko Malnar pa da putuje po svijetu kako mu se digne! Vidi, Babl, ja mogu prestati s ovakvim komentarima i temama, ali ako ih tu i tamo i napišem na tvome blogu, čemu je potrebna ovako bedasta destrukcije: six degrees of separation, teorija urote itd? Stari, pa ostavio sam vam link, pročitaj Salajevu verziju, pa malo razmisli o tome zašto Tuđman i ekipa te putove prešućuju, kako to da je Tuđman uopće putovao, tko ga na put šalje, kako to da Franju Tuđmana u to vrijeme primaju u švedskom parlamentu, itd.itd.! Njegov sin Miroslav do dana današnjega tvrdi da on za taj put nije znao! Pašaliću je Tuđman ispričao jednu verziju. Manoliću drugu. (Pašaliću da je švercan u gepeku, Manoliću da je putovao sa znanjem službi - dopuštam da Joža zna istinu, no priča ovu, najmanje spektakularnu varijantu. Sve u svemu, to je sve samo ne trivijalan događaj: Franjo Tuđman 1977. nikako nije mogao u inozemstvo bez znanja i placeta režima, a on ipak putuje, i harangira protiv Jugoslavije! Dragi moj Babl, zakaj ti falsificiraš životne okolnosti Jugoslavije toga razdoblja? Vidi, stari, moj stari je morao na tadašnji SUP davati nekakve idiotske izjave samo zato jer mu je povremeno stizao brat iz New Yorka u posjetu! Da ponovim: moj stric, američki državljenin, tim je imbecilnim kretnima bio dovoljna ugroza da moga oca jebena policija zove na obavijesni razgovor, samo zato jer čovjek ima brata u imperijalističkoj dekadentnoj Americi! Dakle, riječ je o takvoj zemlji, ne o zemlji elementarnih građanskih sloboda, u kojoj bi Franjo Tuđman putovao kad hoće i gdje hoće.
    Što se tiče opaske Mike Tripala, jebiga, Babl, priču sam ispričao zato jer je Tripalo bio uvjeren u točno suprotno od onoga što ti o njoj misliš. To je jedini razlog zbog kojega je on meni tu pričicu ispriča, a naravno da je taj isti razlog jedini motiv za prepričavanje zgode na tvome blogu: Tripalo je bio živo uvjeren da je Tuđman dio ekipe koja je pripremljena za strogo kontroliran raspad Jugoslavije. Naravno, ti sad možeš kazati: Da, a na čelu te klandestine operacije bili su ljudi-reptili, i tu je onda spici kraj. Jer, vidiš, ja ne samo da sam savršeno uvjeren u takav scenarij, nego mi deseci svjedočanstava o raznim etapama njegove provedbe potvrđuju Tripalovu slutnju.
    Eto, to je to.

    avatar

    15.09.2008. (00:17)    -   -   -   -  

  • babl

    Nemanjo, posljednja rečenica je ozbiljna i ne osporava prethodne dvije. Naime, to susjedstvo je zaista zanimljivo, po više osnova. O nekima se možemo suglasiti, ali ja upozoravam na jedan koji ti zanemaruješ. Susjedstvo ima svoje osobitosti samo po sebi, svoje zakonitosti, već sam fizička blizina uzrokuje niz posljedica. Dozvoljavam da je snaga susjedstva danas oslabljena i manje vidljiva, kad svi iz kuće sjedaju u aute i rasprše se na sve strane, pa se često susjedi ni ne poznaju, ali u vremenu koje te zanima bila je jača, a ni danas nije iščeznula. S tim na umu idem na tvoje 1. i 2.

    1. Nije jasno da je Franjo imao ikakve angažmane sa "Stevinim kružokom". Nedvojbeno su ga znali, ali pitanje je jesu li ga tretirali kao ravnopravnog partnera. Prije bih rekao, da karikiram, ako su razmišljali o njemu, da je to išlo otprilike ovako: "Trebao bi nam neki bedaček kojega bi gurnuli… Tko nam je pri ruci? Ah, da, onaj smiješni napuhani tip od prekoputa! Zavežemo lisnicu za tanki konac, bacimo je na pločnik, sakrijemo se u žbunje, pa kad naiđe, cimnemo… Taj bu nasjel!" Na sličan način nisam siguran ni da je F.T. imao ikakav aranžman s tadašnjim režimom. Za one kojima je palo u zaduženje da se brinu o njemu najvjerojatnije je bio tek nevolja koje bi se rado što prije riješili nadajući se da se opametio i neće više praviti problema.

    2. Čitao sam kod tebe priču o tom putu. Zanimljivo kao priča, ali bez velikog značaja. Kad govoriš o režimu, pridaješ mu gotovo nadnaravne osobine. Svi njegovi dijelovi radili su unisono, savršeno usklađeni, nepogrešivo racionalno, itd. Ma kakvi! Vjerujem ti u primjer s tvojim ocem i nevolja koje je imao zbog bratove posjete. Onaj koji je gnjavio tvog oca odrađivao je za svoju plaću na jednom nivou, a onaj koji je nadzirao Tuđmana radio je na drugom i drugačijem, s drugim saznanjima i drugim metodama. Režim ima i pukotina, i unutarnjih proturječnosti, i nesvršenosti i nedorađenosti, pa vješt čovjek može kroz to manevrirati, a i bedaki imati kadikad začuđujuću neočekivanu sreću. Franji su u toj epizodi mogli dati putovnicu iz niza razloga koje ne uzimaš u obzir. Recimo da su se ponadali da će ostati vani i time preći u zaduženje nekog drugog odjela ("pređi brigo na drugoga"), mogli su mu je dati iz čistog propusta, mogli su računati na djelovanje provjerenog spontanog mehanizma po kojemu su u zemlji oglašeni "disidenti" čim bi prešli granicu postajali "pravovjerni Jugoslaveni", možda su ga pustili da mu se kompromitirajući fajl nadeblja, … Usput rečeno, moj djed je imao u Americi dva brata i dvije kćerke, dopisivali su se, telefonirali, slali pakete, i dolazili u posjete, no moj djed zbog toga nikada nije bio zvan na ikakve obavijesne razgovore… Ako ja ne generaliziran iskustvo svog djeda, zašto ti generaliziraš iskustvo svog oca? Ako su jedno i drugo iskustvo istinito, istovremeno u istoj zemlji, kako je to moguće? (Možda zato jer je moj djed stanovao na Tuškancu…)

    Blizak sam Tripalu u njegovu uvjerenju da je Tuđman dio ekipe koja je pripremljena za strogo kontrolirani raspad Jugoslavije, iako se u nečemu i razlikujemo. Ne vjerujem da je ekipa pripremljena, skloniji sam uvjerenju da je iskorištena, kao i da to nije bila jedina ekipa na koju se računalo da bi mogla biti korisna, pa su sve poticane i podržavane.

    avatar

    15.09.2008. (02:30)    -   -   -   -  

učitavam...