Komentari

homoludens.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • sewen2

    Potpisujem!

    avatar

    30.08.2008. (00:11)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Da se ne ponavljam, pisala sam o tome ovdje jer tema mi je jako zanimljivija, a samo malo više su mi zanimljiviji zadrti komentari pojedinaca koji neće zaobići ni ovaj tvoj tekst ;)

    avatar

    30.08.2008. (00:12)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Hvala na linku, zanimljiv tekst.

    avatar

    30.08.2008. (00:14)    -   -   -   -  

  • homoludens

    One zadrte komentare je teško i komentirati. Vidim da nekima tamo nije jasno sljedeće:
    - surogat-majčinstvo nije ekstremizam, kao ni transplantacija tuđeg organa ili medicinski potpomognuta oplodnja. Sve je to u službi dobrobiti tretiranog pacijenta
    - surogat-majčinstvo nije plaćanje robe, već nesebičan čin omogućavanja drugome da ima vlastito potomstvo. Priče o tome kako nekome nešto nije suđeno pa se mora pomiriti s time jest jednako kao da bolesniku kažete da mu nije suđeno da bude zdrav pa prema tome čemu ga operirati kada to nije u skladu s prirodom
    - najveća je glupost da majke vole samo svoju biološku djecu. I ljudske i životinjske majke vole i svoju i tuđu mladunčad. Ili ne vole nijednu.
    - po čemu je medicinski potpomognuta oplodnja pozitivnija od surogat majčinstva? Znači, ok je da ti žena rodi tuđe dijete, ali ne i da tuđa rodi tvoje? Logike li.

    avatar

    30.08.2008. (00:30)    -   -   -   -  

  • uzburkano more

    I tamo gdje je to savršeno regulirano ima puno sudskih sporova gdje žena koja je rodila odbija dati dijete i sud joj to priznaje nema savršenstva, surogat majčinstvo je mnogim parovima jedina nada, a uvijek će biti etičkih pitanja, pozdrav

    avatar

    30.08.2008. (08:38)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Shvatila sam da , iako sam htjela ostaviti komentar , isti nije dobro došao, jer će biti svrstan u kategoriju nepoželjnih i zadrtih . Ali nije sve tako crno-bijelo . Pozdrav !

    avatar

    30.08.2008. (15:57)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Ja sam protiv surogat majcinstva.
    Iz neke moje perspektive, prckanje po embrijima, cijeli koncept umjetne oplodnje ne volim bas. Podrzavam jedino umjetnu oplodnju kada je rijec o bracnim parovima, ali npr. ne vidim razloga zasto bi netko jednostavno kupio spermu i oplodio svoju jajnu stanicu. Ludost. Nekim ljudima nije sudjeno imati djecu. Zvuci okrutno, ali zivot je okrutan, stoga zdusno podrzavam drzavnu zabranu.

    avatar

    30.08.2008. (21:10)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Pero, evo, prvi put da se ne slažemo, ali poštujem tvoje mišljenje.

    avatar

    30.08.2008. (22:59)    -   -   -   -  

  • [x] iWaNNa

    svrati do mene

    avatar

    30.08.2008. (23:26)    -   -   -   -  

  • [x] iWaNNa

    i ostavi koji komentar..pusa

    avatar

    30.08.2008. (23:27)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Joj, nemojte mi se tu reklamirati. Ako imate komentar, ostavite. Ako želite reklamu, javite se na pp, prihvaćam i bannere.

    avatar

    30.08.2008. (23:58)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Ako to ide mene , nije mi potrebna reklama. Eto htjela sam reći da sam apsolutno protiv umjetne oplodnje , donacija sperme , jajnih stanica pa tako i protiv surogat majki. Taj je inženjering dosta opasan i otvara puno mogućnosti za manipulacije što smo se već uvjerili na slućaju Kurjak . Divno je biti roditelj i sama sam postala majka u kasnijim godinam i dosta teško, no prirodnim putem . A da nisam...da , osjećala bih se pomalo zakinuto , bila bih malo nesretna, no vjerujem da bih mogla pronaći nešto u životu što bi mogl popuniti tu prazninu. Medicina i tehnika napreduju i to je dobro no čovjek uvijek nađe put za zloupotrebu, manipulaciju , a začeće i rođenje djeteta trebaju ići svojim tokom kako je i oduvijek i bilo. Nije u životu svima sve dano zar ne ? Pa tako je i sa majčinstvom.
    Pozdrav !

    avatar

    31.08.2008. (11:02)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Ne, Loby, lijepo se nastavljam na reklamera "svrati do mene i ostavi koji komentar..pusa". Niti idem na pozive takvoga tipa, niti mi trebaju ove smiješne "puse" u pozivu.
    Što se tiče tvog komentara, uzmi ovako: nije ni nekima priroda dala dobar vid (zdrav organ, itd.) pa ga korigiraju operativnim zahvatom. Treba li i tu inzistirati na pomirenjem s prirodom i činjenicom da takva djelatnost vrvi manipulacijom? Odnosno, gdje završava medicina, a počinje moral i pozivanje na prirodu? Računala sigurno nisu priroda i debelo je zagađuju, mobiteli također, a svakodnevno, da prostite, jašimo na njima.

