Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • prljava igra (!)

    na drugoj , istochno-slovenskoj strani, imamo sasvim drugi pristup naciji: kod Pushkina, Vuka ili Njegosha, recimo. ali, odvec je kasno.
    napisacu sutra koju rec o tome.

    avatar

    29.08.2008. (02:38)    -   -   -   -  

  • pooka

    Flann O'Brian je bio najveći nacionalist među irskim književnicima. Njegov 'Treći policajac' je vrhunsko djelo u kojem dolazi do onog loma između tradicijom određene individue i same te tradicije koja ne podnosi da bude određena pukim individuama i zbog toga ih redovito proždire, nazdravljajući u svoje ime dok ti pojedinci istrčavaju iz rovova i pokušavaju ne ugaziti u već natrula trupla njihovih prijatelja koji su istrčavali iz istog rova prije nekoliko dana, dok štakori jedva i pokušavaju bježati jer su debeli i lijeni, a i najvećim dijelom gluhi jer su oni na toj točci pucanja tradicije i tradicionalnog puno duže od ljudi koji se tradicionalno izmjenjuju tijekom tradicije izmjene. O'Brian zaobilazi čitavu tematiku i baš na taj način naglašava njenu važnost. nego... ima li neki stvarno rodoljubni američki roman... ili književnik... ajde, baš me zanima... elem, antisemitizam austrijskih Židova je najbolje iskazan u knjizi 'Spol i karakter' od Otta Weiningera koji se ustrijelio u sobi u kojoj je Beethoven umro... on je bio najveći među židovskim antisemitima

    avatar

    29.08.2008. (11:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Činjenica da si je Otto pucao u srce u sobi u kojoj je Beethoven umro (ili je samo iznajmio sobu u kući u kojoj je Beethoven umro, u ulici Schwarzspanierstraße, na broju 15) postaje jedan od atributa Weiningerove ličnosti, što samo svjedoči o prevladavajućem fatalizmu vremena. Kako dobar potez, taj vražji Otto Weininger, kakav smisao za PR: znao je da je kraj važan koliko i sam život, zapravo i važniji, kako je Otto mislio, na oduševljenje svih obožavatelja njegova pucnja u prazno.
    Pookili, i Hitler je mislio da je on bio najveći: "Dietrich Eckart once told me that in all his life he had known just one good Jew: Otto Weininger, who killed himself on the day when he realized that the Jew lives upon the decay of peoples" - Adolf Hitler, Monologe im Führerhauptquartier. 1941-1944, ed. Werner Lochmann (Hamburg. 1980)

    avatar

    29.08.2008. (13:21)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Jos samo fali Andric :D Hm, nacionalno ? U knjizevnosti ? Nekako si to ne mogu dokuciti. Cinjenica je da obicno nekakva zavicajnost, pripadnost nekom narodu, zemlji, navodno odredjuje pisca, ali ovdje je jedini dobio Nobela spomenuti Andric, koji se odreknuo svoga hrvatstva, prigrlio srpstvo, ostao ukopan u Bosni, a najvise ga preziru i mrze Bosnjaci, pa si ti misli o nacionalnom u knjizevnosti.

    avatar

    29.08.2008. (17:44)    -   -   -   -  

  • lijecenikatolik

    Mi smo brutalno, primitivno društvo, a najmanje je intelektualaca među piscima. Oni su jedva sposobni i za to da budu nacionalisti ili antinacionalisti.

    avatar

    30.08.2008. (05:25)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Oxfordski filozof D.Miller, najsjajniji umjereni branitelj pronacionalističkih stavova:
    " Što ljudima znači imati zajednički nacionalni identitet, zajedničku nacionalnost? To u biti nije stvar objektivnih karakteristika koje posjeduju, već njihovih zajedničkih vjerovanja, vjerovanja da pripadaju jedni drugima, da je to zajednica odvojena od drugih zajednica osebujnim karakteristikama svojih članova da svaki član uvažava odanost zajednici koja se izražava u spremnosti žrtvovanja vlastitih ciljeva za promicanje njenih interesa, te da bi ta zajednica trebala imati određeni stupanj politčke autonomije."

    avatar

    30.08.2008. (21:59)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Taj citat dakle nipodaštava teoriju o Kafki kao nacionalistu s obzirom na njegovu izrazitu individualnost, dakle vjerojatno je bio rastrgan između osjećaja dužnosti da bude uzoran židov i da bude jedinka za sebe, budući da je pripadnost jako naglašena kod židova s obzirom na patnje koje su pretrpili, pa je stoga možda i osjećao krivnju i kolebao se da bi na kraju života kad čovjek zbraja sve potupke odlučio ipak izraziti svoj identitet i kroz pripadnost svom narodu

    avatar

    30.08.2008. (22:08)    -   -   -   -  

  • Aurelia

    Nemoralnost nacionalizma
    "Pluralističko kulturno pripadanje kao stupnjeviti "kulturalni kozmopolitizam" . Danas u Njemačkoj nitko ne smatra da je religija dio službenog identiteta nacije kao što se to smatra u Hrvatskoj. U Italiji će vjerojatno postati normalno da je netko musliman i talijanski državljanin. Službena kultura postaje sve manje prepoznatljiva, etnički nacionalno, zadržavajući većinski jezik kao oruđe komuni, a ne simbol pripadnosti. Multikulturalni model zadovoljava više zahtjeva. Prvi je zahtjev suživota. Nema čistih teritorija , čistih mikroregija, ni makroregija. Mnogi kulturni Riječani misle da džamije ne pristaju u njihov mediteranski grad jer ne znaju ilis u zaboravili da je muslimanska sjeverna Afrika na Mediteranu i da je islam sredozemna religija. Nacionalizam je bio i ostao neprijateljski raspoložen prema najbližim susjedima. Nacionalisti i umjereni rodoljubi pokušavaju nas uvjeriti da postoji kulturni identitet i da je jedini pravi onaj nacionalni. NAvode dva povezana razloga; prvo, što je taj neizabran dan rođenjem i drugo što je nacija jedini prirodni okvir za kulturu.", N.Miščević

    avatar

    30.08.2008. (23:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...