    avatar

    31.08.2008. (14:25)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Oprosti, izgleda da sam previdjela nešto... Ćuj , djelomično se s tobom slažem . Usporedba sa slijepcem i nije najbolja Naravno da bi slijepac dao sve da progleda, no začeće djeteta je po meni nešto drugo . To proizlazi iz našeg odnosa sa drugim bićem , uvjetovano je recimo nekim emocijama ( mada ne uvijek ) to je nešto toliko prirodno kao i udisati zrak. Liječiti neplodnost to da. Svakako treba pokušati, no kad dolazi do umjetne oplodnje tu je otvoreno polje za manipulacije... prvenstveno liječnika , tu se može trgovati ... a isto tako i kad su u pitanju surogat majke. Ne mogu ti opisati osjećaj kad nosiš vlastito dijete u svojoj utrobi.... a naročito kad je to dijete beskrajno željeno...to je nešto najdivnije na svijetu pa i sam čin poroda ma kako bolan bio . to je najljepša bol.... i ništa se s time nemože usporediti. Ali već kad neki dr implantira u mene zametak, to može biti moje a i ne mora. Da druga žena nosi dijete za mene, to više nije isto, to sam htjela reći. I nemoj se ljutiti ali nije mi se baš dopala tvoja tvrdnja o maternici kao šupljem organu , maltene beskorisnom ako u njemu nema djeteta.To je također moj organ kao i svaki drugi a svaka žena može i mora sama odlučiti hoće li ga koristiti i kako ili uoće neće. To je samo moje osobno mišljenje, no ako netko ide na umjetnu oplodnju, ja nemam ništa protiv. Stvar je gledanja i vlastitog odabira.

    avatar

    31.08.2008. (14:46)    -   -   -   -  

  • homoludens

    A gle, divno je imati dijete, pa makar i ne vlastito. Geni nisu jedina presudna stvar na ovome svijetu i jednako se može voljeti dijete koje jesi ili nisi rodio. Većina predrasuda na tom polju nam je usađena jer živimo u društvu koje ima izuzetno loše mišljenje o posvojenoj / udomljenoj / izvanbračnoj djeci. Bojim se da će se taj primivitizam teško iskorijeniti.
    Što se tiče maternice, nastojao sam ne romantizirati: organ kao i svaki drugi (šuplji mišić kao i srce, to je realnost) s određenom funkcijom kao i svaki drugi s time što nije vitalan. Dakle, gledam na taj način. Na kraju dobro kažeš, sve je to stvar gledanja i vlastitog izbora. Ali tu nastaje problem: zakon ne daje izbor.

    avatar

    31.08.2008. (20:27)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Naši su zakoni po mnogim pitanjima manjkavi, nedorečeni. Mislim da se donose naprečac bez da struka prvenstveno ( cijeli timovi stručnjaka ) zaista sa puno pažnje ne razmotre sve aspekte problema , ne razriješe do u tančine sve nedoumice i dok se ne odredi točna granice medicinski opravdanog, etičkog itd. A mi donosimo zakone čas posla, pa neznamo što ćemo, pa ih mijenjamo, nadopunjavamo a to je sve jako neozbiljno. Možda mi nismo još dovoljno zrelo društvo za tako nešto. O posvojenoj djeci imam također negativan stav iz primjera u vlasiteiitoj obitelji...(.moj polubrat..).nikad nikome nebih savjetovala da posvoji dijete, eventualno je moguće nekome pomoći i uzeti ga na odgajanje ali nikada zakonsko posvojenje. Pozdrav !

    avatar

    31.08.2008. (20:58)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Da, slažem se da su zakoni manjkavi i nedorečeni što otvara put za beskonačne interpretacije kako kome ustreba. Oko posvojenja se ne slažem. Žao mi je zbog iskustva u tvojoj obitelji, ali to ne znači da djeci koja nisu kriva što su ostala siročad ne treba pružiti dom (jedna lasta ne čini proljeće zar ne?). Uostalom, to je samo jedan primjer koji lako demantiram vlastitim što je samo dokaz da to nema veze s činom posvajanja, nego s karakterom pojedinca. Svako dijete ima pravo na obiteljski dom, majku, oca ili barem neku sličnu zamjenu. Nema plemenitijeg od brige za dijete koje nije biološki tvoje (da se ne ponavljam, geni nisu ništa ekskluzivno tim više što laici o njima izuzetno malo znaju, no vole se pozivati na njih). Zakonsko posvojenje daje djetetu i zamjenskim roditeljima potpunu zakonsku sigurnost (da, recimo, jednoga dana po njega ne dođe majka koja ga je napustila i ne razori novonastalu zajednicu). Uzeti nekoga na odgajanje zvuči kao milostinja, a djeca osjete da nemaju isti status i da su degradirana. Ako zabranimo zakonsko posvajanje, na kakve smo se to civilizacijske razine spustili? E, sada, ono što ne razumijem: nisi za medicinski potpomognutu oplodnju, skeptična si oko posvajanja...Ne misliš li da je to malo usko gledanje na ljudski život? OK; imaš pravo na njega, ali što je tu neprihvatljivo? Samo mogućnost manipulacije? Hej, pa mi živimo u korumpiranom društvu.

    avatar

    01.09.2008. (01:26)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Zakonski posvojena djeca izjednačavaju se a vlastitim djecom rođenom u braku. E sad dobro si rekao sve ovisi o karakteru, naravno. to je dijete preslatko, raste, brineš se o njemu i onda ti zabije nož u leđa. Zašto ? Jer s tobom nema ništa osim prezimena, sve što si mu do tada dao zaboravlja, želi samo lovu i nasljedstvo , a tu ostaju zakunuta vlastita djeca. O tome govorim. Kod posvojenja nikad neznaš što ćeš dobiti, znam reći ćeš sad ne znaš niti kakvo će biti tvoje dijete. točno ali je moje. Ja sam ga nosila, rodila, to je moje premda je roditeljstvo težek i odgovoran p0osao postoji mogućnost da krene krivim putem , Ja sam barem, u tome uspjela , ali me je taj očev posvojeni sin koji je danas običan hohštapler oštetio i to za velike novce. Vukao me je po sudu 5 g. jer se nije slagao s oporukom, iako je dobio isto koliko i ja, osim nekih sitnica, ja sam zbog njega promijenila prezime jer ne želim s njim imati ništa pa niti zajedničko prezime.
    Pa ti sad možeš reći da usko gledam na to ali to su moja iskustva .....

    avatar

    01.09.2008. (08:14)    -   -   -   -  

  • ....

    prvo cu nesto reci lobym.. imala si nesretan slucaj s polubratom, ali tvrdnja o posvojenom djetetu 'brines se o njemu i onda ti zabije noz u ledja' se moze odnositi i na bilo koje dijete pa tako i bilosko. ali to ima i neke veze s posesivnoscu roditelja, no to nije tema ovdje.

    zakon o surogat majcinstvu ostao je nepromijenjen, odnosno bas je takav, a svi svjesno zatvaraju oci nad njim, najvise zbog uloge crkve u nasoj drzavi.

    osobno sam protiv umjetne oplodnje i surogat majcinstva pa sam ostala nekako neutralna citajuci tekst, ali smatram da nema isprike za komplicirane procedure posvajanja djece (ukljucujuci i dozvole biloskih roditelja). mislim da si dobro primjetio da je jedan od razloga tomu konzervativnost. sumnjam da ce se u skoroj buducnosti ista promijeniti.

    avatar

    01.09.2008. (22:05)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Zašto misliš da bi ti samo posvojeno dijete zabilo nož u leđa? Biološka djeca to ne čine? Ne ostavljaju bolesne roditelje, ne varaju ih i ne potkradaju, ne uzimaju im imovinu dok su još živi, ne bacaju ih na cestu, ne zlostavljaju ih, ne pokušavaju ih ubiti? Mislim da takvih primjera ima dovoljno da ne ocrnjujemo posvojenu djecu kao onu koja su jedina problematična. Ne slažem se da posvojena djeca dijele samo prezime jer se u načelu itekako adaptiraju i ako im se ne prizna da su posvojena (a posvojena su unutar perioda od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci života), nikada nemaju dojam da im roditelji s kojima žive i koji su ih odgojili zapravo i nisu pravi roditelji. Vlastita djeca ne mogu ostati zakinuta, zakon o nasljedstvu je jasan. Osobno znam jednu ženu koju su, nota bene, biološka djeca izbacila iz kuće, prodala istu i majku ostavili na ulici. Treba li zbog toga biti skeptičan oko rađanja vlastite djece? Svijet nije crno-bijeli, podijeljen na dobre i loše, prijatelje i neprijatelje, anđele i đavole, puno je toga između i nikako jednodimenzionalno.
    Zašto misliš da kod posvojenja ne znaš što dobivaš, a kod rađanja znaš? Moj je bratić već u dobi od 7 godina vlastitu majku nazivao guskom, udarao je... Formulacija kako je to dijete bolje jer je tvoje zvuči kao vlasnički odnosi, a dijete nije ni nekretnina, ni pokretnina.
    Žao mi je zbog tvoje priče, ali to je kap u moru iskustava. Ovaj problem koji si opisala ima i moja znanica sa svojim biološkim sinom i danas se potuca od nemila do nedraga. Koja korist od činjenice da je to NJEZIN sin? Taj posvojeni sin je lošeg karaktera sam po sebi, kako je oštetio tebe, oštetio bi nekog drugog s kim je u krvnom srodstvu. Ljudi se boje "tuđe" djece, no ona su isto nečija djeca, samo nisu imala tu sreću da to i ostanu. Ako volimo djecu, onda volimo svu djecu. Ako volimo samo svoju djecu, onda smo sebični.

    avatar

    02.09.2008. (16:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...